krzychun Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) A czemu to niby Krzysiek Z . ma być mniej wiarygodny od jakiegoś Dwighta ?? Cóż za malkontenctwo Rozumiem, że to do mnie?A czy ja w ogóle dałem chociaż do zrozumienia, że jest mniej wiarygodny?Raczej krytyczny. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez krzychun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 A czy mozna go zostawić tak jak jest ?Boje sie o to że po lakierowaniu kij straci na dynamice.Straci na pewno ,ale z drugiej strony czy aby bez lakieru nie straci naturalnej zdolności ciśniecia taką małą pchłą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Proponuje stozek zrobic na PB minima Match, LV i L-ki do konca szczyt Fuji Sic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) A czy mozna go zostawić tak jak jest ?Boje sie o to że po lakierowaniu kij straci na dynamice.Możesz go zostawić tak jak jest.Te blanki jako ostatnią warstwę mają żywicę w formie zabezpieczenia na UV.Nic tam nie wcieraj. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Straci na pewno ,ale z drugiej strony czy aby bez lakieru nie straci naturalnej zdolności ciśniecia taką małą pchłą?Lubie naprawde cięte kije, najlżejsze wobki jakie będe nią machał to 2g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Lubie naprawde cięte kije, najlżejsze wobki jakie będe nią machał to 2g Tylko gdybam myśląc o tych konkretnie,ale te które przerabiałem ,pozbywajac jednocześnie lakieru i farby ,w koncowym efekcie przyspieszały i dolny CW jednak si,e ciut podnosił.Pytanie ile oznacza te ciut ,czy różnica 1-2g to mało,czy może kosmos w tego rodzaju wedce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Myślę, że najlepiej zapytać Krzyśka, bo tylko on wie co to za lakier. Z rozmów z Krzyśkiem wiem iż powłoka lakieru kolorowego i klaru na blanku 20lb przy długości 9" to około 4g więcej dla blanku.Oczywiste jest również to że co w blanku 20lb prawie wcale nie wpływa na jego zachowanie to w blanku 6 czy 8 lb może mieć już znaczenie ale nie sądzę żeby ów lakier zrobił z blanku 6-8 lb krowi ogon a pracę przy najmniejszych wabikach na pewno poprawi Miałem wędkę polakierowaną lakierem krzemionkowym (innej firmy)po którego usunięciu wędka bardzo zyskała i również miąłem seryjnego Lamiglasa w którym w którym przy okazji zmiany przelotek zleciłem polakierowanie klarem i efekt był również super,- pewnie, że złożyły się na to dwie przyczyny (przelotki i lakier) na to ale jednak...W związku z tym wydaje mi się że nie można uogólniać że z lakierem jest "beee' bo cieżko i wolno a bez to "coool" szpada, ciecie i w ogóle full wypas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Jest jeszcze pytanie czy czasem nie warto kijka "zmiękczyć" w szczycie cięższymi przelotkami i lakierem.Wówczas podaje lepiej małe wabiki a moc mu zostaje, przyjemniejszy będzie też w ugięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Blanki Fishing Artu należą wlaśnie do takich mocnych o grubych szczytach ze zbieżnością do samego końca i warto je uzbrajac standardowo (ciężko) tj. np. aconite L6 na szczycie (przynajmniej do niektórych zastosowań).Ja tak będę zbroił swojego SLFa 10' ze względu na to że chcę żeby dołem startowała możliwie nisko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Panowie...Proszę obiecajcie mi, że jak w końcu zrobi się ciepło, pójdziecie w końcu na ryby, zamiast dywagować jak odchudzić 3 m kij o 0,5 g. by lepiej rzucał woblerkiem o masie 1,25g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Panowie...Proszę obiecajcie mi, że jak w końcu zrobi się ciepło, pójdziecie w końcu na ryby, zamiast dywagować jak odchudzić 3 m kij o 0,5 g. by lepiej rzucał woblerkiem o masie 1,25g. Tomek,takie debaty to przecież kwintesencja wędkarstwa A tak poważnie to tęsknię za rybami i wiosną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Jestem pod wielkim wrażeniem profesjonalizmu Pana Krzysztofa. Napisałem maila z zamówieniem, ale pan Krzysztof określił czas oczekiwania na blank 2 tygodnie. Praktycznie przez miesiąc pozostał bym bez kijka. Zadzwoniłem opisałem sytuacje, Pan Krzysztof powiedział, że jeszcze dziś przygotuje maty na jutro do wypalania i takim oto sposobem blank będzie szybciej a co za tym idzie i kijek Blank jaki w końcu wybrałem to Blaas F SLF9610-2 w podstawowej wersji bez lakierowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 To jest podejście do klijenta- WZÓR (przykład do naśladowania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) Dodam jeszcze jedno .Po określeniu moich potrzeb sposobu łowienia a także metod (spinnig opad guma sandacz, Drop Shot z brzegu na sandacza)łowiska a raczej łowisk (Duża głęboka rzeka średno 6 m wody oraz jej kanały raczej płytkie do 3 m bez uciągu ) doszliśmy do wniosku że potrzeba jednego silnego spinna , wędki do DS oraz lżejszego spinna. Zamówienie jakie złożyłem jest też dziwne a więc na bazie 20 lb 8'6" borona otrzymałem blank ze wzmocnionym szczytem więc ma 22-23 lb (sprawdzane na maszynie) oraz na bazie 15 lb 9 ' borona dostanę blank z dwoma szczytami ,jeden szczuplejszy jakieś 14 lb do Drop Shota a drugi wzmocniony do 17 lb na kanały Elby do opadu a więc to jest dopiero podejście do klienta , stworzenie blanku dopasowanego do potrzeb ,wymogów łowiska , metody łowienia i osobistych preferencji wędkarza .Kolega Rheinangler zamówił na bazie borona 20 lb blank z osłabionym szczytem do 17 lb bo ma akurat takie łowisko i metoda którą łowi nie wymaga kija 20 lb tylko 17 lb a 15 lb byłby trochę za subtelny więc też poszło szczególne zamówienie "pod wędkarza" Kródko sumując SUPER i czapki z głów oraz brawka dla pana Krzyśka. Można tylko powiedzieć za znanym przysłowiem "cudze chwalicie swego nie znacie" Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Dodam jeszcze jedno .Po określeniu moich potrzeb sposobu łowienia a także metod (spinnig opad guma sandacz, Drop Shot z brzegu na sandacza)łowiska a raczej łowisk (Duża głęboka rzeka średno 6 m wody oraz jej kanały raczej płytkie do 3 m bez uciągu ) doszliśmy do wniosku że potrzeba jednego silnego spinna , wędki do DS oraz lżejszego spinna. Zamówienie jakie złożyłem jest też dziwne a więc na bazie 20 lb 8'6" borona otrzymałem blank ze wzmocnionym szczytem więc ma 22-23 lb (sprawdzane na maszynie) oraz na bazie 15 lb 9 ' borona dostanę blank z dwoma szczytami ,jeden szczuplejszy jakieś 14 lb do Drop Shota a drugi wzmocniony do 17 lb na kanały Elby do opadu a więc to jest dopiero podejście do klienta , stworzenie blanku dopasowanego do potrzeb ,wymogów łowiska , metody łowienia i osobistych preferencji wędkarza .Kolega Rheinangler zamówił na bazie borona 20 lb blank z osłabionym szczytem do 17 lb bo ma akurat takie łowisko i metoda którą łowi nie wymaga kija 20 lb tylko 17 lb a 15 lb byłby trochę za subtelny więc też poszło szczególne zamówienie "pod wędkarza" Kródko sumując SUPER i czapki z głów oraz brawka dla pana Krzyśka. Można tylko powiedzieć za znanym przysłowiem "cudze chwalicie swego nie znacie" Myślę sobie, że poza osobistymi preferencjami,- obydwaj z Arturem będziemy w stanie dość szybko napisać jak sprawują się ww polskie borony,- choćby ze względu na "przerób' który mamy u siebie moim zdaniem w lipcu powinno być wszystko jasne Jeśli wedki będą się tak dobrze sprawować jak ich twórca,- to będzie pełnia szczęścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Są gdzieś dostępne ceny tych blanków ? Szukam czegoś pod bolenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 http://www.fishingart.eu//pliki/Cennik-blankow-PLN_02_13.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Są gdzieś dostępne ceny tych blanków ? Szukam czegoś pod bolenia Na stronie jest załącznik w PDF z cennikiem.Mnie pod bolka podoba sie 9"6" 15lb 5-25g Vegter Boron i to będzie prawdopodobnie następny mój kijek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) Arku a co wedle Ciebie by podpasowało na patyk exstra szybki z czułym szczytem , elektryczny ,coś kolo 20lb w długosci 220-240cmGłównie do gumisi na głowkach 15-35gr. Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez Karol Krause Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Karol,- ten 20lb kij od Krzyśka, to będzie mój pierwszy kij z tej serii i myślę że dopiero gdzieś w lipcu będę potrafił coś rzetelnie powiedzieć o nim, więc na razie nie ośmielam się doradzać,- co do tego boleniowego patyka o którym pisałem parę postów wyżej to są tylko moje przypuszczenia i wynik rozmowy z Krzyśkiem.Na razie to jestem tylko pod ogromnym wrażeniem zaangażowania Krzyśka w tworzenie, doradzanie, dopasowywanie do indywidualnych preferencji itd. Co więcej wiem już, że z każdym nawet tylko potencjalnym klientem tak się dzieje w tej pracowni!!! Ceny bardzo przystępne itd.Oczywiście, że nie musi się to przekładać na to jak będzie "działała" wędka - ale wydaje mi się, że jest małe prawdopodobieństwo zawodu....Reasumując z konkretów nic z nadziei 100% na strzał w "10" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) W sumie nie ma pośpiechu . Ja planuje sklecić patyczka na póżno jesienne grube łowienie więc chwilke czasu Arku jeszcze mamy To że Krzysiek jest profesionalistą w każdym calu to to wiem bo wystarczy z nim zamienić kilka słów i już widać co jest pięć Życzyć sobie tylko że wszyscy mieli takie podejście do klienta Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez Karol Krause 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Ja już mogę co nieco powiedzieć o blanku boronowym bo już go mam .Na razie tylko blank ale uzbroiłem szczyt i zrobiłem wstępne testy, power niesamowity, więc szybko generuje siłę potrzebną do zacięcia. Przy dość sztywnej szczytówce to taki długi Mag Bass. Zacina górą i pracuje progresywnie aż po dolnik w odróżnieniu do wielu czysto węglowych konstrukcji, liczę że będzie wzorowo trzymał ryby ,"ciął" szybko i mocno.Przy próbnych rzutach odległości duże. Testy robiłem na boisku i przy ściąganiu ołów ściągałem po trawie który przekazywał wręcz niesamowite sygnały do ręki ,więc o transmisję brań jestem spokojny. Uczciwie trzeba też powiedzieć też że blank jest ciężki i wersja 8'6" 20 lb (raczej 23lb) waży 85 g. i punkt wyważenia w stosunku do konstrukcji węglowych przesunięty jest do przodu. Spowodowane jest to małą zbieżnością oraz łączeniem spigot oraz konstrukcją gdzie włókna boronowe ułożone są wzdłuż blanku powodując zagęszczenie przy szczycie. Ale to akurat brałem pod uwagę . Testy oraz wrażenia z pola walki opiszę w Lipcu jak dokładnie przyjrzę się tym blankom bo zrobię jeszcze dwa kije boronowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Artur czyli parametry jakich wędkarz powinien oczekiwać po dobrym kiju .Ja już to dawno stwierdziłem, ale niektórzy uważali, że blank jest za drogi w stosunku do innych tańszych i też udanych konstrukcji. .A obrzuciłeś różnym ciężarem by sprawdzić paramerty ładowania kija? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Artur czyli parametry jakich wędkarz powinien oczekiwać po dobrym kiju .Ja już to dawno stwierdziłem, ale niektórzy uważali, że blank jest za drogi w stosunku do innych tańszych i też udanych konstrukcji. .A obrzuciłeś różnym ciężarem by sprawdzić paramerty ładowania kija?Józek dopiero szczytówkę zrobiłem , czekam na komponenty rękojeści .Testy robiłem z przelotkami "na taśmę", więc rzucałem tylko główką 20 g + 3" kopyto i to bardzo delikatnie aby nie zbierać i szukać przelotek w trawie , szczególnie dwie 8M i 7L KR Fuji są bezcenne (w Dojczlandi) nie do kupienia, sprowadzone z Wawy z pierwszej dostawy Blank robi wrażenie szczególnie ugięcie , moc , praca szybkość i siła. Nie można jeszcze niczego przesądzać ale na 90% to jest TO. Szczyt nie klęka co przy agresywnym podwójnym ma znaczenie , cięcie szybkie , mocne i ugięcie pod obciążeniem poezja panie, ale odkrywanie zalet jak i wad jeszcze przede-mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 `Fotki z ugięcia jeszcze świeżego Blaasa F (SLF10010-2). Jak dla mnie pod narastającym obciążeniem zachowuje się bardzo podobnie do lamiego XMG 114 2L,łącznie z tą gumowa, kosmiczną amortyzacją pod dużym obciążeniem.kijek nad wodą nie testowany (z powodu choroby).przy przelotkach na taśmę rzucał mi od 3g do 15g (więcej nie zakładałem). Jak trochę nim połowię to jeszcze parę słów napiszę o odczuciach,rybach itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi