Skocz do zawartości

Lekki podkład na szpule

Tomek88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów po kiju,

Kwestia jakże prozaiczna a jednak istotna w lekkim łowieniu. Wydajemy ciężkie pieniążki na multi z lekką szpulą lub dokopujemy tuningowane szpulki, które kosztują dużo więcej niż powinny kosztować, ale jaki mamy wybór ;)

Jednak jeśli szpula jest odpowiednia a zbyt pojemna to przydałoby się ją możliwie jak najlżej wypełnić. Podwinięcie fluorocarbonu nierzadko będzie skutkowało dodaniem kilku ładnych gram.

Pewnie niektórzy powiedzą, że nie wypełniać do końca. To dobre rozwiązanie jeśli chcemy zejść z gramaturą jak najniżej i również do rzutów technicznych, jednak jeśli zakładamy szybsze łożyska po to żeby dalej rzucić warto mieć ją pełną żeby łatwiej kontrolować a zarazem nie podnosić sztucznie jej wagi.

Osobiście wypełniam szpulę grubą plecionką w miarę rozsądku lekko ją nawijając a dopiero pod koniec daję mocniej przed właściwą plecionką. Wydaje mi się, że między grubszą pletką są większe "przestrzenie" po nawinięciu szczególnie luźniejszym. Żyłka a tym bardziej fluorocarbon będzie zapewne cięższy.

A Wy macie jakieś sprawdzone patenty? :)

Kiedyś zrobiłem podkład z kawałka korka...taki mały pasek docięty na długść i szerokość idealnie do szpulki...jeszcze  ponawiercany żeby zejść nieco z wagi....waga poniżej 1gr, bo moja tego wynalazku nie łapała, a ołow 1gr łapała ;)  Wynalazek był na Curado 51E i dawał radę

Korek można bezpiecznie wyginać na szpulce po uprzednim potraktowaniu go para np z czajnika

• Like 1

Kiedyś zrobiłem podkład z kawałka korka...taki mały pasek docięty na długść i szerokość idealnie do szpulki...jeszcze  ponawiercany żeby zejść nieco z wagi....waga poniżej 1gr, bo moja tego wynalazku nie łapała, a ołow 1gr łapała ;)  Wynalazek był na Curado 51E i dawał radę

Korek można bezpiecznie wyginać na szpulce po uprzednim potraktowaniu go para np z czajnika

Dzięki panowie, przetestuje to :)

Pewnie w przyszłym tygodniu będę, bo zilliona jadę odebrać od Przema, jaka średnica cie interesuje??

Przy okazji dokupie sobie wormy, obmacam blanki...i sobie wezmę arbory do cu51 201 :lol:

Coś czuję, że bez toczenia się nie obejdzie, grafitowe arbory mają w BRC, na stronie Art Rodu widzę tyko poliuretanowe

Edytowane przez minecjusz
  • Like 1

Pewnie w przyszłym tygodniu będę, bo zilliona jadę odebrać od Przema, jaka średnica cie interesuje??

Przy okazji dokupie sobie wormy, obmacam blanki...i sobie wezmę arbory do cu51 201 :lol:

Pomierzę jutro to wrzucę na priva efekty, dzięki :)