Maciej 77 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Witam dzięki za podpowiedz czy Kraag xf 767-2 bardziej mocowo podobny do tego Matagi SS LL......czy mocniejszy .? chodzi mi też o ugięcie pod rybą jak wypada porównanie ...... staram się podpytać bo realnie ten SS LL to według licznych komentarzy to tak realnie bliżej 8 lbs , a kraag 5 lbs niedoszacowany to realnie 6/7 lbs więc ....czy można przyjąć że moc dla zobrazowania : kraag xf 765< SS LL < kraag xf 767...? jak ugięcie praca pod rybą ..? pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 31 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Maciej, bierz Matagi SS LL i nie kombinuj.Szybki, czuły, dobrze pracuje z główkami 4-8 g, trzyma okonki 20 cm, a w razie większego przyłowu nie musisz się martwić o zapas mocy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 31 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Mnie interesuje Kraag SKXF7011-2N czy pociagnie 15g olowiu i smukle 4' pod sandacza.Mam xtrema MLF2 i troche za slaby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 31 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Mnie interesuje Kraag SKXF7011-2N czy pociagnie 15g olowiu i smukle 4' pod sandacza.Mam xtrema MLF2 i troche za slaby. Bez żadnego problemu. O tych blankach nie sposób powiedzieć, aby były niedoszacowane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Mnie interesuje Kraag SKXF7011-2N czy pociagnie 15g olowiu i smukle 4' pod sandacza.Mam xtrema MLF2 i troche za slaby.Model 6,6 F dwuskład podbija 15 gr + mięsista guma to myślę że XF też poradzi bez problemu :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Witam myślę że wiele się wyjaśni jak wezmę blank SS LL do ręki , jak przypasuje to go robię , jak nie - szukam dalej .....SS ML mi przypasował , więc liczę że ten słabszy LL okaże się tym czego szukam ... pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 OloPe,jezeli posiadasz to chetnie bym pomacal ten kijek.Podaj na priw tel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 8 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) A ja wciąż sie waham nad kijem pod pstragowe nieduże rzeczki... Ryby przeważnie 35-45cm, choć trafiają sie zapewne i trochę wieksze. Przynety to przeważnie jaskolki 2-3", wormy itp na glowkach 1.5-4g. Wodowane beda tez woblerki 4-6cm czy obrotówki 0-2. Dzis wzialem w rękę gotowego SKXF705-2N i wydaje mi sie zbyt delikatny. Z drugiej strony boje sie, ze mocniejsza wersja SKXF707-2N bedzie za mocna do podania krótkim ruchem z nadgarstka 1.5-2g glowki z jaskółka w punkt na te 10-12m. Z drugiej strony, patrząc na parametry techniczne SKXF705-2N i 707-2N, oba blanki maja taki sam szczyt 1.3mm i różnią sie średnica dołu (8.2mm i 9.5mm). Tak wiec mocniejszy 707 powinien podawać podobnie przy sty w dolnym zakresie, a miec jedynie większa moc z mocniejszego dolnika? Edytowane 8 Lutego 2017 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 8 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Kuba przetestuj nad wodą, blank niepozorny, ale pod rybki o których piszesz będzie ok, przerobiłem zębatego 65cm z kaczego dołka i nawet nie jeknął, a nie miałem miejsca aby pozwolić rybce na wycieczki, krótka walka przy pomocy samej wedki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 8 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) W tym sęk, ze to był kij robiony pod innego klienta i nie mam możliwości nim polowic, zeby sie upewnić, czy jest ok. Porównując go do mojego obecnego Major Crafta 5lb, Kraag miał na pewno delikatniejszy szczyt i wg mnie taki sam dolnik. Kolega twierdzi, ze dolnik w Kraagu był ciut mocniejszy. Na MC miałem ostatnio chudego 40-staka i raczej nie było problemu, szybko znalazl sie w podbieraku. Pytanie co bedzie za pare miesiecy w cieplejszym okresie i przy rybie 5-10cm większej i masywniejszej niz ta? Nie chce wyłożyć duzej kasy na patyk, który po pierwszym wyjściu i holu okaże sie za słaby. Jako typowy patyk okoniowy bedzie na pewno super, pod zimowe średnie mało waleczne pstrągi (35-40cm) i łowienie jedynie na niewielkie gumki na glowkach 1-4g tez. Pytanie co z wiosna i latem, gdzie te pstrągi sa juz spasione i maja na pewno wiecej werwy niz w zimie. Czy taki blank 5lb sprosta spasionej 50-tce? Druga sprawa z ta średnica szczytów w obu modelach. Jesli jest taka sama, a jedynie dol grubszy i mocniejszy, to oba blanki powinny chyba podobnie podawać przynety w dolnym zakresie? Skoro 705-2N rzuca ładnie ta 1.5g główkę z małym wormem, to jak jest w 707-2N? Edytowane 8 Lutego 2017 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Witam to może omów z producentem kwestię osłabionej 707-2 N lub wzmocnionej 705-2 N czyli tak zwany . złoty środek....................... pozdrawiamMaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Fakt, że u Krzyśka można zamówić co się chce. Ciekawi mnie jednak kwestia identycznych szczytów 1.3mm w modelach SKXF705-2N i 707-2N. Czy zatem podadzą podobny zakres dolnego c.w., a jedynie 707 pozwoli na trochę więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 (edytowane) Całe szczęście, do Bartka z BB Custom Rods idzie cała partia blankow od Krzyska Zielińskiego i bede mogl w przyszłym tygodniu ponaginac i bezpośrednio porównać miedzy sobą 705 i 707, jak rowniez kilka innych alternatywnych blankow z FA. Mam nadzieje, ze to rozwieje moje wątpliwości i pozwoli wybrac blank, zanim sezon sie skończy Edytowane 9 Lutego 2017 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Fakt, że u Krzyśka można zamówić co się chce. Ciekawi mnie jednak kwestia identycznych szczytów 1.3mm w modelach SKXF705-2N i 707-2N. Czy zatem podadzą podobny zakres dolnego c.w., a jedynie 707 pozwoli na trochę więcej? To ze napisane ze maja identyczny szczyt, niekoniecznie musza je miec. Slabszy moze miec 1.27, a mocniejszy 1.33 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Witam. Ma ktoś z Kolegów kij na blanku KRAGG SKF9622-2N 9’6” 12-22lb. Mam kilka pytań odnośnie ugięcia pod obciążeniem jak i możliwości rzutowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Panowie szybkie pytanie...robił ktoś kijek na SKXF 10027-2NPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kontemplator Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Jest ktoś w stanie porównać slxf 9015 a slr 9017? Chodzi o różnice w odległości rzutu i ugięcie Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 Odległości rzutu nie porównasz, przynajmniej w skrajnych wartościach cw, gdyż w głównej mierze zależy to od spacingu. Co do porównania ugięcia. SLR ma je głębsze niż SLXF. i jest zarazem dużo szybszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Widze ze stronka w trakcie zmian, nowe blanki wchodza. Cat Fish, Ultralight Slim F, Ultralight Slim XF http://www.fishingart.eu/73-Cat-Fish.htmhttp://www.fishingart.eu/71-Ultralight-Slim-F.htmhttp://www.fishingart.eu/72-Ultralight-Slim-XF.htm 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Idzie, idzie za pare tygodni będzie cos i u mnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Widze ze stronka w trakcie zmian, nowe blanki wchodza. Cat Fish, Ultralight Slim F, Ultralight Slim XF http://www.fishingart.eu/73-Cat-Fish.htmhttp://www.fishingart.eu/71-Ultralight-Slim-F.htmhttp://www.fishingart.eu/72-Ultralight-Slim-XF.htmA jest gdzieś coś na temat cen, w szczególności tych cat fishów? Bo w cenniku PDF jeszcze ich nie ma, za stary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Witam. Ma ktoś z Kolegów kij na blanku KRAGG SKF9622-2N 9’6” 12-22lb. Mam kilka pytań odnośnie ugięcia pod obciążeniem jak i możliwości rzutowych... Wychodzi na to, że będzie to pierwszy blank na forum o tej długości i mocy. Miałem okazję powyginać go dzisiaj - Kraków. Dla porównania zabrałem dwa CTS-y casty (15lb, 25lb, 9' obydwa), powiem tyle - klękajcie narody... Początek kwietnia gotowiec, przebieranie nogami do Maja. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Wychodzi na to, że będzie to pierwszy blank na forum o tej długości i mocy. Miałem okazję powyginać go dzisiaj - Kraków. Dla porównania zabrałem dwa CTS-y casty (15lb, 25lb, 9' obydwa), powiem tyle - klękajcie narody... Początek kwietnia gotowiec, przebieranie nogami do Maja.Andrzejku ,prosiłbym o jakiś opis ,szybkość ,ugięcie , zastosowanie itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 (edytowane) Ja to na blankach mało się znam, raczej praktycznie oceniam kij na gotowo, stąd zwykle przedstawiam swoje potrzeby jako wędkarz i K.Z. sugeruje, podpowiada co i jak. Tak trafiłem Kragg-a 8'6" 7lb, połowił w zeszłym roku aż miło i to szczupaki a miały być okonie, max ryba 75 cm "żabol", krótki a gruby. Myślałem, że strzeli pod rybą, wyciągałem ją z ziel siłowo, dał radę. W tym roku zdecydowałem się na coś mocniejszego - 9'6" 22lb. Blank o ładnej i dużej zbieżności, bardzo lekki w stosunku do CTS-ów, ścianka słusznej grubości w czasach papieru, tutaj mam pełne zaufanie do wytrzymałości zważywszy co robiłem w zeszłym roku z tym lekkim, ugięcie pod obciążeniem pełne głębokie, szybki i szybko gaśnie po wymachu. Rzecz ważna dla mnie nie jest kołkowaty w dolniku. Dostanie tytanowe Alpsy. Od strony estetycznej - oszlifowany prawie na lusterko, prościutki, zbrojony będzie jako cast. PSDoczytałem, zastosowanie - 99% wahadła Pawła Nadrowskiego, ryba szczupak i co się tam jeszcze uwiesi. Myślę także o Dunajcu... Edytowane 20 Marca 2017 przez Andrzej Stanek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Andrzeju. Łowiłeś w morzu. Jak go widzisz z trociowymi "bezsterami" i wahadełkami? Swoją drogą ciekawe. Jak będzie z zasięgiem. Po horyzont? Czy dalej? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi