Skocz do zawartości

Solina

kajman

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie przynęty preferują bolki z Soliny.

Zona nie pozwoli mi zabrać całego majdanu , myślę że jedna Tayacha cw 25 g da radę obrzucać za szczupakiem i boleniem .

Pytam bo nie jestem specjalistą  od boleni.

Ja będę od soboty :) obstawiał bym jakieś poppery, walk the dog, bezstery itp :) specjalistą od jeziorowych boleni nie jestem ale będę próbował swoich sił :)

• Like 1

Sandacz na wymarciu... To się w pale nie mieści... Zawsze sądziłem, że tych solińskich głębi nie ma szans przełowić... Z tego co piszecie zbiornik poszedł w kierunku podobnym do naszego Żywca- niektórzy mówią, że to basen z boleniami. Choć tych ostatnich też jakby mniej... Szkoda Soliny, jezioro mojego dzieciństwa :(

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Gdy kilka lat wstecz byłem to ciężki temat był z rybą ,fakt że wakacje . Jedynie większe okonie były przy tzw okresowej wyspie . Gdy głębiej się rzuciło to gdy któryś się zapiął to od razu parkował w zaczepach . Takie mniejsze szło od razu pociągnąć do powierzchni i dało radę wyjąć . Ogrom wody i głębina więc trzeba szukać górek i płytszych miejsc . 

Ja jestem w Zawozie i kaszana straszna...Drapieżnika nie widać a białej ryby to chyba tu nie ma. Goście siedzą z gruntem sypią do wody już 3 dni i nawet brania nie mieli haha. Ja po wczorajszej porażce spinningowej dziś rano wybrałem się z feederkiem-ani brania.....

Edytowane przez bencur

Czy na jeziorze Myczkowskim łowi się  na haki bezzadziorowe info z 2018 r http://www.rybomania.pl/jezioro_myczkowskie,496.html 

Bardzo mało wiadomości jest na temat tego łowiska na rok 2021 .

Pewnie w Sanoku jutro dowiem się  więcej , trzeba zabrać iglak do zadziorów w kotwicach ..

Czy na jeziorze Myczkowskim łowi się na haki bezzadziorowe info z 2018 r http://www.rybomania.pl/jezioro_myczkowskie,496.html

Bardzo mało wiadomości jest na temat tego łowiska na rok 2021 .

Pewnie w Sanoku jutro dowiem się więcej , trzeba zabrać iglak do zadziorów w kotwicach ..

Zasady jak na wodach górskich.... czyli bez zadziorów ;)

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

@Tabor - Myczkowce to w całości woda górska. Wiec zasady jak na górskich w Krośnie.

@becur - teraz może być ciężko w okolicy zatok z biała rybą. Proponuje podjechać na Wołkowyje ... i tam szukać białej ryby (kolega w zeszłym tygodniu na ujściu Solinki połowił pięknych kleni na owoce, a z miesiąc temu złowione zostało tam kilka ładnych karpi i leszczy

• 2 miesiące temu...
  • 2 lata później...

Witam. Wybieram się na Solinę na dwa tygodnie

Baza będzie w miejscowości Zawóz. Będę miał łódkę. Jak ugryźć ten zbiornik. Jakieś sugestie od Was były by pomocne . Jakie przynęty , miejsca w miarę pewne na rybę. Tylko spining mnie interesuje.

Z racji ,że nie można wszystkiego pisać publicznie dokładniejsze informacje proszę na priva .

Dziękuję za zainteresowanie oraz porady.

Gryźć możesz tylko na elektryku albo wiosłach bo to strefa ciszy - ale to pewnie wiesz.

Karpi i kleni są setki pod tamą. Czekają na chleb i wafle od turystów  ;) . Ludzi pełno, łódek pełno, krupówki sie zrobiły. Bieszczady to już nie to samo co kiedyś, a Solina wybitnie.
Ja bym się zwodował na rzece pod tamą bo tam widziałem i ryby i nie ma ludzi. Ale łódka albo ponton raczej małe tam … od razu uprzedzam: gdzie slip nie wiem ale widziałem jedną łódkę i chłopaki łowili. Jeden na spina drugi na muchę.

• Like 1

Ok, to może ja precyzyjniej pomogę.

Zawóź i łódka to dobra baza wypadowa.

Na obu zatoczkach w samym Zawozie to dobre miejsce na okonie i szczupaki.

Ja tam łowie standardowo -  guma, raczej naturalne kolory po południu i wieczrem, rano lub na zmętnionej po intensywnych opadach – green albo yellow tiger. Teraz jest trochę zielska to raczej powierzchniowo – moja ulubiona blacha to już nieprodukowane HRT Nymph – które super pod sama powierzchnią chodzą.  Dobre są też obrotówki z wiśniową paterką. Wahadłówki – raczej większe, z cienkiej blach – białe lub w kolorze miedzi – z dodatkową czerwona przywieszką albo chwostem na kotwicy sprawdzają się lepiej..

Przy skałach wzdłuż brzegu w kierunku Werlasu nigdy nie miałem efektów.

Moja ulubiona część Zalewu to zatoka od Zawozu w kierunku Wołkowyi.

Skały vis aa vis Watahy Zawóz aż po Cypel Holice. Sandacze, szczupaki – także kalsycnzie, na gume. Zazwyczaj 3-4’ na 10 do 15g głowek, Ciezje nie łowie.

Ściana lasu i skały koło Motylowego wzgórza też jest fajna i mniej oblegana bo tam tylko z łódki się dostaniesz.’ Ogólnie ten trójkąt Motylowe wzgórze – Cypel po Villa Solina Zawóz jest warty obłowienia.

Od mniej więcej cypla przy Villa Solina Zawóz po ujście Solinki będziesz miał już wody po kostki albo po kolana i metr mułu. Tam to tylko bolenie grasują na drobnicy. Swoją droga boleni w tamtych okolicach jest od groma. I nawet można je regularnie łowić.

Mzesz tez płynąc w kierunku promy w Polańczyku. Te zatoczki po lewej sa ciekawe i racji braku dostępu z brzegu jeszcze cos tam można wydłubać.

Okolice samych sadzy kolo promu tez warto obłowić. Z racji dużej ilości pokarmu z sadzy, w okolicy utrzymuje się sporo drapieżnika – uważaj tylko na chyba obręb ochronny wokół sadzy w których hodują tęczaki.

Ogólnie dosyć standardowo się tu łowi, nie trafiłem na żadne magiczne przynęty, kolory itp. historie.

Jak Masz jakieś dodatkowe  pytania – pisz prv.

• Like 10

• 2 tygodnie później...

A jest gdzieś zapis o zamknięciu wody na czas zawodów? Był w 2022r, na 2023 żadnego komunikatu na stronie PZW nie znalazłem.

Nie trafiłem / co prawda nie szukałem tez jakoś szczególnie uważnie/  na info o zamknięciu itd?

Może w tym roku będą inaczej sektory wytyczone?

Poza tym wypływając z Zawozu znajdziesz kilka miejsc które nie są objęte sektorami zawodów -patrząc na zeszłoroczna mapę.

Ale to jest trochę szukania i pływania. No i wszystko zależy od poziomu wody także - bo jak będzie wysoki - to cała zatoka Wołkowyjska zostaje wolna.

Zawsze możesz się przejechać kilka razy na Myczkowce .. połowa wody jest po 31 sierpnia nadal otwarta, ładne ryby tam pływają, zabawa może być lepsza jak na Solinie.

A jak nie to urlop po 15.09 ..jak możesz go jeszcze przełożyć.

Cześć . Zamykać wody nie będą ale ...

Po rozmowie z organizatorami 95 % mapy z poprzedniego roku będzie się pokrywać z rokiem bieżącym . Mój awers zrodził się z komplikacji jakie wynikną podczas pobytu. Zamiast sobie spokojnie popłynąć na łowisko będę szukał przestrzeni pomiędzy sektorami.

W zatoce Wołkowyskij oraz na cofce Solinki jest dosyć płytko. Woda rąbnie w dół 1 m i będę w mule z pływadłem. Dwa , organizator stwierdził że nie cały zbiornik będzie nosił ograniczenia . Ale po analizie mapki pozostaną mi do wybory bez rybne szesnastometrowe lub głębsze czeluści Solimy.

Średnio to widzę...

• Like 1