lysy69 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Witam.Moje pytanie dotyczy określenia czy definicji wędki muchowej.Czy mogę łowić obojętnie jaką wędką w metodzie muchowej?Chodzi mi o konkrety ,regulamin czy inne przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roseth Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 (edytowane) 4. Metoda muchowa4.1. Łowienie ryb metoda muchową dozwolone jest na jedną wędkę, trzymaną wręku, wyposażoną w kołowrotek o szpuli ruchomej i sznur muchowy, zakończony niewięcej niż dwoma haczykami, każdy ze sztuczną przynętą – przy czym każdy haczyknie może posiadać więcej niż dwa ostrza, rozstawione w taki sposób, aby niewykraczały poza obwód koła o średnicy 30 mm. Inne linki niż sznur muchowy w tejmetodzie mogą być stosowane wyłącznie dowiązania przyponów, których długość nie może przekraczać dwukrotnej długościużywanego wędziska oraz jako podkład pod sznur muchowy. Na wędce muchowejnie wolno stosować dodatkowego, zewnętrznego obciążenia linki i przyponu orazzakazuje się stosowania kuli wodnej i innych zastępujących ją przedmiotów. Wygląda na to, że teleskop tyż się nada znakomicie, byle kręcioł był odpowiedni. Edytowane 8 Stycznia 2015 przez Roseth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Dziękuje.To znaczy że jak użyje 6m wędki i 12m przyponu z żyłki to będzie wszystko zgodnie z przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Dziękuje.To znaczy że jak użyje 6m wędki i 12m przyponu z żyłki to będzie wszystko zgodnie z przepisami. Pod warunkiem, że na kołowrotku o ruchomej szpuli będzie nawinięty sznur muchowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Pod warunkiem, że na kołowrotku o ruchomej szpuli będzie nawinięty sznur muchowy. http://www.rioproducts.com/fly-lines/freshwater/trout/trout-lt-dt/ Jak tak dalej pójdzie to w katalogach znajdą się linki 10 grains z rdzeniem o średnicy mono np. 0,16 mm. Chyba czas najwyższy dopuścić float do górskich rzek z zastrzeżeniem przynęty jako sztuczna mucha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 http://www.rioproducts.com/fly-lines/freshwater/trout/trout-lt-dt/ Jak tak dalej pójdzie to w katalogach znajdą się linki 10 grains z rdzeniem o średnicy mono np. 0,16 mm. Chyba czas najwyższy dopuścić float do górskich rzek z zastrzeżeniem przynęty jako sztuczna mucha... Też tak sądzę. Prawda jest taka, że już teraz linki typu Rio Euronymph czy ta oznaczona, o ile się nie mylę, jako "000" nie są z definicji linkami muchowymi, przy pomocy ciężaru których podaje się przynętę,..... bo one po prostu nie latają, a stanowią środek do swoistego obejścia przepisu ograniczającego metodę żyłkową. Skoro tak można na krótko to dlaczego nie float ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Nie miałem linki w oznaczeniu "000" w ręce, jeśli tylko jest na tyle cienka i miękka by wciągnął ją centerpin oddając bez oporu to na nimfę łowię kijem 15' + Zeppelin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Panowie spokojnie,z tymi 6m to przesadziłem .Nie łowiłem na muchę a chcę zobaczyć jak to jest. Nie chcę inwestować w jakiś następny sprzęt bo mi żona resztki włosów powyrywa.Kołowrotek i jakąś linkę(no właśnie jakąś) dostałem od znajomego.No i właśnie chodzi o wędkę.Mam odległościówkę nie całe 4m.Pewnie wam się to wyda głupie i uznacie to ze profanacje ale czy ma to sens i warto próbować?Czy dać sobie spokój,poświęcić resztkę włosów i kupić"prawdziwą " wędkę muchową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Jeśli chcesz łowić na muchę, to nie ma to najmniejszego sensu. Nie wykonasz takim czymś żadnego rzutu... A jeśli chcesz łowić "takim czymś" z dowiązaną na końcu muchą to pewnie nikt ci nie zabroni. Tylko też nie widzę sensu. Do muchówki na upartego też można dokręcić spinningowy kołowrotek i zmontować zestaw spławikowy czy machnąć z koszyczkiem na grunt. Tak samo będzie to udane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkuczara Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Jak chcesz łowić odległościówką to się zniechęcisz i zarzucisz muchowanie. Jest tyle taniego sprzętu używanego...PS. Co wy macie z tymi żonami, że wam tylko wlosy wyrywają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Jak chcesz łowić odległościówką to się zniechęcisz i zarzucisz muchowanie. Jest tyle taniego sprzętu używanego...PS. Co wy macie z tymi żonami, że wam tylko wlosy wyrywają. Moja żona ma niewyczerpane (mam nadzieje) zasoby tolerancji dla moich pasji, a w szczególności wędkarstwa muchowego, co dotyczy zarówno zakupów jak i nieobecności w domu...., co jednak nie oznacza, że czasem nie powściągam moich zapędów. A wracając do rzeczy - w moim przekonaniu wędka muchowa należy do tych, które najtrudniej zastąpić jakimś substytutem, zwłaszcza do klasycznego łowienia na suchą muszkę - nie bardzo sobie wyobrażam skuteczne machanie odległościówką....., ale w sumie... nie próbowałem. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez robert.bednarczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Wiele lat temu dość popularne były ściągnięte w sporych ilościach spiningi Fibatube (Hardy) szklane, długości 2,13. Miałem oczywiście. Ja i wielu chłopaków nosiliśmy łażąc po małych pomorskich rzeczkach w kamizelce kołowrotek muchowy. Jak widziało się oczko niezłego pstrąga pierścienie na dół (mocowanie kołowrotka na pierścieniach) kołowrotek muchowy i... z linką 6 jakoś dało się w miarę nieźle rzucić. Ale akcja tego kijka to był krowi ogon i dodatkowo krowa była po pavulonie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Dzięki Panowie za pomoc.Nie wiem czy mogę tu zadać następne pytanie.Teraz mi chodzi o dobranie wędki.Rzeki,największa ma ok.20m szerokości,najmniejsza jakieś 4m. Metoda ,mokra i nimfa. Średnia głębokość łowiska ok.1.5m. Ryby,przeważnie kleń 40-50cm, to jest max.Chciał bym coś delikatniejszego, nie za sztywne, takie coś pół parabolik. Cena do 250zł. ps. sucha chyba za trudna jak na początek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Wręcz przeciwnie. Da najwięcej frajdy. Za 200 zł kupisz całkiem dobrego Greysa w 5 klasie i połowisz każdą metodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buczek5 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Na poczatek polecalbym kongera world champion 3 metry do linki 4/5 takim kijem połowisz praktycznie kazda metoda co na poczatek wydaje sie najrozsadniejsze. Z biegiem czasu zobaczysz jaka metoda najbardziej Ci odpowiada i jaka bedziesz chcial łowić, wtedy kupisz odpowiedni kij PsZacznij lowienie od suchej muchyNie ma nic piekniejszego jak branie na suchara Edytowane 19 Stycznia 2015 przez Buczek5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Witam.Dziękuje za wszystkie podpowiedzi ale czy 3 m wędka nie będzie zbyt długa na moje łowiska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Będzie. Do suchara też ideał to nie jest. Dlatego najbardziej klasycznie, uniwersalnie 9 stóp czyli 270 cm (274,5 cm) w piątej klasie, w akcji medium fast czyli coś pośredniego. Ewentualnie coś z opisem fast, choć realnie w tej cenie to będzie pewnie i tak medium fast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piokowal Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Ja polecam Ci obsrywanego tu i ówdzie Jaxona model Monolith. Skoro ma być mokra i nimfa to ten model http://topfishing.pl/pl/wedka-jaxon-monolith-xt-nymph-fly-305-4-5.html lub 5-6 aftm. Cała seria tych muchówek jest rewelacyjna,walory użytkowe/cena -nie do przebicia.Szczególnie udany jest kijek 335cm do nimfy/żyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi