karolkrause Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 No i Blaas SLXF 8020 wylądował u mnie Pierwsze wrażenia mega-pozytywne.Mocarny dolnik , szybki w szczycie z ugięciem szczytowym jednak pod większym obciążeniem łagodnie przechodzi w głebsze ugięcie.Bedzie dobrze Bedzie super uniwersał do cięższego łowienia.Wykonanie jak to u pana Krzysztofa - bajka Fotki niebawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz998 Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Jak go przetestujesz, napisz coś Zastanawiam się właśnie nad tym blankiem pod sandacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Jak go przetestujesz, napisz coś Zastanawiam się właśnie nad tym blankiem pod sandacza.Pod sandacza poleciłbym raczej Hersa , wczoraj byłem z nim pierwszy raz i to rewelacyjny kij , zaraz znowu wyruszam na łowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz998 Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Tak , tylko Hers jest albo 17 lb, albo 25 lb, ten 17 za delikatny dla mnie, a 25 raczej za mocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 ja pod sandokany zapodałem slf 25 lb 8" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 17 lb za delikatny ? Przed chwilą wróciłem z wędkowania na naprawdę trudnej wodzie .Główki 25+4" guma fruwają bardzo daleko , także z podbijaniem bez problemu .Łowiłem dzisiaj 14g,18g,21g,28g z różnymi gumami i sama przyjemność .Przez ostatnie dwie godziny zamontowałem zestaw DropShotowy i ciężarek 25g + guma , łowienie fantastyczne więc gdzie ty łowisz że 17 lb za delikatny ? Cudowny kij ale trzeba uzbroić bardzo lekko wtedy wydusisz z blanku wszystko co blank ma do zaoferowania .Bez dwóch zdań sandaczowa kosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazoon Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Witam Może któryś z szanownych kolegów podpowie mi, który z tych dwóch blanków będzie lepszy pod bolenia?Czym one się różnią? SLXF8615-2 8'6” 8-15lb 7-28g SLF8615-2 8'6” 8-15lb 8-28g pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Akcją ! Różnią się akcją . Jeden z nich jest szybki , drugi bardzo szybki. To jest parametr opisujący umownie prędkość z jaką szczytówka powraca do pierwotnej pozycji. Ta tzw. "akcja" pozwala nam wnioskować jakie są właściwości i dalej - przeznaczenie blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 A niby jak nam pozwala wnioskować dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociemu Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 ... a jak z tym boleniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Krzychun ...... Ty się marnujesz na tym forum.Ludzie tej klasy i o tak szerokich horyzontach powinni zajmować się czymś ważniejszym......Są to winni ludzkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 (edytowane) Krzychun ...... Ty się marnujesz na tym forum.Ludzie tej klasy i o tak szerokich horyzontach powinni zajmować się czymś ważniejszym......Są to winni ludzkości.I tak umrę za miliony... cudze...ale wracając do tematu. Co możemy sadzić o blankach dalej, jeżeli wiem, ze jeden jest szybszy od drugiego. Jakie będzie miał właściwości pierwszy a jakie drugi?Słuchaj, twierdzisz, że da się wywnioskować, więc pisz. Edytowane 2 Lipca 2013 przez krzychun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Witam Może któryś z szanownych kolegów podpowie mi, który z tych dwóch blanków będzie lepszy pod bolenia?Czym one się różnią? SLXF8615-28'6” 8-15lb 7-28g SLF8615-2 8'6” 8-15lb 8-28g pozdrawiam Ja pod bolka mam ten drugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Łowiłem SLF9015 ,którego strugałem kumplowi pod bolka i w tym temacie sprawdza się znakomicie.Choć 28g fabrycznego CW jest moim zdaniem sporą przesadą, bo salmo Tril 9cm 22g to moim zdaniem maks możliwości,choć model krótszy może radzić sobie lepiej ..Kijek fajnie współpracuje z plecionką,czego może nie czynić szybszy model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Poza tym że SLXF jest szybszy to jest też bardziej szczytowy w ugięciu. SLF też jest szybki,ale pod rybą parabola (pracuje po rękojeść). XF kończy się wyżej (pod rybą pracują 2/3 blanku).Jak dla mnie Fka 15lb. to fajny blank pod wobki 4-8cm i gumy na łbach max.20g do plecionki (bolek,kleń /brzana ,średni szczupak). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Poza tym że SLXF jest szybszy to jest też bardziej szczytowy w ugięciu. inaczej byc nie moze ... maslo maslane, szybszy = szczytowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 @Pitt, nie do końca: "szczytowy w ugięciu" może, nie musi przy akcji szybkiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 rozwin ta mysl krzysku ... dla mnie fast = szczytowy ... wiele osob myli wysoka elastycznaosc i sprezystosc blanku w stosunku do jego dlugosci z akcja (wedlug mnie) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 rozwin ta mysl krzysku ... dla mnie fast = szczytowy ... wiele osob myli wysoka elastycznaosc i sprezystosc blanku w stosunku do jego dlugosci z akcja (wedlug mnie) @pitt bez urazy, ale wydaje mi się, że właśnie należysz do tych osób Przecież są kije fast o pełnym ugięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 szybki przyklad: http://www.stcroixrods.com/content/rod_action_and_power Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 (edytowane) Najczęściej w opisie podawana jest akcja wędki (poza karpiówkami gdzie podaje się test ugięcia) ale mówimy w domyśle o spinningach. Popularnie akcja wędki to ten stan - zachowanie się wędki w trakcie podawania przynęt do jakich jest stworzona.I tak x-fasty rzucają samym szczytem, fasty troszkę niżej, moderate-fasty jeszcze niżej i tak aż do slow które rzucają czasem nawet poniżej połowy kija.Eufemizm jaki zastosowałem pt " rzucają szczytem, niżej itd" dotyczy miejsca gdzie generuje się moc do wyrzutu przyęty w opisanym cw. I tak XF i F może mieć spokojnie pełne ugięcie czyli wygiąć się z narastającym obciążeniem w parabolę i wtedy mówimy o bardzo pożądanym i wygodnym ugięciu progresywnym (najczęściej spotykane w kijach o akcji F) a jednocześnie wędki z tego segmentu mogą mieć sztywne dolniki i ugięcie typowo szczytowe czyli może pracować pod rybą sama szczytówka a moment w którym zaczyna się giąć dolnik jest nieopodal złamania wędki do czego mają tendencję bardziej XF-y niż F Ciekawe bardzo są również ugięcia wędek a akcji moderate-fast często przypominające takie swoiste usztywnione parabole i w tym przypadku akcja i ugięcie znaczą prawie to samo, podobnie jak przy akcji szczytowej i ugięciu szczytowym.O ile skuteczność (jako narzędzie) MF jest wspaniała i rzadko z niej ryby spadają, to z XF-ami już tak różowo nie jest dlatego poza HS-ami odchodzi się od tego typu ugięcia w XF-ach. O pozostałych nie pisze bo nie są tematem w tych rozważaniach Edytowane 3 Lipca 2013 przez Rheinangler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 (edytowane) szybki przyklad: http://www.stcroixrods.com/content/rod_action_and_powerBo właśnie bym proponował roboczo przyjąć, że "action" to co innego niż nasza "akcja" i będzie pax.Zwykliśmy "akcją" określać "szybkość" wędziska, a "ugięciem" zachowanie pod wstępnym obciążeniem.Zastosowanie tych 2 pojęć pozwala chyba precyzyjniej opisywać zachowanie wędek, ale prowadzi do nieporozumień w starciu z amerykańskim uproszczonym systemem, zważywszy, że wciąż jeszcze trafiają się interesujące blanki stamtąd Ja np. bardzo szybkie blanki o środkowym, albo i głębszym, ugięciu cenię sobie najwyżej... Edytowane 3 Lipca 2013 przez chub norris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Arku bardziej zrozumiale nie mogłeś tego ująć ,zgadzam się w 110% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Przecież można mieć szybki blank o głębokim ugięciu , dla mnie szybkość to chyba czas reakcji jaki potrzebuje kij do powrotu z głębokiego ugięcia do pozycji horyzontalnej i zastosowany rodzaj grafitu ma duży wpływ na ten parametr natomiast rodzaj ugięcia uzyskuje się zbieżnością blanku i tak blanki bardzo zbieżne mają ugięcie szczytowe a blanki mniej zbieżne ugięcie pełniejsze , dlatego niektórzy producenci opisują to tak Taper: Fast Action: Fast gdzie Taper to zbieżność blanku a Action to szybkość reakcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 (edytowane) @Pitt. Mam zdanie zbliżone do Arka. Ugięcie i reakcja kija to dwie rzeczy. Wyróżniam kinematykę, czyli to co dzieje się z kijem podczas ładowania i katapultowania. Potem jest ugięcie pod w miarę statycznym obciążeniem i potem jest jeszcze ugięcie podczas gwałtownych reakcji ryby, czyli wtedy gdy przy znacznym ugięciu kij musi bardzo szybko odpowiadać. Te trzy stany w jakiś spodób charakteryzują dany egzemplarz. Mogą, ale nie muszą pokrywać się z naszymi wyobrażeniami co do opisu blanku. Edytowane 3 Lipca 2013 przez Krzysiek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi