Jeziorm 1 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Jedyny problem z tymi blankami jest taki że opinie o nich możemy sobie wyrobić kupując ten blank ewentualnie poczytać opinie innych, chyba że cos sie zmieniło i w Krakowie można ich pomacać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 zarzucanie niemcowi, ze ma Vorurteile wobec polakow, to nic innego jak Vorurteil ... i jezeli sie nie myle, to mozna to wsadzic do szuflady z napisem: paradoks a wracajac do tzw. domniemanenego ugiecia kija sandaczowego, to wcale sie nie dziwie, ze ktos uwaza taki sterotyp: za jedyny wlasciwy, poniewaz czytajac forum jerkbaita tez mozna dojsc to tego samego wniosku, mianowicie, ze kij sandaczowy musi miec ugiecie kija bilardowego, w przeciwnym wypadku nie zatniemy sandacza, ktory, jak wszech wiadomo, bo wiesc gminna glosi, ma ceramiczny pysk ... taki jest rozposzechniony, takze tutaj(!) kanon Co do tego jak Niemcy łowią,- nie wypowiadam się, bo to zawsze jakieś zaszufladkowanie a wyjątki o ogólnego stereotypu są i coraz częściej można je spotkać nad wodą i tak jak zwykle albo u mocno dojrzałych panów jak i wśród młodzieży, przeciętna wygląda - tak se....... Pewnie nie wiesz Pitt jakie są warunki na Arturowym łowisku,- a są takie że trudno sobie wędkarzowi łowiącemu poza estuariami wyobrazić.Artur pisał o tym w swoim wątku. Stąd taki a nie inny dobór kija gdy uznane "sandaczówki" zawodzą okrutnie....Myślę, że jest wielu wędkarzy którzy dobrze dopasowali swój sprzęt np sandaczowy do warunków w których łowią i na pytanie jaka jest najlepsza wędka na sandacze padły by od nich odpowiedzi, które także by Cię wprowadziły w osłupienie, niedowierzanie i posądzanie o jakieś czary....Tymczasem oni łowią i to skutecznie. Może czasem warto być trochę ciszej i pomilczeć i posłuchać innych,- niekoniecznie wierząc im bezkrytycznie.Przy ilościach sandaczy łowionych przez Artura wnioski sprzętowe przychodzą szybko, znacznie szybciej niż w bezrybnych wodach w których zawsze winny porażki jest kij a nie wędkarz... Żeby nie być gołosłownym powiem tak:Na Odrze gdzie łowiłem sandacze najlepszy był szklak do 17g, którego na Renie mogę sobie wsadzić w np - oko a u Artura pewnie nawet w oba na raz.... W jednym się z Tobą bardzo zgadzam, iż powielanie stereotypu bezwzględnej konieczności używania do łowienia sandaczy sztywnych pał jest bzdurą na resorach zarezerwowaną dla półmózgich wyznawców opadu,- jak mówi Sławek "chłopców opadowców" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Najlepszą wędką na sandacze jest Vegter 10lb lub tej samej mocy BlaasXF w wersji z dwiema szczytówkami. Szczyt pod gumy oraz drugi nieco krótszy o zwiększonej mocy pod większą gumę i małego kogutka. Dopasowanie do wody, przynęty i sposobu prowadzenia jest bardziej istotne niz to co pisali/piszą że sandacza to kijem od szczoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Czy to rzeczywiście stereotyp? Tak. Ja bym rozgraniczył dwa tematy.Łowienie w zb. zaporowych i łowienie w zbiornikach naturalnych stojących i płynących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Czy to rzeczywiście stereotyp? Tak. Ja bym rozgraniczył dwa tematy.Łowienie w zb. zaporowych i łowienie w zbiornikach naturalnych stojących i płynących.A ja jeszcze dodam do tego co Waldek napisał PORĘ ROKU i STOSOWANE PRZYNĘTY. Ot tak żeby temat nie wygasł 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 A ja jeszcze dodam do tego co Waldek napisał PORĘ ROKU i STOSOWANE PRZYNĘTY. Ot tak żeby temat nie wygasł To chyba dlatego zamiast jednej mam sztyry łódkowce pod zeda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Najlepszą wędką na sandacze jest Vegter 10lb lub tej samej mocy BlaasXF w wersji z dwiema szczytówkami. Szczyt pod gumy oraz drugi nieco krótszy o zwiększonej mocy pod większą gumę i małego kogutka. Dopasowanie do wody, przynęty i sposobu