SPIDERTATTOO Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 Ja mam pytanie odnośnie warstw Hartzlacka czy pomierzy nimi matujecie powierzchnie jak nie to ile czekacie na wyschnięcie między warstwami? Stosuje obecnie Hl super Strong połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 U mnie ok 12 godzin między warstwami, matować nie trzeba, chyba że robisz renowację, i wobler ma starą powłokę lakieru , wtedy jak najbardziej. Tak wyglądają u mnie oczka stelaża ???? nie stosuje wiszacych drucikow???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERTATTOO Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 Dziękuje za odpowiedz miras1983 , czyste oczko to chyba za sprawą otuliny termokurczliwej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 (edytowane) Nie..nie. używam takiego narzędzia ????Wymaga to też używania, takiego typu suszarki... gdzie masz dojscie do każdego woblera, ściągam tym drutem, spływajacy lakier do momentu, aż przestanie spływać.Wymaga to oczywiście, trochę więcej pracy , w porownaniu np z patentem wyżej kolegów. Ale efekt jest perfekt. Przy wiszacym druciku, bywa różnie, czasami oczko jest zalane w środku, i trzeba je czyścić przed kolejnym lakierowaniem, bo przecież lakierujemy naprzemian, raz głową w dół, raz ogon w dół ???? Edytowane 11 Maja 2020 przez miras1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Ja również robię podobnie jak miras.Przy mojej niewielkiej produkcji, nie zajmuje to wiele czasu Późniejszy efekt wizualny jest tego wart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Ech...a myślałem, że ja to wymyśliłem ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 11 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Pewnie wymyśliłeś Napisałem, że podobnie. Ja czekam aż większość ścieknie i wtedy zbieram resztę. Tak se wymyśliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mytmp Opublikowano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 Wie ktoś jak pozbyć się bąbelków powietrza na lakierze? Zanurzam w hartzlacku i po wyschnięciu gdzieniegdzie widać bąbelki powietrza, raz mniejsze, raz większe. Okropnie mnie to denerwuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 Gdy lakier zaczyna się żelować jest zbyt gęsty aby uwolnić pęcherzyki powietrza. Musisz wyczuć moment w którym nadaje się do dalszej obróbki a kiedy trzeba wymienić go na nowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Wie ktoś jak pozbyć się bąbelków powietrza na lakierze? Zanurzam w hartzlacku i po wyschnięciu gdzieniegdzie widać bąbelki powietrza, raz mniejsze, raz większe. Okropnie mnie to denerwuje. Nie dopuszczaj do powstawania bąbelków w lakierze. Przy lakierowaniu zanurzeniowym, wyjmuj bardzo powoli, a gdy już wyjmiesz z lakieru przenieś wobler poza naczynie, tak, żeby krople lakieru do naczynia nie skapywały. A na samym woblerku pozbędziesz się pęcherzyków powietrza w lakierze przedmuchując powierzchnię przez rurkę do napoju(jak masz dobre płucka to bez rurki) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3k_lubin Opublikowano 20 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 Jakież było moje zdziwienie kiedy z Castoramie i Obi nie znalazłem Domalux'a... Zmienił nazwę na Drewnochron? Ktoś go próbował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weizen Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Tak ja na nim robi swoje cukierki skład ten sam zmienił sie tylko wygląd i nazwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kret000 Opublikowano 18 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2021 Witam, znalazłem w OBI lakier poliuretanowy DREWNOCHRON EXTRA HARD Piszą że poliuretan. Do tej pory stosowałem zwykły classic silver Ktoś już testował tego harda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Czym najlepiej rozcieńczać Hartzlack? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Czym najlepiej rozcieńczać Hartzlack?Ja używałem Hartzlain Diluent. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Ja używałem Hartzlain Diluent.To jest rozcieńczalnik dedykowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 17 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2021 Tak ja na nim robi swoje cukierki skład ten sam zmienił sie tylko wygląd i nazwa______Domalux Classic czy Silver już nie ma. Czyli trzeba go zastąpić Drewnochronem czy jest coś innego co jest tym samym co Domalux ale pod inna nazwą? Hartzlack o ile jeszcze jest znam. Czym teraz lakierować wobki oprócz żywicy epoxy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 17 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2021 ______Domalux Classic czy Silver już nie ma. Czyli trzeba go zastąpić Drewnochronem czy jest coś innego co jest tym samym co Domalux ale pod inna nazwą? Hartzlack o ile jeszcze jest znam. Czym teraz lakierować wobki oprócz żywicy epoxy?Domalux tylko zmienił nazwę na Drewnochron, co do wersji Classic i Silver to oni już to dawno po cichu pozmieniali W dalszym ciągu HL i Drewnochron są dostępne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 17 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2021 Dzięki. No to wszystko gra, już wiem czego szukać. Może tym razem wypróbuje Hartzlack. Co jest tańsze i wydajniejsze (mniej do wyrzucenia) teraz na rynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Arbogast Opublikowano 18 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 Hertzlak jest królem wód jak szczupak :lol: .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 18 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 Tańsze i wydajniejsze powiadasz... wódka oczywiście 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 Panowie a testowal ktos jakis lepszy i byc moze drozszy lakier? Czy te 2 powyzej sa naj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 20 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2021 Podobno Rustins jest dużo lepszym lakierem ale to tylko info z jednego sklepu, nie sprawdzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 26 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2021 ______Domalux Classic czy Silver już nie ma. Czyli trzeba go zastąpić Drewnochronem czy jest coś innego co jest tym samym co Domalux ale pod inna nazwą? Hartzlack o ile jeszcze jest znam. Czym teraz lakierować wobki oprócz żywicy epoxy?Drewnochron wykupił markę Domalux. Lakier Classic Silver został wycofany z oferty i został teraz Extra Hard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 27 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 Drewnochron wykupił markę Domalux. Lakier Classic Silver został wycofany z oferty i został teraz Extra Hard Nie został wycofany, tylko zmieniła się nazwa na Drewnochron Classic Silver. Co do właściwości dawnego Domaluxu sprzed kilku lat jeszcze pod starą nazwą i obecnego drewnochronu, mam wrażenie, że obecny domalux extra hard to nic innego hak DCS sprzed wprowadzenia tego pierwszego. Także producent moim zdaniem dokonał jedynie żonglerki opakowaniami i ceną. Jeśli ktoś z Was ma dylemat, co wybrać polecam wziąć oba. Drewnochron/Domalux ma dużo płynniejszą konsystencję i nadaje się lepiej do przynęt z detalami typu łuska, pokrywy skrzelowe czy płetwy. Z kolei Hartzlack daje dużo grubszą i w moim odczuciu twardszą powłokę (coś jak to, że Daiwa jest oczywiście lepsza niż Shimano ????), za to lubi się utwardzić z bombelami powietrza. Ja zwykle używam obu, pierwsza warstwa-dwie to Domalux, a potem Hartzlack, który po Domaluxie spływa elegancko i zostawia bardzo fają powłokę, jak dla mnie niewiele ustępującą wyglądem żywicom epoksydowym. A i jeszcze jedno, Hartzlack szybciej się utwardza niż Domalux/Drewnochron. Czuwaj! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi