Skocz do zawartości

FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa

barwena1977

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

dzięki  za    podpowiedz    czy  Kraag  xf   767-2  bardziej  mocowo  podobny  do tego  Matagi SS LL......czy mocniejszy  .?        chodzi mi   też   o ugięcie pod  rybą  jak wypada porównanie ......

staram  się  podpytać  bo realnie  ten  SS  LL  to według licznych komentarzy to  tak realnie  bliżej   8 lbs   , a    kraag 5 lbs niedoszacowany    to realnie  6/7 lbs   więc    ....czy można  przyjąć że  moc  dla zobrazowania :

kraag xf  765<  SS  LL < kraag xf 767...?             jak   ugięcie praca  pod rybą ..?

pozdrawiam

Maciej

Witam

myślę  że wiele  się  wyjaśni  jak  wezmę  blank   SS LL  do  ręki ,  jak  przypasuje   to go  robię ,  jak   nie - szukam  dalej  .....SS ML  mi przypasował ,  więc  liczę  że ten słabszy  LL okaże  się  tym  czego szukam ...

pozdrawiam

Maciej

A ja wciąż sie waham nad kijem pod pstragowe nieduże rzeczki... Ryby przeważnie 35-45cm, choć trafiają sie zapewne i trochę wieksze. Przynety to przeważnie jaskolki 2-3", wormy itp na glowkach 1.5-4g. Wodowane beda tez woblerki 4-6cm czy obrotówki 0-2.

Dzis wzialem w rękę gotowego SKXF705-2N i wydaje mi sie zbyt delikatny. Z drugiej strony boje sie, ze mocniejsza wersja SKXF707-2N bedzie za mocna do podania krótkim ruchem z nadgarstka 1.5-2g glowki z jaskółka w punkt na te 10-12m.

Z drugiej strony, patrząc na parametry techniczne SKXF705-2N i 707-2N, oba blanki maja taki sam szczyt 1.3mm i różnią sie średnica dołu (8.2mm i 9.5mm). Tak wiec mocniejszy 707 powinien podawać podobnie przy sty w dolnym zakresie, a miec jedynie większa moc z mocniejszego dolnika?

Edytowane przez Żbiku

W tym sęk, ze to był kij robiony pod innego klienta i nie mam możliwości nim polowic, zeby sie upewnić, czy jest ok. Porównując go do mojego obecnego Major Crafta 5lb, Kraag miał na pewno delikatniejszy szczyt i wg mnie taki sam dolnik. Kolega twierdzi, ze dolnik w Kraagu był ciut mocniejszy. Na MC miałem ostatnio chudego 40-staka i raczej nie było problemu, szybko znalazl sie w podbieraku. Pytanie co bedzie za pare miesiecy w cieplejszym okresie i przy rybie 5-10cm większej i masywniejszej niz ta?

Nie chce wyłożyć duzej kasy na patyk, który po pierwszym wyjściu i holu okaże sie za słaby. Jako typowy patyk okoniowy bedzie na pewno super, pod zimowe średnie mało waleczne pstrągi (35-40cm) i łowienie jedynie na niewielkie gumki na glowkach 1-4g tez. Pytanie co z wiosna i latem, gdzie te pstrągi sa juz spasione i maja na pewno wiecej werwy niz w zimie. Czy taki blank 5lb sprosta spasionej 50-tce?

Druga sprawa z ta średnica szczytów w obu modelach. Jesli jest taka sama, a jedynie dol grubszy i mocniejszy, to oba blanki powinny chyba podobnie podawać przynety w dolnym zakresie? Skoro 705-2N rzuca ładnie ta 1.5g główkę z małym wormem, to jak jest w 707-2N?

Edytowane przez Żbiku

Całe szczęście, do Bartka z BB Custom Rods idzie cała partia blankow od Krzyska Zielińskiego i bede mogl w przyszłym tygodniu ponaginac i bezpośrednio porównać miedzy sobą 705 i 707, jak rowniez kilka innych alternatywnych blankow z FA.

Mam nadzieje, ze to rozwieje moje wątpliwości i pozwoli wybrac blank, zanim sezon sie skończy ;)

Edytowane przez Żbiku

Fakt, że u Krzyśka można zamówić co się chce. Ciekawi mnie jednak kwestia identycznych szczytów 1.3mm w modelach SKXF705-2N i 707-2N. Czy zatem podadzą podobny zakres dolnego c.w., a jedynie 707 pozwoli na trochę więcej?

To ze napisane ze maja identyczny szczyt, niekoniecznie musza je miec. Slabszy moze miec 1.27, a mocniejszy 1.33 ;) 

• Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Widze ze stronka w trakcie zmian, nowe blanki wchodza.

Cat Fish, Ultralight Slim F, Ultralight Slim XF

http://www.fishingart.eu/73-Cat-Fish.htm

http://www.fishingart.eu/71-Ultralight-Slim-F.htm

http://www.fishingart.eu/72-Ultralight-Slim-XF.htm

A jest gdzieś coś na temat cen, w szczególności tych cat fishów? Bo w cenniku PDF jeszcze ich nie ma, za stary :wacko:

Witam. Ma ktoś z Kolegów kij na blanku KRAGG SKF9622-2N 9’6” 12-22lb. Mam kilka pytań odnośnie ugięcia pod obciążeniem jak i możliwości rzutowych...

Wychodzi na to, że będzie to pierwszy blank na forum o tej długości i mocy. Miałem okazję powyginać go dzisiaj - Kraków. Dla porównania zabrałem dwa CTS-y casty (15lb, 25lb, 9' obydwa), powiem tyle - klękajcie narody... Początek kwietnia gotowiec, przebieranie nogami do Maja.

• Like 2

Wychodzi na to, że będzie to pierwszy blank na forum o tej długości i mocy. Miałem okazję powyginać go dzisiaj - Kraków. Dla porównania zabrałem dwa CTS-y casty (15lb, 25lb, 9' obydwa), powiem tyle - klękajcie narody... Początek kwietnia gotowiec, przebieranie nogami do Maja.

Andrzejku ,prosiłbym o jakiś opis ,szybkość ,ugięcie , zastosowanie itp 

Ja to na blankach mało się znam, raczej praktycznie oceniam kij na gotowo, stąd zwykle przedstawiam swoje potrzeby jako wędkarz i K.Z. sugeruje, podpowiada co i jak. Tak trafiłem Kragg-a 8'6" 7lb, połowił w zeszłym roku aż miło i to szczupaki a miały być okonie, max ryba 75 cm "żabol", krótki a gruby. Myślałem, że strzeli pod rybą, wyciągałem ją z ziel siłowo, dał radę. W tym roku zdecydowałem się na coś mocniejszego - 9'6" 22lb. Blank o ładnej i dużej zbieżności, bardzo lekki w stosunku do CTS-ów, ścianka słusznej grubości w czasach papieru, tutaj mam pełne zaufanie do wytrzymałości zważywszy co robiłem w zeszłym roku z tym lekkim, ugięcie pod obciążeniem pełne głębokie, szybki i szybko gaśnie po wymachu. Rzecz ważna dla mnie nie jest kołkowaty w dolniku. Dostanie tytanowe Alpsy. Od strony estetycznej - oszlifowany prawie na lusterko, prościutki, zbrojony będzie jako cast. 

PS

Doczytałem, zastosowanie - 99% wahadła Pawła Nadrowskiego, ryba szczupak i co się tam jeszcze uwiesi. Myślę także o Dunajcu... 

Edytowane przez Andrzej Stanek
  • Like 2