Skocz do zawartości

FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa

barwena1977

Rekomendowane odpowiedzi

No z rozmowy z Krzyśkiem wynika że zaczyna dobrze gadać od 2 g ale z boleniówką 16-17 g stawiającą dość spory opór w wodzie też da spokojnie rade :)

Pozwolę sobie być daleki od optymizmu przy takim rozrzucie wagi przynęt, chociaż wędki na tym blanku nie miałem. Zarykuję stwierdzenie, że nie ma takiego blanku, który dobrze załaduje się na 2g i pociągnie 16g boleniówkę z dużym sterem. Wóz albo przewóz - niestety - kolego.

• Like 1

Nie wiem , zrobię - przetestuje i się okaże :) Wierzę Krzyśkowi , w końcu to on ten blank stworzył i chyba wie co mówi. 

Oczywiście zrób jak będziesz uważał za stosowne. Ja tylko napisałem co wynika z moich doświadczeń po przerzuceniu chyba z 10 wędek 10lb.

Daj tylko później uczciwie znać co i jak wyszło.

Szukam blanku w miarę uniwersalnego , średnio szybkiego , który obsłuży jazio-klenia oraz bolenia :) Ma dobrze współpracować z woblerkami 2-3 cm o wadze od 2g ale miło by było gdyby boleniówka 15g też poleciała bez problemu :) 

Z poniższych informacji wynika, że odpowiednim blankiem dla Pana byłby blank z serii Blaas F - SLF. To stosunkowo szybkie blanki, bardzo progresywne i bardzo stabilne, doskonale sprawdzają się w roli uniwersałów rzecznych. Długość należałoby dobrać do Pana łowiska, ale z reguły jest to ok. 2,90m. A to oznacza, że właściwym wyborem będzie SLF9610-2 6-10lb 4-15g. Blank ten bez problemu radzi sobie z przynętami rzędu 2g. Koszt tego blanku to 390 zł.

Witam ponownie , a czy ten blank 10 funtowy spokojnie obsłuży boleniówki z zakresu 7-15/17g posyłając je na dość duże dystanse ? Kijek spasowany będzie z żyłeczką 0,18 :) 

On jest opisywany do 15g, ale nie ma najmniejszego problemu z takim przeciążeniem, tym bardziej przy żyłce 0,18

Czy powiedzmy przy  boleniówce 16g , która stawia dość mocny opór kijek nie polegnie ?

Dlatego lepsza będzie długość 2,90 niż 3,05m. Te blanki mają stosunkowo dużą zbieżność, po to by były stabilne i by generowały moc głównie z dolnika. Przy takich parametrach blank się "obroni" w sytuacji stosowania przynęty z górnego zakresu ciężaru rzutowego w wodzie ze sporym uciągiem.

To jest moja rozmowa z Krzyśkiem , pozatym widziałem już blanku które pracuja od 2g do nawet 30 jak trzeba ;) Jakiś phoenix ty był , p szczegóły do Mifka :)
Edytowane przez Manniek66

Dużo zależy od tego co podkładamy pod słowa, bo to że zagada pod 2g blaszką, czyli już ją rzuci na np 20-30% możliwości,- to jedno i to zazwyczaj opinia producenta  a co ta informacja robi w głowie potencjalnego kupca? Ano impuls oczekiwania zapisuje informację spokojnie mogę 2g główka daleko rzucić....

I już rozczarowanie gotowe.... Producent powiedział prawdę, a nasza życzeniowa wyobraźnia?

To jej należą się cugle na pysk ;)

Generalnie @krzychun ma rację i Krzysztof także, bo do ściemniaczy to on raczej nie należy...

Może powiem inaczej :) Szukam blanku w miarę uniwersalnego , takiego żeby obsłużył bolenia na średnie przynęty ale jak będzie trzeba założyć małego woba pod klenio-jaziowanie to żeby też dało radę :) Zdaję sobie sprawę , że nie można pogodzić bolka i średniego klenia ale zawsze można znaleźć jakiś kompromis , którym w tym wypadku jest właśnie ten blass :) 

Edytowane przez Manniek66

Może powiem inaczej :) Szukam blanku w miarę uniwersalnego , takiego żeby obsłużył bolenia na średnie przynęty ale jak będzie trzeba założyć małego woba pod klenio-jaziowanie to żeby też dało radę :) Zdaję sobie sprawę , że nie można pogodzić bolka i średniego klenia ale zawsze można znaleźć jakiś kompromis , którym w tym wypadku jest właśnie ten blass :)

Zanim będziesz pisał, że jest takim kompromisem to wpierw sprawdź. Moim zdaniem się rozczarujesz (ale jak znam życie, to jak większość do pomyłki zakupowej się nie przyznasz. Potem w dziale RB wychwalają Ci co trafili, a w dziale Sprzedam piszą obojętnie Ci, którzy chybili. Ja chybiłem z siedmioma :) i dalej szukam, a mam na testach nr. 8 i 9. Niedługo mi się producenci blanków skończą).

Jeszcze jedno.

Rozróżniaj fakt, że przynęta 15g ma polecieć z faktem, że ja potem trzeba ściągnąć. Niby głupie i oczywiste, ale jeżeli mnie byś spytał czy wędka XXX rzucę 15g woblerem to odpisze, że tak. ale jak spytasz czy komfortowo go poprowadzę, to spytam jaki to wobler (chociaż boleniowka 15g potrzebuje sporego steru do wprowadzenia ją w ruch).

Z mojego doświadczenia, 10lb blanki - nawet te z dużą zbieżnością - nie poradzą sobie  z 15g. Max 10g i to nie pod prąd).

Edytowane przez krzychun

Maniek dasz radę.Blaas F nie ma za bardzo odpowiednika na rynku a moja droga przez blanki i patyki innych producentów jest cholernie długa.Przerobiłem Megabassy,Everki,Daiwy Steez,Morethan Branzino,UFM,CTS,CD,Batsony itd.Są wędki uniwersalne.Np Morethan Branzino 2,95m 5-28g.Spokojnie Jaśki i Bolenie i to bardzo komfortowo,jedynie cena nie komfortowa ok.3tysięcy pln. i jest Blaas F ten 3-15g da radę.Boleniówki raczej softy tak do 12g.Jeśli chodzi o większe woby pod Bolka to raczej nie ale uniwersalność to zawsze jakiś kompromis i tak należy to przyjąć.

Ja z kolei się "zakochałem" w serii Blaas F.Tym razem kijaszek dedykowany Boleniom.

attachicon.gifP1100431.JPGattachicon.gifP1100403.JPGattachicon.gifP1100418.JPGattachicon.gifP1100428.JPGattachicon.gifP1100410.JPGattachicon.gifP1100421.JPG

Tomy ,dokładnie ten sam ten sam model u mnie na celowniku pod multic na wiślane bolki oraz Żuławskie kanałowe szczupaszki  jak i lekki trociowy trol z ręki :D Natomiast  9' będzie zbrojony koledze w spinie.

Pozwolę sobie być daleki od optymizmu przy takim rozrzucie wagi przynęt, chociaż wędki na tym blanku nie miałem. Zarykuję stwierdzenie, że nie ma takiego blanku, który dobrze załaduje się na 2g i pociągnie 16g boleniówkę z dużym sterem. Wóz albo przewóz - niestety - kolego.

Ja mam kij na tym/podobnym  (slf10010) blanku i górą ciągnie moje boleniowe 9tki (przecinaki,idące z minimalnym oporem ok.15g) ma mocny szczyt,ale niestety nie mozna mieć wszystkiego na raz... Dołem minimalnie 3g. Ogólnie bardzo fajny uniwerek do cięższego klenio/jazia i lekkiego bolka ogarniający (w krótszych długościach) pstrągi i np.szczupaki w mniejszych łowiskach (w zalecanym c.w.).

• Like 1

Nie tak do końca można się zgodzić z tym stwierdzeniem.Blanki z Krakowa po opisie i ich charakterystyce przejawiają inklinację do wydawałoby się niemożliwego.Mocna szczytówka i ładujący się środek blanku umożliwiają podanie lekkiego wobka a jednocześnie nie nie pozwolą na klęknięcie podczas prowadzenia cięższego stawiającego znikomy opór nawet w silnym nurcie.

Mam akurat bardzo podobny kijek przerobiony z muchówki #6-7 288cm. podaje poprawnie i prowadzi z jednoczesnym czuciem klenio-jaziowe 2-3g ,oraz obsłuży np Jazowe ukleje 7cm 12g ,Matusiaki 7cm jak i wczoraj testowany Salmo trill 7cm. A rozdziewiczony bolesławem 67cm poswolił odejść rybie na metr góra 2 przy dość odkręconym hamulcu na plećce 0,10 PP.

Więc a nóż widelec będzie rewolucja na rynku RB :)

• Like 1

A te 3g z dołu obsługuje już dosyć komfortowo ? Ciekawe jak zachowuje się ten blank w długości 2,9 m ...górne cw pewnie wzrośnie o to 2-3 g ale czy dół pozostanie taki sam jak u Ciebie ? Jeśli tak by było to raczej blank sprostałby moim wymaganiom :)

A te 3g z dołu obsługuje już dosyć komfortowo ? Ciekawe jak zachowuje się ten blank w długości 2,9 m ...górne cw pewnie wzrośnie o to 2-3 g ale czy dół pozostanie taki sam jak u Ciebie ? Jeśli tak by było to raczej blank sprostałby moim wymaganiom :)

tak przy 3g już jest ok.,od biedy to i można 1,5g rzucić .... Czucie przynęty,ciętość i amortyzacja w czasie holu według mnie  bdb,choć nie miałem na nim jeszcze zadnego kabana.Myślę że 2,9 będzie się zchowywał tak samo bo mam tez (blank)2,7 i na sucho różniły się tylko długością.

Powiem CI tak, pod to co piszesz to nada sie w 100 %. Jest to uniwersum. Ja go wybrałem jako stricte kleniowy kij na wiślane przelewy i opaski tak ze na testy przyjdzie czas i na wiśle, jak na razie sprawdził sie na jaziach z mniejszych rzeczek i na wzdręgach z wody stojącej ;)

Powiem CI tak, pod to co piszesz to nada sie w 100 %. Jest to uniwersum. Ja go wybrałem jako stricte kleniowy kij na wiślane przelewy i opaski tak ze na testy przyjdzie czas i na wiśle, jak na razie sprawdził sie na jaziach z mniejszych rzeczek i na wzdręgach z wody stojącej ;)

Kuba , jakimi najmniejszymi przynetami i z jakim skutkiem rzucałś ?

Nie wiem jak jest z Blaasem F, ale miałem Blaasa XF w gramaturze o jakiej rozmawiacie. To nie jest delikatny kij. Ten blank optymalnie będzie obsługiwał moim zdaniem przynęty od ok 4g do opisanych 17-18g z pewnością spokojnie (a może i więcej). Idealnie sprawdzi się na dużych rzekach do kleni i boleni łowionych na przynęty w podanej gramaturze i raczej "na grubo". Zapas mocy ten kij ma niemały tak więc powinien poradzić sobie z każdym ewentualnym przyłowem. 

Czy ktoś użytkuje wędki na blankach SD 803-2 (2.40m, 10-35g,8-15lb), oraz Blaas XF SLXF8020-2, 2.40, 10-20lb,10-35g ? Wędka ma być budowana pod bolenia do łowienia z pływadła, czyli ma dać radę pociągnąć 2-4kg bolenia po silny nurt rzeki, a zarazem nie być zbyt pałowata.

wujek

Widzisz Maniek. Kalsyka w odpowiedziach. Jednemu lata od 1g, a drugiemu od 3. I zwróć uwagę co Wobi napisał. Nie wiem czy znacz jego bolenióki, ale musisz wiedzieć, że one nie stawiają praktycznie oporu w wodzie.

@Maciek_7 dzięki. Mam kolejnego kandydata do przetestowania. W wersje F jako jaziowo-klenio-boleniową nie wierzę niestety po tym co napisał Wobi.

• 2 tygodnie później...

Kij jest na etapie dopieszczania, powinienem odebrać go w przyszłym tygodniu. Dużym wyzwaniem było dopasowanie dolnika pod moje przed ramie, wyważenie, sam uchwyt (foregrip) - podebranie pod palcami korka nadając odpowiedni profil, słowem sporo drobnych niuansów które sprawiają, że nie chce się wypuszczać patyczka z łapki. Szczegółowe fotki niebawem, jak na razie tylko te robocze z przymiarki...

kijdofloat2.jpg