Skocz do zawartości
  • 0

pontony PRO MARINE - opinie

szpiegu

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam.

Sam na wiosnę kupuję sobie Pro Marine 380 ale zastosuję jedną z poniższych konstrukcji:

http://pontonik.pl/index.php?option=com_virtuemart&page= shop.browse&category_id=55&Itemid=7

Myślę że wózek transportowy jest najlepszym rozwiązaniem dla osób wędkujących samotnie tak jak ja :unsure:

No chyba że odwiedzą mnie Maniek z Kacprem lub Tymon wtedy już będą dźwigać razem ze mną :lol:

• 0

Na krótkich dystansach wózek będzie chyba optymalny. Ja mam kółka mocowane do pawęzy i mają one tą przewagę,że są stabilne tzn. jestem w stanie przyczepić ponton do haka w samochodzie i przejechać kilka kilometrów. Policji pewnie nie przypadłby ten pomysł do gustu, ale w moim przypadku się sprawdzał do transportu pontonu z całym majdanem nad jeziorko położone 2,5 km od domku letniskowego. Do mocowania do haka używam mocowania jak od przyczepki z dorobionym zaczepem do metalowego ucha znajdującego się na dziobie pontonu. A wadę mają te kółka taką,że kosztują ponad 200 pln i zdejmowanie ich w wodzie jest odrobinę uciążliwe (4 motylki czyli jakieś 2 minuty grzebania)

• 0

A wadę mają te kółka taką,że kosztują ponad 200 pln i zdejmowanie ich w wodzie jest odrobinę uciążliwe (4 motylki czyli jakieś 2 minuty grzebania)

Nie musimy ich przecież odkręcać za każdym razem...są chyba modele składane do góry przytwierdzane umownie na stałe...po zwodowaniu kółka idą tylko w górę nad wodę... :mellow:

• 0

podepne sie.

Kolega ma pro marine 380 i plywal do tej pory na elektryku.

ma teraz szanse kupic spalionowka 9.9 i zastanawia sie jakiej dlugosci noge powiniene miec silnik do tego pontonu - szukalem, ale nic nie znalazlem. ten ktory on moze kupic ma okolo 90-100cm dlugosci - nada sie czy szukac czegos dluzszego/krotszego?

• 0

Witam wszystkich.

To mój pierwszy post i a propos mocy postaram się pomóc.

Wzór na minimalną moc silnika który wprowadzi łódź\ponton w ślizg brzmi tak: sumę ciężaru łodzi\pontonu, silnika, paliwa, załogi i osprzętu dzielimy przez 25. Przypominam, że uzyskany wynik to minimalna moc silnika który wprowadzi ponton\łódź w ślizg.

Do pontonu o dł. 3,80m sam wybrałbym silnik o mocy 15HP minimum.

Ja również posiadam taki ponton ale 3,60m i przymierzam się do zakupu nowego silnika o mocy 15HP oczywiście stopa S-short.

Pozdrawiam

Klamot

• 0

Mam ten ponton. Nie rozkładałem (pompowałem) go jeszcze, ale po rozpakowaniu i wstępnych oględzinach materiału niczym się nie rózni od pontonów Info Media które użytkuje od pięciu lat oczywiście poza kształtem dziobu i kilkoma detalami.

Ja nie obawiałbym się tych pontonów i porównując je do konkurencji wyprodukowanej w Chinach brałbym pod uwagę cenę, bo jeszcze raz podkreślę wszystkie np. Pro Marine, Info Media i inne zbudowane są z tych samych materiałów co za tym idzie wszystkie mają tą samą wagę.

W latach poprzednich pontony te były droższe o min 1000zł od tej z tego roku. Firma X-Boat wysprzedaje pontony do wyczerpania zapasów i zaprzestaje swoją działalnoścw tej branży - z tąd ta cena :D .

Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru.

Jacek

• 0

Witam,w aukcji tych pontonów x-boat,jest ze promocja do końca lutego,a do końca zostało kilka dni,i patrzyłem na jeda z tych ofert i tam jest kupiono 1 z 19stu dostepnych,a nie wydaje mnie sie zeby nagle w kilka dni poszła cała reszta,ma ktos moze jakieś info czy będą sprzedawac po zakończeniu lutego,bo do końca miesiaca to zebym na ...stanoł to nie wykołuje kasy.

• 0

Witajcie. Ja z braku Buscha Crab 330 w Toxarexsie zdecydowałem sie na Kolibri KM-330 D. porównywałem z kolegi Pro Marin oraz z Buschem drugiego kolegi i niczym nadzwyczajnym sie nie rożnią. Jakość wykonania i zastosowane materiały na podobnym poziomie :D

• 0

Moim zdaniem to `chwyt`, pewnie za kilka dni bedzie napisane ze promocja do konca marca :D Towar musi schodzic a nie lezec na magazynie. Proponuje zadzwonic i porozmawiac. Szef jest mily i napewno sie dogadacie. Zaproponuj tez kupno poza allegro, wtedy sprzedawca uniknie placenia prowizji allegro 69zl. Wtedy Ty bedziesz mial taniej :D