Skocz do zawartości

FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa

barwena1977

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Przegłądałem stronkę FA i zauważyłem że oferta blanków jest bogatsza o dwie nowe wersje

- Kraag F Nano 

- Kraag XF Nano

Ktoś może wie coś na ich temat? Jakiś czas temu rozmawiałem z Krzysztofem i coś wspominał że ma zamiar wypuścić blanki stworzone bardziej do przynęt gumowych, przypuszczam że to właśnie te blanki.

( http://www.fishingart.eu/8-Blanki.htm )

Witam, super blanki dla osób, które chcą mieć blank z cienką szczytówką bez wklejki, F pracuje do 2/3 XF do 1/3 później blanki wykazują spory przyrost "mocy". To tak na sucho, na pewno będę zbroił XF do 4lb i F do 6lb. Wtedy napiszę coś więcej. Mam zamiar wykorzystać te blanki do łowienia jaskółkami bo pomimo cienkiej szczytówki blank wydaje się być bardzo stabilny. Pozdrawiam

• Like 3

Witam, super blanki dla osób, które chcą mieć blank z cienką szczytówką bez wklejki, F pracuje do 2/3 XF do 1/3 później blanki wykazują spory przyrost "mocy". To tak na sucho, na pewno będę zbroił XF do 4lb i F do 6lb. Wtedy napiszę coś więcej. Mam zamiar wykorzystać te blanki do łowienia jaskółkami bo pomimo cienkiej szczytówki blank wydaje się być bardzo stabilny. Pozdrawiam

Piszesz  że będziesz zbroil XF do 4lb.Nie widzę w tabeli do 4lb.Jest ale 5lb.

Czy mógłbyś precyzyjnie napisać który to blank ?

• Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Pozwolę sobie i ja kilka słów o mojej pierwszej wędce na blanku FA. Kiedyś widziałem kijek na blanku Blaas F w Warszawie na pokazie i postanowiłem, że jak w przyszłości znów więcej będę łowił na spinning to coś takiego chciałbym mieć. No i się stało i mam Blaas SLF706-2N. Chodziło mi o wędkę na okonie i na wczesnowiosennego pstrąga. Przynęty to gumy, woblery i czasem wirówki.
Przed zamówieniem oczywiście zajrzałem do wątku, pogadałem z tym i z owym. Jeden z rozmówców dość mocno mnie odwodził od wybranego przeze mnie blanku, że się będzie słabo ładował, gasł, trzasł i co jeszcze nie pamiętam. Oparłem się jednak na opiniach zadowolonych użytkowników z forum, ale przede wszystkim na kilkuletniej „współpracy” z Krzyśkiem Zielińskim i na jego doświadczeniu.

Kij otrzymałem na początku grudnia i od razu śmy się nad wodę udali. Lekka zmia 15/16 pozwoliła na częste jego używanie. Do kwietnia miałem tym kijem złowionych sporo ryb w tym kilkanaście okoni 25-37 cm, kilka szczupaków pistoletów, kilkanaście średnich pstrągów. Kij spełnia w 100 % moje oczekiwania. Całkiem dobrze się ładuje już z czeburaszką 2 gr + 2' kopytko, od 4 gram ołowiu to już prawdziwa katapulta. Najciężej łowiłem nim do tej pory czeburaszka 8 gr + 3' Keitech. Opad szczytówka zaczyna pokazywać od 3 gr + guma. Łowiłem z plecionkami 0,3 i 0,6. Poniżej ołowiu 3 gr trzeba obserwować linkę bo szczyt nie gada, 8 gr ołowiu łowi się komfortowo. Myślę, że i 10 gr + 3' guma bez problemu można podbijać.

Woblery pstrągowe z jakimi kij współpracował to głównie japończyki; Duo Ryuki 40, 50, Grace Minnow 50, Zip Baits Rigge 56, różne Pontoon21 do 6 cm. I tu bez problemu można podać wabik z nadgarstka na kilka metrów i poprowadzić w nawet silnym nurcie. Co do mocy wędki to na bank z zimowym i wczesnowiosennym niezbyt silnym jeszcze 40+ spokojnie sobie poradzi. Późniejsza silna ryba nie wiem. Ale wiem, że skoro można silną rybę dość szybko wyholować miękką muchówką #4 czy #5 to i takim kijem też nie powinno być problemu.

Wiosną miałem też możliwość na jeziorze posprawdzać jak kij współpracuje z okoniowymi woblerami twitchingowymi. Zaskoczył mnie bo bez problemu ciąga woblery typu minnow do 8 cm, ze sterami umożliwiającymi zejście do 1,2 -1,5m. Wspomniane Zip Baits Rigge, Duo MOAB, Jackall Squad Minnow, Cold Minnow, Pontoon21 Cablista, Agaron. Doskonale też prowadzi się nim poppery jak np. PopX, Baby PopX, wolkery DogX Baby itp.

Wędka szybka, ale z ładnym ugięciem jakie lubię. Dobrze trzyma małą rybę, i jej dość cienki dolnik ma wystarczająco mocy by przytrzymać coś większego podczas przyłowów. Mi się nie trafiło akurat jeszcze, ale rozmawiałem z osobami co Blaasami o tej mocy zatrzymywali już większe sztuki.

Dla uniknięcia burzy i dla kolegów zdobywających punkciki do forumowej reputacji napomnę, że nazwy woblerów wymieniłem nie w celu reklamowania kogoś lub czegoś tylko zobrazowania możliwości kija, bo znając modele można sobie sprawdzić wagę, kształt i co nieco wyobrazić :)

Z czystym sumieniem mogę polecić Blaasa. Dobry polski produkt, z dobrą gwarancją i serwisem na miejscu - gdyby co.
Obecnie czekam na Kraaga SKF6611-2N do trochę cięższych i większych gum oraz woblerów minnow 9-13 cm do twitcha. Jak połowie nowym kijem to też coś postaram się napisać.

post-46323-0-70730200-1469481086_thumb.jpg

• Like 16

• 2 tygodnie później...

Mam nowy kij spin - Kraag F Nano 2,6 2-7lb 1-12g i odkrywam na nowo wędkarstwo... Świetne uzupełnienie muchy. Wczorajszy przyłów szczupaczka średniaka podniósł mocno ciśnienie. Praktycznie cały dzień kij przyklejony do łapy. Młynek Stella C2000S + mono, wahadełka Pawła Nadrowskiego 4-7 gram. Rzucałem też nimfo-jigiem 0,86 gram, dało radę bez komfortu. 

• Like 7

Długość 2,6 m czyli blank dwuczęściowy. Możesz napisać, na ile oceniasz jego realny ciężar wyrzutu dla główek jigowych?

Łowię głównie na wahadła a wspomniany jig to duża nimfa na haku jigowym + główka 4,5 mm wolfram. Trudno więc mi ocenić typowy "jig guma". Komfort dla wahadeł (moja ocena) 9-10 gram max. Generalnie SUPER blank no i kijek jako gotowiec. Mam fotki, może później wstawię kilka.

• Like 2

Nie mam takiej fotki o jaką pytasz. Zrobiłem kilka pod swoje potrzeby - detale. Kij przy szczupaczku 60 cm parkującym w gęstych zielach ugiął się jak muchówka #4, nie byłem pewien ile mogę pociągnąć by nie słyszeć trzasku. Na szczęście ryba wyszła na czystą wodę co pomogło zakończyć zabawę. Bardzo polubiłem ten kij, lekki sprężysty z pazurem, prawdziwa maskotka...  ;) Fotki nic istotnego nie pokazują po za tym co lubię, dopracowany dolnik - gała, wahadła w przedziale 5-9,5 gram.

http://i1378.photobucket.com/albums/ah112/agencjafolder/kij-07_zps8opkmxf9.jpg~original

http://i1378.photobucket.com/albums/ah112/agencjafolder/kij-02_zpsnj8fmfsb.jpg~original

http://i1378.photobucket.com/albums/ah112/agencjafolder/kij-09_zpsgttqiclw.jpg~original

• Like 7

Byku,- ten Pan opowiada o spotkaniu z Krzyśkiem i o swoim zachwycie nad powtarzalnością parametrów blanków i o ich stopniu dopracowania,- co pokazuje poprzez przyczepianie odważników odpowiadających ciężarowi sznura w odpowiednich klasach do klasy wędki. Chodzi o muchówki Ventus.

Do tego mała reklama, że wszystkie modele znajdują się na jego stronie i że mają co prada nie najniższą cenę ale także nie najwyższą ale zważywszy na ich jakość cena jest bardzo przyzwoita. To takie z grubsza i wolne tłumaczenie ;)  

• Like 3