Skocz do zawartości

FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa

barwena1977

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Zdecydowałem się na nowy kijek dzięki rzetelnym testom kol.@mrWhite7

Wczoraj odebrałem, dzisiaj pierwszy raz nad wodą i muszę powiedzieć że tak szybkiej i czułej szpady nie miałem 

Rekord nie padł, ale wszystkie sandacze zapięte za górną część pyska aż haczyk przechodził na zewnątrz

Na tym blanku nie ma mowy o niedopiętej sztuce :D

zdjęcia kija na szybko

a59449157a6b0e3fmed.jpge3a3ab52895e9bbemed.jpg

afff256fbf363c47med.jpg

f26f464a0739f37cmed.jpg

c78dde3e9b913225med.jpg

Blank pod indywidualne zamówienie z obniżoną mocą i cw.

Projekt rękojeści możne komuś się przyda

8ee1b1530982f3a5gen.jpg

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8ee1b1530982f3a5.html

Edytowane przez zenek

Ładna klasyczna rękojeść i wykonanie jak to FishingArt 1 liga.Mam tylko pytanie dot,długości rękojeści ,czy aż taka długość jest wynikiem indywidualnych preferencji łowcy ,czy potrzebą właściwego wyważenia wędziska?.Choć pewnie jednym i drugim biorąc pod uwagę wagę i zbalansowanie blanku.

Fakt blank dość ciężki i w porównaniu z Hersem ostro leci na pysk,ale jest w nim moc okrutna.

Z tą ciężkością to raczej bym tak tego kategorycznie nie stwierdzał bo blank Vegter 20 lb 8'6" waży 71 g ,blank Hersa 61g 17lb 8'6" a uwaga blank St.Croic 17 lb 8'6" SC V już 74 g tylko różnica między nimi jest taka że goły blank Vegtera jest wyważony w punkcie 91 cm ,Hers 87 cm a najcięższy St.Croix wyważa się na 81 cm . Ma to znaczenie przy budowie kija .Zachowując moją ulubioną długość rękojeści 37 cm do stopki korby  przy tej długości blanku trzeba w Vegtera wsadzić około 30 g , w Hersa włożyłem 15 g i przy budowie St.Croix przewiduję że nie trzeba będzie nic wkładać a konstrukcja będzie się wyważać i wystarczy plaster korkogumy. Mój Boron waży 170 g i chyba ma największe właściwości użytkowe , Hers jest troszkę szybszy i lepiej prowadzi tuby na cięższych główkach ale z borona nie ma praktycznie spadów i sandacze są pięknie docięte.W Hersie miałem jeden spad oraz jednego potężnego sandacza który odpłynął sobie z moją gumą .  Hers waży 150 g i myślę że zbliżoną wagę będzie miał St.Croix może lekko mniejszą a o walorach Amerykanina napiszę niebawem jak kij zbuduję.

Zenek napisz ile waży twój Vegter i jakie wrażenia z łowienia 

Jest jeszcze jeden aspekt na który się nie zważa , zwiększając długość rękojeści zmniejsza się długość "części roboczej" kija i trzeba przemyśleć spacing i rozmieszczenie przelotek podobne jak w krótszych blankach np. 8'3" a więc nie jest to takie proste , dla mnie lepszym rozwiązaniem jest doważenie niż zwiększanie długości rękojeści. Wyjątek może stanowić kij do połowów troci z plaży gdzie dłuższa rękojeść sprzyja dalszym rzutom bo jest bardziej korzystna dźwignia i dłuższa konstrukcja  nie jest nadmiernie ciężka ale to wyjątek. Pod sandacza bardziej "operatywny" będzie kij z krótszą rękojeścią. Zastrzegam że to ma zastosowanie dla mnie bo dla wielu wędkarzy będzie akurat odwrotnie :) Dla mnie trochę cięższy kij lepiej wyważony jest lepszy niż lżejszy ale "lecący na pysk" Takim żelaznym punktem w którym kij się wyważa jest 8-8,5 cm od środka stopki w kierunku topu . Jest jeszcze możliwość podpięcia troszkę cięższego kołowrotka :)

Witam

Kijek waży 187g przy długości 9" punkt wyważenia wyszedł 7,5cm od stopki kołowrotka - młynek 300g.

Pierwsze wrażenie jest niesamowite czuć każde dotkniecie przynęty i ta szybkość kija

Przyznam że przesiadka z MHXa to przepaść, musiałem się nauczyć tego kija żeby nie zacinać wszystkiego  :D 

Po pierwszym holu ryby już wiedziałem że kijek będzie dobrą inwestycją 

Każdy sandacz zapięty bezbłędnie nawet z dużej odległości

Pozdrawiam

...... o walorach Amerykanina napiszę niebawem jak kij zbuduję.

Ryzyko jest takie , że Vegter i Hers pójdą w kąt lub na giełdę j.pl  ;) Swoją drogą ciekawe jest to porównanie topowych blanków z polandii do topowych blanków stc :)  Mam nadzieję , że nie zapomnisz opisać wrażeń z użytkowania stc . Pozdrowionka :)

• Like 1

Ryzyko jest takie , że Vegter i Hers pójdą w kąt lub na giełdę j.pl  ;) Swoją drogą ciekawe jest to porównanie topowych blanków z polandii do topowych blanków stc :)  Mam nadzieję , że nie zapomnisz opisać wrażeń z użytkowania stc . Pozdrowionka :)

Nie obawiam się zamiany amerykańca na polaka :) .

Hers już przeszedł testy na dużych rybach .Przypomnę że na ten model Hersa 17 lb 8'6" zostało złowionych już kilkanaście sandaczy od 74 cm do 96 cm i ryby były docięte a zważywszy na bardzo trudne łowisko wyholowane ryby były mocno hamowane przed wejściem w kamienie . Nie dziwię się z kolei porażkom Arka z dużymi sandaczami z nowym Lami (http://jerkbait.pl/topic/25886-lamiglas-si-series-steelhead-3m-powrelux-resin/page-2) zdecydowanie mniejszy kaliber kija uniemożliwia prawidłowe przycięcie dużego sandacza . Na moim łowisku porażki będą bardziej spektakularne więc się Arek ciepło ubierz :)

Mateusz blank jest niezwykle zbieżny ,posiada bardzo czułą szytówke , pod obciążeniem pracuje równomiernie - nie ma jakiś tam przesztywnień.

Ugięcie jest płynne i równomierne a do tego posiada niezwykle mocny dolnik.

Jest bardzo szybki z typowym szczytowym ugięciem.

Powiem tak że bardzo przypadł mi do gustu ze względu na to że jest dość uniwersalnym patykiem bo spokojnie obsługuje niezbty duże wobki 6-8 gram w dole jak i można śmiało w górnym zakresie poprowadzić gume 3-4 cale na główce 25gr i jeszcze jest komfort i zapas.

• Like 1

Tomek zwykły stoper do ucha(ochronnik słuchu)  bodajże firmy 3M dostępny w każdym sklepie z artykułami BHP :P

O, dziękuję ;) . Do lekkich wędek może się sprawdzić, ale do tych z bardzo grubą ścianką, muszę mieć coś jednak co nie będzie wchodziło w szczytówkę, tylko szczytówka będzie wchodziła w osłonkę. Właśnie w taki sposób jak na zdjęciu u kolegi zenka. Tak już kombinuje, że może z korka coś sobie takiego zrobić.

O, dziękuję ;) . Do lekkich wędek może się sprawdzić, ale do tych z bardzo grubą ścianką, muszę mieć coś jednak co nie będzie wchodziło w szczytówkę, tylko szczytówka będzie wchodziła w osłonkę. Właśnie w taki sposób jak na zdjęciu u kolegi zenka. Tak już kombinuje, że może z korka coś sobie takiego zrobić.

Właśnie do lekkich wędek, stosowałem takie końcówki, które są zakładane /mogę się tu mylić/, na końce kabli antenowych. 

W każdym razie, miałem w stałym użyciu, do czasu aż pogubiłem, dwie takie końcówki.

Edytowane przez popper

Bierzesz zwykły koreczek ( korkowy - broń boże nie plastik z taniego wina patykiem pisanego ) ;)  i dopasujesz sobie kształt jaki bedzie Tobie niezbędny :)

Oczywiście zawartość butelki można skonsumować :P  ale zastrzegam że lepiej po dopasowaniu korka ;) tak aby nie spiłować pazurków :lol:  :lol:  :lol:

• Like 1

Korek testowałem po opróżnieniu wybornego wina :P  i niestety nie jest to najlepszy sposób.Poprostu się kruszy i ciężko z niego wyciąć odpowiednią średnicę.Kup te zatyczki piankowe do uszu.Używam tego i jest super.Zawsze jak spotkasz "gawędziarza" możesz trochę się odciąć  :lol:

Edytowane przez Mariano Italiano