Skocz do zawartości
  • 0

Praca woblera a agresja szczupaka

Lester

Pytanie

Chodzi mi o to jakie niestandardowe zachowanie woblera skutkuje braniem szczupaka.Wielu z nas na pewno miało czy ma taką przynętę której praca jest nieszablonowa a która wywołuje agresję ryby.Sam przed wieloma laty gdy próbowałem coś tam wystrugać , wykonałem woblera ok 8cm dł o b.agresywnej akcj, tonącego , mocno zwężającego się w stronę ogona który pod wpływem ciężaru kotwicy powoli opadał przyjmując pion.Długo go woziłem w pudełku , aż przyszedł jego czas gdy na płytkim jeziorze na augustowszczyżnie nic nie brało.Nie pomagały zmiany przynęt. Założyłem właśnie "Tego"woblera".Żle latał bo ciągle jego kotwice przy rzucie czepiały o żyłkę,jednak w krótkim czasie wyjąłem na niego 3szczupaki i pewnie dalej by na niego brały gdybym go nie stracił na zaczepie.Zastanawiałem się w domu co takiego miał w sobie ten wobler?Przypomniałem więc :doh:  że wszystkie brania były wtedy gdy była przerwa w zwjaniu żyłki, a to własnie wtedy podczas zatrzymania opadał mu ogon.Odwrotnie niż u ludzi :clappinghands:

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tomku, zdarza się że łowimy na tej samej wodzie, wiec możemy polemizować :D a temat założony po to aby przy konstruowaniu przynęty uwzględnić takie jej zachowania które skutkuja rybim atakiem :D

No to polemikę czas zacząć :) Shad rap srebro z niebieskim, Siek 18cm (troll bodajże) również ten sam kolor, Thrill od rodzimego w kolorze uklei, WF13 łamany naturka .....

Powyższe były dobre 2 lata temu. W zeszłym sezonie mors seledyn .... ale to chyba nie ten temat :)

Byłbym zapomniał Hornet 9 GT

• 0

Szczupak nie jest rybą bardzo "skąplikowaną"... (to nie pstąg czy boleń) Do tego, co wnieśli moi Przedmówcy dodałbym, że aby sprowokować go do brania trzeba jeszcze ...szczupaków w wodzie i ciut szczęścia. Jeśli szczupak ma ochotę coś przekąsić, to nie trzeba wiele, aby go sprowokować - czasami działa wobler lusterkujący, czasami o mocnej pracy, czasami wypływający/uciekający ku powierzchni a czasami zawieszony w toni - nazywam to "zastanawiający się co ma zrobić"... Najważniejsze, aby rybki były i chciały gryźć! Ot cała rozprawka! ;)

• 0

Trill pod szczupaka?

Trill, ukleje Roberta, wobki boleniowe @Wujek to byly jedne z najlepszych przynet na buzanskie szczupaki w okolicy skad pochodze. Na te ostatnie nie dalo sie lowiec bez stalki bo obcinaly non stop.

A tak nawiasem mowiac to o przynetach na jakie szczupaki rozmawiamy? Wymiarowe, wieksze ciut, wieksze sporo czy metr plus czy nawet 130+? Z jeziora ( jak duzego) czy z rzeki ( to samo)?

Bujo

• 0

U mnie sytuacja podobna z szczupłym z rzeki - trill, hermes. Natomiast jezioro, to obrotówki ( srebrna i miedź z chwostami ) i woblery różnej maści raczej naturalna kolorystyka. Choć raz woda mi się, jak nic z wcześniejszych przynęt nie działało, założyłem Rapalkę w jaskrawo-pomarańczowej szacie. Przynęte zawsze prowadzę zmiennym tempem, z postojami ( jezioro ). Ostatnio nr 1 dla mnie to wobek od Pontoon21.

• 0

witam Dorzucę parę słówek ten temat.Moja przygoda spinningowa to zaczęła się dość dawno czyli lata 80.Dostępność przynęt w tych latach był dość chuda .W sklepach wędkarskich w całej Polsce królowały tylko przynęty krajowe typu blacha i obrotówki . Obecnie cały świat można kupić od blach po woblery,gumy itp.Ale wróćmy do tematu.Moje zdanie co do przynęt na szczupaka to dzielę na pory roku czyli wiosna ,lato i jesień.Praca tych przynęt ma się stanowczo różnic .Na wiosnę kiedy drapieżnik jest bardzo aktywny przynęty bardzo agresywne[jerki ,gumy,woblery z agresywną pracą,lato przynęty które wytwarzają w wodzie fale akustyczne [obrotówka ,blaszki]jesień już praca spokojna przynęty które bardzo równo pracują inny typ woblerów..W moich wodach bardzo płytkich króluje jedna przynęta RAPALA LONG CASTING 8,10 sprawdza się co roku na wiosnę .Na jesieni woblery dawnej produkcji ZSRR.Ten nie skreślone to jesienny hit.

post-46487-0-71216600-1424555219_thumb.jpg

• 0

Szczupak nie jest rybą bardzo "skąplikowaną"... (to nie pstąg czy boleń) Do tego, co wnieśli moi Przedmówcy dodałbym, że aby sprowokować go do brania trzeba jeszcze ...szczupaków w wodzie i ciut szczęścia. Jeśli szczupak ma ochotę coś przekąsić, to nie trzeba wiele, aby go sprowokować - czasami działa wobler lusterkujący, czasami o mocnej pracy, czasami wypływający/uciekający ku powierzchni a czasami zawieszony w toni - nazywam to "zastanawiający się co ma zrobić"... Najważniejsze, aby rybki były i chciały gryźć! Ot cała rozprawka! ;)

Podzielam zdanie kolegi,jeśli zębacz jest w łowisku i żeruje to przynęta nie odgrywa takiej roli jak w przypadku innych drapieżców.

Widziałem nawet w Szwecji piękne okazy ,które nie chciały współpracować z żadną z przynęt. Bywa tak wszędzie w Szwecji również ,nie żeróje i ciężko sprowokować branie. Ale pomysłowość wędkarzy nie zna granic.

Pozdrawiam.