Skocz do zawartości

Hartzlack super strong VS Domalux classic silver

Rekomendowane odpowiedzi

Pisząc szybko miałem na myśli około roku. Szczególnie widoczne jest to na boleniówkach. Jak porównam te nowe z zeszłorocznymi to jest spora różnica w kolorze.

U mnie roczne wobki wyglądają jak nówki, zero żółknięcia :rolleyes: . Używam domaluxa classic silver połysk 7 do 10 warstw w zależności od wielkości wobka. Może w innych domaluxach np. gold jakieś żółknięcie zachodzi ?

2-4 warstwy poliuretanu... ja daję 7 i zastanawiam się czy to nie za mało.

Domalux niestety żółknie na woblerach dość szybko. Czy z hartzlackiem jest podobnie?

To zapewne prawda że przy 7 warstwach będzie lepiej wyglądał (dla ludzkiego oka) i że będzie się dłużej trzymał. Tylko z doświadczenia wiem że jest kolosalna różnica w pracy woblera między 2, a 7 warstwami ;) Wg mnie wobler staje się trochę "tępy" i już ciężko uzyskać pracę na wzór mojego "widzimisie" ;)

...Z tym że każdy ma swoje "widzimisie" :)

• Like 1

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Zapewniam Ciebie, że nie da rady zrobić 1,5-2cm pyłka, który będzie miał dobre wyważenie i posiadał pożądaną przeze mnie pracę przy 10 warstwach. Czym mniej tym lepiej ;) Sprawdziłem eksperymentalnie, czyli robiąc serię i dając różną ilość warstw hartzlacka. Jeszcze raz podkreślam- to nie to ;)

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Zapewniam Ciebie, że nie da rady zrobić 1,5-2cm pyłka, który będzie miał dobre wyważenie i posiadał pożądaną przeze mnie pracę przy 10 warstwach. Czym mniej tym lepiej ;) Sprawdziłem eksperymentalnie, czyli robiąc serię i dając różną ilość warstw hartzlacka. Jeszcze raz podkreślam- to nie to ;)

W pełni się z tym zgadzam...swoje maluchy około 2cm zawsze pokrywam 2-3 warstwami domaluxa i w zupełności to wystarcza:-)

Wiesz, można zrobić wobka 15mm i dać mu 15 warstw....i będzie pracował. Ale nie tak jak chce. A uszkodzić się mogą, ojj mogą, ale po to jest capon. Ja nigdy nie będę przedkładał wartości użytkowych nad piękno... a nawet nad wytrzymałość powłoki. Wychodzę z założenia że wobler to narzędzie, a narzędzia po jakimś czasie się gubią lub psują ;)

Ps. Czesto swoich wobków w ogóle nie lakieruje :) szczególnie tych robionych na szybko do warunków "specjalnych"

Edytowane przez Kondziu

Wiesz, można zrobić wobka 15mm i dać mu 15 warstw....i będzie pracował. Ale nie tak jak chce.(...)

Przesadzasz. 15 warstw w woblerze 15 mm, to jak dać 2,5 litrowy silnik do kosiarki ogrodowej. Można, ale po co? Przy "normalnym" woblerze długości 5-7 cm, dziesięć warstw lakieru już przesadą nie jest. Ba, moim zdaniem, trud włożony w przygotowanie woblera i właściwe jego pomalowanie, wręcz nakazuje, by odpowiednio go zabezpieczyć. Można oczywiście robić "chwilówki", przeznaczone do szybkiego zwodowania, a następnie urwania na zaczepie. 

Można.

Ale po co?

PS.

To zapewne prawda że przy 7 warstwach będzie lepiej wyglądał (dla ludzkiego oka) i że będzie się dłużej trzymał. Tylko z doświadczenia wiem że jest kolosalna różnica w pracy woblera między 2, a 7 warstwami ;) Wg mnie wobler staje się trochę "tępy" i już ciężko uzyskać pracę na wzór mojego "widzimisie" ;)

...Z tym że każdy ma swoje "widzimisie" :)

Wygląd to jedno, trwałość to drugie. Lekceważąc wygląd, często lekceważy się i tą drugą stronę medalu.

Całe szczęście, że nie sugerowali się tym tacy twórcy woblerów, jak Piotr Mołdoch (słynne "Shreki"), Leszek Dylewski, czy choćby Janusz Wideł. Wielu innych przemilczę. Pokrywają swoje woblery wieloma (często "nastoma") warstwami lakieru, lub kilkoma warstwami żywicy. Ich woblery nie są "tępe" i potrafią zrobić je według swojego "widzimisię". Więc może warto się trochę bardziej postarać?

• Like 2

Mowie o 2 warstwach w kontekście wobkow 15-25mm w tym temacie zdania nie zmienie. Mam takie woblery w pudelku. Lowia i siedza w nim przeszlo 2 lata i nie ma żadnych odpryskow, nie żólkną. Być może ma na to wplyw ze nie pcham na sile nie wiadomo ile woblerow do jednej przegrodki. Czesto wręcz leżą samotnie. Do większych, takich jak moje ostatnie boleniowki, daje kolo 5 warstw. Wg mnie wystarczajaco ;) mozna wiecej, ale akurat ta konstrukcja nie wyjdzie z tego bez szwanku. Oczywiscie zgadzam sie ze w niektórych mozna i wiecej. O wiele latwiej w takim wypadku zniwelować wplyw wagi lakieru. Świetni rękodzielnicy których wspomniales zapewne to zrobili. Czy przy maluchach ma to racje bytu? No nie wiem... ;)

Myślę ze warto by bylo wydzielić ten wątek i nazwać go "Dywagacje nt. Ilości warstw lakieru", bo raczej temat odbiegl trochę od domaluxa czy tam hartzlacka ;)

Edytowane przez Kondziu

fshzw_dsci3749jpg_58d6d.jpgfshzw_dsci3750jpg_5d2ac.jpg

Rozumiem teraz :) Czyli wkręcam wkręta z taką gumową uszczeleczką (jak do blachodachówki) i przelewam sobie tyle ile potrzebuje do jakiegoś pojemniczka, zakręcam i odstawiam. Gwarantowane że nie porobią się grudki ?? Pozdrawiam ! i Dzięki jeszcze raz za szybką odpowiedź.

Teraz wykorzystuje ten patent z gwoździem i nic się z nim nie dzieje :D 

Aha niezle, ja uzywam hartzlacka i jestem zadowolony. Powłoka jest mega twarda ale mam jeden problem niestety waży mi jeden srebrny spray :( ale to tylko jeden można przeżyć a macie jakies sposoby aby lakier nie wazyl sprayow ???

Kup sobie motipa i nie będziesz mieć tego problemu ;)

• 3 miesiące temu...

Aha niezle, ja uzywam hartzlacka i jestem zadowolony. Powłoka jest mega twarda ale mam jeden problem niestety waży mi jeden srebrny spray :( ale to tylko jeden można przeżyć a macie jakies sposoby aby lakier nie wazyl sprayow ???

Po srebrnym sprayu 2 warstwy bezbarwnego akrylu i powinno być dobrze.