Skocz do zawartości
  • 0

pontony PRO MARINE - opinie

szpiegu

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja mam fart że miejsca gdzie będę wodował oponkę mają w 90% skip (z którego niestety oponkę z koniem trzeba jednak zepchnąć nawet na kółkach) Martwa Wisła Szkarpawa Nogat, dodatkowo mam zamiar rozpocząć przygodę z trollingiem na Zatoce Gd, więc ponton ma być bezpieczny. Jak pisałem początkowo myślałem o mniejszym koniu (mniejsza kasa) czytaj mniejszej oponie ale skoro koń ma 8 warto coś do niego dopasować (tak mi się wydaje). Chodzi mi o absolutne min. przy normalnej pogodzie (w bardziej ekstremalnych warunkach pływamy z kumplem jachtem motorowym 11m) chodzi o to aby czasem w ramach relaksu zabrać żonę córkę na wycieczkę krajoznawczą. A jednocześnie aby ponton nie był za mały do konia w sumie skłaniam się do 320 ale czekam na opinie.

• 0

Dla jednej osoby zwodowanie takiego pontonu 320-360 w trudnym miejscu jest brrr....

Ja mam Busha 290 i też czasem przy wiaterku jest problem.

Przypakuje na sezon ;]

Ale tak na serio 360 nawet z Airmatą swoje waży i wiem że to będzie poważny problem. Na szczęście interesujące mnie miejsca mają łatwy dostęp do wody, choć może nie przystosowane do slipowania łodzi to z pontonem da radę.

Teraz kombinuje z wózkiem do slipowania i zastanawiam się nad tymi kółkami przyczepianymi do pawęży. Na allegro mozna dostać za 60zł całkiem niezłe wózki transportowe i po obcięciu ramion przystosować do pontonu, może to lepsze rozwiązanie niż montowane do pawęży kółek na profilach?

• 0

Witam ponownie :D

Już po pierwszych testach na wodzie - ponton HSD 320 Info Media + silnik SEAKING 5KM B) W sobotę popływaliśmy sobie z dziewczyną po Porcie Drzewnym pod Toruniem, a jak już się trochę silnik rozgrzał to wypłynęliśmy na Wisłę. Łącznie przepłynęliśmy jakieś 12km w tym ok 3km pod prąd na Wiśle. Prędkość bardziej patrolowa (silnik na dotarciu - ok 30% mocy, z czasem chwilami w okolicach 50%)

Ogólnie bardzo udany dzień. Ponton, jak i silnik spełniają założone cele (wędkarstwo). Jutro jadę go zarejestrować i można łowić :D

Jak ktoś będzie miał jakiś pomysł/przypuszczenia odnośnie tej fali i hamowania tylnych burt to będę bardzo wdzięczny :D

Pozdrawiam

Sowixus

post-5472-1348916799,631_thumb.jpg

post-5472-1348916799,7669_thumb.jpg

post-5472-1348916800,2251_thumb.jpg

• 0

To normalne i podczas wolnego pływania ponton jest mocno zanurzony a w szczególności właśnie te zakończenia. Skierowane są do dołu aby ponton łatwiej wszedł w ślizg. Twoje problemy znikną jak wprowadzisz ponton w ślizg a na pewno jest to możliwe w przedstawionym przez Ciebie zestawie bo sam pływałem w ślizgu na 4km i pontonie 270 oraz 320 i 5km silnik tylko musisz być sam na pontonie i dobrze trym ustawiony(jak nie będzie chciał wejść w ślizg to pochyl silnik śrubą bardziej pod ponton)

• 0

Znalazłem 2 ciekawe filmy nt. produkcji pontonu w chinach (slideshow)

Jak na chińskie warunki wygląda to jeszcze całkiem znośnie :D

Pewnie większość tego typu pontonów jest tak produkowana (można poznać po niektórych rozwiązaniach wzmocnień, akcesoriach itp.)

• 0

Witam,czy ktos z użytkowników,mógł by mi podać wymiary pawęży (wysokosć)od samej góry do samego dna pontonu pro marine 360,lub x-boat360,będę bardzo wdzieczny,pozdrawiam.

Sam sobie odpowiem,a i komus moze sie przyda,pawęż w pro marine 360 i 380 jest taka sam a mianowicie ma 38cm wysokosci.

>A teraz pytanie:bo silnik jaki posiadam wedle moich obliczeń gdy bedzie podpiety do pontonu,to jego płyta antykawitacyjna,bedzie sie zanurzać 6cm ponizej dna pontonu,a wyczytałem ze najlepiej jak by to były tylko 2cm,czy to bedzie miało duzy wpływ na jakosc pływania??????????Czy kombinowac z podniesieniem(przedłużeniem)pawęży?????

• 0

Każda transakcja kupna-sprzedaży powyżej 1tyś pln podlega opodatkowaniu podatkiem od czynności cywilno-prawnych. 2% wartości sprzętu płaci kupujący, składając przy okazji druk PCC-3 (może być przelewem bankowym i pocztą).

Ale nie dotyczy to oczywiście produktów które kupujesz w sklepie/firmie i dostajesz na nie paragon/fakturę.

Czyli jeśli kupiłeś silnik w firmie, na fakturę to nie musiałeś płacić podatku, jeśli u osoby prywatnej to musiałeś.

Pomijam kwestie ściągalności takiego podatku i szans że kogoś złapią. Czy też kwestii tego że państwo drugi raz opodatkowuje ten sam produkt, no ale bandyci tak mają :(

• 0

a tak w ogóle to kto będzie od was chciał jakiś dokument zakupu pontonu na wodzie? tam jest potrzebny dowód rejestracyjny i tyle a do zarejestrowania nie potrzeba żadnych papierów, tylko wypełniasz druk w którym podajesz długość, szerokość, materiał z jakiego jest wykonany. w druczek ten wkomponowane jest twoje oświadczenie że jesteś właścicielem i tyle. jeśli chodzi o silnik to też nikt nie będzie wymagał żebyś miał przy sobie umowę kupna z opłaconym PCC więc jest to tak na prawdę martwy przepis w tym przypadku.

• 0

a do zarejestrowania nie potrzeba żadnych papierów, tylko wypełniasz druk w którym podajesz długość, szerokość, materiał z jakiego jest wykonany. w druczek ten wkomponowane jest twoje oświadczenie że jesteś właścicielem i tyle.

Zależy gdzie rejestrujesz (starostwo, pzmwinw, pzz)

Dla przykładu ten drugi wymaga:

Podstawę do wpisania statku do rejestru PZMWiNW stanowią następujące dokumenty:

wypełniony „Wniosek o wpis do rejestru”;

dokument stwierdzający nabycie własności lub współwłasności statku np.: faktura VAT, umowa kupna – sprzedaży, umowa zamiany, umowa darowizny, prawomocne orzeczenie sądu rozstrzygające o prawie własności;

dokument potwierdzający tytuł prawny do władania statkiem we własnym imieniu;

dla statku budowanego systemem gospodarczym – pisemne oświadczenie budowniczego.

Ale.. nawet tam nie trzeba pokazywać rozliczenia ze skarbówką (tak samo jak w wydziale komunikacji przy przerejestrowywaniu pojazdu), jednak trzeba mieć świadomość że jakby się komuś chciało to może wysłać zawiadomienie do US z informacja żes przyszedł zarejestrować. Skarbówka takie sygnały sprawdza (w moim wypadku wydział komunikacji powiadomił US, a ja zapomniałem o podatku i PCC więc mnie wezwali. Ale się wykpiłem dzięki pomyłce urzędniczki)

Ana koniec, IMHO jeśli za ponton płaci się 2-3 tyś to te 40-60zł nie jest warte ew. nerwów czy straty czasu na jeżdżenie do urzędu :D

• 0

Wczoraj odebrałem od kuriera ponton HSD 320 z Info-Media :D Trochę dziwnie na mnie patrzyli jak ładowaliśmy do mojej Skody Fabii Hatchback karton z gumiakiem...

Tak wyglądał po wyjęciu z kartonu:

To tyle na początek. Jutro po testach na wodzie postaram się napisać więcej ;)

Nie wiem tylko, czy piszę w dobrym wątku (niby jest o Pro Marine, ale w sumie to prawie takie same pływadełka...)

PS Sorry za jakość zdjęć, ale były robione w ciemnym pomieszczeniu telefonem komórkowym (niestety nie mam innego :( )

Pozdrawiam

Sowixus

Witam wszystkich szanownych forumowiczów.

Ja też stałem się właśnie posiadaczem pontonu HSD320PL z INFO-MEDIA. Ogólne wrażenie jest bardzo dobre ale zauważyłem pewne drobne niedociągnięcia w wykonaniu w postaci drobnych niedoklejeń. Na szczęście nie dotyczy to szwów tylko jednego uchwytu na wiosła oraz elementu mocowania pawęży. Niedoklejenia są naprawdę niewielkie i i nie stanowią poważnego problemu ale uważam, że nie powinny mieć miejsca.

I tu pytanie do kolegi Sowixus, czy zauważyłeś takie niedoróbki na swoim pływadle?

Czy naniosłeś już numery rejestracyjne? Jaką metodę wybrałeś?

Pozdrawiam

diabex

• 0

Koledzy znowu trochę pozawracam głowę mam już paru faworytów ale nie wiem czy warto przepłacać: Bush Crab 300 (ok 1000 droższy od pozostałych), proscan marine 330 (jedyny dostępny od ręki i cena rozsądna), pro marine 320 (na razie niedostępny) podobnie Infomedia 320 (spodziewana dostawa czerwiec) Nie wiem czy jest sens przeplacać za Busha (skoro tak jak pisał Krzysiek wszystkie ze średniej półki są wykonane bardzo podobnie)

• 0

Koledzy znowu trochę pozawracam głowę mam już paru faworytów ale nie wiem czy warto przepłacać: Bush Crab 300 (ok 1000 droższy od pozostałych), proscan marine 330 (jedyny dostępny od ręki i cena rozsądna), pro marine 320 (na razie niedostępny) podobnie Infomedia 320 (spodziewana dostawa czerwiec) Nie wiem czy jest sens przeplacać za Busha (skoro tak jak pisał Krzysiek wszystkie ze średniej półki są wykonane bardzo podobnie)

Weź pod uwagę jeszcze Wild Lake. Posiadam i nie narzekam. Jak byłem na etapie kupna pontonu to dość mocno prześwietliłem rynek i z informacji uzyskanych od sprzedającego wiem, że Proscan ma większe pływaki od pozostałych co automatycznie zmniejsza powierzchnie w środku. Co do Wild lake to można domówić za dopłatą przesuwane ławki. A czy warto przepłacać? Myślę, że nie. Lepiej dołożyć tysiaka do echosondy.

• 0

Ja mam PRO MARINE 320 i jestem bardzo zadowolony.Pływam przeważnie po Wiśle i Wieprzu i nie raz wpłynąłem w kamienie czy krzaki i na pontonie nie ma śladu.Więc mogę Ci polecić z czystym sumieniem ten ponton.Jedyne co bym zmienił to rozmiar na 360 .Przed zakupem obejrzałem chyba wszystkie pontony dostępne na naszym rynku i wydaje mi się że wybrałem złoty środek.Pamiętaj tylko o tym żeby kupować raczej ponton w kolorze jasnym.Kolega ma KOLIBRI zielony i w lecie siedzi jak w piecu gdy świeci słońce , poza tym trzeba uważać z pompowaniem bo ciemny strasznie się nagrzewa i ciśnie się wzrasta co może spowodować rozerwanie komory.

• 0

Ja wybralem proscan i jutro prawdopodobnie dojdzie:)

Jak rozpakuje i zobacze to napisze wiecej i postaram sie wrzucic pare photek :D

ale jak juz ktos powiedzial, wszystkie te pontony sa z tej samej polki takze roznice miedzy nimi pewnie sa czysto kosmetyczne. Tak wiec ja osobiscie nie doplacalbym 1000zl wiecej. Przed sezonem sa inne wydatki, na ktore ten tysiak sie przyda :mellow: