Skocz do zawartości

FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa

barwena1977

Rekomendowane odpowiedzi

Dasz pod moją nogę to travel będzie :lol: .A tak na poważnie....

W tej chwili jestem po rozmowie z Krzyśkiem.

Na dzień dzisiejszy 8stopowe i 8,6 w mocach 15,22,30lb będą w 3-składzie

Ma coś być 7stóp, 7,6 oraz 9stóp w 4-składzie.

W zależności od zapotrzebowania będą inne konstruowane

Bardzo dobre informacje. Taki szybkawy 15 lbs bylby super na wyjazdowe pstragi :) Bedzie trzeba poczekac. 

Bujo

No to żeby temat nie zasnął, krotkie podumowanie o parametrach blanków w poniższym linku. Moze przydać sie jako kryterium wyboru przy przyszłych zamowieniach.. :)

Na początku tego tematu, ktoś zadal pytanie o kijek CTS - 8lb z cieżarem wyrzutu ( lure) 20 gr..Swoją drogą ciekawa konstrukcja w konteksie zapisu:

"The lure weights and line sizes that a rod can handle determine its power"..co wydaje sie logiczne. Moc linki i cieżar przynety determinuje tzw "power" kija..

..

Wg zal. tabelki pod ponizszym linkiem kijaszek do linki 8 lb ( jesli poprawnieto  interpretuję)  powinien mieć "lure" ok. 4 gr..

http://www.allfishingbuy.com/Fishing-Rods-Power.htm

pozdrawiam

Edytowane przez szakal

Życie niestety nie jest takie proste jak by się autorowi tej tabelki mogło wydawać.

Cw. jest parametrem określającym przedewszystkim właściwości górnej i środkowej części wędki. Natomiast wytrzymałość odnosi się do części środkowej i dolnej.

Bywają takie konstrukcje blanków które nijak nie pasują do takiej tabelki - ot , chociażby flippingi gdzie Line rating wynosi 12-30 lb. a cw. 1/32 - 1,1/2 oz.

Dzisiaj rozmawiałem z panem Krzysztofem Zielińskim i zamówiłem a raczej zarezerwowałem sobie jeden interesujący mnie blank boronowy- 8'6" 7-20lb 7-33g średnica szczytówki 1,8 mm średnica dolnika 12,8 mm, masa blanku około 74 gramy. Cena detal - 1.050 zł. Myślę że nie zdradzę jakiejś tajemnicy ale ceny blanków boronowych będą niższe od Restaffine, blanki mają być szybsze od Monsterów , bardziej szczytowe lecz ciut cięższe ale nie powinno to być problemem. "Boronka" można spodziewać się już na początku przyszłego miesiąca. Do moich potrzeb i zastosowań może się okazać strzałem w "czarne" lub totalną porażką, ale kto nie ryzykuje w kozie nie siedzi :)

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

Z  moich doswiadczen zakupowych w USA wiec  w wiekszosci przypadkow w ciemo wynika ze wiekszy rozstrzal w mocy linki jak np. tu w tym wyzej wspomnianym 7-20 lb i wyrzucie 7-33gr wynika ze bedzie to dosc mocny kijek ( cala sila w dolniku) przy dosc delikaktnym topie i wiekszym ugięciu co jest logicznym nastepstwem  20 lb mocy linki , tak żeby cala sila poczla w dół a nie w sekcje szczytową. Raczej nie bedzie to szpada w pojeciu sztywnosci,  ale szybki w akcji 

( szybko wraca) za sprawą boronu.

Moze byc bardzo dobry kij do spinningu , woblery , blachy, raczej nie do glowek na sandala..Taki jest moj typ.

Edytowane przez szakal

Delikatny top z mocnym dołem o szybkiej akcji, czyli kij szczytowy, szybki, ale głębiej się gnący i to w dodatku nie do gumy? Czegoś tu nie łapię. Z mojego doświadczenia wynika, że szybka akcja i szczytowe ugięcie jest domeną wysokich modułów o małej zbieżności, które to konstrukcje w dodatku charakteryzują się piękną progresją, ale te blanki nadają się w zasadzie do wszystkich typów przynęt, a użyteczny zakres jest determinowany w zasadzie tylko mocą blanku...

Delikatny top z mocnym dołem o szybkiej akcji, czyli kij szczytowy, szybki, ale głębiej się gnący i to w dodatku nie do gumy? Czegoś tu nie łapię.

Nie chce sie wymądrzać, nie o to chodzi, ale tyle juz przewalilem blankow i analizujac parametry blanku zaczalem trafiac pozniej w to co chcialam.

Inna sprawa na ile podawane parametry są rzeczywiste. Dla przykladu. Mam 3 kije 8.6ft i kazdy z nich do 3/4 oz akcja fast -6-15 lb. I wszystkie inne gdy trzymasz je w łapie..

Np. Jeden z Lamiglasow do 3/4 oz w rzeczywistosci to pała  jak kij innej  firmy do 1oz lb alno nawet do  1 1/4 oz...

Nie napisalem ze bedzie kij szczytowy.. jak imputujesz. Oczywiscie moge sie mylić -to tylko dywagacje Tezy.. przyjdzie-wlasciciel pewnie poinformuje o swoich wrazeniach. Trudno opisac wrazenia slowami, to raczej czuje sie w dloni..

Akcja kija, i ugiecie to delikatna różnica Dlatego napisalem w nawiasie ( szybko wraca).  To parametry które wielu ludzi nie odroznia. Szybki kij kojarzy sie z tzw szybką  szpadą. A nie zawsze tak jest.

Gdyby mial np. 10-20 lb  wtedy szczytowka jest mocniejsza i kij  wydaje sie szybszy bo jest sztywniejszy. Takie parametry na sandala bylyby lepsze..

Edytowane przez szakal

Kij przewidziany pod  gumy 4" i główki powiedzmy 18-25 gr  , zobaczymy mam nadzieję że będzie to jednak to . Jest jeszcze alternatywa , blank 8'6" 5-15lb 5-25g średnica szczytówki 1,6 mm średnica dolnika

12,1 mm, masa blanku około 67 gram . Cena detal. 1.020 zł Najważniejsza sprawa to czy swobodnie będzie podbijał te opisane przynęty , technikę można potem dostosować do rodzaju blanku, ugięcia i szybkości kija.Podbicie nie musi być koniecznie wysokie ,będę łowił w dużej spokojnej rzece więc agresywne łowienie przewiduję na początku sezonu i latem ,potem spokojniej można nieco , mniejsze główki za to trochę większe gumy , pożyjemy zobaczymy jak to będzie wyglądać . Nie koniecznie szczyt musi być sztywny , chyba decyduje szybkość kasowania luzów ale jak już wspomniałem technikę można nieco dopasować. Przypominam sobie że kiedyś łowiło się nie tak wyszukanym i dopasowanym sprzętem a efekty były bardzo dobre i życzyłbym sobie aby ten nowy zaciął i wyholował tyle Zanderków co mój mój stary poczciwy dziadek "Sportex" 

bedzie to dosc mocny kijek ( cala sila w dolniku) przy dosc delikaktnym topie i wiekszym ugięciu (?) co jest logicznym nastepstwem  20 lb mocy linki , tak żeby cala sila poczla w dół a nie w sekcje szczytową.

Z tego nie wynika, że szczytowy?

Zdecydowanie nie mylę akcji z ugięciem. Zastanawiam się dlaczego mocny kij (jak piszesz) o delikatnej szczytówce i szybkiej akcji nie nada się do gumy.