suhhar Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 Jak duże te woblery? Te 15szt7cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 27 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2022 Sadolin widziałem ale tylko poliuretanowo-alkidowa (czyli baza woda). Nie jest to to samo co poliuretan Domalux czy inne. @suhharMyślałem że mniejsze to bym ci trochę wysłał ale te 7cm to mała ilością nie obskoczysz. Chyba że pędzelkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 27 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2022 Sadolin widziałem ale tylko poliuretanowo-alkidowa (czyli baza woda). Nie jest to to samo co poliuretan Domalux czy inne. @suhharMyślałem że mniejsze to bym ci trochę wysłał ale te 7cm to mała ilością nie obskoczysz. Chyba że pędzelkiem. Dzięki za chęć pomocy chyba zostanę przy przeźroczystym do paznokci, na jednego wobka dalem 3 warstwy wygląda solidnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 Do paznokci nie będzie bo złuszczy się po jakimś czasie. On jest na bazie acetonu czy nitro. Chyba że teraz są jakieś inne lakiery do paznokci. Tylko typowe lakiery na zewnątrz. Najtwardsze czyli żywice, poliuretany do parkietów/podłóg, lakiery olejne. Może lakiery UV też zdają egzamin ale ich nie próbowałem. UV do paznokci jest jak najbardziej tylko te ceny .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto7 Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 Odnośnie twardości lakierów to polecam wylać trochę hartzlacka na blachę czy szkło i po kilku dniach zerwać .Zwykła folia się robi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_M Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 (edytowane) Odnośnie twardości lakierów to polecam wylać trochę hartzlacka na blachę czy szkło i po kilku dniach zerwać .Zwykła folia się robi . Kolego, a oczekiwales, że popęka jak szkło? Lakier ma pewną elastyczność. Dla mnie to zaleta Edytowane 28 Lutego 2022 przez Przemek_M 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 Odnośnie twardości lakierów to polecam wylać trochę hartzlacka na blachę czy szkło i po kilku dniach zerwać .Zwykła folia się robi . Ale... po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 Na szczęście woblerów nie robimy ani z blachy ani ze szkła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 Kupowałem ostatnio Harzlack i sprzedawczyni poinformowała mnie, że Drewnochron/Domalux występuje teraz z logo Sadolina. Kolejna zmiana nazwy, lakier ten sam.Pani ze sklepu chyba coś pomyliła sobie. Drewnochron to PPG a Sadolin to AkzoNobel czyli dwie inne firmy. PPG połączyło się teraz z Tikkurilą. Z Sadolina to masz dwa lakiery: - do parkietów intensywnie eksploatowanych (wodny) - profesjonalny (na benzynie lakowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 W takim razie pani sprzedawczyni wprowadziła mnie trochę w błąd. Trochę, bo woblery czekają na wodowanie, potraktowane Harzlackiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 2 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2022 zamówiłem ten, pytanie teraz lepiej moczyć czy pędzelkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 3 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2022 Zanurzeniowo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 3 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2022 Pamiętaj o dobraniu naczynia (słoika) odpowiedniego do pojemności puszki. Im mniej w nim powietrza, tym lepiej. Kilka warstw folii spożywczej pod pokrywkę i po zakręceniu okutanie kilka razy folią. Lakier powinien utrzymać konsystencję przez trzy, cztery miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 5 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 a ile mniej więcej ten harzalk schnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 5 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 Nie wiem, jak inni. Ja pierwszej warstwie daję dobę, każdej następnej dwanaście godzin. Suszę w pomieszczeniu o sporej wilgotności i w temperaturze ok. 20 stopni. Znany tutejszy rękodzielnik mówił mi, że działa trybem dwa razy krótszym, więc każdy ma swoją szkołę. Wychodzę z założenia, że pośpiech jest złym doradcą. Samo zanurzanie i pierwsze minuty po odwieszeniu też są ważne. Było o tym pisane wcześniej, ale warto przypomnieć parę kwestii. Lakier skapujący z wyjętego woblera zostawia na powierzchni w słoiku bąble powietrza. Jeśli ich nie usuniemy, najprawdopodobniej następny zanurzany wobler zabierze je w czasie wyjmowania. Nie widać tego gołym okiem w czasie lakierowania. Po wysuszeniu jest bąbel, albo inna franca. Podobne niespodzianki czekają nas zaraz po odwieszeniu do suszenia. Nadwyżki lakieru powinny spływać po uszku mocowania agrafki, albo tylnej kotwiczki. Poliuretan ma tendencje do gromadzenia się i zastygania w każdym miejscu, które spowalnia spływanie. Stąd często charakterystyczne "buły" lakieru na tyłkach woblerów. Lekarstwem jest haczyk powieszony na uszku, z którego skapuje lakier. Problem właściwie znika. I jeszcze cykady, smużaki i te, z których lakier kapie bezpośrednio z korpusu. Jeśli powiesimy je i nie dopilnujemy odprowadzenia ściekającego lakieru, na bank fundujemy sobie zaschnięty sopel. Lepiej poświęcić 5-10 minut i zebrać kolejne spływające krople wacikiem do uszu. Chyba tyle ode mnie. Przepraszam za przynudzanie i morały. Może się komuś przyda. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 5 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 Dobrze piszesz Maciej.Ja bym jeszcze dodał, aby nie trzymać wyjętego woblera nad słoikiem, a jak najszybciej po wyjęciu z lakieru odwiesić go na miejsce suszenia.Już chyba o tym kiedyś pisałem.Raz, że minimalizujemy problem skapywaniu lakieru i co za tym idzie bąbli powietrza w słoiku, a po drugie, lakier ma krócej kontakt z powietrzem, co wpływa na jego "żywotność".Może szybciej go ubędzie ze słoika, ale to co zostanie, będzie dłużej nam służyć. Czekanie, aż nadmiar lakieru skapnie do słoika, nie jest oszczędnością ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 5 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 Pełna racja. Wszystko trzeba zawczasu przygotować, by zanurzanie szło sprawnie, a naczynie było otwarte jak najkrócej. Im lakier starszy, tym inaczej się zachowuje. Również spływając z odwieszonych woblerów. Wszystko kwestia doświadczeń. Początki zawsze są trudne. Tym bardziej, że kilkudniowy proces lakierowania nie przynosi frajdy, jaką daje struganie, czy malowanie, a jest pospolitą koniecznością. Z tyłu głowy trzeba mieć świadomość, że jeden głupi błąd może spaprać efekt wcześniejszej pracy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3k_lubin Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Witam. Trochę odpuściłem woblerowanie ale to jest jak narkotyk i pora wrócić. Widzę że drewnochron silver classic połysk zniknął z oferty. W takim razie moje pytanie czym teraz lakierować zanurzeniowo ? Tylko hartzlack czy jest jakiś poliuretanowy odpowiednik domaluxu\drewnochronu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Jak zniknął? Jest. Poza nim z Drewnochrona jest lakier Extra Hard. Bardzo fajny z resztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Przy małej produkcji fajny jest lakier UV od Czanga, choć szybki, to w celu całkowitego utwardzenia, woblerki muszą utwardzić się w słońcu. Niemniej, wymalowany wobler, wystarczy posmarować lakiem za pomocą pędzla, kilka sekund naświetlić latarką i zawiesić na drucie w nasłonecznionym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3k_lubin Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2022 (edytowane) Jak zniknął? Jest. Poza nim z Drewnochrona jest lakier Extra Hard. Bardzo fajny z resztą.Ani w Obi, Castoramie czy alledrogo nie ma drewnochronu classic silver 1l . Daj jakis namiar Plzzz Edytowane 17 Kwietnia 2022 przez tom3k_lubin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Mrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krolik1994 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Ani w Obi, Castoramie czy alledrogo nie ma drewnochronu classic silver 1l . Daj jakis namiar PlzzzRozmawiałem z przedstawicielem, nie produkują już silver classic. Będzie produkowany pod inną marką albo na jego miejsce wejdzie inny lakier. Tutaj mają jeszcze jakieś zapasy : https://www.rabdom.pl Tylko skontaktuj się przez telefon, bo nie wszystko co mają na stanie jest na sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Jak tak dalej pójdzie (taki "rozwój") to woblery lakierowane poliuretanem znikną z oferty. Ciekawe czy będą wykańczane zewnętrzne powierzchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 Żywicami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi