Skocz do zawartości

FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa

barwena1977

Rekomendowane odpowiedzi

Janusz twoja wiedza i chęć podzielenia się nią w tym temacie jest nieoceniona...Dziękuje...

Mam wrażenie, że trochę za bardzo się rozpędziłeś ;) niepotrzebnie pompujesz balonik, oczekiwania Twoje i innych którzy ulegną Twoim sugestiom przerosną stan faktyczny, mnie takie kadzenie peszy, wiec w końcu po angielsku opuszczę salę i fajny, chociaż offtopowy temat dokona żywota przed czasem B)

Co do zastosowania Delty to na pewno będzie miało to sens jeżeli da się uruchomić bardziej dolnik niż przy zwykłym tradycyjnym uzbrojeniu ,ale to już zależy od właściwości blanku . Nieporozumieniem byłoby zbrojenie różnych kijów Hot Shotowych czy też blanków w których mamy betonowy dół jak Kragi ,MHX P904 itp itd . Mając betonowy dół na nic zdadzą się te zabiegi ,bo nawet niskie przelotki ustawione bliżej kołowrotka nie wymuszą pracy i dodatkowej amortyzacji . W tym konkretnym przypadku przy blanku pracującym "pełną piersią" zabieg taki ma jak najbardziej sens i kij będzie miał dużo większe możliwości amortyzacji niż przy tradycyjnym zbrojeniu.

Więc właśnie to starałem się wytłumaczyć kilka postów wcześniej. Moja wina, że mi się nie udało, tłumaczę zbyt oględnie, głównie dlatego, że nie chcę stawiać spraw zbyt kategorycznie, nie uważam, żebym miał monopol na wiedzę.

Więc może jeszcze raz, bardziej starannie, podniosę temat.

System Delta nie został stwożony do dalekich rzutów, tutaj miało być tylko nie gorzej jak w innych rozwiązaniach, i jest :)

To zbrojenie miało dać możliwość w większym stopniu wykorzystać potencjał blanków. Dało więcej niż zakładałem. Mnie to zaskakiwało, więc może nie być w pełni oczywiste i dla innych.

Jeśli rozpatrujemy blank z "betonowym" dolnikiem, został stworzony do finezyjnej prezentacji lekkiej przynęty dużym rybom (Popping) albo do prezentacji też stosunkowo małej, lekkiej przynęty bezpośrednio nad stanowiskiem walecznych, mocnych ryb które bytują w najtrudniejszych technicznie miejscach ( Mag Bass ). Jeśli ten blank (MB) uzbroimy zgodnie z nominalnym przeznaczeniem w cast i pod bassy, czyli istotne będzie siłowe wydarcie walecznej ryby razem z paroma kilogramami jakiejś moczarki czy innych krzaków, jeśli spacing tego casta zrobimy właściwie dla MB, oczywiste jest, że betonowy dolnik będzie pracował. Wtedy nie stanowi on tylko zbyt przedłużki do dużo delikatniejszego blanku, jest to oczywiste, do tego nikogo nie trzeba przekonywać :)

Jeśli ten sam blank uzbroimy w spinn pod sandacza to oczywiste staje się, że betonowy dolnik służy tylko do zacięcia dużego sandacza, staje się oczywistym że jego nie da się uruchomić ;)

W klasycznym spinningu się nie da. Jak wspomniałeś przelotki stożka uciekają od blanku, więc zmniejszają kąt natarcia. Bez różnicy czy zrobimy to w systemie KR, NGC, a szczególnie w klasycznym stożku, nie da się właściwie obciążyć blanku. Stożek musiałby startować, z powodu wysokości przelotek, więc kompensacji martwego kąta natarcia, jakieś 40 cm od kołowrotka. Jednak taka odległość wymusiłaby dużo wyższe przelotki jak klasycznie, o większych pierścieniach bo są za blisko szpuli i dławią rzuty. To stworzyło by jeszcze większy martwy kąt i konieczność zagęszczenia przelotek stożka celem prawidłowego ustawienia punktów podparcia/ obciążenia blanku. No w spinningu nie da się uruchomić "betonowego" dolnika :)

W Delcie stożek kończy się na 2 przelotce, która już jest chokerem, w szczególnych przypadkach można startową przelotkę przesunąć bliżej szpuli (po to zmieniłem kąt osi kołowrotka względem osi blanku), nawet na 33/30 cm od rantu szpuli, trzeba wtedy tylko dać trochę większą/ wyższą przelotkę (16). Drastycznie nie wpłynie to na odległość rzutów (-10/15%, sprawdzone) a pozwoli uruchomić dolnik.

Bynajmniej nie jest to jedyna istotna korzyść. O ile taki blank uzbrojony w spinning będzie suchy, nerwowy, mało przyjazny, da tylko komfort zacięcia, to uzbrojony w Deltę zmieni jednak charakterystykę w całym zakresie, będzie pracował jak uzbrojony w casta np. pod bassy, czyli ze szczególnym naciskiem na uruchomienie dołu :)

To właśnie w takich blankach daje największy uzysk i najwięcej innych korzyści.

Arturze, wiem, że te uchwyty są brzydkie, zupełnie nie mieszczą się w Twoich standardach, nie namawiam do zrobienia dla siebie jako wędki. O ile odradzam żeby wędkarze zlecali wykonanie takiego kija z przekory, dla sprawdzenia jak działa, o tyle uważam, że rod builder's mogą tylko skorzystać. Takie doświadczenie pomaga, częściowo daje się adoptować na potrzeby klasycznych konstrukcji, znacznie rozwija warsztat, elastyczność podejścia do zbrojenia :) Rozebranie aspektów jednego rozwiązania w kontekście innego otwiera oczy na, pozornie, zupełnie nie istotne szczegóły, polecam ;)

• Like 6

Nie rozumiem dlaczego na temat delfina zawsze pisze się tylko w kategoriach: użyteczności z deltą i jeśli nie da się wykazać że delta + delfin będzie korzystniejszy dla danego blanku (uruchomi dolnik czy nie uruchomi) to zazwyczaj jest be i forsuje się jakiegoś skssa + pianka lub innego tvsa + korek.

Delfin to specyficzny uchwyt, który można chcieć mieć nie tylko ze względu na deltą. Ma przewagę pod wieloma względami nad standardowym dolnikiem, ale to już było poruszane w innych wątkach. Dla mnie ten uchwyt ma tylko zalety rozpatrując łącznie z deltą czy indywidualnie poprostu jako uchwyt/dolnik.

Edytowane przez dreadknight
  • Like 2

Arturze, wiem, że te uchwyty są brzydkie, zupełnie nie mieszczą się w Twoich standardach, nie namawiam do zrobienia dla siebie jako wędki. O ile odradzam żeby wędkarze zlecali wykonanie takiego kija z przekory, dla sprawdzenia jak działa, o tyle uważam, że rod builder's mogą tylko skorzystać. Takie doświadczenie pomaga, częściowo daje się adoptować na potrzeby klasycznych konstrukcji, znacznie rozwija warsztat, elastyczność podejścia do zbrojenia :) Rozebranie aspektów jednego rozwiązania w kontekście innego otwiera oczy na, pozornie, zupełnie nie istotne szczegóły, polecam ;)

Wcale nie twierdzę że jest inaczej . Doceniam zalety Delty ponieważ robię bardzo dużo symulacji w różnych konfiguracjach ustawienia przelotek ,robię zdjęcia obciążonego blanku potem przezbrajam w inny wariant ,znowu zdjęcia i nakładam je na siebie przez co uzyskuję namacalne dowody oraz efekty jakie można uzyskać przez ustawienie oraz ilość przelotek .Dobrym przykładem jest system KR ,otóż tą koncepcję "odchudzenia blanku" oraz podparcia kilkoma więcej przelotkami zastosowało Fuji .Opisałem system na J.B i było tylu przeciwników ,wrogów ,którzy próbowali zmieszać mnie z błotem a teraz jak sprawa wygląda ? Na 10 kijaszków robionych i pokazywanych na forum 8-9 jest w systemie KR :) dlatego trzeba mieć głowę otwartą ,mądre oko i próbować zrozumieć a nie wypisywać androny na forum .Do Delty jestem przekonany i nikt mnie nie musi przekonywać bo robiłem już takie symulacje pod obciążeniem i kwestią czasu jest zrobienie sobie kija w Delcie .Co do tych standardów o których mówisz to one są tylko w głowie i to przed podjęciem decyzji o budowie ,designie ,przeznaczeniu i spacingu kija ,jeżeli się wszystko zrobi się dobrze i efekt użytkowy zadowala to wszelkie opory wcześniej odczuwane mijają po pierwszych pięciu minutach łowienia :) 

W koncie stoi i czeka na uzbrojenie blank Matagi Auriga do 5 g :) zobaczymy :)

• Like 3

Apropos blanku Blaas SLXF966 w Delfinie i Delcie.

Chciałbym wędką  na tym blanku "machać" regularnie wobkiem około 3 gr na około 20 m.

Pod brzegiem muszę rybę ( najczęściej kleń , często ponad dobrze ponad 40 cm)   odciągać zdecydowanie od trawy i trzcin , w które lubi się on wbijać.

Czy da rady ?

Arturze, wiem, że te uchwyty są brzydkie

Janusz, jak możesz tak pisać, no jak możesz.... czyżbyś był zwolennikiem jarmarcznego JDM :blink:. Wyobraź sobie, że dla mnie ten uchwyt jest po prostu piękny, piękny swą kosmiczną urodą, surowością, fakturą...

Ps. Artur, sorrki za zaśmiecanie wątku ale musiałem :)

• Like 1

Apropos blanku Blaas SLXF966 w Delfinie i Delcie.

Chciałbym wędką  na tym blanku "machać" regularnie wobkiem około 3 gr na około 20 m.

Pod brzegiem muszę rybę ( najczęściej kleń , często ponad dobrze ponad 40 cm)   odciągać zdecydowanie od trawy i trzcin , w które lubi się on wbijać.

Czy da rady ?

Na pewno tym kijem z Deltą masz większe możliwości niż bez Delty bo moc blanku będzie lepiej wykorzystana a raczej amortyzacja będzie w obszarze już niedostępnym dla blanku zbrojonego klasycznie ,teraz co do tego Klenia 40 cm to blank jest opisany na 6 lb a więc coś koło trzech kilo ,taki Kleń 40 cm waży 1 kilo ale z pewnością ciężar który zadziała na blank będzie grubo poniżej tej wartości .Blank będzie miał jeszcze kolosalne rezerwy .Widziałem 12 lb blanki Lamiglasa poddawane testom na złamania i łamały się one przy zawieszonym ciężarze 40 lb  czy też 60 lb !co odpowiada 18 kg czy też 27 kg , więc myślę że te krakowskie też nie są gorsze i nawet dla blanków 6 lb przyjmując 1/3 tego ciężaru nie będzie żadnych problemów z zatrzymaniem kilogramowego Klenia .

https://www.youtube.com/watch?v=A0N32jTkd8w

https://www.youtube.com/watch?v=dkfzb9EHBYU

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

Jak to się gnie w takim zbrojeniu?Z tego co wyczytałem wyżej  miałoby być głębsze ugięcie bardziej w stronę Blassa?

Celuję w ten sam model i długość tylko 5lb.

Trudno mi powiedzieć. 

Miałem kilka ryb ale niewielkie do 50 cm.

Czuć że dolnik ma moc . Jak leszcz wlazł mi w zatopione drzewo - targałem go nad tymi gałęziami tuż pod powierzchnią.

W każdym razie przy rzucie ciężarem ok 15 gr ( 3 cale guma + 10 gr główka)  nie czuję przesztywnienia . Tak jakbym rzucał katapultą.

• Like 1

Który blank polecili byście?

Do łowienia suma z łódki wieczor-noc.  z rzutu, najczęściej stosowane wobki to rapala dtf03, dorado lake oraz salmo boxer, czasem jakaś guma nie za mocno obciążona, blank jednoskład, z góry dzięki za podpowiedzi.

Edytowane przez Łowca.b

• 2 tygodnie później...

Panowie ktory blank od Pana Krzyska polecilibhscie do zanderkow z wisly. Lowie z brzegu na woblerki widly i gumy 3-5,5" na główkach 6 do 25g.

Zamówiłem dla siebie pod podobne łowienie i wabiki blank SKXF 9616-2N.

Za jakieś 3 tygodnie pewnie już będę po testach więc coś więcej napiszę, fotki ugięcia pewnie też będą

• Like 1

Jak bardziej pod wobki, to popatrz na Blaas Slim.

Do Kraaga XF 16 lb przypiąłem 9 cm sandaczowego wobka i chodziło to w miarę przyzwoicie. Praca woblera była wyraźnie odczuwalna, a blank pozwoli dać sandaczowi "po zębach" nawet z dużej odległości. Z tym że trzeba pamiętać, że Kraagi o większych mocach to raczej specjalistyczne blanki, nie nadają się pod tzw. "rzeczny uniwersał".