prowadzenia jest bardziej istotne niz to co pisali/piszą że sandacza to kijem od szczoty.Nie widziałem co prawda BlasaXF i nie będę się wypowiadał ale kij trzeba dostosować do łowiska i tak na moją ciężką hamburską wodę na łódkę zrobiłem Vegtera 15 lb 7 ' a na łowisko w Gdańsku zamierzam zrobić zestaw w Hersach i tak gumy i ewentualnie koguta obsłuży wersja 12 lb 7 ' a dodatkowo myślę o kiju Drop Shotowym 7'6" też w wersji 12 lb. Łowiłem z Rafałem na tym łowisku i doszliśmy do tych samych wniosków że oba kije zapewnią w 100 % potrzeby tego łowiska. Jeżeli krótki Hers wygląda tak samo jak jego dłuższa wersja to jest "miodzio" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 To ja chyba jakiś odmieniec jestem, kij do trola na którego notorycznie czepiają się sandacze ma 30 lb i 8'. Kilka dni temu jeden tak go przyginał, że szczytówka bruździła po wodzie niczym leszczowy waggler na braniu. Podstawowa pałka-rympałka to 20 lb przy 7'. Obydwa kije dobrze przyginają wchodząc w parabolę, mocniejszy często na postoju z ręki jest obsługiwany. Bestia zmyślna, łapie każde potrącenie. Zaletę też ma miotając wahadłami w granicach 30-60 gram, mniammm... Każdy łowi jak mu pasuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 To ja chyba jakiś odmieniec jestem, kij do trola na którego notorycznie czepiają się sandacze ma 30 lb i 8'. Kilka dni temu jeden tak go przyginał, że szczytówka bruździła po wodzie niczym leszczowy waggler na braniu. Podstawowa pałka-rympałka to 20 lb przy 7'. Obydwa kije dobrze przyginają wchodząc w parabolę, mocniejszy często na postoju z ręki jest obsługiwany. Bestia zmyślna, łapie każde potrącenie. Zaletę też ma miotając wahadłami w granicach 30-60 gram, mniammm... Każdy łowi jak mu pasuje... Co to za blanki ten 30 lb oraz 20 lb bo zauważyłem że w opisywaniu szczególnie wartości w lb panuje duża dowolność i kij 20 lb jednej firmy nijak się ma do 20 lb innej firmy a już kuriozum jest jak blanki jednej firmy tylko różnych serii różnią się bardzo wytrzymałością i mocą blanku a mają podane te same wartości .Dla mnie wartość w lb jest tylko bardzo umownym punktem wyjścia a nie wartością która precyzyjnie cokolwiek określa ,jednak stosuje się do tych zaleceń bo mniemam że jest to wytrzymałość blanku i graniczna wartość wytrzymałości stosowanej linki,bardziej przemawia jednak test ugięcia jak to jest w wędkach karpiowych ,wtedy wszystko jest jasne i precyzyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 @rheinangler, bardzo fajnie to napisales, przy tym uwzgledniles wiele faktow ale chyba nie zrozumiales, w pelni, moich intencji (choc z drugiej strony zgodziles sie ze mna) czyli stwierdzenia o stereotypie wedki tzw. sandaczowej, ktory jest jaki jest, i wedlug mnie jest on bardzo zakorzeniony wsrod wiekszoscinie lubie sie tlumaczyc, nazwijmy to, czynow niedokonanych, ale nigdzie powyzej nie napisalem, ze bialy facet jest w bledzie lub kolportuje nieporawnosci czy wrecz glupoty, nieprawdaz? odnioslem sie jedynie do tzw. kanonu, a nie do tego jak nasz hamburczyk lowi w alster lub obok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 (edytowane) Chyba raczej Arkowi chodziło o uprzedzenia i stereotypy a nie o dostosowanie sprzętu do łowiska. Przyznam się szczerze że to dostosowanie mnie też zajęło trochę czasu i kombinowałem z różnymi konstrukcjami .Nie twierdzę ponadto że na to łowisko potrzebny jest tylko boron bo to bzdura wierutna ale myślę że oglądając niektóre propozycje innych producentów coś by się znalazło albo w niedługim czasie znajdzie (seria nowych M1 Phenixa w dwuskładzie , Elitki St.C nowe Lami ,Batson HS w bardziej powolnych odcinkach rzecznych lub kanałach da sobie radę itp.) Co do uprzedzeń to gość z Quantuma okazał się człowiekiem myślącym i stwierdził szybko że jakby nie kontrakt z firmą to poszedłby w tym kierunku co ja.Co do polskich wędkarzy to wyrażał się bez uprzedzeń i z wielkim szacunkiem twierdząc że są na wysokim poziomie sportowym, więc nie ma o co kopii kruszyć,słowem raczej rzetelna i rzeczowa ocena sytuacji .To samo dotyczy i innych kolegów ,myślę że prawda jest taka że są wędkarze którzy wkładają więcej "serca" ,zaangażowania i im to lepiej wychodzi a dla niektórych nie jest to aż tak istotne i narodowość nie ma tu nic do rzeczy.Co go autentycznie zaskoczyło to to że w Polsce produkowane są takie świetne blanki , ale myślę sobie że nie tylko Niemców zaskakuje ten fakt ale także polskich forumowiczów a myślę że większość polskich spinningistów nawet nie ma zielonego pojęcia że są już świetne blanki krajowe .Nie bójmy się tego powiedzieć ale to wyroby z najwyższej półki mogące z powodzeniem konkurować z wyrobami wiodących światowych producentów Edytowane 20 Czerwca 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Co to za blanki ten 30 lb oraz 20 lb bo zauważyłem że w opisywaniu szczególnie wartości w lb panuje duża dowolność i kij 20 lb jednej firmy nijak się ma do 20 lb innej firmy a już kuriozum jest jak blanki jednej firmy tylko różnych serii różnią się bardzo wytrzymałością i mocą blanku a mają podane te same wartości .Dla mnie wartość w lb jest tylko bardzo umownym punktem wyjścia a nie wartością która precyzyjnie cokolwiek określa ,jednak stosuje się do tych zaleceń bo mniemam że jest to wytrzymałość blanku i graniczna wartość wytrzymałości stosowanej linki,bardziej przemawia jednak test ugięcia jak to jest w wędkach karpiowych ,wtedy wszystko jest jasne i precyzyjne. Blanki to CTS Elite LR, 30 lb był robiony pod suma w trolu i z ręki - duże wahadła. Na pierwszym wypadzie testowym prosto jak go odebrałem z Krakowa (na trasie) zaliczył dwa sandacze średniaki. Dzwonię do Krzyśka by podziękować za kij i mówię o rybach. Był totalnie zaskoczony, dwie godziny po wyjeździe z pracowni kij przeszedł chrzest na łowność. Tak już zostało, łowi sandacze a sumy omijają go łukiem. Jest to dwu skład, poprzednio miałem ten sam blank tylko w trzech kawałkach, był sztywniejszy z większą mocą. Pod sumem 132 ładnie przyginał rysując szczytówką na wodzie. Obecnie w kolekcji cztery kije z tej serii (ELR): 15, 20, 25,30 lb, był jeszcze 8 i 40 lb - zbyt skrajne wartości poszły w świat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 To wszystko wyjaśnia przyznam że na sandacza 30 lb trochę grubo ale skoro łowiącemu to nie przeszkadza a metoda raczej niewyszukana i jakoś przegięcie w stronę solidnego sprzętu zrobi mniej spustoszeń niż odwrotnie :)to czemu nie ? Ponadto przyłów suma bardzo możliwy i to w najmniej spodziewanym momencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 To wszystko wyjaśnia przyznam że na sandacza 30 lb trochę grubo ale skoro łowiącemu to nie przeszkadza a metoda raczej niewyszukana i jakoś przegięcie w stronę solidnego sprzętu zrobi mniej spustoszeń niż odwrotnie :)to czemu nie ? Ponadto przyłów suma bardzo możliwy i to w najmniej spodziewanym momencie Grubo bo grubo... Płynąc zawsze mam na myśli wąsatego, jest go sporo tylko nam nie po drodze. Co do finezji, przy wahadle 30-60 gram problem polega z podaniem wabia, samo prowadzenie to wyobraźnia łowiącego i możliwości samej przynęty. Łowiłem kilka sezonów tylko na koguty i jigi, moim zdaniem wahadło odpowiednio skrojone daje większe możliwości prezentacji jak te pierwsze... Kilka dni temu zaliczyłem dwie ryby zahaczone za koniec pyska w sytuacji gdzie większość nie łowiła - upał. Traktuję to jako incydent, jednak odnotowany. Lubię łowić świadomie mowa o sandaczu, kij 20 lb 7' + mała Ryoga i zestaw 5 wahadeł Nadrowskiego. Czysta przyjemność na dodatek świetnie leży to w łapie. Prowadzenie - różne, na ile fantazja pozwoli. Próbowałem trochę lżej jednak odrywanie klocka z dna jest mało skuteczne no i te sumy w okolicy... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 (edytowane) Grubo bo grubo... Płynąc zawsze mam na myśli wąsatego, jest go sporo tylko nam nie po drodze. Co do finezji, przy wahadle 30-60 gram problem polega z podaniem wabia, samo prowadzenie to wyobraźnia łowiącego i możliwości samej przynęty. Łowiłem kilka sezonów tylko na koguty i jigi, moim zdaniem wahadło odpowiednio skrojone daje większe możliwości prezentacji jak te pierwsze... Kilka dni temu zaliczyłem dwie ryby zahaczone za koniec pyska w sytuacji gdzie większość nie łowiła - upał. Traktuję to jako incydent, jednak odnotowany. Lubię łowić świadomie mowa o sandaczu, kij 20 lb 7' + mała Ryoga i zestaw 5 wahadeł Nadrowskiego. Czysta przyjemność na dodatek świetnie leży to w łapie. Prowadzenie - różne, na ile fantazja pozwoli. Próbowałem trochę lżej jednak odrywanie klocka z dna jest mało skuteczne no i te sumy w okolicy... Pozdrawiam.To tylko potwierdza właśnie taką prawdę że co łowisko ,metoda i użyte przynęty wymuszają dostosowania sprzętowe jak się łowi świadomie dlatego dla jednego 10 lb 7' jest optymalne a dla drugiego 20 lb 7' to strzał w 10 też bardzo serdecznie Cię pozdrawiam no i życzę aby w końcu wąsaty nie omijał tej 30 stki Edytowane 20 Czerwca 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 (edytowane) EFTTEX Best New Rod Nominee http://www.angling-international.com/efttex-nominee/fishingart-tube-rolling-technologies-vegter-x-boron/ Fishingart Tube Rolling Technologies Vegter X Boron Made from high modulus graphite jointed with boron fibres throughout the blank. It also features light titanium guides with SIC rings and a specially designed FDS Soft Touch reel seat. It weighs 5.25gr and is 2.60m long. Best New Fly Rod Nominee http://www.angling-international.com/efttex-nominee/fishingart-ventus-xf/ The Ventus XF has been designed to be perfect for the nymph method. It has a very fast blank made from blended high modulus graphite which has ‘incredible’ stability. Says maker FishingArt: “The Ventus XF smoothly supplies a huge amount of energy to the fly line.” The Ventus XF is made with a high quality reel seat, which includes a wooden insert, and ReCoil guides Edytowane 22 Czerwca 2013 przez DelTor0 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 za jedyny wlasciwy, poniewaz czytajac forum jerkbaita tez mozna dojsc to tego samego wniosku, mianowicie, ze kij sandaczowy musi miec ugiecie kija bilardowego, w przeciwnym wypadku nie zatniemy sandacza, ktory, jak wszech wiadomo, bo wiesc gminna glosi, ma ceramiczny pysk ... taki jest rozposzechniony, takze tutaj(!) kanon ... i być może całkiem słusznie, jeżeli mówimy o kiju sandaczowym a nie "sandaczykowym" ? Moim zdaniem sandaczyki 50-60 cm można łowić na cokolwiek i trudno jest takie ryby traktować jako weryfikację sprzętu, mi na jaziową wklejkę którą używam do łowienia okoni czasem trafiały się w charakterze przyłowu sandaczyki ok 50 cm i nie miałem problemów z ich zacięciem nawet przy żyłce 0,14, pod warunkiem że przynęta była mała i uzbrojona w haczyk z cienkiego drutu Natomiast, patrząc w drugą stronę - widziałem co duży sandacz potrafi zrobić z 20 funtowym Talonem... tylko kto dziś łowi takie sandacze ? I jak często? Osobiście termin "sprzęt sandaczowy" rezerwowałbym do ryb + 80cm, wtedy może się okazać że niektóre kanony wcale nie są takie głupie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 ... i być może całkiem słusznie, jeżeli mówimy o kiju sandaczowym a nie "sandaczykowym" ? Moim zdaniem sandaczyki 50-60 cm można łowić na cokolwiek i trudno jest takie ryby traktować jako weryfikację sprzętu, mi na jaziową wklejkę którą używam do łowienia okoni czasem trafiały się w charakterze przyłowu sandaczyki ok 50 cm i nie miałem problemów z ich zacięciem nawet przy żyłce 0,14, pod warunkiem że przynęta była mała i uzbrojona w haczyk z cienkiego drutu Natomiast, patrząc w drugą stronę - widziałem co duży sandacz potrafi zrobić z 20 funtowym Talonem... tylko kto dziś łowi takie sandacze ? I jak często? Osobiście termin "sprzęt sandaczowy" rezerwowałbym do ryb + 80cm, wtedy może się okazać że niektóre kanony wcale nie są takie głupie Czyli teoretycznie wszystko sprowadza się do powiedzenia : "kiedyś to ryby były..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Nie demonizujmy tego sandacza bo to ryba bardzo słabiutka , przez te 25 lat gumowania mam na koncie 3 sztuki ponad 1 metr i jakoś ryby nie okazały się specjalnie waleczne i mój 35 gr c.w. 3,00 m Sportex nie miał żadnych problemów, złowiłem też w sposób niezamierzony (łowiłem inne ryby) sztukę 86 cm na wędkę Fedder ,gdzie żyłka główna to monofil 0,16 ,przypon 0,12 mm (mono) i haczyk Kamasan 16 z trzema białymi robalami. W ubiegłym roku MHX P 904 -2 doskonale poradził sobie z gagatkiem 88 cm ,może hol był mniej stabilny bo MHX to sztywna pała i hamulec jęczał przy kilkumetrowych zrywach ale ogólnie spoko. Myślę że te 17 lb-20 lb w trudnych warunkach i 12 lb-15 lb na zaporówkach dobrze opisane powinno dać radę każdemu mętnookiemu ,osobną kwestią jest porządne zacięcie bo nie każdy kij dobrze to robi i na tym powinien koncentrować się wędkarz. Edytowane 23 Czerwca 2013 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Żeby nie być gołosłownym powiem tak:Na Odrze gdzie łowiłem sandacze najlepszy był szklak do 17g, (...)Cud, Jasny Panie, cud prawdziwy ale to musiały być sandacze... Czytam ten cały marketingowy bełkot i ręce mi opadają. Sorry za offa w temacie pracowni ale wymiękłem... Edit:@DelTorO, na polskojęzycznym forum spodziewam się postów w tym pięknym języku i tłumaczenia wstawianych obcojęzycznych cytatów. Edytowane 23 Czerwca 2013 przez FidoAngel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Cud, Jasny Panie, cud prawdziwy ale to musiały być sandacze... Czytam ten cały marketingowy bełkot i ręce mi opadają.Różnej wielkości to były ryby, ale wiele z nich było w granicach 70-90 cm i wędka wspaniale sobie radziła z nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Na pewno tak było jak piszesz bo można łowić te ryby różnymi kijami i na różne przynęty ale chodzi o świadome i regularne łowienie tej ryby w zmiennych warunkach i na różnej wodzie.Ja po "swoje zasiedziałe" sandacze na Odrze mogę chodzić z metrowym z patykiem i przywiązaną do niego gumką z majtek i będę je regularnie poławiać ale to nie znaczy, że taki sprzęt jest właściwy do połowu tej ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Trudno polemizować z gumką od majtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Cud, Jasny Panie, cud prawdziwy ale to musiały być sandacze... Czytam ten cały marketingowy bełkot i ręce mi opadają. Sorry za offa w temacie pracowni ale wymiękłem... Edit:@DelTorO, na polskojęzycznym forum spodziewam się postów w tym pięknym języku i tłumaczenia wstawianych obcojęzycznych cytatów.Kolego szanowny to raczej bardzo dziwne że ci ręce opadają od marketingowego bełkotu .Dobrze rozumiejąc "marketingowy bełkot" służy do reklamowania jakiegoś produktu i nie sądzę aby intencją Arka była reklama szklaka do 17 g bo nawet nazwa kija nie została wymieniona .Arek po prostu opisał swoje doświadczenia, że na łowisku doskonale sprawdził się taki kij i nie rozumiem tak agresywnej reakcji .Piszesz że na twoim łowisku skuteczna jest gumka od majtek i jest ok, czy tylko jest to dozwolone regulaminem wędkarskim ? Jeżeli jest to szacun za pomysłowość .Nie wpadłbym na takie rozwiązanie techniczne i stwierdzam z całą pewnością że twój post nie ma znamion marketingowego bełkotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Edit:@DelTorO, na polskojęzycznym forum spodziewam się postów w tym pięknym języku i tłumaczenia wstawianych obcojęzycznych cytatów. Leniwy jestem i nie chce mi sie tlumaczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi