Skocz do zawartości

Hartzlack super strong VS Domalux classic silver

Rekomendowane odpowiedzi

A jeszcze jedno w kwestii warstw. Chyba lepiej żebyś nie przesadzał z ilością miękkiego bo wyjdzie Ci z wierzchu twarda skorupa, a pod spodem pracujące podłoże i pierwszy szczupak/uwada/kamyk może szybko zweryfikować technologię produkcji. Kilku kolegów tu z forum stosowało rozdzielacz do form, a potem, po niby dokładnym odtłuszczeniu, lecieli z podkładem, kolorami i lakierem. Pięknie to schodziło z korpusu, od drapnięcia paznokciem

"Piotrek to tobie nie schodzi to z podkładem?

No nie, a co peniie dajesz rozdzielacz?

No tak. Aaaaa, no tak "

Właśnie liczę na to, że HARTZLACK będzie dość rzadki i te warstwy będą cieńsze niż altax. Ale tak jak mówisz, z wodniakami trzeba uważać, nie każdy się nada. A akurat vidaron używałem na początku zabawy i powiem tylko nie polecam. A jeśli chodzi o żywice i rozdzielacze do form to zastanawiam się po co? Chyba żeby dołożyć sobie problemu i pracy.

Edytowane przez Likho

Zawodnicy gotowi do testów. Pełną relacje jak to wygla zdam za dwa dni, jeszcze będę musiał poszukać jakis korpus nieudany , polakieruje zostawię na 14 dni i zrobię test sloikowy czyli wrzucę do wody po pełnym utwardzeniu. Nie spodziewam się spektakularnego wyniku. Kolor samego lakieru podobny do altaxa ale jest dużo rzadszy a na tym mi akurat zależało, daje cieńsza powłokę, przy zanurzeniu ładnie wszystko pokrywa. A i nie zdejmuje akryli wodnych w sprayu, bo takimi maluje firmy są różne także chyba agresji do farb w nim nie ma.

post-56180-0-83581700-1638267101_thumb.jpg

post-56180-0-65769500-1638267111_thumb.jpg

Zawodnicy gotowi do testów. Pełną relacje jak to wygla zdam za dwa dni, jeszcze będę musiał poszukać jakis korpus nieudany , polakieruje zostawię na 14 dni i zrobię test sloikowy czyli wrzucę do wody po pełnym utwardzeniu. Nie spodziewam się spektakularnego wyniku. Kolor samego lakieru podobny do altaxa ale jest dużo rzadszy a na tym mi akurat zależało, daje cieńsza powłokę, przy zanurzeniu ładnie wszystko pokrywa. A i nie zdejmuje akryli wodnych w sprayu, bo takimi maluje firmy są różne także chyba agresji do farb w nim nie ma.

ewentualnie jeszcze ten:

http://www.hartzlack.pl/produkty/lakiery-nawierzchniowe-do-wnetrz/wodorozcienczalne-ekologiczne-o-wysokich-parametrach-wytrzymalosciowych/29-hartzlack-parquet-master

Pierwsze koty za płoty, sam lakier przejście folia wobler nie zgubił. Folie potraktowałem papierem ściernym 500 następne próby z papierem 320 , 500 zobaczymy co wyjdzie. Przy mieszaniu trzeba uważać żeby go nie zapowietrzyc a mieszać trzeba dobrze bo na powierzchni tworzy się cieniutki korzuch, który przykleja się do woblera przy mieszaniu się rozpuszcza. Do rozdzielania warstw może się nadać, lekkie przetarcie wilgotna szmatka po 3 dniach go rozpuszcza. Do nakładania na powierzchnię nie polecam, chyba , że po 14 dniach już będzie totalnie nie do ruszenia ale tego jeszcze nie sprawdzałem.

Tak wyglądało przejście, i wpuściłem trochę bombli powietrza.

post-56180-0-01994200-1638618671_thumb.jpg

A tak wyglądają po pierwszym pomalowaniu aero ( lokowanie produktu polecam farby od Bolen30)

post-56180-0-01047000-1638618796_thumb.jpg

post-56180-0-03300400-1638618863_thumb.jpg

post-56180-0-35149000-1638618875_thumb.jpg

post-56180-0-24055000-1638618884_thumb.jpg

• Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Witam panów

może tutaj znajdę odpowiedź, dawno nie lakierowałem i mój stary hartzlak nie zasechł ale strasznie zbrązowiał a potrzbuję polakierować ok 15 wobków pomalowanych lakierami do paznokci ;) no i sprawa jest taka że tego harzlaka u mnie nigdzie już nie ma i nie mogę nic znaleźć, co byście polecili żeby się nie pogryzło z lakierami do paznokci. Akrylowy się gryzie...

Może alkidowo-uretanowy masz albo alkidowy. Jak kolega wyżej napisał akryl nie ma tendencji do reakcji na suchym podłożu bo nie jest agresywny. No chyba, że chciałeś szybko polakierować i nie dałeś lakierom do paznokci doschnąć.

lakierowałem jednego wobka po 24h i go zgryzło...ten domalux trochę drogi u mnie w leroyu widzę 58zł za litr...na 15 wobków trochę duży koszt. Chyba taniej wyjdzie lakier do paznokci przeźroczysty po 6zł/szt i polakieruję może kilka po kilka razy tylko nie wiem jak z jego wytrzymałością...

Możesz jeszcze spróbować nitro, np. Vidaron. Kosztuje grosze taka puszka ze 150-200 ml ale nie dam Ci gwarancji, że się nie pożre. Jest jeszcze Hartzlack w małych puszkach, musisz grzebnąć w sklepach z lakierami bo w liroju na pewno nie ma.