gaweł Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Projekt nowej ustawy która być może/jak przejdzie/położy kres połowom/rekreacyjnym/na morzu Bałtyckim.Proszę o uważne zapoznanie się z Art.92,Art.102 i str.78Co o tym myślicie?Dorsze,trocie i laxy za 3000pln za rok?Zapraszam do dyskusji/prawnicy mile widziani czy to jest ustawa "wariata/ów?/http://legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/241200/241251/dokument137447.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszGD Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Czyżby jakiemuś rybakowi nie spodobał się skuteczny połów troci i łososi przez wędkarzy na zatoce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 (edytowane) UZASADNIENIE str. 970<...> W związku z powyższym, w przypadku tygodniowego okresu połowów wysokość opłaty zaproponowano napoziomie 36zł, co stanowi prawie 1/100 wysokości przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w gospodarce narodowej w 2013 r.W przypadku miesięcznego okresu połowów wysokość opłaty zaproponowano na poziomie 73 zł, co stanowi prawie 1/50 wysokościww. wynagrodzenia. Z kolei w przypadku 12-miesięcznego okresu połowów wysokość opłaty zaproponowano na poziomie 180 zł,co stanowi około 1/20 wysokości ww. wynagrodzenia. Edytowane 8 Stycznia 2015 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Najpierw Żarnowiec teraz Bałtyk. Widać regiony nadmorskie otwierają się na turystykę wędkarską pełną gębą. Chore..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Obecne opłaty na Bałtyk są niewspółmierne i do ilości ryb i do opłat na śródlądziu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Obecne opłaty na Bałtyk są niewspółmierne i do ilości ryb i do opłat na śródlądziu.A czy w ogóle gdzieś są opłaty za amatorskie wędkowanie w morzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Sławek, http://www.oirm.szczecin.pl/wedkarz.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 8 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Dziwię się że jeszcze nie porobili okręgów, obwodów, poruzumionek, złotych odznak i takich tam. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Sławek, http://www.oirm.szczecin.pl/wedkarz.htmBartek, może źle sformuowałem pytanie, ja wiem że w Polsce są opłaty (symboliczne, ale są) , chodziło mi o inne kraje, bo np. w Szwecji, Finlandii nie ma opłat za wędkowanie w morzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
newrom Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 W Grecji z brzegu niema, ale z łodzi są (symboliczne, acz upierdliwe bo trzeba sobie zrobić ichniejszy NIP). W Chorwacji również są opłaty. W bardziej cywilizowanych krajach raczej niema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Można popatrzeć na to z drugiej strony. Polska jest jednym z niewielu krajów w UE gdzie można za darmo zbierać grzyby w lasach tylko czy to czyni nas bardziej cywilizowanym krajem? ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech_B Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 a gdzie indziej się za to płaci czy po prostu lasy są prywatne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 We Francji i Włoszech 20 euro liceencja kosztuje, niemcy, austria za darmo do 1kg, powyżej też podobna cena, belgia i holandia całkowity zakaz, UK w zależności od właściciela od 10 do 200 funtów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) a gdzie indziej się za to płaci czy po prostu lasy są prywatne ? To wszystko zależy gdzie. W niektórych krajach są opłaty, w innych limity ilościowe i czasowe a w niektórych całkowity zakaz zbierania grzybów. edit... spy mnie uprzedził Edytowane 9 Stycznia 2015 przez Pickerel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 W Grecji z brzegu niema, ale z łodzi są (symboliczne, acz upierdliwe bo trzeba sobie zrobić ichniejszy NIP). (...)Obecnie w Grecji licencja na połowy rekreacyjne z łodzi nie jest wymagana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 We Francji i Włoszech 20 euro liceencja kosztuje, niemcy, austria za darmo do 1kg, powyżej też podobna cena, belgia i holandia całkowity zakaz, UK w zależności od właściciela od 10 do 200 funtów.A to ciekawe? Mieszkam w UK 14 lat i pierwsze słyszę by trzeba było licencje na zbieranie grzybów. Większość lasów jest prywatna i ogrodzona, nie można zbierać grzybów w rezerwatach i parkach krajobrazowych w pozostałych przypadkach patrz przepisy dotyczące zbierania owoców leśnych. Przy wjazdach do każdego lasu ogólnie dostępnego stoją tablice co można a co nie (często również po polsku) a o opłatach jeszcze nie słyszałem.Sorrki za OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario41 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Polska to bardzo dziwny kraj. Tu płaci się w niektórych rejonach nawet za oddychanie tzw. opłata klimatyczna. Prawda jest taka że jeżeli opłata 3000 zł za połów w morzu będzie dotyczyć nawet łodzi rekreacyjnych to wykończy dopiero co raczkujące wędkarstwo morskie z małych jednostek. Na takie wędkowanie pozwolić będą mogli sobie tylko nieliczni. Kocham polski Bałtyk. Tu się wychowałem i wędkowałem od najmłodszych lat. Moja miłość do morza była jednym z najważniejszych powodów dla których zostałem w kraju. Nie chciałbym aby jakaś durna ustawa zniszczyła moje dotychczasowe życie . I to na tyle. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpgt Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Wiecie gdzie da rade ogarnąć na odległość zewolenie sportowe na rok po starej cenie tzn za 49 zł?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Wiecie gdzie da rade ogarnąć na odległość zewolenie sportowe na rok po starej cenie tzn za 49 zł??Chyba nie da rady "...ci Pan/Pani w OIRM musi wypisać zezwolenie", a na odległość to możesz i musisz... zapłacić (przynosisz dowód wpłaty)PS. zezwolenie masz na 12 kolejnych miesięcy Edytowane 15 Stycznia 2015 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Wiecie gdzie da rade ogarnąć na odległość zewolenie sportowe na rok po starej cenie tzn za 49 zł??Chyba każdy z OIRM załatwi sprawę zezwolenia drogą korespondencyjną. Na pewno można było tak załatwić sprawę w OIRM Słupsk. Drukujesz wniosek ze strony OIRM, wypełniasz go, dokonujesz wpłaty na podane na stronie OIRM konto, wniosek i dowód wpłaty oraz kopertę z adresem do siebie i naklejonym znaczkiem wysyłasz do OIRM i po tygodniu zezwolenie masz w ręce.Chyba kopię dowodu tożsamości też wymagają. Dla pewności można wcześniej zadzwonić do wybranego OIRM ( telefony na stronie www.). Edytowane 16 Stycznia 2015 przez marek0l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpgt Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Dzięki za pomoc juz sobie ogarniam. Pany czy w tekscie ustawy jest określone wynagrodzenie do ktorego odwołuje się ustawodawca? Bo że do przeciętnego to wynika tylko z uzasadnienia.. (na szybko przejrzałem i nie widzę..) Czy ktoś ogrania prawo europejskie (ja niestety nigdy sie tym nie zajmowałem) ... co na te opłaty wspólna polityka dotyczaca rybołóstwa??? wkrajach UE wedkarstwo morskie chyba wszędzie darmowe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 (edytowane) Wygląda na to ze łowiąc, na wodach morskich nawet z kajaka czy belly boat będzie to nas kosztowało 3000zł.Bardzo ciekawy jestem kim są autorzy tej ustawy? PSmożliwe ze ustawa zostanie podpisana juz w lutym Edytowane 18 Stycznia 2015 przez @Wojti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giaur27 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Trzeba by się zebrać i jakąś konkret pikietę zrobić- znowu szukają skur..ny pieniędzy, ale żaden baran nie policzył ile gminom nadmorskim zostawiają pieniędzy wędkarze i ile tej forsy mniej wpłynie, gdy część z nas zrezygnuje z połowów morskich. Górnicy od zawsze załatwiają sprawy z rządem w ten sam skuteczny sposób- nic tylko brać przykład! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Kacprzak Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Ustawa już uchwalona przez Sejm.http://orka.sejm.gov.pl/proc7.nsf/ustawy/2919_u.htm Teraz czeka na podpis Prezydenta i po zabawie ....bo 3000 zł na rok za zezwolenie to trochę dużo.Tylko nie rozumiem, że wędkarze nie potrafią (jako jedna z największych organizacji) dbać o swoje interesy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 No to teraz współczuje tym ,którzy szykowali się w tym sezonie na małe co nieco nad Bałtykiem . I wylądowało w pi......................... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi