Skocz do zawartości

Definicja wędki muchowej.

lysy69

Rekomendowane odpowiedzi

4. Metoda muchowa

4.1. Łowienie ryb metoda muchową dozwolone jest na jedną wędkę, trzymaną w

ręku, wyposażoną w kołowrotek o szpuli ruchomej i sznur muchowy, zakończony nie

więcej niż dwoma haczykami, każdy ze sztuczną przynętą – przy czym każdy haczyk

nie może posiadać więcej niż dwa ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie

wykraczały poza obwód koła o średnicy 30 mm. Inne linki niż sznur muchowy w tej

metodzie mogą być stosowane wyłącznie do

wiązania przyponów, których długość nie może przekraczać dwukrotnej długości

używanego wędziska oraz jako podkład pod sznur muchowy. Na wędce muchowej

nie wolno stosować dodatkowego, zewnętrznego obciążenia linki i przyponu oraz

zakazuje się stosowania kuli wodnej i innych zastępujących ją przedmiotów.

Wygląda na to, że teleskop tyż się nada znakomicie, byle kręcioł był odpowiedni.

Edytowane przez Roseth

Pod warunkiem, że na kołowrotku o ruchomej szpuli będzie nawinięty sznur muchowy.

http://www.rioproducts.com/fly-lines/freshwater/trout/trout-lt-dt/

Jak tak dalej pójdzie to w katalogach znajdą się linki 10 grains z rdzeniem o średnicy mono np. 0,16 mm. Chyba czas najwyższy dopuścić float do górskich rzek z zastrzeżeniem przynęty jako sztuczna mucha...

http://www.rioproducts.com/fly-lines/freshwater/trout/trout-lt-dt/

Jak tak dalej pójdzie to w katalogach znajdą się linki 10 grains z rdzeniem o średnicy mono np. 0,16 mm. Chyba czas najwyższy dopuścić float do górskich rzek z zastrzeżeniem przynęty jako sztuczna mucha...

Też tak sądzę. Prawda jest taka, że już teraz linki typu Rio Euronymph czy ta oznaczona, o ile się nie mylę, jako "000" nie są z definicji linkami muchowymi, przy pomocy ciężaru których podaje się przynętę,..... bo one po prostu nie latają, a stanowią środek do swoistego obejścia przepisu ograniczającego metodę żyłkową. Skoro tak można na krótko to dlaczego nie float ?

Panowie spokojnie,z tymi 6m to przesadziłem :) .Nie łowiłem na muchę a chcę zobaczyć jak to jest. Nie chcę inwestować w jakiś następny sprzęt bo mi żona resztki włosów powyrywa.Kołowrotek i jakąś linkę(no właśnie jakąś) dostałem od znajomego.No i właśnie chodzi o wędkę.Mam odległościówkę nie całe 4m.Pewnie wam się to wyda głupie i uznacie to ze profanacje ale czy ma to sens i warto próbować?Czy dać sobie spokój,poświęcić resztkę włosów i kupić"prawdziwą " wędkę muchową?

Jeśli chcesz łowić na muchę, to nie ma to najmniejszego sensu.  Nie wykonasz takim czymś żadnego rzutu... A jeśli chcesz łowić "takim czymś" z dowiązaną na końcu muchą to pewnie nikt ci nie zabroni. Tylko też nie widzę sensu. Do muchówki na upartego też można dokręcić spinningowy kołowrotek i zmontować zestaw spławikowy czy machnąć z koszyczkiem na grunt. Tak samo będzie to udane...

Jak chcesz łowić odległościówką to się zniechęcisz i zarzucisz muchowanie. Jest tyle taniego sprzętu używanego...

PS. Co wy macie z tymi żonami, że wam tylko wlosy wyrywają.

Moja żona ma niewyczerpane (mam nadzieje) zasoby tolerancji dla moich pasji, a w szczególności wędkarstwa muchowego, co dotyczy zarówno zakupów jak i nieobecności w domu...., co jednak nie oznacza, że czasem nie powściągam moich zapędów.

A wracając do rzeczy - w moim przekonaniu wędka muchowa należy do tych, które najtrudniej zastąpić jakimś substytutem, zwłaszcza do klasycznego łowienia na suchą muszkę - nie bardzo sobie wyobrażam skuteczne machanie odległościówką....., ale w sumie... nie próbowałem.

Edytowane przez robert.bednarczyk

Wiele lat temu dość popularne były ściągnięte w sporych ilościach spiningi Fibatube (Hardy) szklane, długości 2,13. Miałem oczywiście. Ja i wielu chłopaków nosiliśmy łażąc po małych pomorskich rzeczkach w kamizelce kołowrotek muchowy. Jak widziało się oczko niezłego pstrąga pierścienie na dół (mocowanie kołowrotka na pierścieniach) kołowrotek muchowy i... z linką 6 jakoś dało się w miarę nieźle rzucić. Ale akcja tego kijka to był krowi ogon i dodatkowo krowa była po pavulonie. 

• Like 1

Dzięki Panowie za pomoc.Nie wiem czy mogę tu zadać następne pytanie.Teraz mi chodzi o dobranie wędki.Rzeki,największa ma ok.20m szerokości,najmniejsza jakieś 4m. Metoda ,mokra i nimfa. Średnia głębokość łowiska ok.1.5m. Ryby,przeważnie kleń 40-50cm, to jest max.Chciał bym coś delikatniejszego, nie za sztywne, takie coś pół parabolik. Cena do 250zł. ps. sucha chyba za trudna jak na początek ? 

Na poczatek polecalbym kongera world champion 3 metry do linki 4/5 takim kijem połowisz praktycznie kazda metoda co na poczatek wydaje sie najrozsadniejsze. Z biegiem czasu zobaczysz jaka metoda najbardziej Ci odpowiada i jaka bedziesz chcial

łowić, wtedy kupisz odpowiedni kij

Ps

Zacznij lowienie od suchej muchy

Nie ma nic piekniejszego jak branie na suchara ;)

Edytowane przez Buczek5

Będzie. Do suchara też ideał to nie jest. Dlatego najbardziej klasycznie, uniwersalnie 9 stóp czyli 270 cm (274,5 cm) w piątej klasie, w akcji medium fast czyli coś pośredniego. Ewentualnie coś z opisem fast, choć realnie w tej cenie to będzie pewnie i tak medium fast.

Ja polecam Ci obsrywanego tu i ówdzie Jaxona model Monolith. Skoro ma być mokra i nimfa to ten model  http://topfishing.pl/pl/wedka-jaxon-monolith-xt-nymph-fly-305-4-5.html lub 5-6 aftm.

Cała seria tych muchówek jest rewelacyjna,walory użytkowe/cena -nie do przebicia.

Szczególnie udany jest kijek 335cm do nimfy/żyłki.