Rheinangler Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 (edytowane) Gdyby się to pokrywało z naszymi wyobrażeniami lub gdyby był jakiś ujednolicony przyjęty przez wszystkich producentów blanków i wędek kod - nie było by Krzyśku takich wątków Problem w tym,że w pogoni za wysoką sprzedażą wielu producentów pisze co tylko żeby się sprzedało a my sobie potem głowy łamiemy Prawdę mówiąc nie lubiany przeze mnie St.Croix był i jest najbliżej zrealizowania pomysłu takiego opisu by byl czytelny dla nabywcy i za to kapelusz z głowy Edytowane 3 Lipca 2013 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Mam zdanie zbliżone do Arka no to ciekawe bo rheinangler nie napisal, chyba(?) nic innego niz ja, ewtl. nic, czego nie moznaby znalesc w linku podanym przezemnie ... no ale bez roznicy Zwykliśmy "akcją" określać "szybkość" wędziska, a "ugięciem" zachowanie pod wstępnym obciążeniem. ja akurat na odwrot i pewnie dlatego taki rozgardiasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 @Pitt, no to ja w takim razie nie zrozumiałem Twojego wpisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Ende gut alles gut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Krzychun ...... Ty się marnujesz na tym forum.Ludzie tej klasy i o tak szerokich horyzontach powinni zajmować się czymś ważniejszym......Są to winni ludzkości.Widzisz ilu tuzów skłoniłem do dyskusji : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Zwracam honor Krzychun...Ludzkość jest ukontentowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociemu Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 (edytowane) Edytowane 3 Lipca 2013 przez pociemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazoon Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Witam Może któryś z szanownych kolegów podpowie mi, który z tych dwóch blanków będzie lepszy pod bolenia?Czym one się różnią? SLXF8615-28'6” 8-15lb 7-28g SLF8615-2 8'6” 8-15lb 8-28g pozdrawiamDziękuję Panowie za rozjaśnienie wielu trudnych spraw, ale ... Czy da się określić, znając charakterystyki tych dwóch blanków, który będzie lepszym wyborem pod bolenia. Myślę, że w holu najlepiej się sprawdzi blank o głębszym ugięciu, ale jak to wygląda z najważniejszą dla mnie cechą- odległością rzutu? Pytam ponieważ nie mam żadnego doświadczenia z takimi blankami. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Dziękuję Panowie za rozjaśnienie wielu trudnych spraw, ale ... Czy da się określić, znając charakterystyki tych dwóch blanków, który będzie lepszym wyborem pod bolenia. Myślę, że w holu najlepiej się sprawdzi blank o głębszym ugięciu, ale jak to wygląda z najważniejszą dla mnie cechą- odległością rzutu? Pytam ponieważ nie mam żadnego doświadczenia z takimi blankami. pozdrawiam Mysle, ze roznice beda takie, ze jesli nie wezmiesz obu ich na wode (tak samo uzbrojonych) to nigdy tych roznic nie poznasz.A ktorego bys nie wzial to bedziesz z niego zadowolony To tak zwany alternatywy happy end.Ciesz sie chwila (wedka!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 (edytowane) Zasięg tych wędek będzie zależny nie od właściwości blanków tylko od odpowiedniego doboru uzbrojenia ich w przelotki, osobiście obstawiam iż wygodniejszy i z większym zasięgiem będzie F ze względu na głębsze ładowanie się.Z kolei ze względu na taktykę i technikę łowienia boleni z brzegu a także na kilka typowych konfiguracji brzegu sprzyjających występowaniu boleni raczej szukał bym dłuższego kija co również wpłynie na odległość rzutu a przede wszystkim na możliwości prezentacji niektórych wabi...Ale tego nie bierz sobie do serca bo ja z tzw starej szkoły Chyba że nie chodzi o brzegowe tylko łódkowe raperstwo to jak najbardziej,- a można i krócej... Edytowane 3 Lipca 2013 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Arek ma rację ,łowiłem bolki różnymi kijami i zdecydowanie najdalej rzucają te które ładują się głębiej.Moje ulubione HS talona miotają sporo blizej niż batsony i np. blaasy,lamiglasy ale mają inne zalety.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Gazoon; a to ma być spinning czy casting ?Bo jeśli casting to bezwzględnie ten wolniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Tak mi jeszcze przyszło do głowy rozmyślając o tych kijach które doskonale nadają się do łowienia boleni, ze ważną cechą jest łatwość rzucania bez wkładu dużej siły w rzut, obecnie dają to wysoko-modułowe węgle, boron, nano-żywice. Ta łatwość wykonywania rzutów jest dla mnie szczególnie cenna gdyż biegając za boleniem wykonujemy trochę więcej rzutów niż przy innych gatunkach i często boleń przydybany na obżarstwie w dobrze widocznym miejscu wymaga trochę podchodów i rzutów zza krzaczka bez świstu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 @samwieszkto - a dlaczego bezwzględniw wolniejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 Głębiej ładujące się blanki lepiej wspòłpracują z multiplikatorem - szpula ma nieco więcej czasu na osiągnięcie odpowiednich "obrotów" ; w konsekwencji wszystkie elementy zestawu są mniej obciążane przy wyrzucie przynęty. Dodatkowo rzuty są dłuższe i celniejsze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 Sorry, garstka teorii. Zakładam, że nie popartych doświadczeniem.Lepszy to może i wolniejszy będzie - ale do nauki rzucania. I tyle. Rzucałeś kiedyś kijem na wysokomodułowym, szybkim blanku? Naprawdę jesteś zdania, że wolniejszy kij gwarantuje lepszą celność? Bo to akurat bzdura. A Ty ją sprzedajesz koledze, który chce wydać spore pieniądze na blank... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 Głębiej ładujące się blanki lepiej wspòłpracują z multiplikatorem - szpula ma nieco więcej czasu na osiągnięcie odpowiednich "obrotów" ; w konsekwencji wszystkie elementy zestawu są mniej obciążane przy wyrzucie przynęty. Dodatkowo rzuty są dłuższe i celniejsze .Ludzkość może i ukontentowalem, ale Ciebie nawet mi sie nie uda, nie wspoimnając o fachowcach z powyższych postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 5 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 W imię tej bzdury- kolego-ja również wydałem spore pieniądze na blanki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 (edytowane) Łowię czasami multikiem i może właśnie dlatego, że tylko "czasem" ale też wolę kije szybkie ale głębiej (około MF) ładujące się przy rzucie.Moje wrażenie jest takie, że wówczas wszystko wychodzi płynnie a siła która uruchamia szpulę multika narasta stopniowo i wówczas każdy rzut jest ok,- ale to może wynikać z mojego braku multikowego profesjonalizmu Natomiast kolego Wojciiech,- poluzuj trochę gumę w majtach bo Twoja wypowiedź tak trochę trąci wypowiedziami pewnego dyrektora z Twojego miasta,- ojca dyrektora... Edytowane 19 Lipca 2013 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Wracając troszkę do tematu...Dzisiaj dostałem informację od P.Krzysztofa,że mój kijek jest gotowy i praktycznie czeka na wysyłkę...Termin wykonania,"dobry" tydzień szybciej od ustalonego terminu,dodatkowo zostałem poinformowany,że pracownia bierze na siebie koszty wysyłki...Moim zdaniem tak właśnie powinno się dbać o klienta bo niby nic wielkiego,ale cieszy (pomijając wykonanie bo o nie jestem spokojny) Już po pierwszym patyku z F.A przypuszczałem,że wrócę do tej pracowni,teraz jestem tego pewien..pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turboaspius Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Cennik blanków z Krakowa - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Cennik blanków z Krakowa - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ???Na stronie producenta... wielki czerwony napis http://www.fishingart.eu/8-Blanki.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacques Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 a czy ktokolwiek widział czy ktokolwiek wie, gdzie znajdę podaną wagę poszczególnych blanków produkowanych przez Pana Zielińskiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Jaki blank cię interesuje ? , mam małą kolekcję więc podpowiem ale zawsze jest jeszcze telefon do FishingArtu , ogólnie to najwyższy moduł węgla (Hers) porównywalnie do Restafine Knight Vegtery dołóż 5-10 g w zależności od długości ,mniejsze moduły trochę cięższe od Hersa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacques Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 dzięki Artur ale mnie interesują tylko muchówki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi