gooral Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 jeden z kilku linkow (niestety po angielsku) polecam poczytac (wszystkie czesci) wszystkim widzacym metrowki i korzenie/dokladne ulozenie kamieni na dnie etc na "zwyklych" echosonndach. http://fishinweb.com/messages/messages/13028/13028.html 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 https://translate.google.pl/translate?sl=auto&tl=pl&js=y&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Ffishinweb.com%2Fmessages%2Fmessages%2F13028%2F13028.html&edit-text=&act=url 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Melabolgia Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 (edytowane) spy dla tego nie wklejalem tlumaczenia google bo wlasnie tak tlumaczy CO do lepszych echosond osobiscie posiadam huminbirda 598 ci hd si combo i o ile w SI o strukturze dna mozna sie bardzo wiele dowiedziec to ziarno na tle dna jest takie, ze nie podejmuje sie znajdowania czegokolwiek).Ps kolejny link:jescze nei przeczytalem..:http://www.greenhobbymodel.com/floattubeireland/Understanding%20Your%20Sonar.pdf o takie co mi sie juz wczesniej wydawalo wyczytalem:Note:The acoustical properties of the flesh of a fish are very near that of regular water. This means the propagation of sonar waves through a fish are almost indistinguishable from open water. What causes the echo return from a fish is the presence of scales, skin, skeletal structures, and predominantly a swim bladder filled with air. Tak wlasnie wyjasnialem sobie fakt, ze haczyki widac na echu a ryb je polykajacych czesto nie widac. i kolejne: A soft or mud & muck bottom at 10,feet,may return the same signal strength as a hard sand or rock bottom at 30 feet. Therefore the Grayline or colorline for each of these sonar charts will appear identical to teraz pytanko czy SI podobnie ocenia twardosc dna? A to do tych co mierza dokladnie ile metrow pod woda widac przy jakim stozku: Now the power weakens atan exponential rate the wider the angle however usable sonar power and useable sonar echoes are received up to 60º on our standard 20º cone angle transducer. That is why the cone angle is only a measurement to identify the transducer and does not indicate what will or will not be seen as an echo return. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez gooral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kris1 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Uważam ,że każdy użytkownik echosond powinien pobawić się z balonikami dla zrozumienia odczytów i regulacji swojego urządzonka.Jak tylko przestanie wiać wypływam z balonikami.Świetne materiały . Edytowane 9 Stycznia 2015 przez kris1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Tylko baloniki sa tylko czescia w sumie pasowalo by zrobic test z roznymi wielkosciami balonikow. ja kiedys myslalem by na potrzeby testu jakos umiescic rybe w wiazce echosondy, ale nie bardzo mam pomysl jak ja sklonic by plywala na okreslonej glebokosci (dodatkowo obciazenie znacznie wplynie na echo odbite do niej) - moze jak kiedys zlowie zlotego szczupaka to to bedzie jedno z 3 zyczen by mi poplywal pod lodka na roznych glebokosciach Ps najbardziej zaskoczyly mnie zdjecia z wiaderek (plywajacych na powierzchni obok lodzi) pokazane na sonarze 3-5m pod woda pionowo pod lodzia !!!!!!! Nie wspominajac o tym, ze plynacy powierzchnia pies pokazywal sie na echu i do tego jak sie zblizal/oddalal od lodzi obraz na ekranie sugerowal, ze sie wynurza/nurkuje glebiej. Jak juz kiedys napisalem niejednokrotnie lowilem w toni makrele przy kompletnym braku odczytow na echosondzie (makrelki byly srednie i do tego maja stosunkowo niewielkie pecherze plawne), nie widzialem sumow w hiszpanii (a troche ich zlowilismy). Teraz dodatkowa ciekawostka rzadko widuje spuszczana kotwice (kotwicze na ogol na slodkiej wodzie na glebokosci 1-15m kotwice (4.5kg stalowa) spuszczajac w ogleglosci okolo 1-1,5m od przetwornika. Ja mysle, ze nastepnym razem jak polece na slodka wode zrobie sobie "dropshota" gdzie zamiast przynety na haku zamocuje nadmuchany czubek kondoma (taki powiedzmy 2-3cm dlugosci) jak ciezarek opadnie na dno bede mial z grubsza rozkminione czy i jak go widac. PS niedawno znajomy zakotwiczyl lodke w mocnym nurcie przy podniesionym stanie wody i sie klucil, ze wszystko co sie na ekranie pojawialo to ryby.... Wg mnie to byly jakies smieci i trzciny niesione pradem. Jakos nie wydaje mi sie by na stosunkowo wolno plynacej rzece z wieloma spokojnymi dolkami ryby w zimie wybraly 4 czy 5m wode plynaca tak szybko, ze glowka 20g byla duzo za lekka lowilismy niemal "wachlarzem" splywajaca przynete. Rybe wyciagnelismy 1 a na ekranie jakby migracja na tarlisko trwala w najlepsze... edit:Im dluzej czytam ten dokument lowranca tym sie szerzej usmiecham. Mialem racje z pokazaniem roznych glebokosci - niezaleznie co odbije sygnal na ekran wedruje tylko "najblizsze" echo. Ciekawe na jakiej zasadzie nastepuje wtedy separacja sygnalow (konkretnie pokazywanie ryb przy dnie) bo po mojemu wynika jasno, ze jak ryba nie wystaje ponad najbardziej wystajacy fragment dna bedacy w obrebie wyslanego "pingu" to sie nie "pokaze" na ekranie.Ps ciekawe jak sygnaly DI udalo im sie okielznac mi sie wydaje, ze zastosowali jakies cuda softwarowe bo chyba fizyki rozchodzenia sie fali w wodzie nie zmienili... Edytowane 9 Stycznia 2015 przez gooral 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
gooral
jeden z kilku linkow (niestety po angielsku) polecam poczytac (wszystkie czesci) wszystkim widzacym metrowki i korzenie/dokladne ulozenie kamieni na dnie etc na "zwyklych" echosonndach. http://fishinweb.com/messages/messages/13028/13028.html
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi