Skocz do zawartości

Solina

kajman

Rekomendowane odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanie. Otóż wczoraj zostałem ukarany przez PSR, po długiej rozmowie symbolicznym bo 50 PLN na spółkę, mandatem za to, że nie miałem ubranego kapoka a na stojąco łowiłem z łódki. Byłem bardzo zdziwiony jak strażnik poinformował mnie że jest bezwzględny obowiązek ubranego kapoka. Strażnik powiedział, że jak byśmy wędkowali na siedząco to by nie podłynął, ale że na stojąco to już musiał zareagować. Czy faktycznie nad Soliną jest taki obowiązek? W mazowieckim tylko jest obowiązek posiadania.

No to pierwszy raz słyszę o takim zapisie ...

Startowaliśmy od promu w lewo i obławialiśmy cypelki zarówno od wyspy jak i te od brzegu

Czyli taki standard ... podpowiem ci ze ostatnio sandacze brały na małe przynęty na lekkich głowkach (świeczka w wodzie )

No keitech 2' na 3-5 gram...

Okoni masa ale same krótkie

Mam jeszcze jedno pytanie. Otóż wczoraj zostałem ukarany przez PSR, po długiej rozmowie symbolicznym bo 50 PLN na spółkę, mandatem za to, że nie miałem ubranego kapoka a na stojąco łowiłem z łódki. Byłem bardzo zdziwiony jak strażnik poinformował mnie że jest bezwzględny obowiązek ubranego kapoka. Strażnik powiedział, że jak byśmy wędkowali na siedząco to by nie podłynął, ale że na stojąco to już musiał zareagować. Czy faktycznie nad Soliną jest taki obowiązek? W mazowieckim tylko jest obowiązek posiadania.

Do tej pory był obowiązek posiadania kapoka i nic mi nie wiadomo o zmianach.

Dziwne to.

Po 1.: Jeżeli jest taki przepis na Solinie, to przewodnik powinien o tym wiedzieć i poinformować Cię o tym, jeżeli się nie dostosowałeś to Twoje ryzyko i Twoja kasa, jeżeli nic nie mówił to jego niedopatrzenie i to On powinien zapłacić - w końcu Ty zapłaciłeś mu za usługę (i to pewnie niemało).

po 2.: śmiem twierdzić że strażnik PSR i przewodnik (przy założeniu że są miejscowi lub z okolic) znają się doskonale i nie wierzę że nie mogliby się "dogadać".

A gdybyś łowił klęcząc lub "w kucki"  to co ?- płatne czy nie?

Czy na mandacie jest opisane popełnione wykroczenie?

• Like 1

Dziwne to.

Po 1.: Jeżeli jest taki przepis na Solinie, to przewodnik powinien o tym wiedzieć i poinformować Cię o tym, jeżeli się nie dostosowałeś to Twoje ryzyko i Twoja kasa, jeżeli nic nie mówił to jego niedopatrzenie i to On powinien zapłacić - w końcu Ty zapłaciłeś mu za usługę (i to pewnie niemało).

po 2.: śmiem twierdzić że strażnik PSR i przewodnik (przy założeniu że są miejscowi lub z okolic) znają się doskonale i nie wierzę że nie mogliby się "dogadać".

A gdybyś łowił klęcząc lub "w kucki" to co ?- płatne czy nie?

Czy na mandacie jest opisane popełnione wykroczenie?

Myślę że temat warty zbadania

Myślę, iż chodzi po prostu o nie tylko posiadanie kapoku na środku pływającym, ale o jego użycie na tych wodach. Wstałeś, no cóż, zostałeś zauważony jako ten, który go na sobie nie posiada. Oczywiście, są to moje dywagacje nie poparte niczym, bo w tamtych okolicach nigdy jeszcze nie wędkowałem.

Acha, i pytanie zasadnicze: czy PSR ma prawo do karania mandatem za brak/nieużywanie kapoka?

Przeczytałem w Ustawie o rybactwie śródlądowym paragraf o uprawnieniach PSR i nie ma tam słowa o kontroli środków bezpieczeństwa na łodzi.

Mają za to np. prawo do kontrolowania środków transportu (pod kątem poszukiwania ryb, niedozwolonych środków do połowu itp. ale nie wynika z tego możliwość wystawiania mandatu np. za brak gaśnicy albo trójkąta ostrzegawczego.

Edytowane przez slawek_2348
  • Like 1

Malo prawdopodobne aby w przepisach bylo cos o staniu lub siedzeniu. Straznik PSR mial chyba zly dzien albo kazali mu wyrobic norme. Znam Roberta Kierasa bardzo dobrze i dalbym sobie reke obciac ze na pewno @slawku, gdyby mogl sie dogadac to by to zrobil. Na Solinie z PSRami raczej nie ma zartow.

Zaglowka niczym sie od lodki w pzepisach nie rozni a gdy sie na niej stoi to obowiazku kamizelki na sobie nie ma. Tylko ciezko sie z PSRami klocic zwlaszcza ze maja sztame z policja wodna i moga narobic klopotow.

Paweł, ja też znam Roberta i nie wyobrażam sobie żeby tamtejszy strażnik PSR go nie znał i to dobrze. Znając lokalne układy gdzie "swój swojemu" krzywdy nie zrobi" to rzeczywiście strażnik musiał pewne "wyrobić normę", albo jest z Robertem na wojennej ścieżce.

Co do kłócenia się z PSR też zgoda, nie zmienia to aktualności pytania:

"czy PSR ma prawo do karania mandatem za brak/nieużywanie kapoka?".

• Like 1

Potwierdzam Robert to super przewodnik - ech... Te jego kwokanie, kiedy ja się tak nauczę.

Strażnik twierdził, że Roberta nie zna, i że jest z Krosna

Z mandatem wielkiego problemu nie ma- 50 PLN na połowę to przeżyję.

Powiem jeszcze, że ten strażnik był sam, a podobno musi być ich 2 przy kontroli, to prawda?

Jutro zobaczę co na mandacie i dam znać

Potwierdzam Robert to super przewodnik - ech... Te jego kwokanie, kiedy ja się tak nauczę.

Strażnik twierdził, że Roberta nie zna, i że jest z Krosna

Z mandatem wielkiego problemu nie ma- 50 PLN na połowę to przeżyję.

Powiem jeszcze, że ten strażnik był sam, a podobno musi być ich 2 przy kontroli, to prawda?

Jutro zobaczę co na mandacie i dam znać

Jak z Krosna to jest taki młody ambitny i świeży który musi się wykazać. Sam dostałem mandat niedawno..

Kazał bym mu spier***** albo pokazać przepis gdzie jest napisane że kapok ma być założony.

Tak tylko odpowie Ci pan tak jak mi...

Powiedziałem ze nie przyjmę mandatu ...

A On na to ok... ale:

Zatrzymyjemy uprawnienia do wędkowania do czasu rozprawy ... :D

• Like 2

Widoczne złamales regulamin ale w tej sytuacji kolegi @wasielewskis jeśli nie ma podstawy prawnej to jakim prawem zabiera uprawnienia? Dzwonilbym od razu do pzw, na policje i gdzie się tylko da.

Poza tym są też inne sposoby na "przestępców".

Co innego jeśli prawo stoi nie po stronie wedkujacego to ok.

No... I stoisz pod ścianą .... zabieraja Ci kwity do wyjaśnienia. I łowić nie wolno Ci. Strażnik mówi odrazu :

Wie Pan ile w Polsce takie rzeczy trwają ?

Ale jak mówię młody i ambitny... dopiero zatrudniony to musi się wykazać ... może ma umowę na czas próbny ?

Ale dyskutować nie było sensu.

No... I stoisz pod ścianą .... zabieraja Ci kwity do wyjaśnienia. I łowić nie wolno Ci. Strażnik mówi odrazu :

Wie Pan ile w Polsce takie rzeczy trwają ?

Ale jak mówię młody i ambitny... dopiero zatrudniony to musi się wykazać ... może ma umowę na czas próbny ?

Ale dyskutować nie było sensu.

Brak słów, w tym naszym kraju to wszysku k..wa na opak, przykre to...

• Like 2