sukingad Opublikowano 11 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 A jak z zastyganiem? Trzeba tak samo szybko działać jak z Domaluxem? Metoda z przebijaniem puszki i przelewaniem do słoiczka będzie skuteczna?Nawet szybciej, tj. wprost proporcjonalnie do czasów podanych przez producenta. A co mi tam, klepnę po raz kolejny bardzo dobry patent na przechowywanie jednego i drugiego lakieru. Zaopatrz się taki słoik jak w linku, najlepiej kupić z kawą w środku bo puste słoiki kosztują niewiele mniej i są często gorszej jakości.Można lakierować wprost ze słoika bez przelewania, dziurawienia puszki itp. Ja wykańczam w ten sposób partie po ok 100 szt.http://www.de1753.pl/produkty/instanty/caramel/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Przedłuża żywotność używanego lakieru przechowywanie go w lodówce.W niskiej temperaturze i bez dostępu światła procesy utwardzania zachodzą zdecydowanie wolniej.Jest jedno ale - jeśli chcemy taki schłodzony lakier użyć, musimy go doprowadzić do temperatury otoczenia.W przeciwnym razie po otwarciu naczynia będzie nam się skraplała para wodna - czyli cały efekt(dłuższe przechowywanie) licho weźmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popeye Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Najprostszy sposób... dziura w denku. Wkręcamy blacho wkręt. Odlewamy żądana ilość lakieru do jakiegoś naczynia (lakieruje pędzelkiem, nie zanurzeniowo). Straty małe. Jedną puszkę miałem gdzieś tak zakitraną przez pół roku, lakier był jak nowy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Mój post dotyczy tego odlanego,w którym malujemy zanurzeniowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekL Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Najprostszy sposób... dziura w denku. Wkręcamy blacho wkręt. Odlewamy żądana ilość lakieru do jakiegoś naczynia (lakieruje pędzelkiem, nie zanurzeniowo). Straty małe. Jedną puszkę miałem gdzieś tak zakitraną przez pół roku, lakier był jak nowy. A jak później zatykacie puszkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 tym samym wkrętem czy tam gwoździe, zależy co użyjesz. Tylko trzeba go jeszcze papierkiem owinąć dla lepszego uszczelnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loco Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 A jak później zatykacie puszkę? Wkręt dekarski z uszczelką... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polny Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Potwierdzam sposób idealny chiciaż ja używam zwykłego wkrętu I też działa. Po wkręceniu przechylić puszkę lakieru aby lakier oblał wkręt co uszczelni dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popeye Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Mój post dotyczy tego odlanego,w którym malujemy zanurzeniowo. Kiedyś używałem słoika. Na denko folia typu srecz, strecz (jak to tam sie pisze ) mocno zakręcalem i do zamrażalnika. Wszystko było ok ale do trzech dni. Później lakier gęstniał i się do niczego nie nadawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 2 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Kiedyś używałem słoika. Na denko folia typu srecz, strecz (jak to tam sie pisze ) mocno zakręcalem i do zamrażalnika. Wszystko było ok ale do trzech dni. Później lakier gęstniał i się do niczego nie nadawał. Lodówka a zamrażalnik to chyba nie to samo?Ja trzymam w lodówce,z zamrażalnikiem nie mam doświadczeń.A po drugie - wszystko zależy ile wody(pary wodnej z powietrza) zdąży wchłonąć lakier.Jeśli będziemy lakierować w wilgotnym otoczeniu i pojemnik będzie długo odkryty,to nie ma co liczyć na cud.Na bank zgęstnieje,czy nawet zrobi się do niczego nieprzydatna galareta.Kiedyś bańkę 5 l Domaluksu używałem ponad rok.Odlewałem potrzebną ilość(szybko) zakręcałem i w chłodne miejsce.I było ok. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alberto25 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 ja używam domalux alkilak i powiem tak, robiłem wobki kilka lat wstecz po 5-6 latach otworzyłem tą samą puszkę i co? a no lakier wyglądał ok, polakierowałem 3 warstwy około 30 wobków i dalej jest ok żadnej galarety itp. lakieruję prosto z puszki, odkrywam/zakrywam trzymam na balkonie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zdaje się, że w skali twardości ma 2 na 5 gdzie domaluksowa piątka jest gorsza niż Hartzlack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 ja używam domalux alkilak i powiem tak, robiłem wobki kilka lat wstecz po 5-6 latach otworzyłem tą samą puszkę i co? a no lakier wyglądał ok, polakierowałem 3 warstwy około 30 wobków i dalej jest ok żadnej galarety itp. lakieruję prosto z puszki, odkrywam/zakrywam trzymam na balkonie. pzdrALKILAK - lakier ftalowy modyfikowany ogólnego stosowania To nie jest lakier poliuretanowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Lodówka a zamrażalnik to chyba nie to samo?Ja trzymam w lodówce,z zamrażalnikiem nie mam doświadczeń.A po drugie - wszystko zależy ile wody(pary wodnej z powietrza) zdąży wchłonąć lakier.Jeśli będziemy lakierować w wilgotnym otoczeniu i pojemnik będzie długo odkryty,to nie ma co liczyć na cud.Na bank zgęstnieje,czy nawet zrobi się do niczego nieprzydatna galareta.Kiedyś bańkę 5 l Domaluksu używałem ponad rok.Odlewałem potrzebną ilość(szybko) zakręcałem i w chłodne miejsce.I było ok.spróbuj zamrozić domalux gęstnieje, ale po ogrzaniu wraca do normy... kiedyś zlewki z malowania wytrzymały u mnie jakieś pół roku zamrożone i nadawały się do użycia:) osobiście nie widzę różnicy między zamrożonym a świerzym... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alberto25 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 ALKILAK - lakier ftalowy modyfikowany ogólnego stosowania To nie jest lakier poliuretanowy...to ja nieźle ogarnięty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Nie sposób wiedzieć wszystkiego...Ale jak napisał Piotr - jedyna jego wada to mniejsza twardość.A na mityczną "łowność" nie ma chyba wpływu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alberto25 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 hehe jak ryba z daleka zobaczy że twardość 2/5 to może chętniej dziabnie bo miękko na zębach będzie miała 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGr1 Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 (edytowane) Rekordzista, domalux clasik, wytrzymal cos kolo 3 lat. Odlalem do sloiczka'ow od koncentratu, na spodzie puszki zostala resztka, to wyladowal na tyle regalu. Kupowalem nastepne, zmianialy sie nadruki na opakowaniu (receptury pewnie tez modyfikowane), no i jak zawiodl nowy polmat, to zadziwila jakosc starego polmata. Nie bylo roznicy, nawet wydawal sie lepszy, reakcje zachodzily tak jak by byl z nowej puszki.Sloiczek jakis "zagubiony" tez po czasie byl nadal idealny.Najgorszy to polmat przed rokiem, po jednym otwarciu (odlane 2sloiczki), szczelnie zamkniety (na dekielek folia i tasma) , stal sie galareta.Przed dwoma miesiacami otworzyli mi nowy PSB w okolicy, to aktualnie tam zaopatrzylem sie w Domaluxa (po puszce polmatu i polysku). Z tymi naszymi lakierami sytuacja podobna do kupowania zylek Edytowane 26 Czerwca 2017 przez *Hektor* 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wewewe Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 (edytowane) Cześć. Od jakiegoś czasu czytam forum, ale to mój pierwszy wątek. Nazywam się Bartek i jestem początkującym lurebuilderem. Strugam, a właściwie zaczynam strugać woblery. Właśnie wystrugałem pierwszą partię, wprawiłem stelaże i częściowo ozdobiłem (część folią aluminiową, część lakierami w spreju, a część pomalowałem pędzlem, farbami akrylowymi w tubkach).Moje pytanie jest strikte techniczne. Uprzedzając pewnie część pytań- na tyle ile oczywiście byłem w stanie czasowo, zapoznałem się z wątkami o doborze lakieru na powłokę zewnętrzną, ale ze względu na często dosyć ogólnikowe podejście do tematu i rozbieżność opinii różnych użytkowników, po ich przeczytaniu nie jestem w stanie do końca stwierdzić, który z dwóch wybranych prze zemnie lakierów będzie bardziej odpowiedni. Dlatego postanowiłem zadać moje pytanie dosyć szczegółowo. Mianowicie, po lekturze forum zastanawiam się nad dwoma lakierami do parkietów: Domalux Classic silver lub Hartzlak Super strong. Co do szczegółów: 1. Korpusy wykonane są z balsy (jeden kawałek z rowkiem na stelaż w środku).1. Korpusy nasączone są w "Caponie Exstra" podkład wiążący, firmy Domalux.2. Stelaże wprawione są na dwuskładnikowy klej DRAGON: klej gospodarczy EPOKSYDOWY.3. Powstałe po wprawieniu stelaża niedoskonałości tj. "rowek" wypełnione są masą szpachlową firmy Superprofil: masa szpachlowa do drewna (brak info o składzie).4. Miejsca styku stelaża i ww. szpachli nasączone są odrobiną kleju "Kropelka" firmy Poxipol (żeby "jakby co" nie piły wody).5. Woblery mają wklejane standardowe oczy 3D. 6. I część woblerów oklejana jest folią aluminiową, która przyklejona jest do korpusu klejem "UNIWERSALNY" polimerowy firmy DRAGON (folia jest ponacinana- imitacja łuski i klej może mieć kontakt z lakierem pokrywającym). Grzbiet tych woblerów pomalowany jest pędzlem, farbami w tubce "ACRYLIC 10" acrylic colours, firmy KOH-I-NOOR. 7. II część woblerów to woblery oklejane tkaniną (nabyta na allegro od użytkownika "Lu**ri" nie wiem czy mogę napisać pełną nazwę użytkownika- pisze od kogo, bo być może ktoś miał do czynienia z tkaniną od tej osoby i wie jak reaguje z lakierami). Tkanina wklejana jest na klej "GUMA- SKÓRA" kontaktowy, firmy DRAGON. Być może na tkaninie pojawią się detale narysowane markerem firmy GRANIT CD/DVD 0,4 mm. Piszę bo przy próbach "na brudno" lakier domalux, który akurat miałem w domu nieco rozmazywał ten marker (lakier ten nie był używany przy robieniu woblerów). 8. III część woblerów malowana jest pędzlem, farbami w tubce "ACRYLIC 10" acrylic colours, firmy KOH-I-NOOR. Przed malowaniem korpus pokryty jest białym "szybkoschnącym lakierem z żywic syntetycznych, dla rzemieślników i majsterkowiczów" firmy DUPLI- COLOR lub MOTiP w zależności od tego jaki akurat mam. 9. IV część woblerów pokryta jest ww. lakierami, czyli "szybkoschnącymi lakierami z żywic syntetycznych, dla rzemieślników i majsterkowiczów" firmy DUPLI- COLOR lub MOTiP. 10. stery będą wklejane prawdopodobnie na klej "Distal" (chyba, że polecicie coś lepszego).11. Same stery wykonane są z poliwęglanu. Jak już mówiłem, po lekturze forum zastanawiam się nad dwoma lakierami do parkietów tj: Hartzlack Super strong, lub Domalux Classic silver.Moje pytanie brzmi następująco, który z tych lakierów nie zważy się, stwardnieje i utworzy mocną powłokę z wyżej wymienionymi materiałami. Mam nadzieję, że w miarę możliwości dokładnie opisałem użyte materiały. Będę wdzięczny za odpowiedź, zwłaszcza osoby używające ww. materiałów i lakierów. "Utknąłem" z pracą w miejscu i w celu dalszych prac muszę polakierować woblery. Aha niektóre detale będą malowane już na lakierze (po nałożeniu jednej, lub dwóch warstw) ww. farbami, markerem, lub lakierami w spreju.Jeśli przeoczyłem wątek, który odpowiadałby na moje pytanie w kontekście użytych materiałów, będę wdzięczny za podlinkowanie. Z góry dzięki za pomoc. Bartek. PS: jak dokończę pracę na pewno pochwalę się efektami. Edytowane 1 Lipca 2017 przez Wewewe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macku12345 Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Odp.[emoji6] Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wewewe Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Cześć. Od jakiegoś czasu czytam forum, ale to mój pierwszy wątek. Nazywam się Bartek i jestem początkującym lurebuilderem. Strugam, a właściwie zaczynam strugać woblery. Właśnie wystrugałem pierwszą partię, wprawiłem stelaże i częściowo ozdobiłem (część folią aluminiową, część lakierami w spreju, a część pomalowałem pędzlem, farbami akrylowymi w tubkach). Moje pytanie jest strikte techniczne. Uprzedzając pewnie część pytań- na tyle ile oczywiście byłem w stanie czasowo, zapoznałem się z wątkami o doborze lakieru na powłokę zewnętrzną, ale ze względu na często dosyć ogólnikowe podejście do tematu i rozbieżność opinii różnych użytkowników, po ich przeczytaniu nie jestem w stanie do końca stwierdzić, który z dwóch wybranych prze zemnie lakierów będzie bardziej odpowiedni. Dlatego postanowiłem zadać moje pytanie dosyć szczegółowo. Mianowicie, po lekturze forum zastanawiam się nad dwoma lakierami do parkietów: Domalux Classic silver lub Hartzlak Super strong. Co do szczegółów: 1. Korpusy wykonane są z balsy (jeden kawałek z rowkiem na stelaż w środku). 1. Korpusy nasączone są w "Caponie Exstra" podkład wiążący, firmy Domalux. 2. Stelaże wprawione są na dwuskładnikowy klej DRAGON: klej gospodarczy EPOKSYDOWY. 3. Powstałe po wprawieniu stelaża niedoskonałości tj. "rowek" wypełnione są masą szpachlową firmy Superprofil: masa szpachlowa do drewna (brak info o składzie). 4. Miejsca styku stelaża i ww. szpachli nasączone są odrobiną kleju "Kropelka" firmy Poxipol (żeby "jakby co" nie piły wody). 5. Woblery mają wklejane standardowe oczy 3D. 6. I część woblerów oklejana jest folią aluminiową, która przyklejona jest do korpusu klejem "UNIWERSALNY" polimerowy firmy DRAGON (folia jest ponacinana- imitacja łuski i klej może mieć kontakt z lakierem pokrywającym). Grzbiet tych woblerów pomalowany jest pędzlem, farbami w tubce "ACRYLIC 10" acrylic colours, firmy KOH-I-NOOR. 7. II część woblerów to woblery oklejane tkaniną (nabyta na allegro od użytkownika "Lu**ri" nie wiem czy mogę napisać pełną nazwę użytkownika- pisze od kogo, bo być może ktoś miał do czynienia z tkaniną od tej osoby i wie jak reaguje z lakierami). Tkanina wklejana jest na klej "GUMA- SKÓRA" kontaktowy, firmy DRAGON. Być może na tkaninie pojawią się detale narysowane markerem firmy GRANIT CD/DVD 0,4 mm. Piszę bo przy próbach "na brudno" lakier domalux, który akurat miałem w domu nieco rozmazywał ten marker (lakier ten nie był używany przy robieniu woblerów). 8. III część woblerów malowana jest pędzlem, farbami w tubce "ACRYLIC 10" acrylic colours, firmy KOH-I-NOOR. Przed malowaniem korpus pokryty jest białym "szybkoschnącym lakierem z żywic syntetycznych, dla rzemieślników i majsterkowiczów" firmy DUPLI- COLOR lub MOTiP w zależności od tego jaki akurat mam. 9. IV część woblerów pokryta jest ww. lakierami, czyli "szybkoschnącymi lakierami z żywic syntetycznych, dla rzemieślników i majsterkowiczów" firmy DUPLI- COLOR lub MOTiP. 10. stery będą wklejane prawdopodobnie na klej "Distal" (chyba, że polecicie coś lepszego). 11. Same stery wykonane są z poliwęglanu. Jak już mówiłem, po lekturze forum zastanawiam się nad dwoma lakierami do parkietów tj: Hartzlack Super strong, lub Domalux Classic silver. Moje pytanie brzmi następująco, który z tych lakierów nie zważy się, stwardnieje i utworzy mocną powłokę z wyżej wymienionymi materiałami. Mam nadzieję, że w miarę możliwości dokładnie opisałem użyte materiały. Będę wdzięczny za odpowiedź, zwłaszcza osoby używające ww. materiałów i lakierów. "Utknąłem" z pracą w miejscu i w celu dalszych prac muszę polakierować woblery. Aha niektóre detale będą malowane już na lakierze (po nałożeniu jednej, lub dwóch warstw) ww. farbami, markerem, lub lakierami w spreju. Jeśli przeoczyłem wątek, który odpowiadałby na moje pytanie w kontekście użytych materiałów, będę wdzięczny za podlinkowanie. Z góry dzięki za pomoc. Bartek. PS: jak dokończę pracę na pewno pochwalę się efektami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Witaj Bartku Najbezpieczniej dla całości byłoby zastosować buforową warstwę bezbarwnego lakieru akrylowego.I dopiero na to lakier poliuretanowy.Który? - Rzuć monetą...Ja stosuję tylko Domalux ale inni Harclack... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Próbowałem jeden i drugi i jakoś różnicy nie widzę. Dla tych co niewiele dłubią fajne są mniejsze niż litrowe puszki Hartzlacka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Bartku pierwszy temat z brzegu...http://jerkbait.pl/topic/51002-hartzlack-super-strong-vs-domalux-classic-silver/ Jest tego naprawdę sporo...Jerkbait to kopalnia wiedzy, wystarczy trochę poszukać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kostek Kleń Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Cześć Bartek, ja osobiście wykonuję woblery w sposoby bardzo zbliżone do tych które opisałeś z moich doświadczeń jeśli masz jakieś elementy narysowane markerem do CD używam przed lakierowanie bezbarwnego lakieru w spray-u ot tak ze 2 warstewki ochroni to malunki przed zamazaniem. Do lakierowania używam HatzLack Super Strong połysk i uważam, że jest to bardzo dobry lakier fajnie się nanosi i daje bardzo mocną powłokę. Do wklejania sterów spróbuj kleju konstrukcyjnego Technicol, nie gryzie się on z poliwęglanem i świetnie wypełnia nawet większe nacięcia kiedy ręka zadrży Mam nadzieję że choć trochę pomogłemPowodzenia w struganiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi