sukingad Opublikowano 28 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2021 A jeszcze jedno w kwestii warstw. Chyba lepiej żebyś nie przesadzał z ilością miękkiego bo wyjdzie Ci z wierzchu twarda skorupa, a pod spodem pracujące podłoże i pierwszy szczupak/uwada/kamyk może szybko zweryfikować technologię produkcji. Kilku kolegów tu z forum stosowało rozdzielacz do form, a potem, po niby dokładnym odtłuszczeniu, lecieli z podkładem, kolorami i lakierem. Pięknie to schodziło z korpusu, od drapnięcia paznokciem "Piotrek to tobie nie schodzi to z podkładem?No nie, a co peniie dajesz rozdzielacz?No tak. Aaaaa, no tak " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelzen Opublikowano 28 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2021 (edytowane) Właśnie liczę na to, że HARTZLACK będzie dość rzadki i te warstwy będą cieńsze niż altax. Ale tak jak mówisz, z wodniakami trzeba uważać, nie każdy się nada. A akurat vidaron używałem na początku zabawy i powiem tylko nie polecam. A jeśli chodzi o żywice i rozdzielacze do form to zastanawiam się po co? Chyba żeby dołożyć sobie problemu i pracy. Edytowane 28 Listopada 2021 przez Likho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 28 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2021 Domalux poliuretanowy nie reaguje gdy pod spodem ma warstwy akrylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelzen Opublikowano 29 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2021 HARTZLACK wodny zamówiony, będzie testowany w miarę możliwości czasowych opiszę swoje doświadczenia z tym lakierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 29 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2021 O tej dobrej jakości zapomnij. Jak już wspominałem, śmierdzi lakier- dobry, nie śmierdzi lakier- niedobry. są jeszcze dwuskładnikowe, które niekoniecznie stosują się do tej reguły:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 29 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2021 A w Stanach murzynów biją, piszemy o lakierze wodnym. Dwuskładnikowe też miały tu swój czas, ale nie w kontekście aktualnej dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelzen Opublikowano 30 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2021 Zawodnicy gotowi do testów. Pełną relacje jak to wygla zdam za dwa dni, jeszcze będę musiał poszukać jakis korpus nieudany , polakieruje zostawię na 14 dni i zrobię test sloikowy czyli wrzucę do wody po pełnym utwardzeniu. Nie spodziewam się spektakularnego wyniku. Kolor samego lakieru podobny do altaxa ale jest dużo rzadszy a na tym mi akurat zależało, daje cieńsza powłokę, przy zanurzeniu ładnie wszystko pokrywa. A i nie zdejmuje akryli wodnych w sprayu, bo takimi maluje firmy są różne także chyba agresji do farb w nim nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 1 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2021 Zawodnicy gotowi do testów. Pełną relacje jak to wygla zdam za dwa dni, jeszcze będę musiał poszukać jakis korpus nieudany , polakieruje zostawię na 14 dni i zrobię test sloikowy czyli wrzucę do wody po pełnym utwardzeniu. Nie spodziewam się spektakularnego wyniku. Kolor samego lakieru podobny do altaxa ale jest dużo rzadszy a na tym mi akurat zależało, daje cieńsza powłokę, przy zanurzeniu ładnie wszystko pokrywa. A i nie zdejmuje akryli wodnych w sprayu, bo takimi maluje firmy są różne także chyba agresji do farb w nim nie ma.ewentualnie jeszcze ten: http://www.hartzlack.pl/produkty/lakiery-nawierzchniowe-do-wnetrz/wodorozcienczalne-ekologiczne-o-wysokich-parametrach-wytrzymalosciowych/29-hartzlack-parquet-master Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelzen Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 Pierwsze koty za płoty, sam lakier przejście folia wobler nie zgubił. Folie potraktowałem papierem ściernym 500 następne próby z papierem 320 , 500 zobaczymy co wyjdzie. Przy mieszaniu trzeba uważać żeby go nie zapowietrzyc a mieszać trzeba dobrze bo na powierzchni tworzy się cieniutki korzuch, który przykleja się do woblera przy mieszaniu się rozpuszcza. Do rozdzielania warstw może się nadać, lekkie przetarcie wilgotna szmatka po 3 dniach go rozpuszcza. Do nakładania na powierzchnię nie polecam, chyba , że po 14 dniach już będzie totalnie nie do ruszenia ale tego jeszcze nie sprawdzałem. Tak wyglądało przejście, i wpuściłem trochę bombli powietrza. A tak wyglądają po pierwszym pomalowaniu aero ( lokowanie produktu polecam farby od Bolen30) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 Widzę, że też nie lubisz rękawiczek do malowania. Prawidłowo, w gumie to nie to samo 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelzen Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 Nie ma tego czucia ????, do żywicy też nie lubiłem ale musiałem się przełamać bo zostałby same kości. No i nie ma czasu na zakładanie lateksu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba666 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2022 Używa kto drewnochronu? To samo to jest co domalux? Bo widzę że już nie można kupić domaluxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2022 Używałem i będę pewnie jutro lub po niedzieli znowu używał. Chyba to samo co stary Domalux. Różnic nie zauważyłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 Witam panów może tutaj znajdę odpowiedź, dawno nie lakierowałem i mój stary hartzlak nie zasechł ale strasznie zbrązowiał a potrzbuję polakierować ok 15 wobków pomalowanych lakierami do paznokci no i sprawa jest taka że tego harzlaka u mnie nigdzie już nie ma i nie mogę nic znaleźć, co byście polecili żeby się nie pogryzło z lakierami do paznokci. Akrylowy się gryzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 Drewnochron (ex-Domalux Classic Silver) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 Chociaż to dziwne, że akrylowy gryzie cokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sąsiad Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 (edytowane) Skoro się gryzie to raczej to nie jest lakier akrylowy. A może lakiery do paznokci były żelowe lub tym podobne zamiast tradycyjnych śmierdziuchow. Edytowane 26 Lutego 2022 przez Sąsiad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 Może alkidowo-uretanowy masz albo alkidowy. Jak kolega wyżej napisał akryl nie ma tendencji do reakcji na suchym podłożu bo nie jest agresywny. No chyba, że chciałeś szybko polakierować i nie dałeś lakierom do paznokci doschnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 lakierowałem jednego wobka po 24h i go zgryzło...ten domalux trochę drogi u mnie w leroyu widzę 58zł za litr...na 15 wobków trochę duży koszt. Chyba taniej wyjdzie lakier do paznokci przeźroczysty po 6zł/szt i polakieruję może kilka po kilka razy tylko nie wiem jak z jego wytrzymałością... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 Możesz jeszcze spróbować nitro, np. Vidaron. Kosztuje grosze taka puszka ze 150-200 ml ale nie dam Ci gwarancji, że się nie pożre. Jest jeszcze Hartzlack w małych puszkach, musisz grzebnąć w sklepach z lakierami bo w liroju na pewno nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 (edytowane) W casto dostaniesz hartzlacka w małych puszkach. https://www.castorama.pl/lakier-do-parkietu-hartzlack-polysk-0-35-l-id-1862.html Edytowane 26 Lutego 2022 przez G_rzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 W casto dostaniesz hartzlacka w małych puszkach. https://www.castorama.pl/lakier-do-parkietu-hartzlack-polysk-0-35-l-id-1862.htmlnie ma u mnie castoramy, dzięki za linka poszukam w malarskim u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 Możesz jeszcze spróbować nitro, np. Vidaron. Kosztuje grosze taka puszka ze 150-200 ml ale nie dam Ci gwarancji, że się nie pożre. Jest jeszcze Hartzlack w małych puszkach, musisz grzebnąć w sklepach z lakierami bo w liroju na pewno nie ma. miałem Vidarona gryzł się ze wszystkim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 Jak duże te woblery? Te 15szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 Kupowałem ostatnio Harzlack i sprzedawczyni poinformowała mnie, że Drewnochron/Domalux występuje teraz z logo Sadolina. Kolejna zmiana nazwy, lakier ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi