Skocz do zawartości

Solina

kajman

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

Byłem nad zalewem na przełomie lipca i sierpnia. Wykupiłem pozwolenie na wody nizinne na rok - 150 zł. Taniej wyszło niż brać dniówki - 30 zł doba. Łowiłem z brzegu - oczywiście bez spektakularnych efektów. Kilka szczupaczków i okonków. Widziałem kilka razy spektakularne ataki boleni ale poza zasięgiem. Duży ruch na wodzie - motorówki, wycieczkowce, żaglówki, rowery wodne itp. - dla mnie nie było widoków na spokojne połowienie z łódki - chociaż zatoczek na zalewie setki i pewnie można znaleźć jakieś spokojne miejsce. Jeżeli chodzi o pstrągi to zapewne San, może teraz po opadach któryś z mniejszych dopływów - ale nie badałem tematu.

• 8 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...

Dołączę się do pytań kolegów. Będę 4 dni we wrześniu w okolicy. Czy jest sens próbować z brzegu? A jeśli tak to mniej więcej gdzie?

Jeśli ktoś podrzuciłbym mi jakiś trop na pw to będę bardzo wdzięczny.

Zadzwoń jak będziesz to Cię z miejscowym Kolega skontaktuje ;)

• Like 1

• 10 miesięcy temu...

Witam. Jadę na kilka dni do Polańczyka. Jakby ktoś miał ochotę podzielić się jakimikolwiek wskazówkami gdzie i jak to byłbym bardzo wdzięczny. W grę wchodzi tylko spinning i okonie / ew sandacze  o ile  z brzegu jest szansa się do nich dostać.

pozdro

• 2 tygodnie później...

Jadę za kilka dni na urlop w Biesy. Czy z górnym Sanem jest naprawde tak źle :

https://www.korsosanockie.pl/wiadomosci/7495,bieszczady-tak-niskiego-stanu-wody-w-sanie-jeszcze-nie-bylo-zdjeciavideo

Interesuje mnie górny odcinek powyżej Soliny, Wetlinka, Solinka itp. Jest ktoś miejscowy lub przebywajacy aktualnie w Bieszczadach?

Edytowane przez Krzysiek P

Jadę za kilka dni na urlop w Biesy. Czy z górnym Sanem jest naprawde tak źle :

https://www.korsosanockie.pl/wiadomosci/7495,bieszczady-tak-niskiego-stanu-wody-w-sanie-jeszcze-nie-bylo-zdjeciavideo

Interesuje mnie górny odcinek powyżej Soliny, Wetlinka, Solinka itp. Jest ktoś miejscowy lub przebywajacy aktualnie w Bieszczadach?

Byłem tydzień temu w okolicach Dwernika - woda bardzo niska, ryby grupują się w pojedynczych  głębszych miejscach. Bardzo niemrawe i ostrożne.

Generalnie nie polecam, woda bardzo ciężka do łowienia.

San poniżej OS ... chyba tylko tam nadzieja.

• Like 1

Dzięki chłopaki, ale ja tam nie jeżdże "na ryby" Wędkowanie tylko przy okazji jako uzależnienie. Nie umiem tylko łazić po górach czy jeździć rowerem jak w pobliżu choćby ciurek. Potencjał od wielu lat znam.. Chodziło o to czy jest aż tak źle w tym roku jak w centrum .

Edytowane przez Krzysiek P

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 6 miesięcy temu...

W czerwcu będzie już po sandaczu. Wszystko jak co roku wyjedzie z szczupakami w maju. Na Solinie bardzo ciężko o wymiarowego sandacza. Ogólnie z ryba z roku na rok jest coraz gorzej. I nie jest to moja opinia, ale i przewodników i strażników i ludzi którzy łowią tam od wielu lat.

A w jakiej okolicy będziesz na Solinie? Bo chyba nie będziesz z jednego końca na drugi pływał (?) za sandaczem. 

• 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...

Rok nikt nic nie napisał o tak pięknym zbiorniku .

Mam zamiar od 19 lipca posiedzieć w Ustrzykach i wskoczyć na rybki ze spiningiem na Solinę .

Może ktoś podpowiedzieć gdzie najlepiej się  udać .

Wiem , wiem do rybnego ale o spędzenie wolnego czasu nad wodą  mi chodzi .

Na priv miałem odzew, jak dobrze pamiętam Archanioł podpowiedział i załuje ze go nie posłuchałem bo na dobrą wodę chciał mnie ukierunkować jednak posłuchałem kogoś innego i złe na tym wyszedłem :) generalnie zbiornik ciężki, głęboki itd zupełnie nie moja bajka, nie moje schematy lowienia i ogromny błąd że nie popłynąłem tam gdzie podpowiedział forumowy kolega bo to już bardziej była by moja bajka:) Gdybym był tam dzisiaj to w grę wchodzi tylko ponton i wodowanie się gdzie bądź oby blisko określonego pola lowienia bo przemierzanie na elektryku ile tam kilometrów jest strata czasu

Szczupaka też jeszcze złowi, trochę okonia - ale nadal te najpiękniejsze to tylko z lodu, sandacz na wymarciu, jak ktoś wie gdzie i jak - jest trochę suma.

Jak miał bym łowić na urlopie - z pływadła to bym pojechał na Myczkowce na ładne pstrągi... albo w ujściach Solinki, Sanu itp polował na naprawdę bardzo grube klenie.

A bolenie - jeszcze 5 lat temu złowić było je bardzo ciężko, tyle było ich naturalnego pokarmu - uklei ze złowienie na spinning to był bardziej przypadek i loteria jak reguła. . Teraz uklei jest o połowę mniej, rap 2x więcej to i złowić je łatwiej. Na rapy polecam okolice promu na wyspę energetyka.