robas Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Marek na Martwej Wiśle do okoniowego jiowania używam kijka na blanku SKXF705 ,Opisowa moc jak i c/w zaniżone .Realnie fajnie gada od 5g+guma 2" na wodzie 2-3m do 10g+ES keitecha 3" na głębokości 10m.Głębiej nie łowiłem ,ale prowadzenie przynęty jest super ,kijek nie klęka szczytem przy podbiciu ,no moż samą końcówką 3-5cm przy najcięższych wabiach i najgłębszych miejscówkach.W trakcie holu gnie się całą długością.Być może dla Ciebie odpowiedniejszy byłby oczko mocniejszy przy miejscówkach 10m+, ale zapomnij o komfortowym prowadzeniu najlżejszych tabelkowych przynęt na głębokości do 5m@Dąbek 111 opis odnosi się do dwuczęściówki czy mono blanku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Z tego co sie orientowalem to jest spora roznica miedzy dwuskladem a monoblankiem przy tych kraagach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 dwuskład mocniejszy ? ja także myślę o nowym patyku , w tych gramaturach co kol Dąbek 111 opisał , ale w jednoskładzie ,i bardziej podchodzi mi model o oczko mocniejszy , ale sugeruje się opisem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 dwuskład mocniejszy ? ja także myślę o nowym patyku , w tych gramaturach co kol Dąbek 111 opisał , ale w jednoskładzie ,i bardziej podchodzi mi model o oczko mocniejszy , ale sugeruje się opisem Wlasnie odwrotnie slyszalem, monoblank mocniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 na razie nie wgryzałem się temat , a patrzyłem tylko na opis z Fishing-Artu i tu z 705- ek ( bo ta długość mnie interesuje ), i patrząc na max ciężar wyrzutu czy grubość dolnika ,to dwuskład wygląda na mocniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Opisywałem doświadczenia z monoblankiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Opisywałem doświadczenia z monoblankiemdzięki , a możesz się odnieść do tego deko mocniejszego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Co do SKXF i realnie obsługiwanych przynęt, to odczucia bywają różneJak dla mnie SKXF 5lb w monoblanku to fajna okoniówka od 2g plus 2", wszystko zależy od tego jak łowimy i jak jest zbrojony kijek. Dla mnie XF 5lb jest świetna do agresywnego łowienia w toni. Dużo też zależy od zbrojenia, osobiście mam kijek ubrany w Delfina i Deltę, PSDzisiaj przyjechał do mnie pierwszy blank z nowej serii SLIM ULF 7610-2N z przeznaczeniem pod kijek pstrągowo-okoniowy.Na sucho blank szybki, pod przyneta powinien pracować wysoko, pod rybką pełne ugięcie, trzeba ubrać i nad wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) Dzisiaj przyjechał do mnie pierwszy blank z nowej serii SLIM ULF 7610-2N z przeznaczeniem pod kijek pstrągowo-okoniowy.Na sucho blank szybki, pod przyneta powinien pracować wysoko, pod rybką pełne ugięcie, trzeba ubrać i nad wodę. te 10lb wydaje się tak jak zwykle trochę zaniżone..? czekam na ULF 6011-2N Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez shavt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) ja potrzebuję aby gadał od 5gr plus 2" do 12gr przy 3' ale gumki wąskie i dał rade zaciąć sandacza Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez Robas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz88 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 ja potrzebuję aby gadał od 5gr plus 2" do 12gr przy 3' ale gumki wąskie i dał rade zaciąć sandacza Też coś potrzebowałem właśnie czegoś takiego i pan Krzysztof polecił mi blank SKXF667N wzmocniony do 9lb. Kijek właśnie się uzbraja w jednej z pracowni. Póki co machałem samym blankiem i stwierdzam, że bajeczka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 RobasDo takiego lowienia SKXF 7lb spokojnie wystarczy i nie trzeba go wzmacniać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 RobasDo takiego lowienia SKXF 7lb spokojnie wystarczy i nie trzeba go wzmacniaćdzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Co do SKXF i realnie obsługiwanych przynęt, to odczucia bywają różneJak dla mnie SKXF 5lb w monoblanku to fajna okoniówka od 2g plus 2", wszystko zależy od tego jak łowimy i jak jest zbrojony kijek. Dla mnie XF 5lb jest świetna do agresywnego łowienia w toni. Dużo też zależy od zbrojenia, osobiście mam kijek ubrany w Delfina i Deltę, PSDzisiaj przyjechał do mnie pierwszy blank z nowej serii SLIM ULF 7610-2N z przeznaczeniem pod kijek pstrągowo-okoniowy.Na sucho blank szybki, pod przyneta powinien pracować wysoko, pod rybką pełne ugięcie, trzeba ubrać i nad wodę. Jak przetestujesz, to opisz wrazenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 ja potrzebuję aby gadał od 5gr plus 2" do 12gr przy 3' ale gumki wąskie i dał rade zaciąć sandaczaSKXF 7lb będzie idealny . Właśnie zrobiłem sobie taki kijek i już potestowałem. Główki z gumą 3' w zakresie 5-12g obsługuje idealnie a mocy wystarcza na zacięcie mętnookiego. Oczywiście przy ostrych hakach 1/0-3/0 max 4/0 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 SKXF 7lb będzie idealny . Właśnie zrobiłem sobie taki kijek i już potestowałem. Główki z gumą 3' w zakresie 5-12g obsługuje idealnie a mocy wystarcza na zacięcie mętnookiego. Oczywiście przy ostrych hakach 1/0-3/0 max 4/0 dzięki Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Wczoraj w dotarł do mnie blank z nowej serii ULF 6010-2N, wzmocniony do 11lb Gruba ścianka, fajne ugięcie, w miarę szybki się wydaje. Bardzo podobny do blanków suzuki, może odrobinę mocniejszy dolnik. Powinien wyjść kijek z cw w okolicy 20g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 12 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 (edytowane) Kraag F 7' + delfin i lekko zmodyfikowana delta, żeby pod żyłką dobrze robiła. Kraag wg opisu 5 lb ale dołem na moją prośbę ciut osłabiony - wędka w dwuskładzie własnoręcznie umotana. A to po to żeby pokazać ugięcie nie symulowane - na końcu wąs słusznych rozmiarów, przyłów podczas zawodów. Szybka, bardzo lekka i czuła okoniówka, a do tego głęboko pracująca i w dwóch kawałkach - tego właśnie oczekiwałem i to dostałem. Na pstrągi też będzie ze mną jeździć Edytowane 12 Maja 2017 przez siatkaz 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Tomek, rozumiem, że wygięty na zdjęciu kijek to SKF705-2N? Właśnie taki się za chwilę będzie dla mnie się zbroił jako lekki patyk pod pstrągi (na jigi) i okoniówka w jednym Wprawdzie, stricte pod okonie, chciałem SKXF705-2N ale mam nadzieję, że ten SKF też będzie ok do okoniowania. Pod mocniejsze łowienie pstrągów będzie SKF707-2N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Tak właśnie ten tylko ciut osłabiony dołem przez Krzyśka. Wg niego moc to jakieś 4,5-4,3 lb. F ka jest wiadomo ciut wolniejsza a XF na pewno będzie lepsza do przynęt wymagających animacji. Ja za xfastami nie przepadam stąd wybór padł na F. Jak dla mnie F jest bardziej uniwersalna. Jak to mówią będziesz Pan zadowoliony. Tylko tunelik (przynajmniej 3-4 sztuki) i szczyt daj torzite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Cześć,widziałem Twój wpis o tym osłabiomym kraagu w delfinie.Czy jak osłabiłeś w dole tego kraga to co chciałeś przez to osiągnąć ?Mam nie osłabianego kraaga w delfinie ale rzuty nim są krótsze niż blaasa , którego mam od Ciebie (blaas F 8' 2-6 lb, 1,5-11gr)Ten blass łatwiej się ładuje niż mój kraag (kraag F 8' 2-7lb 1-12 g ,nano ).Jedyne co mi nim szwankuje to to , że wymaga skupienia przy rzucie aby blank się odpowiednio naładował gdy rzucam nielotnymi wobkami.Blass przy tym kraagu wydaje się bardziej elektryczny . Nie da się ukryć że kraag jest bardziej uniwersalny (ogarnia sporo rodzajów przynęt do nieagresywnego prowadzenia ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 14 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Krzysiek osłabienie dołem wg mnie spowodowało, że wędka głębiej pracuje. Raczej komfort rzutowy się nie poprawił z tego powodu. Wg mnie też blaasem swobodniej się rzucało. Chyba taka specyfika blanku, że wymaga raczej skupionej masy - w końcu z myślą o gumach powstały. Kombinowałem z deltą jak tylko mogłem ale praktycznie w każdym ustawieniu maksymalne odległości z żyłką i przy nielotach były porównywalne. Przy tym układzie przelotek, co zostawiłem rzuty były bardzo powtarzalne nawet jak się za bardzo nie przykładałem i tak przynęta lądowała prawie na maximum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 14 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 W przypadku tych dwóch blanków, Blaas jest bardziej predysponowany do nielotów a Kraag to blank dedykowany pod przynęty o masie skupionej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Dotarł do mnie blank z serii CAT FISH ASYMETRIC SCTA 6937-2NBlank bardzo podobny do XZogi,cienka szczytówka i bardzo duża moc w dolniku, szczyt 2,2mm dołem niecałe 11mm, oczywiście mówię o elemencie wpinanym w dolnik, bardzo gruba ścianka prawie 3mm. Obstawiam że powstanie świetna wędka pod sumowy trollin i okazyjne łowienie z reki.Poniżej fotki 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Bardzo jestem ciekaw tego blanku Zwłaszcza jak wypadnie gotowa wędka w porównaniu do Xzogi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi