Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny do pontonu

sez

Pytanie

Cześć,

przeszukałem archiwum pod kątem mojego pytania, trochę odpowiedzi znalazłem, jednak nie wszystkie a i może coś nowego podpowiecie.
Noszę się z zamiarem kupna elektryka do pontonu (3.60m, podłoga alu, dwie osoby + sprzęt, więc waga niemała).
Wiem, że spalina lepsza, posiadam, jednak tam gdzie chcemy pływać tylko i wyłącznie elektryk lub wiosełka, ale z racji wielkość akwenu opcja nr 2 nie wchodzi w grę ;)
Pływamy tym sprzętem na 4KM Suzuki i generalnie taka maszynka nam od biedy wystarczała do swobodnego przemieszczania się, ślizg nam do szczęścia nie potrzebny.
Co będzie odpowiednikiem tego w elektryku, żeby dało się bez problemów przemieścić z miejsca na miejsce? Czy polecacie zakup nowego czy używki? Czy tam generalnie ma się co psuć, a jeśli to jak to wygląda kosztowo? Bo w spalinie 2T to poza czyszczeniem gaźnika czy wymianie filterka paliwa na przewodzie generalnie nie ma nic innego do roboty.
Czy na jednym aku da się pół dnia przemieszczać z miejsca na miejsce (stałe pływanie nie wchodzi w grę) czy lepiej zawsze zabrać zapasową bateryjkę?

Za wszelkie sugestie i podpowiedzi z góry podziękował.

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja mam neraus 62 lbs przy pontonie 3.2 . Poszukaj gdzieś temat jest o 2 aku spietych na jednym pontonie. Zależy jaka masz baterie. Nie piszę ile ah. Silniki się psują jak wszystko. Lubią padać przełączniki biegów. Ja swój kupiłem w odplyniesz.pl gwarancja 5 lat a serwis naprawdę na wysokim poziomie.

Edytowane przez Tomasz eS

• 0

Nie ma odpowiednika w elektryku dla 4 KM w spalinie. No chyba, że masz do wydania 10000 zł.

Na standadowym silniku 55 Lb uzyskasz max przy flaucie 6-7 km/h. Pod wiatr i przy słabym aku dużo mniej.

Jedna dobra bateria 100-120 Ah na pół dnia wystarczy ( chyba, że to rzeka i jest duzy prąd)

Przy elektryku generalnie nic sie nie robi.

Nowy, 55 Lb z maksymizerem. Najlepiej MinnKota.

Źle szukałeś. W archiwum jest masa podobnych tematów...

• 0

Nie ma odpowiednika w elektryku dla 4 KM w spalinie. No chyba, że masz do wydania 10000 zł.

Na standadowym silniku 55 Lb uzyskasz max przy flaucie 6-7 km/h. Pod wiatr i przy słabym aku dużo mniej.

Jedna dobra bateria 100-120 Ah na pół dnia wystarczy ( chyba, że to rzeka i jest duzy prąd)

Przy elektryku generalnie nic sie nie robi.

Nowy, 55 Lb z maksymizerem. Najlepiej MinnKota.

Źle szukałeś. W archiwum jest masa podobnych tematów...

No ale po co mu maxymizer skoro nie będzie pływał w trollingu? szkoda wg mnie wydawać dodatkowe $$

• 0

do Kolibra 360 mam silnik 54lb. 120Ah i bywało, że pływałem pół dnia zbierając dane do zrobienia mapy. nie przemieszczałem się z miejsca na miejsce, a pływałem z krótkimi przerwami na siku i zabranie piwa z bagażnika. w kwestii mocy nie pomogę, nie wiem czego tak naprawdę oczekujesz. mnie mój silnik wystarcza.

• 0

Może źle się wyraziłem - nie koniecznie szukam odpowiednika, po prostu 4KM nie są do szaleństw tylko spokojnego przemieszczania się i tego chciałbym od elektryka.
I tak, w trolingu nie będę pływał na pewno. Mamniedaleko zbiornik zaporowy, tylko na nim będzie używany ów elektryk, na rzekę mam spalinę.

No i może nie zajrzałem gdzieś jeszcze do starszych tematów, mój błąd.

• 0

Mam aku 100Ah i Monkote 40 jedno ładowanie i pływałem 3 dni tzn. dopłynięcie na miejsce wędkowanie i zmiana miejsca, tych zmian miejsc na 1 dzień około 5-6. odległość jaką pokonałem ciężko powiedzieć myślę że maks 3 km na dzień. ostatni dzień już czuć było spadek prędkości z powodu spadku zasilania. Przy pontonie 3,6 m pływam max 4-5 km/h przy max naładowanym aku w 2 osoby i klamoty.

• 0

Mam aku 100Ah i Monkote 40 jedno ładowanie i pływałem 3 dni tzn. dopłynięcie na miejsce wędkowanie i zmiana miejsca, tych zmian miejsc na 1 dzień około 5-6. odległość jaką pokonałem ciężko powiedzieć myślę że maks 3 km na dzień. ostatni dzień już czuć było spadek prędkości z powodu spadku zasilania. Przy pontonie 3,6 m pływam max 4-5 km/h przy max naładowanym aku w 2 osoby i klamoty.

Zarżniesz akumulator szybko. Zamontuj sobie miernik za 20 dychy i pod obciążeniem nie schodź poniżej 11 V.  Jak spadnie to wiosełka.

• 0

Tomasz pomijając trol ,z maximizerem silnik naprawdę mniej prądu bierze , kolega ma zwykłą minnkote 55 , ja mam też 55 traxxisa i jest różnica. Zamienialiśmy aku.

i wychodzi na to że o jedną lampkę zawsze u mnie na aku jest więcej.

• 0

Tomasz pomijając trol ,z maximizerem silnik naprawdę mniej prądu bierze , kolega ma zwykłą minnkote 55 , ja mam też 55 traxxisa i jest różnica. Zamienialiśmy aku.

i wychodzi na to że o jedną lampkę zawsze u mnie na aku jest więcej.

Teoretycznie jak cały czas na full to powinno byc to samo. Ale pewnie na przełączniku nawet na full są większe straty.

• 0

Tak na marginesie - podziwiam kolegów gotowych targać ze sobą akumulatory 120Ah  żeby mieć tzw zapas mocy  :)

Ja mam silnik 54lb bez maximizera, który czepiam do aluminiowej łodzi 410cm, pływam z kolegą (oba chłopy dobrze powyżej 100kg) plus sprzęt, kotwice itp. I jeszcze się nie zdarzyło, żeby bateria 75Ah nie wystarczyła na cały dzień. Co prawda nie łowię w trollingu, ale przemieszczanie się po łowisku to u mnie średnio 5-7 km (czasami więcej) + ok 1km powrót do przystani i to wszystko w 90% na maksymalnej mocy. No, ale jeżeli ktoś ma kondychę, to czemu nie?  :D

• 0

Czasami jak przedobrzę z wychyleniem rumpla (Motorguide Varimax 55) to po czasie wywala mi bezpiecznik 60A automat, więc coś się "tam' grzeje. Jest to jednak sporadyczna sytuacja, ponieważ ja również zauważyłem, nieproporcjonalny spadek napięcia akumulatora do przyrostu prędkości.

Edytka: motylki na aku mam zimne (Trojan), kable delikatnie ciepłe.

Edytowane przez ptychoo

• 0

Tak na marginesie - podziwiam kolegów gotowych targać ze sobą akumulatory 120Ah  żeby mieć tzw zapas mocy  :)

Ja mam silnik 54lb bez maximizera, który czepiam do aluminiowej łodzi 410cm, pływam z kolegą (oba chłopy dobrze powyżej 100kg) plus sprzęt, kotwice itp. I jeszcze się nie zdarzyło, żeby bateria 75Ah nie wystarczyła na cały dzień. Co prawda nie łowię w trollingu, ale przemieszczanie się po łowisku to u mnie średnio 5-7 km (czasami więcej) + ok 1km powrót do przystani i to wszystko w 90% na maksymalnej mocy. No, ale jeżeli ktoś ma kondychę, to czemu nie?  :D

Ile waży 100Ah a ile 74Ah różnica niewielka. Ja podjeżdżam pod samą wodę i aku prosto z bagażnika na ponton ładuję max do przejścia jakie miałem to 10-15 metrów :)

• 0

jak pływacie na wysokich obrotach , nie grzeją wam się styki , klemy ,kable itp ?  (MK maxxum 55)

Nic sie nie grzeje. Motylki jak w Trojanie albo dobre ołowiane klemy.

W trollu latem mozna zrobić 20-25 km. I aku 100 Ah to za mało. Zimą 10-15 km ale aku ma mniejszą sprawność.

• 0

Ile waży 100Ah a ile 74Ah różnica niewielka. Ja podjeżdżam pod samą wodę i aku prosto z bagażnika na ponton ładuję max do przejścia jakie miałem to 10-15 metrów :)

Pisałem o 120Ah, a różnica w wadze? +/-18kg 75Ah vs. +/-28kg 120Ah (a słyszałem, że są tacy co montują dwie baterie  ;) ) Do tego dochodzi miejsce na łodzi które zajmuje większa elektrownia, a którego i tak nigdy za wiele. Ale to była tylko taka moja luźna opinia nie mająca na celu wywołania jakiejś polemiki  :)

• 0

Wychylenie rumpla, zanurzenie śruby , rodzaj śruby , nautyka , szybkość płynięcia , fala, nurt to wszystko w jakimś minimalnym stopniu ma wpływ na pobór prądu z aku , co przekłada się poniekąd pewnie na grzanie przewodów i zużycie aku . A co do wagi samych aku , co to ma wspólnego z radością jak już siedzisz i przekręcasz manetkę silnika i odpływasz od brzegu. Wow ile to jeszcze dni do maja .

• 0

(...) A co do wagi samych aku , co to ma wspólnego z radością jak już siedzisz i przekręcasz manetkę silnika i odpływasz od brzegu. Wow ile to jeszcze dni do maja .

Prawda, gdyby nie ta radość, to nawet mojego 75Ah nie targałbym te 150m od parkingu do przystani  :D

Ps: Ja na szczęście nie muszę czekać do maja  :D ale i tak już mi się czas dłuży jak cholera  :(

• 0

Czsami zdarza się wyjazd na rybki gdzie muszę targać akumulatory , łódka kolegi duża to i akumulatory są trzy. W związku z tym dokupiłem http://www.ceneo.pl/30258218#mh=j1z0CqcE61005extolBtAnlEZyh15ZW0q7yNrNyyEkyhOQpTqym3oGHuDvdxrUj4fOXEe-9uizBCDOBD1rbemFR8S4I34mvG6e6FpnKsAXZByTdrJImdalCCkHbzSLXhAIuV9SLuE2IoUGlHAtBQRmfnvfgHI1 mała przeróbka na pompowane kółka i jest ok.