Skocz do zawartości

Hartzlack super strong VS Domalux classic silver

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj kupiłem puchę hartza  HS połysk na dolewkę,po otwarciu  :wacko: co to,o co chodzi???Jakiś taki herbaciany kolor,puszka po lewej ten sam lakier kupiony wcześniej.

Producent coś zmienił ,czy o co kaman? Termin ważności  niby 06.2017.Miał ktoś taki sam przypadek?

post-56162-0-17997200-1452094111_thumb.jpg

Mam pytanie odnośnie lakieru Hartzlack heavy duty, czy ktoś używał, używa. Jest to lakier poliuretanowo-allidowy., boję się jednak,że będzie reagował z innymi farbami. Ponoć mniej śmierdzi.

Ja miałem Hartz Lacka później kupiłem jakiś 3v3 czy jak to się nazywało ale nie leżał mi kompletnie, teraz tylko Hartz już żadnych eksperymentów z lakierami :P

Wczoraj kupiłem puchę hartza  HS połysk na dolewkę,po otwarciu  :wacko: co to,o co chodzi???Jakiś taki herbaciany kolor,puszka po lewej ten sam lakier kupiony wcześniej.

Producent coś zmienił ,czy o co kaman? Termin ważności  niby 06.2017.Miał ktoś taki sam przypadek?

attachicon.gif20160106_160157.jpg

Otworzyłem ostatnio nową puszkę, ale nie miałem takiej sytuacji jak Ty.

Mam pytanie odnośnie lakieru Hartzlack heavy duty, czy ktoś używał, używa. Jest to lakier poliuretanowo-allidowy., boję się jednak,że będzie reagował z innymi farbami. Ponoć mniej śmierdzi.

Heavy duty praktycznie nie śmierdzi; więcej pachnie wiśnią i taką ma barwę. Lakier typowo do parkietów. Na wykończeniówkę woblerów nie polecam.

Spinnerman dzięki za ostrzeżenie, bo już byłem gotów go kupić, poświęcić się i przetestować. Dotychczas malowałem domaluxem i chyba po raz kolejny przy nim zostanę, Chociaż i z nim miałem różne przygody, Na przykład po otwarciu puszki zastałem mleko, co ciekawe, po przelaniu do słoika , jak lakier się odstał, ściągnąłem tą mleczną warstwę, która się utworzyła na powierzchni za pomocą wężyka, tak jak bym ściągał wino. Najciekawsze jest to, że pomalowałem nim kilkadziesiąt jerków i powłoka była jak ta lala, nawet wydawała mi się twardsza

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Napisz co i jak wyszlo z tym lakierem jak sie cos dowiesz [emoji12]

Reklamacja załatwiona pozytywnie ,kasa wróciła,uzasadnienie takie sobie,mniej więcej takie...

....lakier ten jest SS(super strong) i spełnia wszystkie  normy ochrony bla bla...,ze względu na rozmiary partii dopuszczamy przypadki że  barwa może być  żółta a nawet brązowa :blink:

• Like 1

Mówiłem imieniny.... :lol:......Stachu teraz mieliśmy robić co innego  za dużo tego czy owego lub zmień puszki ...Po co :wacko:  poznają się :rolleyes: .

:lol: :D :lol:                Tak a kontrola jakości zaspała.........DOBRE! Bzdury i lakoniczne ględzenie bo co mieli powiedzieć że dali d......y w tym wypadku trzeba by było ustalać jaka partia od kiedy i kto nadzorował produkcje.Wycofać ze sprzedaży bo nie spełnia kryteriów i takie tam.Zgłaszali by się poszkodowani i trzeba by było pokryć straty i spełniać zadość uczynienie.A tak to przeciętnemu kowalskiemu wcisnąć jakąś lipną bajerę i tyle.

Edytowane przez Fred Arbogast
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

Hej. Wiadomo Wam coś o zmianie puszki w domaluxie? Jestem castoramie a tu takie coś http://www.domalux.pl/produkty/domalux-classic-silver próbował ktoś już tej nowej puszki. Obawiam się czy oprócz szaty graficznej nie zmienili też receptury... doszedł jakiś napis "double protection" :o

Spokojne lada moment podniosą cenę symbolicznie złoty ,dwa pięć w górę ...Zawsze odkąd pamiętam to po takim zabiegu windowali cenę w górę.Jak pamiętam przerabiałem ten zabieg chyba trzy razy przez naście lat.Ostatnio był rzekomo zmieniony skład chemiczny a w zasadzie pozbywano sie substancji ołowio pochodnych .Tak usłyszałem od sprzedawcy po zadanym pytaniu ,co sie zmieniło poza ceną?U siebie w sklepie gdzie go kupuję udało mi się kupić ostatnią puszkę w starej szacie graficznej....Następny będzie po wielkim malowaniu. :D

Większość firm zmienia tylko szatę graficzną opakowań na potrzeby rynku-reklamy, kolorystyki i walorów estetycznych nowych opakowań, wtedy zmienia się całą ekspozycję sklepową-oczywiście w miarę możliwości sklepu, a tak naprawdę produkt zostaje ten sam. Spotkałem się już z takimi przypadkami w wielu rodzajach farb,lakierów,klejach,kaponach itp produktach.Wiem że zawartość starych opakowań z danej partii jest przelewana w nowe puchy .

Edytowane przez Czoper

Wczoraj miałem okazję otwierać domaluxa silvera w nowej szacie. Kumpel zrobił sobie schody, pomalował je goldem i było ok.

Dorobiliśmy taką małą balustradę, kupił silvera aby ją pomalować. Otwieram dekiel i widzę znajome już mleko na powierzchni.

Spokojnie - mówię, trzeba mleko zebrać i będzie lakier jak ta lala. To już drugi przypadek w domaluxie kiedy zastałem mleczną warstwę na powierzchni. Pierwszym razem ta warstwa miała około czterech cm, ta ostatnia około jednego cm. Pomalowaliśmy balustradę, zeszło pól puszki lakieru i jeden litr wody rozmownej. dzisiaj idę zobaczyć efekt.

Ciekawi mnie czy ktoś z Was miał podobny przypadek z domaluxem

• Like 1

(...) Pomalowaliśmy balustradę, zeszło pól puszki lakieru i jeden litr wody rozmownej. dzisiaj idę zobaczyć efekt.

(...)

:lol:  :lol:  :lol:

Woda rozmowna mogła wpłynąć na fantazję w czasie pracy, kłopoty z chodzeniem, natomiast ewentualny ból głowy to z całą pewnością efekt wdychania oparów Domalux'u ;)

Nigdy nie spotkałem się z opisywanym tu efektem, może związany jest on z przechłodzeniem puszki? Niektóre inne "chemie" tak właśnie reagują na temperatury zbliżone do zera.