Skocz do zawartości

FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa

barwena1977

Rekomendowane odpowiedzi

Ale jaki to problem zamówić u pana Krzyśka Blaasika 6lb ze wzmocnionym dolnikiem do np.8lb? Myślę,że problemu nie będzie

Nie znam się, ale czy nie lepiej kupić coś, co już trochę się po świecie wala i coś o tym wiadomo? Pan Krzysiek dowinie dolnik o 2 funty i... ? Arek coś o tym napisał wczoraj chyba.

Z drugiej strony zawsze można czuć dumę, że włożyło się swoją cegiełkę w dział Badań i Rozwoju polskiego  Tube Rolling Technologies.

• Like 1

Nie znam się, ale czy nie lepiej kupić coś, co już trochę się po świecie wala i coś o tym wiadomo? Pan Krzysiek dowinie dolnik o 2 funty i... ? Arek coś o tym napisał wczoraj chyba.

Z drugiej strony zawsze można czuć dumę, że włożyło się swoją cegiełkę w dział Badań i Rozwoju polskiego Tube Rolling Technologies.

Jak klient chce kwadratowe ugiecie- to takie dostanie.

klient nasz pan !

• Like 2

Okey, faktycznie wczoraj to przerabialiśmy z boronkiem. Ale jest ryzyko, jest zabawa ;) :lol: 

Dobra, poważniej. Mam czas żeby pomyśleć, pochopnie nie podejmę żadnej decyzji bo w moim przypadku odsyłanie raczej nie wchodzi w rachubę. W końcu ja kupuję tylko gołe blanki a wędki sam składam. Ciężko było by odesłać sam blank w nienaruszonym stanie po uprzedniejszym uzbrojeniu. Co innego w przypadku zamówionej wędki, tu problemów nie ma. Choć z Krzysztofem nigdy nic nie wiadomo. Może by przyjął taką "reklamację", facet porządny więc... ;)

slim 10 lb 2-14 g ten ci się spodoba , kij się sam ładuje bez przynęty niesamowita katapulta , na pewno dasz radę podać przynęty o wadze 1,5 g naprawdę polecam

Dziesięcio funtówka miotająca 1,5g żuczkami, jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć mimo że lubię ową pracownię. Lecz wszystko przed mną :)

Dziesięcio funtówka miotająca 1,5g żuczkami, jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć mimo że lubię ową pracownię. Lecz wszystko przed mną :)

Kluczem jest to że kij ładuje się pod własnym ciężarem. Mam F-kę Blaasa 10 lb zachowuje się podobnie i naprawdę da się rzucać micro przynętami. Nie jest to może tak komfortowe rzucanie jak wędką o mniejszej mocy , ale za to gdy uwiesi się coś większego jest z czego pociągnąć.

Owszem masz rację ale zawsze mogę pokombinować z setem przelotek i założyć ciut większe. Nie startować od KL-H 16 a od 20 przez co będzie ona bliżej młynka i wzmocni dolnik. I właśnie bym skłaniał się ku takiej opcji: SLF 8'6" 6lbs w wersji nano z możliwością głębszego i zarazem bezpiecznego gięcia.

Kluczem jest to że kij ładuje się pod własnym ciężarem. Mam F-kę Blaasa 10 lb zachowuje się podobnie i naprawdę da się rzucać micro przynętami. Nie jest to może tak komfortowe rzucanie jak wędką o mniejszej mocy , ale za to gdy uwiesi się coś większego jest z czego pociągnąć.

Miałem Fke 10'-10lb.,uzbrojoną ciężko w alconite,od 30 do 6 na szczycie (własnie celem rozmiękczenia),ale ładować (tzn.lekko i celnie rzucać) to się ona zaczynała od 3,5-4g.Dlatego przesiadam się na XF-6lb.(kilka takich zbudowałem)  gdyż docelowo kijek służy głównie do łowienia jazi na smużaczki 1,5-4g. Blaas F 10lb. to moim zdaniem fajny blank pod lekki uniwersał:kleń,pstrąg,bolek,szczupak w zakresie 3,5-15g(ma dość twardy,mocny szczyt)

Miałem Fke 10'-10lb.,uzbrojoną ciężko w alconite,od 30 do 6 na szczycie (własnie celem rozmiękczenia),ale ładować (tzn.lekko i celnie rzucać) to się ona zaczynała od 3,5-4g.Dlatego przesiadam się na XF-6lb.(kilka takich zbudowałem)  gdyż docelowo kijek służy głównie do łowienia jazi na smużaczki 1,5-4g. Blaas F 10lb. to moim zdaniem fajny blank pod lekki uniwersał:kleń,pstrąg,bolek,szczupak w zakresie 3,5-15g(ma dość twardy,mocny szczyt)

Mialem dokładnie tak samo na początku 10' F 10lb a pozniej 6 lb XF w długości 10'. Tylko z tą małą różnicą, że oba sobie zostawiłem.

A co do zastosowań 10lb F w pełni się podpisuję pod słowami Wojtka :)

Pzdr P

• 3 tygodnie później...

Witam

Krótka sesja zdjęciowa nowego nabytku Blaas XF 2,75m 2-6lb 1,5-12g.

Dziś odebrany :D

Porównanie z poprzednim kijem Vegter Boron

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

126b80c53f86032emed.jpg

1346fb3183ed884amed.jpg

Kijek do finezyjnego łowienia

Na zdjęciach widać jaka jest różnica w grubości szczytówek

ca886ffc062bb5f3med.jpg

d743c5a2e08392demed.jpg

Wędka uzbrojona w przelotki S6 tytanowe pierścień cyrkonowy, uchwyt kołowrotka KDPS + DPSM, całość wagowo 103g.

03f38a32f757884dmed.jpg

Rękojeść wykonana według poniższego projektu

Usunąłem niektóre wymiary ponieważ należy zaprojektować to indywidualnie do średnicy i długości blanku

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/223a48033dca970b.html

SLXF906_2_OKON_Blank_NANO.jpg

Wszystko wykonane bardzo starannie

Jestem pewien, że kijek sprawdzi się tak jak poprzednie

Pozdrawiam

Edytowane przez zenek
  • Like 3

Kije, które mam z pracowni FishingArt, przypadły mi do gustu

Jeden kij z pracowni zastępuje mi dwa seryjne  

Najbardziej podoba mi się to, że mogę kupić blank pod indywidualne zamówienie, bez dopłaty

Jeżeli chodzi o wykonanie blanku to zawsze dostałem, co zamawiałem

W wolnej chwili robie mały projekcik jak ma wyglądać rękojeść, jakich komponentów użyć  

Montaż komponentów pozostawiam pracowni, wyjaśniając moje oczekiwania i przeznaczenie kija

Jeszcze żadnej wędki nie złamałem, chociaż za bardzo ich nie oszczędzam :D

Tak odpoczywają kije z pracowni FishingArt :D

3355b0e08153b456med.jpg

• Like 3

• 2 tygodnie później...

Blaas XF 2,75m 2-6lb 1,5-12g

I do mnie dotarł ten patyk. Od dawna czegoś takiego szukałem, razem z tytanami tworzy idealną parę. Stosunek szybkości do ugięcia idealny. Dla mnie będzie to kijek pod kropki i być może pod okonie.  Gnie się idealnie nie jest to klucha a tym bardziej sztywny kołek.

Blaas XF 2,75m 2-6lb 1,5-12g

I do mnie dotarł ten patyk. Od dawna czegoś takiego szukałem, razem z tytanami tworzy idealną parę. Stosunek szybkości do ugięcia idealny. Dla mnie będzie to kijek pod kropki i być może pod okonie.  Gnie się idealnie nie jest to klucha a tym bardziej sztywny kołek.

Dobrze, że nie szukam takiej wędki, bo z Twojego opisu nic nie wynika. Chaos czysty.

Ten akurat model blanku świetnie wyszedł Krzysztofowi.Każda firma ma lepsze i gorsze konstrukcje ma też perełki.Właśnie ten XF jest moim zdaniem takim rodzynkiem.Musi być uzbrojony w lekkie przelotki i nie malować tego blanku.Miałem w rękach malowany i bez lakieru.Różnica jest dość mocno odczuwalna.Fajna sprężyna jaziowo/kleniowa.