WOBI Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 XF i (chyba) F,ale nie jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parf Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Bardzo pozytywna nowina. Wobi, to jak tam, talon zagrożony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Wiem, że to jeszcze za wcześnie , bo to dopiero trudne początki i wędki na nowych blankach dopiero dosychają i ciężko jeszcze coś doradzać...Ale chciałbym w maju zbudować kij na klenie, jazie i lekkie pstrągi z niedużej rzeki. Długość 9', co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 10 lb Blaas F lub XF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Dzisiaj przyszły z Fishing-Art blanki które zamawiałem,więc kilka słów o nich.W sumie wiedziałem że jak ktoś bierze się za blanki w dzisiejszych czasach to musi to zrobić dobrze,bo inaczej to tylko wtopi pieniądze,ale z drugiej strony mogły by być tylko przeciętne,porządne itp.Blanki F.Artu reprezentują poziom jakości najlepszych blanków made in usa jakie znam.Ścianki bardzo solidne,równe na całym obwodzie.Złącza spasowane idealnie,blanki proste i powtarzalne średnicowo i wagowo (różnice w wadze dublujących się blanków poniżej 1g,śr.identyczne),bardzo dobrze zbalansowane i momentalnie gasnące po wymachu.Między seriam blaas m,f i xf słychać i czuć wyraźny przeskok modułu.ugięcie w seriach f i xf szczytowe z wysoko osadzonymi lb.sami,progresywnie idące w dół.Blaas M pracujący od razu środkiem,ale dość szybki.Najbardziej mi się spodobała seria F,szybka,sprężysta (opisana jako 50 psi, czuć i słychać wysoko modułowe dźwięki)z wysoko osadzoną mocą ale i dolnik pod konkretna rybą będzie pięknie pracował.Patrząc na cenę i wachlarz modeli w tej serii to przynajmniej ja nie widzę dla niej konkurencji na rynku(w takiej cenie). zważyłem kilka blanków:slm968-71,4gslf9010-57,6gslf9015-67,5gslf9020-77gslf10010-65gslf10015-71,7gslf10025-97,8gslf10035-114,8gslxf9610-65gslxf10015-74,7g Ja na początek składam sobie do testów slf10010 jako lekki uniwersał który ma zastapić 10mlxf'a talona blanki f.a..jpgWojtuś, to może dla mnie na Bużek byś coś ukręcił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 10 lb Blaas F lub XF Dzięki, właśnie F-kę brałem pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIKUL Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Czy ktoś z szanownych użytkowników wie może czy istnieje możliwość zamówienia w FA blanku wg swojego 'widzi mi się'? Mam na myśli SLF9015-2 8-15 Lbs 9 ft ale travel w 4 kawałkach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Wydaje mi się że najprościej będzie zadzwonić do P.Krzysztofa i się spytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIKUL Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Tak. Tylko nie chce zawracać gitary skoro w tym miesiącu nie kupię. Dlatego rzuciłem pytanko w eter na j.pl z nadzieja że może ktoś już robił wywiad w tym kierunku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 To może mnie też ktos kto widział te blanki podpowie... szukam blanku do machania smużakami, w zasadzie bedzie przeznaczony tylko do połowu na małe wobki, właśnie smużaki, długośc do 3 m. Macie jakieś propozycje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) Masz z boku strony napisane że powstają blanki 6lb do 2,9m.Czyli chwila cierpliwości i oferta jest i będzie rezalizacja.Pytaj Forecasta, on w tych pchłach siedzi to powinien znać szczegóły . Edytowane 16 Marca 2013 przez Jozi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_7 Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) Edytowane 24 Lutego 2014 przez Maciek_7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Faaaaaajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Teraz to w zbrojeniu. Blank SLF8615-2 WhiteBlank SLXF1006-2 White Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Ja też już dostałem pierwszy blank SS8620-2 8'6” i teraz czeka na wszystkie komponenty i będzie składany .Drugi boronek SS9015-2 9'0 jest jeszcze nie wyprodukowany . Blank który już mam można określić jako "brutalna siła" . Specjalnie została wzmocniona szczytówka bo łowisko oraz techniki łowienia tego wymagają .Duża rzeka i głębokość 6-8 metrów . Kij będzie w 90 % operował 20-28 gr główkami na 4"-5,8" gumach w dość powolnym nurcie ale, zacięcie musi być szybkie i potężne , więc wymagany jest kij bardzo szybko generujący siłę i taki właśnie blank otrzymałem. Wracając do boronka to jest to ciężki blank 85 gram na wadze ,ale niestety taki musi być , trochę leci "na pysk" i przy tej długości blanku punkt wyważenia znajduje się na 94 cm co w standardowym SS8620-2 8'6” będzie z pewnością troszkę korzystniejsze , jak wspomniałem szczyt jest extra wzmocniony.To było brane pod uwagę ale za to ugięcie jest przepiękne i po ubraniu myślę że blank trochę "zmięknie". Akcja szczytowa z progresywnie narastającym ugięciem.Pod sporą siłą dół pracuje prawie aż po rękojeśc więc amortyzacja podczas holu będzie bajeczna. Podczas testów na maszynie blank generował 22-23 lb i tak trzeba określić jego moc. Robi duże wrażenie bo pod rybą będzie pięknie pracował ,więc nie jest to sztywna pała tylko to co potrzebne do agresywnego łowienia sandacza na ciężko w dużej rzece. Myślę że będzie się sprawdzał także na dużych polskich rzekach typu Wisła Odra itp.Jak tylko go zrobię wstawię foty ugięcia bo bez przelotek obraz może być lekko zamazany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Ze względu na diametralnie różne warunki łowiska poszliśmy z Arturem w dwóch przeciwnych kierunkach.Artur wzmacniał do 22-23 lb seryjny blank a ja go osłabiłem z 20 lb do 18-17 lb.Skrzyżujemy je w czerwcu na Artura wodzie, będą jaja jak się okaże, że typowy seryjny byłby najlepszy a my szukaliśmy śmietany na gównie Tylko bidny Krzysiek się napracuje przy tym...Ale może będzie warto bo Artura woda jest zupełnie niepowtarzalna a już na pewno nie w polskich warunkach.Moje rozwiązanie powinno nadać się do polskich warunków, choć nie będzie żadnym nowatorskim pomysłem oczywiście poza wyjątkową konstrukcją Krzyśkowego borona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Arek na wodzie Artura i tym 17lb połowisz sandacze.Poleci główka 20g+8cm gumiaczek i dasz radę bez problemu .Bardziej finezyjne łowienie będzie. Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez Jozi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 To może nie być takie oczywiste ze względu na to iż uciąg wody choć nie taki mocny jak u mnie, to prąd odpływowy w przeciwnym kierunku do uciągu i prawdopodobnie brak uciągu tuż przy dnie powodują iż linka niby napięta przy zacięciu musi skasować najpierw te chińskie "S" do tego opór ok 9m głębokości i dopiero potem wbić hak w sandaczowy pysk. to jest główny powód wzmacnianej szczytówki Artura.Zobaczymy na razie to tylko gdybologia,- nigdy jeszcze nie łowiłem w takich warunkach tym bardziej mnie to rajcuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Mam w łapach dwa blanki, boronek 10lb oraz ośmiostopowca 25lb jako lekką sumówke. Powyginane nie tylko moimi rękami, podobają sie. Po ubraniu na taśmę podobają mi się jeszcze bardziej. 10lb w boronie będzie chodziło jako delikatniejsza sandaczówka, moc w cieciu kapitalna powinna wyjść z kolei ugięcie zamortyzuje zębacza bez rwania na klatę.A podejście Krzysztofa przy zamówieniach jak zwykle super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 A podejście Krzysztofa przy zamówieniach jak zwykle super.To najszczersza prawda,- zbroję i łowie customami od ponad 15 lat i czegoś takiego jeszcze nie przeżyłem, jestem pod ogromnym wrażeniem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 czemu stronka fishing artu nie działa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 U mnie działa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 fishingart.pl działa ale eu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez77m Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) potwierdzam fishingart.pl działa ale eu nie ........ pewnie prace modernizacyjne Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez lopez77m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Ja też sobie chwalę indywidualne podejście do klienta a raczej podejście kolegi " po kiju"do drugiego kolegi . Jeszcze się nie zdarzyło aby jakiś mail został bez odpowiedzi , na wszystkie zadane pytania otrzymuję profesjonalną odpowiedz ,nawet nieraz nie koniecznie korzystną dla producenta .Bez cukru i pudru po prostu szczerze i uczciwie i na temat. Pan Krzysztof to nie sprzedawca towaru ale fachowiec, wędkarz którego mottem jest zadowolony drugi wędkarz a nie ilość sprzedanego towaru . Prosty przykład chciałem do borona jakiś bardziej uniwersalny lekki blank i od razu pomyślałem o drugim boronie na co pan Krzysztof odpowiedział że kije mogą się dublować i zaproponował dużo tańszy węglowy blank .Uzgodniliśmy że jeden będzie mocny drugi do innej metody raczej lajtowy. Wyrafinowany handlarz starał by się "wcisnąć" droższy blank mimo że mógłby się dublować. Nie chcę już przypominać sprawy reklamacji z tamtego roku (zorientowani wiedzą o co chodzi) powiem tylko że zawsze będę wracał do FishingArt, szczególnie teraz jak wytwarzają swoje blanki bo różnie to bywa ale wiem że serwis w naszym hobby jest bardzo ważny a jakość blanków nie odbiega od renomowanych. Co do boronków to mam nadzieję że twoja 17 lb będzie pasować do twoich sandaczy a moje boronki do hamburskich. Złożyłem kij "na sucho" co prawda nie na wszystkich przelotkach docelowych i na razie bez dolnego reargripu ale z uchwytem i pozostałymi gripami i po dokręceniu korby wygląda to dobrze. Miałem stracha że będzie leciał na pysk , lecz nic z tych rzeczy , szacuję że gotowy będzie ważył 160-170 g i będzie dobrze wyważony t.j jakieś 8-10 cm od środka stopki w stronę szczytu a więc znowu miłe rozczarowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi