Skocz do zawartości

Idzie NOWE-Ustawa o Rybactwie/wędkarstwie/

gaweł

Rekomendowane odpowiedzi

Projekt nowej ustawy która być może/jak przejdzie/położy kres połowom/rekreacyjnym/na morzu Bałtyckim.

Proszę o uważne zapoznanie się z Art.92,Art.102 i str.78

Co o tym myślicie?

Dorsze,trocie i laxy za 3000pln za rok?

Zapraszam do dyskusji/prawnicy mile widziani czy to jest ustawa "wariata/ów?/

http://legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/241200/241251/dokument137447.pdf

UZASADNIENIE str. 970
<...> W związku z powyższym, w przypadku tygodniowego okresu połowów wysokość opłaty zaproponowano na
poziomie 36zł, co stanowi prawie 1/100 wysokości przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w gospodarce narodowej w 2013 r.
W przypadku miesięcznego okresu połowów wysokość opłaty zaproponowano na poziomie 73 zł, co stanowi prawie 1/50 wysokości
ww. wynagrodzenia. Z kolei w przypadku 12-miesięcznego okresu połowów wysokość opłaty zaproponowano na poziomie 180 zł,

co stanowi około 1/20 wysokości ww. wynagrodzenia.

Edytowane przez Jano

a gdzie indziej się za to płaci czy po prostu lasy są prywatne ? 

To wszystko zależy gdzie.  W niektórych krajach są opłaty, w innych limity ilościowe i czasowe a w niektórych całkowity zakaz zbierania grzybów.

edit...  spy mnie uprzedził B)

Edytowane przez Pickerel

We Francji i Włoszech 20 euro liceencja kosztuje, niemcy, austria za darmo do 1kg, powyżej też podobna cena, belgia i holandia całkowity zakaz, UK w zależności od właściciela od 10 do 200 funtów.

A to ciekawe? Mieszkam w UK 14 lat i pierwsze słyszę by trzeba było licencje na zbieranie grzybów. Większość lasów jest prywatna i ogrodzona, nie można zbierać grzybów w rezerwatach i parkach krajobrazowych w pozostałych przypadkach patrz przepisy dotyczące zbierania owoców leśnych. Przy wjazdach do każdego lasu ogólnie dostępnego stoją tablice co można a co nie (często również po polsku) a o opłatach jeszcze nie słyszałem.

Sorrki za OT

Polska to bardzo dziwny kraj. Tu płaci się w niektórych rejonach nawet za oddychanie :D tzw. opłata klimatyczna. Prawda jest taka że jeżeli opłata 3000 zł za połów w morzu będzie dotyczyć nawet łodzi rekreacyjnych to wykończy dopiero co raczkujące wędkarstwo morskie z małych jednostek. Na takie wędkowanie pozwolić będą mogli sobie tylko nieliczni. Kocham polski Bałtyk. Tu się wychowałem i wędkowałem od najmłodszych lat. Moja miłość do morza była jednym z najważniejszych powodów dla których zostałem w kraju. Nie chciałbym aby jakaś durna ustawa zniszczyła moje dotychczasowe życie :( . I to na tyle.

• Like 2

Wiecie gdzie da rade ogarnąć na odległość zewolenie sportowe na rok po starej cenie tzn za 49 zł??

Chyba nie da rady :rolleyes: "...ci Pan/Pani w OIRM musi wypisać zezwolenie", a na odległość to możesz i musisz... zapłacić (przynosisz dowód wpłaty)

PS. zezwolenie masz na 12 kolejnych miesięcy

Edytowane przez Jano

Wiecie gdzie da rade ogarnąć na odległość zewolenie sportowe na rok po starej cenie tzn za 49 zł??

Chyba każdy z OIRM załatwi sprawę zezwolenia drogą korespondencyjną. Na pewno można było tak załatwić sprawę w OIRM Słupsk.

Drukujesz wniosek ze strony OIRM, wypełniasz go, dokonujesz wpłaty na podane na stronie OIRM konto, wniosek i dowód wpłaty oraz  kopertę z adresem do siebie i naklejonym znaczkiem wysyłasz do OIRM i po tygodniu zezwolenie masz w ręce.

Chyba kopię dowodu tożsamości też wymagają.

Dla pewności można wcześniej zadzwonić do wybranego OIRM ( telefony na stronie www.).

Edytowane przez marek0l

Dzięki za pomoc juz sobie ogarniam.

Pany czy w tekscie ustawy jest określone wynagrodzenie do ktorego odwołuje się ustawodawca? Bo że do przeciętnego to wynika tylko z uzasadnienia.. (na szybko przejrzałem i nie widzę..)

Czy ktoś ogrania prawo europejskie (ja niestety nigdy sie tym nie zajmowałem) ... co na te opłaty wspólna polityka dotyczaca rybołóstwa??? wkrajach UE wedkarstwo morskie chyba wszędzie darmowe..

Wygląda na to ze łowiąc, na wodach morskich nawet z kajaka czy  belly boat będzie to nas kosztowało 3000zł.

Bardzo ciekawy jestem kim są autorzy tej ustawy?

PS

możliwe ze ustawa zostanie podpisana juz w lutym

Edytowane przez @Wojti

Trzeba by się zebrać i jakąś konkret pikietę zrobić- znowu szukają skur..ny pieniędzy, ale żaden baran nie policzył ile gminom nadmorskim zostawiają pieniędzy wędkarze i ile tej forsy mniej wpłynie, gdy część z nas zrezygnuje z połowów morskich.

Górnicy od zawsze załatwiają sprawy z rządem w ten sam skuteczny sposób- nic tylko brać przykład!

Ustawa już uchwalona przez Sejm.

http://orka.sejm.gov.pl/proc7.nsf/ustawy/2919_u.htm

Teraz czeka na podpis Prezydenta i po zabawie ....bo 3000 zł na rok za zezwolenie to trochę dużo.

Tylko nie rozumiem, że wędkarze nie potrafią (jako jedna z największych organizacji) dbać o swoje interesy.