Patryk1125 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Ja mam kij na tym 16-funtowym blanku w wersji o długości 7'6 czyli po naszemu 2,3 m (do sprzedania, ale na razie nie wystawiam, bo to nie sezon na takie kije i brak chętnych). Spokojnie poradzi sobie z główką 30-32 g plus pięciocalowa guma. Blank dość sztywny i bardzo czuły. Fotek ugięcia nie mam, ale jest ono płynne. Tyle tylko, że aby blank zaczął pracować na całej długości, potrzeba już będzie ryby od 3-4 kg wzwyż.Dłuższy brat zapewne będzie zupełnie inaczej się zachowywał. Mimo wszystko dzięki za info ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Dłuższy brat zapewne będzie zupełnie inaczej się zachowywał. Mimo wszystko dzięki za info ☺ Zapewne tak. Jakie widzisz zastosowanie dla tego blanku w podanej przez Ciebie długości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zapewne tak. Jakie widzisz zastosowanie dla tego blanku w podanej przez Ciebie długości?Uniwersal sandaczowy na wieczorno/nocne łowienie. Przynęty to wobki 9-11cm i gumy 10cm na główkach 7-25g. Pewnie wybór padnie na 16lb, w kolorze night blue ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Kraag XF to blank dedykowany pod gumy, ale tego swojego 16-funtowego 2,3 m przetestowałem też przy sandaczowych wobkach 9-10 cm w nurcie rzecznym. Spisuje się bez zarzutu.Jeśli chodzi o gumy, to przy twardym dnie opad pozwala poczuć i zaczyna pokazywać od ok. 10g główki lub czeburaszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpinDoktor Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - Blaas Slim. Potrzebuje info na temat blanku SLS9010-2N cw. 2-14g. Pytanie brzmi:-czy dolna granica cw. czyli 2 gramy jest realna i wędka na tym blanku rzuci na przyzwoitą odległość wabik o wadze dwa gramy?Mam w swoich pudełkach kleniowych sporo woblerków w przedziale wagowym 1,5 - 2 gramy i bardzo chciał bym z nich jeszcze skorzystać.Byłem prawie przekonany do zbudowania wędki klenio/jaziowo/okoniowej na blanku Blaas-a SLXF906-2N ale boje się tych 6lb w realiach warszawskiej Wisły (choć nie tylko na Wisłę potrzebuje takiej wędki). Czy pomysł aby zastosować do wędki kleniowej zbrojenia typu Delfin + Delta ma sens? Czy pomoże to w znaczącym stopniu wykorzystać możliwości blanku? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 SpinDoktor możę z tym pytaniem powinieneś się podpiąć pod ten temat:http://jerkbait.pl/topic/69718-jaki-blank-pod-kleniajazia-blaas-batson-mhx/page-7 Ja sam zdecydowałem się na Blass-a SLXF966-2N na tym blanku powstał mój nowy kijek kleniowo-jaziowy,który już niedługo pojawi się napewno w wątku naszego forumowego rodbuldingiera 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpinDoktor Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 SpinDoktor możę z tym pytaniem powinieneś się podpiąć pod ten temat:http://jerkbait.pl/topic/69718-jaki-blank-pod-kleniajazia-blaas-batson-mhx/page-7 Dużo tu o blankach Blaas-a. Myślałem że to odpowiednie miejsce na takie pytanie.Posłucham rady kolegi i podepnę się pod podany wyżej temat. Z nadzieją że ktoś coś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Mam w swoich pudełkach kleniowych sporo woblerków w przedziale wagowym 1,5 - 2 gramy i bardzo chciał bym z nich jeszcze skorzystać. Jak masz jakieś ciekawe woblerki a miałbyś ich nie używać to chętnie coś przygarnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpinDoktor Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Jak masz jakieś ciekawe woblerki a miałbyś ich nie używać to chętnie coś przygarnę Dzięki za "dobre chęci" przygarnięcia moich ulubionych smużaków ale wolałbym jednak wybrać kijek który je obsłuży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Dzięki za "dobre chęci" przygarnięcia moich ulubionych smużaków ale wolałbym jednak wybrać kijek który je obsłuży...To posłuchaj Wojtka dobrze gada. SLXF966 czy 906 super obsługuje takie właśnie maleństwa. Sam go na taki właśnie blank namówiłem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 To posłuchaj Wojtka dobrze gada. SLXF966 czy 906 super obsługuje takie właśnie maleństwa. Sam go na taki właśnie blank namówiłem No i się wydało w którym wątku się pojawi nowy kijek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Chłopaki dobrze prawią, sam używam wersji SLXF 966-2N pod takie łowienie i jest extra, jeden z fajniejszych blanków na rynku pod takie łowienie.Kilka też zbudowałem i koledzy nie narzekają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Czy pomysł aby zastosować do wędki kleniowej zbrojenia typu Delfin + Delta ma sens? Czy pomoże to w znaczącym stopniu wykorzystać możliwości blanku? Hmmm, zbrojenie w Delfina+Deltę wykorzystuje możliwości blanku w sposób maxymalny, a czy do wędki kleniowej ma to sens, pewnie ma, głównie z powodu lekkości zestawu i czegoś w rodzaju "wzrostu mocy roboczej wędziska".To zbrojenie ułatwia też wybór blanku. Przy wyborze osobistym, oględzinach, zaobserwowałem, że jest najmniejsza różnica pracy i ugięcia gołego blanku w porównaniu do uzbrojonego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszD Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - Blaas Slim. Potrzebuje info na temat blanku SLS9010-2N cw. 2-14g. Pytanie brzmi:-czy dolna granica cw. czyli 2 gramy jest realna i wędka na tym blanku rzuci na przyzwoitą odległość wabik o wadze dwa gramy?Mam w swoich pudełkach kleniowych sporo woblerków w przedziale wagowym 1,5 - 2 gramy i bardzo chciał bym z nich jeszcze skorzystać.Byłem prawie przekonany do zbudowania wędki klenio/jaziowo/okoniowej na blanku Blaas-a SLXF906-2N ale boje się tych 6lb w realiach warszawskiej Wisły (choć nie tylko na Wisłę potrzebuje takiej wędki). Czy pomysł aby zastosować do wędki kleniowej zbrojenia typu Delfin + Delta ma sens? Czy pomoże to w znaczącym stopniu wykorzystać możliwości blanku? Co do blanków, koledzy już podpowiedzieli Jeśli chodzi o pomysł z Deltą, stosunkowo mało takich kijów się zbroi, więc o opinie może być trudno. Moja opinia, z racji, że mogę być nieobiektywny, raczej niewiele wnosi, ale jednak. W każdym kiju to zbrojenie pomoże lepiej wykorzystać blank. Jeśli mamy do czynienia z kijem o kołkowatym dolniku, można liczyć na bardzo duży uzysk mocy. O ile zbrojony klasycznie zacznie pokazywać kolano na wysokości stożka, nie uruchamiając w pełni dolnika, to w Delcie wystarczy to miejsce gęściej podeprzeć i zepchnąć obciążenie niżej. Jeśli mamy blank, który ma stosunkowo mocny środek względem bardzo reaktywnego dolnika, wystarczy ten środek podeprzeć rzadziej a dolnik wesprzeć gęściej przelotkami. W obu przypadkach przy obciążeniach zbliżających się do max. możliwości uzyskamy ugięcie płynniejsze, rozłożone na większej długości blanku. Oczywiście wystąpi to w sytuacji kiedy klasycznie zbrojone blanki w obu przypadkach już by się poddały. Zwracam na to uwagę ponieważ spotkałem się z twierdzeniem, że zbrojenie Delta przeciąża dolnik, że przy większych obciążeniach jest mniejsza amortyzacja niż w kijach klasycznie zbrojonych. Nic bardziej mylnego, Piewcy takich teorii nie dysponują dostateczną wiedzą aby w ogóle zajmować się tematem zbrojenia, ani w teorii ani tym bardziej w praktyce, zwłaszcza jeśli robią to komercyjnie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Oczywiście że Delta generuje większą siłę w dole niż klasyczne uzbrojenie nawet z tego względu że jest więcej przelotek na dłuższym odcinku i w dole są niższe te które doginają dół , w klasycznym zanim taka siła zostanie wygenerowana zostaje wyłapana przez kabłąk kołowrotka i uruchamia się w najlepszym wypadku hamulec jak jest dobrze ustawiony czyli reasumując same zyski bo blank będzie lepiej wykorzystany i mamy jeszcze jakiś obszar amortyzacji gdzie w klasycznym uzbrojeniu już dawno się skończył bo siła została wyłapana przez kabłąk nie uruchamiając dolnika . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Blaas SLXF966 w Delfinie i Delcie będzie gotowy na koniec przyszłego tygodnia, dla siebie składam Edytowane 9 Stycznia 2017 przez Hubertus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpinDoktor Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Bardzo dziękuje za opinie. Wypowiedziała się w temacie "forumowa śmietanka" więc nie wypada się nie zgodzić tylko słuchać, czytać i wyciągać wnioski. Co do blanku jestem już przekonany i uświadomiony że z tych dwóch wybór jest jeden. Co do zbrojenia Delfin + Delta zrozumiałem że się da. Czy warto? Trzeba przeanalizować wszystkie za i przeciw. Kusi mnie żeby to zrobić z samej przekory bo jak Janusz napisał kleniólwek w ten sposób zbroi się niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpinDoktor Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Blaas SLXF w Delfinie i Delcie będzie gotowy na koniec przyszłego tygodnia, dla siebie składam Hubercie napisz proszę jaki to konkretnie blank i jaka liczba przelotek wychodzi aby podeprzeć linkę w delcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 W Delfin+Delta mam obecnie 3 kijki z FAKraga SKXF 665-1NKraga SKXF 7016-1NA teraz robię kleniowego SLXF 966-2N przelotek zapodałem 14 plus szczyt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszD Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Bardzo dziękuje za opinie. Wypowiedziała się w temacie "forumowa śmietanka" więc nie wypada się nie zgodzić tylko słuchać, czytać i wyciągać wnioski. Co do blanku jestem już przekonany i uświadomiony że z tych dwóch wybór jest jeden. Co do zbrojenia Delfin + Delta zrozumiałem że się da. Czy warto? Trzeba przeanalizować wszystkie za i przeciw. Kusi mnie żeby to zrobić z samej przekory bo jak Janusz napisał kleniólwek w ten sposób zbroi się niewiele. Moja wina, nie potrafiłem wytłumaczyć, albo zrobiłem to w sposób niezrozumiały Absolutnie nie starałem się wytłumaczyć, że da się uzbroić w Delcie. Oczywiste jest, że jeśli montuje się Delfina, to każdy blank da się uzbroić w Deltę więc nie starałem się tego tłumaczyć Starałem się pokazać jedną z korzyści tego zbrojenia, istotną w odniesieniu do wskazanego przez kolegów blanku 6 lb. i Twoich rozterek odnośnie hipotetycznie zbyt małej mocy w konfrontacji z warszawską Wisłą. Oczywiście nie jest to jedyna zaleta tego zbrojenia. Jeśli mogę coś zasugerować, uważam, że tylko z przekory na pewno nie warto budować kija 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszD Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 W Delfin+Delta mam obecnie 3 kijki z FAKraga SKXF 665-1NKraga SKXF 7016-1NA teraz robię kleniowego SLXF 966-2N przelotek zapodałem 14 plus szczyt O tak, 14+ mi się podoba dobra liczba, zrobi robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpinDoktor Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 W Delfin+Delta mam obecnie 3 kijkiA teraz robię kleniowego SLXF 966-2N przelotek zapodałem 14 plus szczytCzyli nie jest to jakaś dramatycznie duża liczba przelotek. Nawet patrząc od strony różnicy w kosztach to kijek w tej długości zbrojony tradycyjnie trzeba by było ubrać w 10-11 przelotek + szczyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpinDoktor Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Moja wina, nie potrafiłem wytłumaczyć, albo zrobiłem to w sposób niezrozumiały Absolutnie nie starałem się wytłumaczyć, że da się uzbroić w Delcie. Oczywiste jest, że jeśli montuje się Delfina, to każdy blank da się uzbroić w Deltę więc nie starałem się tego tłumaczyć Starałem się pokazać jedną z korzyści tego zbrojenia, istotną w odniesieniu do wskazanego przez kolegów blanku 6 lb. i Twoich rozterek odnośnie hipotetycznie zbyt małej mocy w konfrontacji z warszawską Wisłą. Oczywiście nie jest to jedyna zaleta tego zbrojenia. Jeśli mogę coś zasugerować, uważam, że tylko z przekory na pewno nie warto budować kija Janusz twoja wiedza i chęć podzielenia się nią w tym temacie jest nieoceniona...Dziękuje... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszD Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Czyli nie jest to jakaś dramatycznie duża liczba przelotek. Nawet patrząc od strony różnicy w kosztach to kijek w tej długości zbrojony tradycyjnie trzeba by było ubrać w 10-11 przelotek + szczyt. A czy w kiju 9'6" 10/ 11 + top to tak dużo. Patrząc od strony kosztów 1x KL-H 10 + 13x 4,5 / 4 KT/KB nie będzie tak źle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Bardzo dziękuje za opinie. Wypowiedziała się w temacie "forumowa śmietanka" więc nie wypada się nie zgodzić tylko słuchać, czytać i wyciągać wnioski. Co do blanku jestem już przekonany i uświadomiony że z tych dwóch wybór jest jeden. Co do zbrojenia Delfin + Delta zrozumiałem że się da. Czy warto? Trzeba przeanalizować wszystkie za i przeciw. Kusi mnie żeby to zrobić z samej przekory bo jak Janusz napisał kleniólwek w ten sposób zbroi się niewiele.Co do zastosowania Delty to na pewno będzie miało to sens jeżeli da się uruchomić bardziej dolnik niż przy zwykłym tradycyjnym uzbrojeniu ,ale to już zależy od właściwości blanku . Nieporozumieniem byłoby zbrojenie różnych kijów Hot Shotowych czy też blanków w których mamy betonowy dół jak Kragi ,MHX P904 itp itd . Mając betonowy dół na nic zdadzą się te zabiegi ,bo nawet niskie przelotki ustawione bliżej kołowrotka nie wymuszą pracy i dodatkowej amortyzacji . W tym konkretnym przypadku przy blanku pracującym "pełną piersią" zabieg taki ma jak najbardziej sens i kij będzie miał dużo większe możliwości amortyzacji niż przy tradycyjnym zbrojeniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi