stoner Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Oj, głowa jeszcze boli, mimo iż zażyłem już dwa złote środki przeciwbólowe. Ale nie ma to jak spacer z psem do lasu, zawsze pomaga.Lakier nie był zimny, stał dwa dni w pokoju ale może wcześniej był przemrożony.Nie wydaje mi się aby temperatura miała wpływ na mleko powstałe na powierzchni, Jak kiedyś malowałem wobki to przelewany do słoiczka lakier chowałem do lodówki, jakoś to przedłużało jego żelowanie. nie zauważyłem żadnych innych zmian w lakierze.Już tego typu trików nie stosuję.Teraz maluję, na raz większe partie woblerków i jak coś mi zostanie, to maluję starą sosnową ławę i krzesła, które mam zamiar wstawić do altany. Fakt, że trwa to już drugi rok ale w końcu pomaluje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siewicz Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Mam pytanko: woblery zanurzacie czy normalnie pędzelkiem nakładacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Zwykle zanurzamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Otwieram dekiel i widzę znajome już mleko na powierzchni.Spokojnie - mówię, trzeba mleko zebrać i będzie lakier jak ta lala. To już drugi przypadek w domaluxie kiedy zastałem mleczną warstwę na powierzchni. Pierwszym razem ta warstwa miała około czterech cm, ta ostatnia około jednego cm. Pomalowaliśmy balustradę, zeszło pól puszki lakieru i jeden litr wody rozmownej. dzisiaj idę zobaczyć efekt.Ciekawi mnie czy ktoś z Was miał podobny przypadek z domaluxemTo był lakier matowy/półmatowy czy połysk? Miałem podobną sytuację przy lakierze w wersji matowej (lata temu, nie wiem czy teraz jeszcze takie są). Mleczną skorupkę wymieszałem i było ok. Wyglądało to tak jakby dodatek odpowiadający za matowe wykończenie lakieru wypływał do góry po dłuższym pozostawieniu lakieru w bezruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czoper Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Nic nie należy wylewać z puszki.tylko dokładnie wymieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 To był lakier matowy/półmatowy czy połysk? Miałem podobną sytuację przy lakierze w wersji matowej (lata temu, nie wiem czy teraz jeszcze takie są). Mleczną skorupkę wymieszałem i było ok. Wyglądało to tak jakby dodatek odpowiadający za matowe wykończenie lakieru wypływał do góry po dłuższym pozostawieniu lakieru w bezruchu.To był połysk, raczej matowego nie stosuję Nic nie należy wylewać z puszki.tylko dokładnie wymieszać.Jak wymieszałem i zrobiłem próbę na jednym jerku, to po wyschnięciu lakier stał się mało przeźroczysty, po nałożeniu drugiej warstwy, widziałem kolory na jerku jak przez mgłę. W żadnym wypadku nie przypominał on lakieru matowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGr1 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 (edytowane) Dopiero co przez podobną sytuacje spieprzyłem dopieszczonego mini kiełbika! Tak ślicznie wyglądał przed ostatnimi 3 warstwami lakieru zamiast lakier jeszcze bardzie uwidocznić barwy i odblaski, utworzył maskującą mleczną powłokę!Lakier z nowej puszki kupionej przed miesiącem, wcześniejsza kupiona jesienią też była jakaś felerna, ale podczas wysychania lakier się krystalizował, tylko dziwnie szybko żelował i poszedł w p!!!u . Stary domalux jeśli był "dobrze traktowany" po 2-3 latach idealnie zachowywał właściwości...Już postanowione, po raz pierwszy kupie Hartza. Edytowane 11 Lutego 2016 przez *Hektor* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Niemal od samego początku przygody z lurebuildingiem, używam Hartzlack HS i jestem bardzo zadowolony. Dzisiaj w markecie niestety nie było go i pomyślałem, że spróbuje Domaluxa. Po przelaniu do słoiczka, jego barwa jest lekko żółtawa, to jest standard? Hartzlack ma barwę przeźroczystą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shtomek88 Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 A ja mam pytanie trochę z innej beczki . Gdy pokrywam woblery lakierem Hartzlack oklejone folia aluminiowa to oklejona cześć woblera jest trochę miękka , a tam gdzie surowe drzewo na grzbiecie np jest twarde jak kamień i nie odbij się paznokieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 A to ciekawe. Czy pozwoliłeś lakierowi dobrze wyschnąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shtomek88 Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 No tak Wszyto jest elegancko tam gdzie na grzebiecie zostało nie oklejone tylko surowe drewno to twarde jak kamień a na oklejonej części już można odbić paznokcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 No tak Wszyto jest elegancko tam gdzie na grzebiecie zostało nie oklejone tylko surowe drewno to twarde jak kamień a na oklejonej części już można odbić paznokcia Nie wyczyściłeś folii po położeniu na woblera. Wata lub szmatka, z acetonem, a później już nie dotykać palcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shtomek88 Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 O masz a teraz da się to jakoś naprawić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 (edytowane) W ofercie Domaluxa pojawił się lakier poliuretanowy pod nazwą D. Extra Hard w skali twardości 5 na 5 podanej przez producenta. Jednocześnie "stary" Domalux stracił swoje dotychczasowe właściwości. Przypadek? Nie sądzę Wydaje mi się, że leją do nowej puchy DEH dawny lakier i reklamują jako super nowość a silver poza nowym wyglądem opakowania nie jest już tym samym lakierem. BTW nowy Domalux to koszt 60 zł/l i jest wciąż mniej twardy niż Hartzlack.Na pocieszenie- Silver robi się tak twardy jak kiedyś jeśli polakierowany korpus powisi sobie 2 tygodnie w cieple. Edytowane 12 Marca 2016 przez Hesher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Z Hartzlackiem też jest problem z przechowywaniem tzn trzeba zużyć bo zastyga po pewnym czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Arbogast Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 patzaw26 więcej trzeba skrobać wtedy na bieżąco schodzi.Tak z perspektywy czasu stosowania Domaluksa dwie dychy z okładem zdecydowałem na przejście na Hertzlaka.Po jakimś czasie leżakowania woblerów w pudełkach zaczęły delikatnie żółknąć ....Ba stwierdziłem kilka przypadków miejscowego przebarwiania się lakieru na woblerach oklejonych tasiemka przed malowaniem. Początkowo myślałem że może to mieć związek z farbami jakie stosuję do malowania lecz gołe tasiemkowce przygotowane do malowania uwidoczniły mi to zjawisko.Decyzja zapadła Domaluks się skończy kupuję Hertzlak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 31 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Jezeli chodzi o struganei to robię głównie smużaki i litrową puchę ciężko wykorzystać w krótkim czasie zwłaszcza że woblerki robię okresowo tzn nie mam czasu ale jak coś się znajdzie to zrobie z 10-20 szt i mam rzerwę na 2-3 miesiące ewentualnie pojedyńcze sztuki zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3k_lubin Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Kupiłem Domalux Silver Classic otworzyłem i wylało się mleczko, szybkie spojrzenie i okazało się że kupiłem półmat! Nada się czy dać sobie spokój i wrócić po połysk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Nada się, też fajnie wychodzą przynęty, szczególnie z malowanymi/rzeźbionymi detalami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Jezeli chodzi o struganei to robię głównie smużaki i litrową puchę ciężko wykorzystać w krótkim czasie zwłaszcza że woblerki robię okresowo tzn nie mam czasu ale jak coś się znajdzie to zrobie z 10-20 szt i mam rzerwę na 2-3 miesiące ewentualnie pojedyńcze sztuki zrobię Słoik po kawie douwe egberts sobie skołuj, taki z zatyczką gumową. Możesz kupić na przykład z małą kawą bo sam słoik kosztuje niewiele mniej co kawa (a jak kawy nie pijasz to zaproś koleżankę co lubi... kawę ), w biedrze mają najtaniej, tylko że mniejsze, dobre do małego hartzlacka Może stać około 3 miesięcy bez problemu.tu masz zdjęcie słoika:https://www.google.pl/search?q=douwe+egberts+s%C5%82oik&client=firefox-b-ab&biw=1680&bih=979&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi9sL-gi6rNAhVCApoKHZRQAboQ_AUIBigB#imgrc=KCvMK9d7_nPMCM%3A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3k_lubin Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 A warstwa nie będzie wchodziła w mat jak sama nazwa lakieru mówi ? Stosuje "technikę" przebijania gwoździem puszki i przelewania tyle ile mi potrzeba do mniejszego słoiczka tyle że w tym słoiczku postoi około miesiąca i już się galareta robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Nie będzie, będzie wchodziła w półmat jak sama nazwa lakieru mówi . Bardzo ładnie wyglądają po nim przynęty, takie się wydają... firmowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 7 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Heja! Ostatnio postanowiłem wypróbować Hartzlacka. Od samego początku używałem Domalux. I powiem szczerze, że po spróbowaniu Hartzlacka nie chcę niczego innego 1. Utwardza się dwukrotnie szybciej.2. Mam wrażenie, że powłoka jest twardsza.3. Wobki są jakby bardziej estetyczne - chodzi o przeźroczystość powłoki. Nie jest to reklama broń Boże...po prostu jak się okazuje nie warto przywiązywać się do jednego materiału tylko stale szukać czegoś nowego. PozdrawiamDaniel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3k_lubin Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 A jak z zastyganiem? Trzeba tak samo szybko działać jak z Domaluxem? Metoda z przebijaniem puszki i przelewaniem do słoiczka będzie skuteczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2016 (edytowane) Na ten temat niestety jeszcze się nie wypowiem. Póki co jakieś 3 tygodnie stoi i jest ok... Plusem są puszki chyba 350ml Edytowane 9 Lipca 2016 przez Qcyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi