Skocz do zawartości

FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa

barwena1977

Rekomendowane odpowiedzi

Moje intencje i moja propozycja są jasne, proste i cały czas aktualne: jestem gotów zrobić / opublikować na jerkbaicie foto-reportaż z polskiej fabryki blanków. Nic w zamian nie oczekuję. Ponawiam publicznie tę deklarację. Jeżeli jakimś problemem jest nie wiem - moja osoba np - to jak pisałem wyżej mogę opublikować foto-reportaż zrobiony przez Ciebie Tomek jako zaufaną osobę pracowni.

Jacku, napisałeś, że te przelotki to ALPSY - wyraźnie. Zacytowałem Twoją wypowiedź. I idąc za Twoją radą, skontaktowałem się ze źródłem.

Źródłem w tym przypadku jest firma ALPS ( a właściwie San Fu Fishing Tackle Co.Ltd, gdyż "ALPS" do brand a nie nazwa firmy) - i uzyskałem odpowiedź, że oni nie są producentem tych przelotek.

A są w ogóle producentem jakichkolwiek przelotek czy jedynie firmą sygnującą produkt finalny wykonany na podstawie projektu z danej fabryki swoim logiem?

Bo, jeśli nie są, to Fishing Art jest takim samym producentem tych przelotek jak wspomniana firma ALPS i takim samym producentem jakim jest np. Batson w świecie blanków, a Apple w świecie urządzeń mobilnych i nie tylko.

Edytowane przez Maciek_7

Dokładnie, o to właśnie mi chodzi.  Dlatego "wywołałem do tablicy" jeśli można tak powiedzieć Pana Jacka. Mam nadzieję że odpisze skąd się wzięła informacja którą podał.

Friko,nie ma sensu. Pisałem już o tym.

Edytowane przez krzychun

@Maciek

Tego jeszcze nie wiem, ale myślę że będę w stanie to wyjaśnić :)

Natomiast odnosząc się do przykładów, które podałeś. Batson to nie jest jednak prosty OEM, gdyż oni tkają własny pre-peg, a wiec dostarczają również materiał z którego wykonywany jest produkt. Czyli nie jest to wyłącznie kwestia innej "nalepki" na blanku.

OEM ma różne oblicza. Płacąc za daną markę np. Fuji czy Alps, płacisz za przekonanie o jakości produktu, który stoi za daną marką, czy też za to że znana firma nie może sobie pozwolić na "wtopę" i musi podjąć pewne działania umieszczając swój brand na produkcie żeby tej wtopy nie było. Czy gdyby Ci ktoś zaoferował przelotki mówiąc że pochodzą z tej samej fabryki co Fuji i różnią się tylko tym że nie mają wybitego loga Fuji - byłbyś w stanie zapłacić za nie tyle samo co za oryginalne przelotki Fuji?

Jacku, napisałeś, że te przelotki to ALPSY - wyraźnie. Zacytowałem Twoją wypowiedź. I idąc za Twoją radą, skontaktowałem się ze źródłem.

Źródłem w tym przypadku jest firma ALPS ( a właściwie San Fu Fishing Tackle Co.Ltd, gdyż "ALPS" do brand a nie nazwa firmy)  - i uzyskałem odpowiedź, że oni nie są producentem  tych przelotek. Takiej odpowiedzi udzielili mi na podstawie zdjeć przelotek S6 z tego wątku, które im przesłałem.

Mają mi wysłać katalog swoich produktów wraz z próbkami swoich przelotek żebym na miejscu sam mógł dokonać porównania.

Tu nie chodzi o to, czy te przelotki są dobre czy złe ( choć jak pisałem wcześniej, nie podoba mi się informacja zamieszczona na stronie FishingArt, że są o 25% lżejsze od przelotek Fuji - bo ważyłem je i nie są ).

Tu chodzi o jakość informacji jaką się posługujemy, jakiej udzielamy. Powinna być ona precyzyjna i pełna.

Zatem w katalogu, który od nich dostaniesz również nie znajdziesz owych przelotek..

Nie słyszałem aby jakakolwiek firma umieszczała w swoim katalogu produkt robiony na czyjeś specjalne zamówienie.

Rozumiem, że z informacji, które uzyskałeś wynika, że San Fu Fishing Tackle Co.Ltd jest właścicielem brandu Alps, jest właścicielem fabryk, które produkują asortyment brandu Alps, w tym fabryki ( lub fabryk ) produkujących przelotki S6?

Czy jesteś pewny, ze prześlą Ci katalog swoich produktów a nie katalog swojego asortymentu?

Jestem przekonany, że dbając o jakość informacji upewnisz nas, że każda pozycja z katalogu Alps to produkt  San Fu Fishing Tackle Co.Ltd.

Nie mam wpływu na informacje zamieszczane na stronie FishingArt ani na to czy trafiły w Twój gust czy nie.

Jeśli nie zgadzasz się z którąś z informacji jakie tam znajdziesz to nie ja jestem osobą, której powinieneś to komunikować.

Naprawde nie wiem do czego dazycie zadajac tyle pytan.

Przeciez nie dostaniecie na nie odpowiedzi.

Nie wystarczy Wam informacja ze jest DOBRZE, to sa DOBRE produkty i jest gwarancja i na miejscu i "made in Poland" i "Pan Krzysztof" ?

Przeciez to chyba DOBRZE dla WSZYSTKICH, ze tak jest...

Przynajmniej dla mnie bardzo dobrze.

• Like 4

Zatem w katalogu, który od nich dostaniesz również nie znajdziesz owych przelotek..

Nie słyszałem aby jakakolwiek firma umieszczała w swoim katalogu produkt robiony na czyjeś specjalne zamówienie.

Rozumiem, że z informacji, które uzyskałeś wynika, że San Fu Fishing Tackle Co.Ltd jest właścicielem brandu Alps, jest właścicielem fabryk, które produkują asortyment brandu Alps, w tym fabryki ( lub fabryk ) produkujących przelotki S6?

Czy jesteś pewny, ze prześlą Ci katalog swoich produktów a nie katalog swojego asortymentu?

Jestem przekonany, że dbając o jakość informacji upewnisz nas, że każda pozycja z katalogu Alps to produkt  San Fu Fishing Tackle Co.Ltd.

Nie mam wpływu na informacje zamieszczane na stronie FishingArt ani na to czy trafiły w Twój gust czy nie.

Jeśli nie zgadzasz się z którąś z informacji jakie tam znajdziesz to nie ja jestem osobą, której powinieneś to komunikować.

Jacosław,

wydaje mi się, że znam odpowiedzi na część Twoich pytań, ale ponieważ korespondencja pomiędzy mną a ALPSem jest w trakcie to wstrzymam się na razie z odpowiedzią.  Postaram się wyjaśnić wszystkie wątpliwości w korespondencji z nimi i jeśli mi się uda to wynik przedstawię tutaj.

Informacja dotycząca wagi S6 zamieszczona na stronie FA to jest kwestia dosyć obiektywna a nie rzecz gustu. Każdy może kupić wagę elektroniczną i zweryfikować ją sam we własnym zakresie. Wyniki mogą być ciekawe bo w międzyczasie pojawiło się wiele "odmian" przelotek S6. Ja dokonywałem pomiarów dosyć dawno temu, przelotki które ważyłem były w ramce Gunsmoke i miały wybite S6 na stopkach.

Natomiast odnosząc się do przykładów, które podałeś. Batson to nie jest jednak prosty OEM, gdyż oni tkają własny pre-peg, a wiec dostarczają również materiał z którego wykonywany jest produkt. Czyli nie jest to wyłącznie kwestia innej "nalepki" na blanku.

Gdzie tkają ten pre-peg? W Toray`u, czyli tam, gdzie 100% firm produkujących blanki? Tak w tajemnicy Ci powiem, że materiał z którego wykonywane są blanki FA również pochodzi z tego samego źródła ;)

I jeszcze wracając do polskich blanków... Nawet jeśli, okaże się, że prace nad blankami FA, które odbywają się w Polsce są jedynie "kosmetyczne", a czarna robota jest "odwalana" w "Laponii" to niestety, ale nie zmienisz faktu, że są projektowane, sygnowane przez FA z Krakowa (co jest gwarancją jakości i perfekcyjnego podejścia do klienta), a co za tym idzie są to POLSKIE BLANKI! Tak samo POLSKIE jak amerykańskie są blanki St. Croix, Batson, MHX czy Phenix.

Jest to koniec z mojej strony i nadal podtrzymuję swoje zdanie - Ci, którzy zamierzają szczekać, a nie kupić niech wykreślą FishingArt ze swojego umysłu. 

Nie jest prawdą że 100% firm produkujących blanki korzysta z materiały Toraya - nie wprowadzaj ludzi w błąd. Jest jeszcze kilku innych producentów na świecie, np. Mitsubishi, są też wytwórnie amerykańskie. Jeżeli chodzi o pytanie dot. Batsona to odpowiedź masz tu:

http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/wywiady/nie-ma-jak-rodzinny-interes-%E2%80%93-wywiad-z-billem-b-r156

Drugie sprostowanie jeżeli chodzi o blanki amerykańskie. Jest jednak dosyć istotna różnica pomiędzy St.Croix  a resztą, którą wskazałaś. I z powodu tej różnicy, tylko St.Croix pisze że ma blanki "Made in USA" ( pomijając nizsze serie, które są oznaczone nie pamiętam już dokładnie jak albo "designed" albo "engineered' czy coś takiego; ). Te różnice są subtelne, ale dosyć czytelne. Oczywiście dla kogoś, kto nie jest ślepy ;)

• Like 2

Friko, ale ja nigdzie nie pytałem i nie stwierdzałem gdzie dana firma produkuje blanki. Zadałem Ci proste pytanie - czy kupując blanki/wędki tych firm kupujesz produkty amerykańskie czy chińskie? Kupując blank FishingArtu kupujesz produkt chiński czy polski? To chyba dość czytelne. Oczywiście dla kogoś, kto nie jest ślepy (a raczej zaślepiony/uprzedzony** ) ;)

** niepotrzebne sobie skreśl

Edytowane przez Maciek_7

Jacosław,

wydaje mi się, że znam odpowiedzi na część Twoich pytań, ale ponieważ korespondencja pomiędzy mną a ALPSem jest w trakcie to wstrzymam się na razie z odpowiedzią.  Postaram się wyjaśnić wszystkie wątpliwości w korespondencji z nimi i jeśli mi się uda to wynik przedstawię tutaj.

Informacja dotycząca wagi S6 zamieszczona na stronie FA to jest kwestia dosyć obiektywna a nie rzecz gustu. Każdy może kupić wagę elektroniczną i zweryfikować ją sam we własnym zakresie. Wyniki mogą być ciekawe bo w międzyczasie pojawiło się wiele "odmian" przelotek S6. Ja dokonywałem pomiarów dosyć dawno temu, przelotki które ważyłem były w ramce Gunsmoke i miały wybite S6 na stopkach.

Friko,

tyle, że odpowiedzi na te pytania interesują mnie mniej niż średnio :). Nie ma dla mnie znaczenia informacja o tym gdzie znajduje się fabryka produkująca wyroby dla firmy X czy Y. Moje zdanie o produktach jakiejkolwiek firmy nie zmieni się ani na lepsze ani na gorsze po tym jak uzyskam informację gdzie znajduje się fabryka produkująca dla X czy Y owe produkty. mam się obrażać na produkt bo nie odpowiada mi miejsce jego produkcji? :)

Tego typu wiadomości traktuję czysto informacyjnie i nie przywiązuję do nich zbytniej wagi.

Jeżeli znam przelotki Fuji KL-H, pracuję na nich, jestem zadowolony z ich stosowania oraz z ich właściwości to nie zmienię opinii o tym produkcie kiedy dowiem się, ze są produkowane w Nikaragui czy gdziekolwiek indziej.

Reasumując: szkoda mi czasu, żeby dociekać gdzie i w jakich fabrykach  są produkowane wyroby, których używam i z których jestem zadowolony, tym bardziej, jeśli są to wyroby pierwszorzędne i nigdy mnie nie zawiodły.

Dobrego Dnia :)

Edytowane przez Jacosław
  • Like 1

Ramka s6 mi osobiscie sie nie podoba, w wielu polozeniach taka przelotka sprawia wrazenie, ze ma grubsza ramke.

Mialem porownanie s6 w wkladem sic w ramce tytanowej do fuji sic w tytanie, oraz rowniez sic s6 i fuji w rakach stalowych.

w s6 pierscien klikal mi od nowosci, najpierw na jednej pozniej drugiej.

W fuji ponad dwa lata tyrania kijem i.. ?? cichutko.

Wnioski ?

Zrozumialem dlaczego przelotki fuji sa caly czas topem.

A to ze ktos podaje na swojej stronie, ze sa 25 % lzejsze od fuji jest zwyklym mataczeniem.

Zastanawia mnie jeszcze jak wyglada gwarancja (dozywotnia dla pierwszego wlasciciela) czy np: jak zlamie kij za 10 lat, to czy Pan Krzysztof pomoze mi sciagnac potrzebny element ?

Edytowane przez blackabyss

Ramka s6 mi osobiscie sie nie podoba, w wielu polozeniach taka przelotka sprawia wrazenie, ze ma grubsza ramke.

Mialem porownanie s6 w wkladem sic w ramce tytanowej do fuji sic w tytanie, oraz rowniez sic s6 i fuji w rakach stalowych.

w s6 pierscien klikal mi od nowosci, najpierw na jednej pozniej drugiej.

W fuji ponad dwa lata tyrania kijem i.. ?? cichutko.

Wnioski ?

Zrozumialem dlaczego przelotki fuji sa caly czas topem.

A to ze ktos podaje na swojej stronie, ze sa 25 % lzejsze od fuji jest zwyklym mataczeniem.

Zastanawia mnie jeszcze jak wyglada gwarancja (dozywotnia dla pierwszego wlasciciela) czy np: jak zlamie kij za 10 lat, to czy Pan Krzysztof pomoze mi sciagnac potrzebny element ?

Zdaje sie że jak znając Krzyśka i jego podejscie do sprawy moge spać spokojnie.

Życze tylko żeby wszystkie pracownie miały takie same podejscie do klienta jak FA ;)

Z tym klikanie nie przesadzaj bo i w Fuji takie przypadki są i przerabiałem je na własnej skórze , zresztą nie tylko ja pewnie :)

Nikt tu nie zmusza nikogo na siłe do korzystania z FA ani przelotek S6 a jedynie wypowiada własne zdanie.

A pracowni w naszym kraju pod dostatkiem więc zawsze można sobie wybrać odpowiednią.

Edytowane przez Karol Krause

Wiesz Karol.. dla mnie jak pracownia daje mi dozywotnia gwarancje na blank, to sama sobie strzela w kolano.

Byla juz taka jedna co to gwarancje dozywotnia oferowala.. jak skoczyla ?

Czy uwazasz ze Pan Krzysztof bedzie w stanie Ci sciagnac z japoni, albo nowej zelandi za kilkadziesiat lat blank, ktorego sie nie produkuje ??

Byc moze w zamysle to ma Pan Zielinski i alternatywa bylo by dorabianie brakujacych elementow w swojej Polskiej fabryce ?

Tyle pytan.. a zadnych kokretnych odp.