Dąbek 111 Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Panowie, pytanie dla znawców tematu. Czy do wcześniej wspomnianego blanku SLXF1006 odpowiedni byłby komplet tytanów Fuji TYSG 30,16,10,08L ,TLSG 2x7 ,3x6 ,TFST 6-2,0. Zakładam że startową 30 trzeba by raczej na pewno wymienić na 25 lub mniejszą pod kołowrotek wielkości 2500. Posiadam Talona MLXF -a ubranego w taki komplet ale nie jestem do końca zadowolony z niego. Czy warto się bawić w taką przekładkę czy tradycyjnie wybrać PB Minimy? Spasing bardziej trociowy.Jak pisze Wobi, o ile przeszłaby jeszcze 25Y w tytanie ,to dwie 6-ki i jedna 7-ka raczej do wymiany.Minimy od Match 20 do 4V lub L bedą dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wagner Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Ja często mówiłem, że nie ma powrotu z castingu do spinningu, bo ktoś kto dłuższy czas łowił z multikiem bierze do ręki spinning i nic mu tam nie pasuje - jakoś niewygodnie i ogólnie do kitu. ale sprawiłem sobie w Fishing Arcie Borona w spinningu (do tego nową daiwę infinity q, żeby już zrujnować się na amen, bo bogaty nie jestem) i cienko widzę moje castingowanie od maja... Sezon zaczynam w borach tucholskich z łódki i marnie widzę nawet łowienie krótkimi wędkami! Boronek ma .2.6m i oczywiście zabiorę krótkie i castingowe na łódź, ale coś czuję, że za dużo się nie napracują Dzięki Panie Wojtku, bo bomba (kto nie łowił boronem ten trąba!) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Ja często mówiłem, że nie ma powrotu z castingu do spinningu, bo ktoś kto dłuższy czas łowił z multikiem bierze do ręki spinning i nic mu tam nie pasuje - jakoś niewygodnie i ogólnie do kitu. ale sprawiłem sobie w Fishing Arcie Borona w spinningu (do tego nową daiwę infinity q, żeby już zrujnować się na amen, bo bogaty nie jestem) i cienko widzę moje castingowanie od maja... Sezon zaczynam w borach tucholskich z łódki i marnie widzę nawet łowienie krótkimi wędkami! Boronek ma .2.6m i oczywiście zabiorę krótkie i castingowe na łódź, ale coś czuję, że za dużo się nie napracują Dzięki Panie Wojtku, bo bomba (kto nie łowił boronem ten trąba!) Konkretnie na jaki model Borona padł wybór ? Mam kilka i to bardzo przyjemne wędeczki . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wagner Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) 2.6m 33g 20lb.Trochę mnie kusił ten oczko słabszy, ale wreszcie wziąłem ten i jestem przezadowolony. Wolałbym samemu sobie zrobić, ale uznałem, że za cienki jestem, by zbroić w końcu nietypowy blanki, który musi być inaczej podparty etc.Zaraz zrobię zdjęcie, pochwalę się. Obiecałem zdjęcie ugięcia, ale nie ma mi kto pomóc, a samemu mogę sobie zrobić kuku.Szału nie ma jeśli chodzi o jakość i mam wyrzuty sumienia, że musiałem kopniakiem usunąć książki, ale oto on Edytowane 22 Lutego 2014 przez Wagner 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 To był pierwszy mój boron którego zamówiłem 20 lb 8'6" , znam go doskonale złowił sporą ilość ryb . Ciekawa sprawa z tymi boronami , bo wydają się kijami sztywnymi ,podbijają znakomicie ,tną szczytem szybko i na temat ale pod rybką idą do dołu i końca nie widać mniejszy braciszek też był w moim posiadaniu ale nie pasował do łowiska i teraz cieszy nowego właściciela w Gdańsku , jeszcze ciekawszy moim zdaniem o bajecznym ugięciu , szybki bardziej uniwersalny (boleń ,szczupak) i jak łowisz delikatniej gumami 3" - 4 " szczupła guma główkami maksymalnie 21 g to trochę straciłeś ale ten to już taka mała armatka i będziesz pan zadowolony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wagner Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) Widziałem jak sprzedawałeś i gdybym nie miał tego to bym kupił natychmiast. nawet się zastanawiałem, czy by mi się nie przydał, bo był za śmieszne pieniądze i już sobie wynajdywałem argumenty, że jest mi wręcz niezbędny, no nic nie złowię jak go nie będę miał, ale wreszcie popukałem się w głowę Jeszcze słowo krytyki (konstruktywnej). Było widać, że zrobiony jest perfekcyjnie, przez kogoś, kto zjadł na tym zęby, ale przesadnie przybajerzony. Z wyglądu mi się nie podobał za cholerę, choć robił imponujące wrażenie. A z gustami - nie będziemy robić siary powtarzając banały Mam nadzieję, że się nie gniewasz! Powtarzam: wziąłbym go od razu, gdybym tego nie miał,był zrobiony świetnie! Mówię tylko o stu kolorach i bajerach, co mnie akurat się nie podobają Edytowane 22 Lutego 2014 przez Wagner 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Absolutnie się nie gniewam nawet uśmiałem się tęgo , obecnemu właścicielowi też nie za bardzo się podobał ale go polubi Ciągle szukam jakiegoś fajnego Designu ale chyba nie mam w tym dużo talentu Podobają mi się inne prace szczególnie Zielińskiego , z forumowiczów piękne kije robi Krzysiek a ja jeszcze muszę pracować ,pracować i jeszcze raz pracować ale uczę się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wagner Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) Moim zdaniem nie masz się czego uczyć, bo te lakierki, japońskie ringi, omoteczki kładziesz po mistrzowsku, no nie wiem co tam jeszcze można by poprawic. Tylko zamiast stu kolorów dwa i git :) A co do cw borona ja długo myślałem, czy nie wziąć tego, co Ty tak chwalisz, ale ja prawie nie łowię na kopyto 3 - no od wielkiego dzwonu. Moją gumą jest kopyto 4 i główki od 10 do 15 - bite 30g przy tej ostatniej, a prawie 30 przy dwunastce. Pan Wojtek powiedział mi, że borona lepiej nie przeciążać, więc właściwie dla mnie bardziej uniwersalnym jest ten 20lb.A, przelotki mam te nowe SIC Phenixa od 25 do 5.5 - bardzo fajne! Edytowane 22 Lutego 2014 przez Wagner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Moim zdaniem nie masz się czego uczyć, bo te lakierki, japońskie ringi, omoteczki kładziesz po mistrzowsku, no nie wiem co tam jeszcze można by poprawic. Tylko zamiast stu kolorów dwa i git :) A co do cw borona ja długo myślałem, czy nie wziąć tego, co Ty tak chwalisz, ale ja prawie nie łowię na kopyto 3 - no od wielkiego dzwonu. Moją gumą jest kopyto 4 i główki od 10 do 15 - bite 30g przy tej ostatniej, a prawie 30 przy dwunastce. Pan Wojtek powiedział mi, że borona lepiej nie przeciążać, więc właściwie dla mnie bardziej uniwersalnym jest ten 20lb. A, przelotki mam te nowe SIC Phenixa od 25 do 5.5 - bardzo fajne!W takim razie 20 lb jest w sam raz . Spokojnie te 30 g na luzie pociągnie w pełnym komforcie . Pana Wojtka nie znam ale skoro tak mówi to wie co mówi .Przelotki Pheniksa wzbudzają zaufanie .Pierścienie solidnie osadzone ,lekkie i łatwo je ustawić Mam je w PST 895 i odległości ok ! Boron z piątkami na szczycie da sobie doskonale radę i nie wpływa to ujemnie na jego szybkość . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wagner Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Są cholernie lekkie! Ja też Pana Wojtka nie znam, znam tyle, że kupowałem u niego kij i radziłem się. On mi doradził do moich potrzeb ten mocniejszy - no jak ja w ogóle w pudełku nie noszę kopyt 3, a lubię założyć 5"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawido Opublikowano 23 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 (edytowane) Mój SLF906 przez ostatnie dwa tygodnie przechodził testy paprochowo-carolinowe (do 7g + 4"), z obu wyszedł obronną ręką, by nie powiedzieć więcej... Dziś zaliczyłem na niego 70 cm rzeczego szczupaczka, zabawa trwała 3 minuty, zaś przyłowy klasycznych pajków (45-50 cm) z wód bieżących pozwalają się spacyfikować bardzo sprawnie. Ryby nie spadają i nie przegryzają. Czułość przy zastosowaniu główek 1,5g jest zadowalająca, a przy 2g cud miód, myślę że każdego świadomego dlubacza zadowoli. Muszę wreszcie napisać maila do Pana Krzysztofa z podziękowaniami... Pod siedemdziesiątką: Edytowane 26 Lutego 2014 przez Dawido Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Koledzy, czy ma ktoś kijek SLF7610-2 i może napisać realny górny cw dla niego. Czy da radę ostro podbić główkę 12g i 3"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Koledzy, czy ma ktoś kijek SLF7610-2 i może napisać realny górny cw dla niego. Czy da radę ostro podbić główkę 12g i 3"?Jutro będę go kończył,więc za kilka dni mogę Ci dać znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 @WOBI, będę wielce zobowiązany za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Czy ktoś z Was macał jednocześnie blanki SLF1006 i SLXF1006? To że XF to diabelna kosa już kilka osób potwierdzało, ale czy F-ka znacząco się różni od XF? Warto dołożyć dwie stówki na wyższy moduł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) F pójdzie w przy tym samym obciążeniu głebiej. XF ma w pewnym momencie tzw. stop F ma ten stop trochę dalej. Polecam XF bo to jest wg mnie szczyt finezji i szybkości do tych ryb i zawsze biorę od Krzyśka blank nielakierowany. Jeśli budżet okrojony to F nie będzie również złym wyborem. Edytowane 26 Lutego 2014 przez Forecast 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Spasing bardziej trociowy.Jak pisze Wobi, o ile przeszłaby jeszcze 25Y w tytanie ,to dwie 6-ki i jedna 7-ka raczej do wymiany.Minimy od Match 20 do 4V lub L bedą dobre.Witam,Piszę to bez przekąsu, podtekstów i ukrytych intencji, jako rodbuildingowy neofita, ale ze sporą ilością przerzuconych kijów. Czy mógłbyś mi Kolego wyjaśnić co masz na myśli, ewentualnie inni Koledzy, pisząc że tytany w L6 na szczyt to zbrojenie trociowe, a minimy 4 będą już ok i nietrociowe, a ściślej, jaka, poza ceną, jest zaleta minim w takim zbrojeniu?Łowimy lekko i ultralekko, wabiami najlżejszymi, najczęściej żyłką - mamy do wyboru najlepszy ciągle ring na świecie, najbardziej gładki, itd, i metalowe porowate, nierówne gówno, z jakością wykonania tak tragiczną ostatnio, że żeby wybrać set przelotek trzeba przerzucić kilka? Waga porównywalna. Światło przelotki porównywalne, Oddalenie od blanku, jednak minimalnie lepsze w TLSG, co ma znaczenie zwłaszcza kiedy kij jest mokry a żyłeczka cieniutka, i nie musi padać, wystarczy że jest rosa, że zanurzymy szczyt, itd.Ja żadnej, podkreślam żadnej zalety nie widzę, ale być może czegoś nie dostrzegam... O szumie linki na ringach i o tym, przy których linka pożyje dłużej nawet się nie zająknę.PozdrawiamArek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 F pójdzie w przy tym samym obciążeniu głebiej. XF ma w pewnym momencie tzw. stop F ma ten stop trochę dalej. Polecam XF bo to jest wg mnie szczyt finezji i szybkości do tych ryb i zawsze biorę od Krzyśka blank nielakierowany. Jeśli budżet okrojony to F nie będzie również złym wyborem. Więc nie ma wyboru, musi być XF.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Witam,Piszę to bez przekąsu, podtekstów i ukrytych intencji, jako rodbuildingowy neofita, ale ze sporą ilością przerzuconych kijów. Czy mógłbyś mi Kolego wyjaśnić co masz na myśli, ewentualnie inni Koledzy, pisząc że tytany w L6 na szczyt to zbrojenie trociowe, a minimy 4 będą już ok i nietrociowe, a ściślej, jaka, poza ceną, jest zaleta minim w takim zbrojeniu?Łowimy lekko i ultralekko, wabiami najlżejszymi, najczęściej żyłką - mamy do wyboru najlepszy ciągle ring na świecie, najbardziej gładki, itd, i metalowe porowate, nierówne gówno, z jakością wykonania tak tragiczną ostatnio, że żeby wybrać set przelotek trzeba przerzucić kilka? Waga porównywalna. Światło przelotki porównywalne, Oddalenie od blanku, jednak minimalnie lepsze w TLSG, co ma znaczenie zwłaszcza kiedy kij jest mokry a żyłeczka cieniutka, i nie musi padać, wystarczy że jest rosa, że zanurzymy szczyt, itd.Ja żadnej, podkreślam żadnej zalety nie widzę, ale być może czegoś nie dostrzegam... O szumie linki na ringach i o tym, przy których linka pożyje dłużej nawet się nie zająknę.PozdrawiamArekTorzite jest lepszy A poza tym tytanowe 6 na szczycie będą ok. Można zamiast 2 siódemek zastosować jedną i pojechać resztę na L 5,5, aczkolwiek i szóstki się sprawdzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Czy do wcześniej wspomnianego blanku SLXF1006 odpowiedni byłby komplet tytanów Fuji TYSG 30,16,10,08L ,TLSG 2x7 ,3x6 ,TFST 6-2,0. Haja, ale z tym, że to spacing trociowy także polemizujesz? Bo kwestia alternatywy - cóż, zapewne podlega dyskusji - natomiast układ jak cytowany, to moim skromnym zdaniem pasuje do kija 20lb, albo więcej. Jak już iść w tytany, to zmniejszyć całość o rozmiar, albo i dwa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) Haja, ale z tym, że to spacing trociowy także polemizujesz? Bo kwestia alternatywy - cóż, zapewne podlega dyskusji - natomiast układ jak cytowany, to moim skromnym zdaniem pasuje do kija 20lb, albo więcej. Jak już iść w tytany, to zmniejszyć całość o rozmiar, albo i dwa. 6tki do duze przelotki... Edytowane 27 Lutego 2014 przez Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Co ciekawe L-ki mają krawędź ringu, tą bliższą blanku, bliżej niż 5,5. Friko zwrócił mi na to uwagę - sprawdziłem - faktycznie tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 No to się właśnie dowiedziałem, że mam w domu prawie same trociówki, z wielkimi przelotkami, a kurde nad Parsętą bywam jedynie kilka dni w rokuKrzysiu, czy Ty kiedykolwiek łowiłeś kijem 3m ze startową 20 kończonym na ringach 4 żyłką 0,14-0,12mm i wobkiem 1,2g z kotwiczką - ja owszem i zdecydowanie zostaję przy swoich trociówkach .@krzysiek, @guzu - a jakieś rzeczowe argumenty na rzecz zmniejszania tunelu to Panowie macie, czy ograniczycie się do piramidki6lb - 68lb - ?12 lb - ?i napisania, że 6 to duże przelotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) 6 to bardzo duże przelotki , w zupełności wystarczą 4 . Ja łowię kijem 25 lb ! z przelotkami no 4,5 na szczycie i nie wyobrażam sobie inaczej . Rzeczowym argumentem jest to że nie zauważyłem jakiś różnic związanych z odległościami , kij jest szybki ,cięty . Mała waga przelotek uwydatniła tylko cechy blanku .Nikt nikomu nie zabroni zakłądać 6stek na szczycie ale to jest rujnowanie akcji i szybkości tego blanku Edytowane 27 Lutego 2014 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Artur, tak wszystko się zgadza, ale zwróc proszę uwagę na okoliczności - żyłeczka i przynęta do kilku gram. Poza tym tytany L6 są w tej samej wadze co polecane wyżej minimy 4, więc wagowo tu nic nie psują, no chyba, że zaraz zaczniemy mówić o większych oporach powietrza przy wymachu z większymi przelotkami Dla małego zobrazowania takie dwa cudaki:Startowa 16 końcowe 4 lub 3,5 - wszystko Fuji Titanium SICI po kolei, gumka 3" na główce 10 gram i plecionce 10lb z Shimano 4000 leci za horyzont, a kije mają 2,3 i 2,4m - jednoskłady wszystkie klękają, a kije od 2,7m metra zbrojone róznorako nie konkurują albo są na równi jeśli chodzi o odległośćWirówka nr 2, jakieś 5 gram, czy kopytko 5 cm na główce 5-6gram i podobnej jw. pletce lata jak MesserschmittPodobne przynęty na żyłce 0,16 i 0,23 (takie średnice testowałem) już znacznie gorzej, mimo że ringi przelotek w tunelu są troszkę oddalone od blanku.Czy to czegoś dowodzi, no może jedynie tego, że te konkretne przelotki są stworzone do plecionki, a z żyłką radzą sobie gorzej. Pletka jednak potrzebuje mniej miejsca w tunelu, dzięki czemu mniej gaśnie, a żyłka, no cóż spirala i jeszcze raz spirala...Dlatego mi lepiej się sprawdzają w UL większe przelotki - a skoro wagowo nic nie kuca, nadal będę za jaziami latał z trociówką, chyba, że mnie ktoś przekona... Krzysiu, 5,5L i 6L mają krawędź dolną dokładnie w tej samej odległości od blanku - trafna uwaga. Dobra, z mojej strony koniec OT w wątku, jak by nie było, o pracowni FA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi