zetika16 Opublikowano 15 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Wiesz ze to było w żartach chyba :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 15 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Spoko loko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gracek Opublikowano 15 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 pablo208Forumowicz+Forumowicze198 postówLokalizacjaWarszawaImię:PNazwisko:SNapisano dziś, 09:26krzysiek, on 14 Feb 2014 - 18:21, said: BTW - kilkukrotnie w ciągu ostatnich kilku tygodni rozmawiałem z różnymi osobami nt. atmosfery w niniejszym dziale. Otóż wyraziłem zdanie, że komentowanie inne niż w duchu "och", "ach", "jejku" i "gratki" jest niecelowe i niezdrowe - choćby było najbardziej merytoryczne. Język mnie dziś zaświerzbił i proszę... Bo po co ludzie wstawiają zdjęcia? Żeby podzielić się z innymi swoją wielką radością! I - jeżeli o mnie chodzi - niech tak zostanie Niestety z przykrością muszę podzielić zdanie Krzyśka.....coraz częściej uświadamiam sobie , że wpis na forum odbiegający od "ach" "och" nie jest obiektywnie odbierany. Coraz więcej towarzystw wzajemnej adoracji. Szkoda bo forum powinno być miejscem gdzie wymieniamy sie poglądami ...jednym pasuje i podoba sie to innym tamto. Albo inaczej....kto z Was drodzy koledzy złapał sie na tym , że widzial fotkę woba , kija i pomyślal o k..... jaka lipa! Myśl- powinien zrobic to nieco inaczej ,bedzie fajniej,estetyczniej wygladało, ale nie miał odwagi napisać ? Założe sie , że znaczna większość z nas bała sie wyrazić swoje zdanie...a szkoda . Na siłe i wbrew sobie uszcześliwiamy innych tak naprawe chowając swoje zdanie w kieszeń a ktoś, kto w dobrej wierze wyraża swój pogląd dostaje po nosie...więc woli się nie odzywać....a szkoda.Odbiegłem nieco od tematu Niestety tak jest i dlatego nie wszyscy decydują się pokazac swoje twory odnośnie kijaszków i wobów a szkoda więcej wyrozumiałości. Kumpel z JB uzbroił mi komara jak nikt z was według mojej receptury kij jest ALA STOCH REWELA ale nie wsadzam go na forum bo nikt nie zrobił takiej rękojeści i pewnie wszyscy by powiedzieli że lipa bo nie w drewnie pozdro dla wszystkich hajowców forum. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Spóźniony , ale szczery będę Klasyczne piękno nie jest dziś w cenie . Dlatego prosta rękojeść z doskonałego materiału przegrywa z estetycznie upadłymi formami , wymęczonymi tokarką z materiałów nadających się na klapki , zmywaki albo korki do jabcoków . Kobietę w futrze nowocześni fajansiarze również oblewają farbą . Jedyną licząca się wadą tego konceptu jest brak wyplatanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Jeżeli ktoś nie odróżnia średnicy wewnętrznej od zewnętrznej oraz neguje prawa fizyki to jest niestety ignorantem a jeżeli chodzi o modę czy Design wędek to raczej nie ma ignorantów no chyba że ktoś zamontuje uchwyt no 22 do blanku 6 lb i będzie twierdził że to takie orginalne. Wędka ma łowic i być poprawnie skonstruowana i tyle . Ma być dobrym ,ergonomicznym narzędziem umożliwiającym skuteczne łowienie i dalekie rzuty przy maksymalnym wykorzystaniu blanku . Wygląd jest sprawą raczej drgorzędną bo w miejsce korka mogłaby być użyta pianka a walory użytkowe byłyby podobne Niemniej jednak są konstrukcje o których się dużo dyskutuje bo mają to "coś" co je wyróżnia z tysiąca innych i to jest najpiękniejsze a pan Zieliński właśnie potrafi stworzyć taką wędkę , to samo potrafi zrobić Krzysiek bo niby wędka jest klasycznie zrobiona ot trzy gripy lakier prosty uchwyt a całość ma właśnie to "coś" mówię o MHX Krzyśka w jego wątku . Prosty klasyk a zachwycaNadmierny onanizm rodzi podone skutki ,jak jego brak.A ziólka są OK na wiele przypadłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 (edytowane) Nadmierny onanizm rodzi podone skutki ,jak jego brak.A ziólka są OK na wiele przypadłości To chyba śrwiadczy o twoim poziomie a raczej o jego braku . Z ziólkami nie kumam znowu strzał "kurą w płot" Merytoryczne argumenty się skończyły to zaczęły się wyimaginowane osobiste , żałosne. Edytowane 16 Lutego 2014 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 ........ kolejny zainfekowany wątek???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Jak nie kumasz ,to zakumaj.Zióka, na luz w majatch.Może powstrzymają cię od gównoburzy w każdym wątku.W kamuflarzu prwdziwych intencji,daleko ci jednak do Macierewicza ,choć bardzo się starasz. KONIEC 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 ........ kolejny zainfekowany wątek???? Może zechcesz wytłumaczyć koledze że pomylił forum RB z forum onet.pl, tam może dowolnie bluzgać ,ubliżać ,insynuować porównywać do Macierewicza (o ile się nie mylę ta partia ma obecnie największe poparcie ,więc takie porównania są dziwne) a tutaj powinno dyskutować się o budowie wędek ale może coś przeoczyłem .Dziwi brak reakcji moderatora ale skoro tak to można bluzgać ,pomawiać i insynuować ,przedstawiać swoje poglądy polityczne obrażając innych.Masz dobry kontakt z kolegą więc proszę wytłumacz bo pomimo że bardzo mało do niego dociera ,wręcz na niektóre sprawy jest "zaimpregowany" ale Ciebie powinien posłuchać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_7 Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 STOP !!!Z wymianą uprzejmości proszę na priv. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Niestety z przykrością muszę podzielić zdanie Krzyśka.....coraz częściej uświadamiam sobie , że wpis na forum odbiegający od "ach" "och" nie jest obiektywnie odbierany. Coraz więcej towarzystw wzajemnej adoracji. Szkoda bo forum powinno być miejscem gdzie wymieniamy sie poglądami ...jednym pasuje i podoba sie to innym tamto. Dużo w tym racji, jednak diagnozę posunąłbym w nieco innym kierunku. Otóż. Daje się odczuć na forum obecność pewnych osobowości internetowych. W tym przypadku to użytkownicy, wnoszący jakieś merytoryczne uwagi, albo ogólnie tworzące content tego miejsca, który kiedyś przyciągał nowych użytkowników, pragnących powiewu świeżego powietrza. Ci użytkownicy mogą bezpiecznie wyrażać każdą opinię, jednak przyjmowane są z zaciśniętymi zębami przez niektórych. Opinie inne niż zachwyt, wyrażone przez zwykłego usera są brutalnie pacyfikowane przez daną grupę użytkowników z danego TWA. Jednocześnie osobowość opiniotwórcza, kiedy tylko wypowie się zbyt pochlebnie w wątku komercyjnym od razu traktowana jest podejrzanie. Takie stały się media społecznościowe. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Opinie inne niż zachwyt, wyrażone przez zwykłego usera są brutalnie pacyfikowane przez daną grupę użytkowników z danego TWA. Jednocześnie osobowość opiniotwórcza, kiedy tylko wypowie się zbyt pochlebnie w wątku komercyjnym od razu traktowana jest podejrzanie. Takie stały się media społecznościowe. Zgodzę sie z tą tezą w 100%. szczególnie z ostatnim zdaniem kolegi...Niestety nic na to nie poradzimy. Tak musi być i już...Z przykrością muszę stwierdzić , że jeśli ktokolwiek chce to zmienić , walczy z wiatrakami. Reasumując :Nie ma co odpuszczam dyskusję i idę psuć kolejne wędki ( tkz masówki Pozmieniam sobie przelotki i idę po wlepiać gały w omotki Życzę wszystkim kolegom milej niedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Na fotce zero pracy plamkowania na korku - 100% korek oryginał. Dopiero pod obiektywem i dużym powiększeniem widać w szczelinach minimalne zatarcia w realu przed nosem niewidoczne... Tutaj jest duże zdjęcie: http://www.andrzejstanek.pl/post/43W ImageShack mam nie wykupiony abonament więc zero na tą chwilę wklejania fotek o dużej rozdzielczości, na dniach zmienię to... Ostatnia fotka dla tych co szukają ideału... Wczoraj odbierałem nowy kijek w Krakowie. Wiecie co to dla mnie jest. To bardzo użytkowy, elegiacki i szykowny kij, który na przeciętnym chłopie spotkanym nad wodą nie zrobi wrażenia. Przedmiot doskonały, jak garnitur od Hugo Bossa, który również na przeciętnym chłopie nie robi wrażenia. Bardzo wyrafinowana wędka Andrzeju. Bardzo mi się podoba. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) Tak że ja nie kupuję bajki, że jak coś jest dla @krzyśka kontrowersyjne to powinno zapalić mi się czerwone światło Ole, jak chcesz zbroić wejściową minima LV 25, bardzo niską przelotkę, 60 czy 62cm od szpuli kołowrotka, w kiju 305, 10lb, który z założenia ma rzucać lekkimi przynętami - wolno Ci. Tak samo jak mi wolno wyrazić swoją opinię - z całą sympatią do Krzysztofa. Nawet napisałem dlaczego - tylko nie załapałeś. Otóż ze zdaniem rodbuilderów jest jak z dupą, każdy ma swoją. Jeszcze nie widziałem dwóch, co by się w 100% zgadzali. Ja - dzięki Bogu - nie muszę głosić tych opinii, nie zgadzać się z czymś ze względów komercyjnych. Ale jak widać mówienie tego, co się myśli, przeszkadza szerokiemu gremium... Ciekawa sprawa, że na j.pl zapanował swego rodzaju dualizm. Z jednej strony niemile widziane jest wyrażanie poglądów, z drugiej strony mnóstwo ludzi pyta o szczegóły warsztatowe na priv. Zabawne Edytowane 17 Lutego 2014 przez krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 .... az bym wydzielil offtop bo ciekawie sie zaczelo robic.... Krzysiek, mam dwa pytania bo mnie zaintrygowales - nie widzialem wedki o ktorej piszesz ale czy to nie byl przypadkiem kij niskiej mocy gleboko pracujacy w dolniku? To by moglo tlumaczyc przelotke LV25 w odlegloscii 60 cm od kolowrotka moim zdaniem. Nb minima LV jest chyba wyzsza od Fuji LV w podobnym rozmiarze, wiec jezeli kij byl dedykowany pod maly kolowrotek to jestem sobie w stanie wyobrazic przy specyficznej charakterystyce blanku ( mala moc, gleboko pracujacy dolnik) ze takie zbrojenie moze byc okNapisz cos wiecej o tym kiju bo sie zaciekawilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) V'ka PacBay według katalogu ma 41,5mm, więc chyba tyle samo co Fuji. Edytowane 17 Lutego 2014 przez apioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Friko, wszystko jest napisane. Blaas F 10' 10lb, delikatnie "puszcza" za złączem, ale pozostałą część dolnika ma dość mocną. Wysokość tej LV porównywalna do Fuji, tak na oko. Jest na tyle niska, że przy nawet przy odległości blisko 70cm linka zasuwa po dolnej krawędzi ringu przy dolnym położeniu rotora, a co najwyżej środkiem - przy górnym. Ja tak nie lubię, wolę wysokie przelotki i bardziej neutralne ułożenia linki. Ile koncepcji, tyle teorii, a finalnie mamy kompromis... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Ale jak widać mówienie tego, co się myśli, przeszkadza szerokiemu gremium... tak bylo zawsze i tak pozostanie ... ludzka natura, niestetypisze to w oderwaniu od tego tematu i osob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 OK no to rzeczywiście dziwne. Ja co prawda mam parę patyków gdzie zbrojenie zaczyna się od Fuji LV25 w odległości +60 cm od kołowrotka, ale to są kije długości 7'6" a więc dużo krótsze. W tych wędkach sprawdza się takie zbrojenie, zarówno pod żyłka jak i pod plecionką, stosunkowo niska LV25 dobrze wyciąga moc z blanku w tych kijach. EDIT: przypomniałem sobie że mam jeszcze okoniówkę 7'0" 8lb zbrojoną przez Łukasza Masiaka ( żona kilka lat temu zamówiła mi taki prezent w Rodmasie) - tam też zbrojenie zaczyna się od LV25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Jak już mówiłem, jest to kompromis, tu zawsze będzie pole do dyskusji i zdrowo taką dyskusję wywołać. Zakładając, że taki patyk (10lb, 10') jest raczej po to, żeby rzucać, niż po to, żeby dźwigać wolałbym go uzbroić w wyższe przelotki, ew. odsunąć trochę wejściową, jeżeli już mają być niskie. Nie twierdzę, że przesunięcie stożka do uchwytu nie ma zalet, bo ma... Porównawczych testów rzutowych na różnych stożkach i rożnie umiejscowionych nie robiłem. Ew. Pablo mógłby się pokusić i zobaczyć, jak to wygląda na obecnym zbrojeniu, na fabrycznym i np. na Fuji Y. Ja - niestety - teoretyzuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Krzysiek, ja nie neguje że coś Ci się wydaje kontrowersyjne. To nawet dobrze, że masz czasem odmienne spojrzenie i być może kiedyś też skorzystam z Twoich doświadczeń. Mi po prostu nie podoba się Twój mentorski ton; jak coś jest nie po mojemu to jest źle lub nie do końca dobrze. Przynajmniej ja tak Cię odbieram. Rodbulder też nie zawsze musi mieć rację w 100%, ja ostatnią wędkę wybierałem dość długo (moc, długość, model) i wybrałem jednak trochę inne rozwiązanie niż sugerował mi Krzysiek Zieliński. Czy źle mi radził? Nie, rozwiązanie które sugerował też by było dobre. Ale ja po prostu już miałem jakieś doświadczenie i z wędkami i z rybami jakie głownie łowię i dokładnie wiedziałem czego oczekuję - wybrałem ideał Wybrałem kolor, uchwyt, zasugerowałem jak bym chciał by pracowała a co do komponentów i rozmieszczenia przelotek dałem wolną rękę, bo się nie znam. Co do tego kija 10lb, 10' z kontrowersyjnym zbrojeniem. Nie widziałem go ale myślę, że wcale ten kij nie został stworzony do dalekich mega rzutów. Dla mnie to patyk pod jazie, klenie a dużo wabików pod te ryby się spławia a specyfika łowienie nie wymaga bardzo długich rzutów. Długość taka jak dla mnie jest po to by dobrze manewrować z brzegu a zbrojenie by kij dobrze trzymał i amortyzował ryby. Tu ja też teoretyzuje, ale to dla mnie tłumaczy specyficzne jak dla Ciebie zbrojenie tego kija. Także to raczej nie błąd w sztuce tylko specyficzny klient z innymi niż Ty wymaganiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Ocena kija na sucho, bez komponentów (a bywa to bardzo zwodnicze), nie wydała Ci się mentorska, a nazwanie firmowej propozycji zbrojenia "kontrowersyjną", gdzie podkreśliłem, że to wyłącznie moje stanowisko - już tak? Ha, cóż poradzę, widać tak już musi być. Staram się jak mogę, zawsze jak coś twierdzę, to piszę, że jest to moje zdanie, że tak mi się wydaje... - zatem niekoniecznie tak jest, prawda? Powyższe dowodzi, że chwalić można zawsze, kontestować - niekoniecznie. Co do długości rzutu - rzecz względna. Nigdzie nie napisałem, że kij ma daleko rzucać, jak dla mnie fajnie jest, jak taka wędka lekką i często nielotną przynętą rzuca przyzwoicie. Nie oczekuję po takim kiju zbyt wiele, ale po co świadomie ograniczać się gdzieś, gdzie w zasadzie nie trzeba by tego robić. Po trzecie nigdzie nie napisałem o błędach w sztuce. Co do preferencji zbrojenia/wykończenia - mam specyficzne, nie każdy musi mi przyklasnąć, nie prowadzę polemik, nikogo nie przekonuję, przedstawiam tylko mój punkt widzenia. Jak ktoś spyta, chętnie mówię - jak i dlaczego. I tyle. Że nie wspomnę o tym, że rodbuilderzy rzadko kiedy wypowiadają się na forum o kwestiach technicznych. Tajemnica handlowa, Panie Dzieju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Panowie, pytanie dla znawców tematu. Czy do wcześniej wspomnianego blanku SLXF1006 odpowiedni byłby komplet tytanów Fuji TYSG 30,16,10,08L ,TLSG 2x7 ,3x6 ,TFST 6-2,0. Zakładam że startową 30 trzeba by raczej na pewno wymienić na 25 lub mniejszą pod kołowrotek wielkości 2500. Posiadam Talona MLXF -a ubranego w taki komplet ale nie jestem do końca zadowolony z niego. Czy warto się bawić w taką przekładkę czy tradycyjnie wybrać PB Minimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 trzydziestka na pewno będzie za duża,a i 6-tki na szczyt też, prawie cały komplet musiał byś budować od nowa.Więc chyba raczej minimy poczynając od match,a kończąc na LV lub L. SLXF1006 to naprawdę kozacki blank,lepszej kosy UL w dł.10' jeszcze nie widziałem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi