Skocz do zawartości

FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa

barwena1977

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo jestem ciekaw tego blanku :)

Zwłaszcza jak wypadnie gotowa wędka w porównaniu do Xzogi

Mam do porównania Xzoge g75  12kg i 16kh w domu...ten model blanku z FishingArt jest praktycznie taki jak Xzoga 12kg, myślę że będzie świetną alternatywą dla Xzogi, z tą różnicą że z Polskim rodowodem

Tak właśnie ten tylko ciut osłabiony dołem przez Krzyśka. Wg niego moc to jakieś 4,5-4,3 lb. 

F ka jest wiadomo ciut wolniejsza a XF na pewno będzie lepsza do przynęt wymagających animacji. Ja za xfastami nie przepadam stąd wybór padł na F. 

Jak dla mnie F jest bardziej uniwersalna. 

Jak to mówią będziesz Pan zadowoliony.

Tylko tunelik (przynajmniej 3-4 sztuki) i szczyt daj torzite.

W obu patykach po całości będzie Torzite ;)

Mam do porównania Xzoge g75  12kg i 16kh w domu...ten model blanku z FishingArt jest praktycznie taki jak Xzoga 12kg, myślę że będzie świetną alternatywą dla Xzogi, z tą różnicą że z Polskim rodowodem

A jak cenowo ma sie to miedzy xzoga a FA? Sorry Hubert, leniwy jestem ;)

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Napisz cos wiecej o tym blanku

Docelowo kij robiony byłpod pstrąga. Łowię lekkimi przynętami [ wiry 1-2, wahadełka 3-5 gr., woby 3-7 cm.,jigi 2-5 gr.] Całe spektrum przynęt mieści się na nim wzorowo.

Parę rybek zostało wyjęte. Spadów nie zanotowałem !!!   :D  Amortyzacja wzorowa,nawet w tym tygodniu trafił się 50+ [ ale szczubeł  :(  ] i praca wyglądała na 3 focie. Zdjęcie 4 to pruba podniesienia butelki 1,5 l i niewiele brakło !!!! Tu oceniam, że musiał być pstrunio 65+  :P .

Suche walory techniczne kraaga były porównane do blaasa F 867-2N [ wzmocnionego !!! ] i wyszła tylko 1 różnica. SKF ma szczyt 1,46 a F 1,63. Reszta gięcia i wyginania wyszła tak samo.

• Like 2

Blank pięknie pracuje. Przy takim ugięciu aż się prosi o deltę. Przy klasycznym i tak bym dał więcej przelotek, a przede wszystkim pierwszą ciut bliżej kołowrotka. 

Takie ugięcie pasuje mi również pod bolka z tym że blank odpowiednio  mocniejszy. 

Edytowane przez siatkaz

• 3 tygodnie później...

Hmm .. To zapewne ten SCT8545-2N to jakieś pewnie z około 200gr plus do tego rękojeść  przelotki to pewnie z kolejne 100gr  czyli już około  300 gr a najbardziej mi pasuje .Jednak jak popatrzę na inne kije w podobnych długościach i z normalnym cienkościennym blankiem to też podchodzą pod 300gr .Zadzwonię, podpytam  na dniach ..

Hubercie a jak jest z szybkością tego blanku  co posiadasz faktycznie to jest moderate - fast czy jest to fast, bo w opisie jest  że moderate?

Dopytałem trochę Pana Krzysztofa o te blanki sumowe i jak dla mnie ok ,  tylko z tego co mi napisał wnioskuje że one mają łączenie chyba w połowie i zastanawiam się czy nie lepiej brać monoblank najdłuższy jaki tylko jest i  dorobić do niego dolnik osobno taki który długością będzie mi odpowiadał..Mi długości  w całości 220 nie przeszkadza , a chciał bym żeby ten kij miał te 250 mimo że już trochę będzie ważył ...tylko czy ta rurka z carbonu w rękojeści podoła zadaniu, wytrzyma i nie będzie za ciężka ?..Przedłużałem już monoblanki trochę , ale takiej operacji jeszcze nie przeprowadzałem:)

Edytowane przez darkonis

Dopytałem trochę Pana Krzysztofa o te blanki sumowe i jak dla mnie ok ,  tylko z tego co mi napisał wnioskuje że one mają łączenie chyba w połowie i zastanawiam się czy nie lepiej brać monoblank najdłuższy jaki tylko jest i  dorobić do niego dolnik osobno taki który długością będzie mi odpowiadał..Mi długości  w całości 220 nie przeszkadza , a chciał bym żeby ten kij miał te 250 mimo że już trochę będzie ważył ...tylko czy ta rurka z carbonu w rękojeści podoła zadaniu, wytrzyma i nie będzie za ciężka ?..Przedłużałem już monoblanki trochę , ale takiej operacji jeszcze nie przeprowadzałem:)

podpytaj jeszcze czy zrobi na twoje zamówienie dłuższy blank, wiem że istnieje taka możliwość 

• 2 tygodnie później...

W końcu udało się zrealizować kolejny projekt, czyli wędkę na blanku SKF707-1. Blank został wzmocniony w dolniku i jak się okazało na rybach to był strzał w 10. Wędka przeznaczona do łowienia z brzegu na Zalewie Zemborzyckim głownie przynęty gumowe (7cm + główki max 7g). Testy trwają zdjęcia z ugięcia i bohater pod którym tak się kij wygina. Pozdrawiam Serdecznie

post-49605-0-19406200-1499940827_thumb.jpg

post-49605-0-70651000-1499940929_thumb.jpg

Edytowane przez skalka
  • Like 8

• 2 tygodnie później...

są blanki asymetryczne, takie jak xzoga g-75, czyli blank + rękojeść 

post-51248-0-76150500-1500879250_thumb.jpg

• 4 tygodnie później...

Póki co rozważam i głośno myślę nad narzędziem łódkowym pod zedy i inne drapieżniki na lekko. Mój rapoński rastek  6-16lb trochę za mocny i za ciężki pod te główki i z czuciem brań na zwykłym uchwycie nie jest tak jak byłoby na delfinie.

Kij ma obsługiwać główki w gramaturach 4-7g ze smukłymi  gumkami 2" -3"

Pod uwagę biorę dwa blanki z Krakowa:

1.Kraag    SKF 707-2N     2-7lb 1-12g

2.Kraag  SKXF707-2N     2-7lb  1-14g

Proszę kolegów, którzy mają kije na tych blankach o informację.

Jeżeli to możliwe to na priva  nr telefonu, bo ciężko tak wszystko opisać.

Za opinię z góry dziękuję :) .

Edytowane przez Jozi

Póki co rozważam i głośno myślę nad narzędziem łódkowym pod zedy i inne drapieżniki na lekko. Mój rapoński rastek  6-16lb trochę za mocny i za ciężki pod te główki i z czuciem brań na zwykłym uchwycie nie jest tak jak byłoby na delfinie.

Kij ma obsługiwać główki w gramaturach 4-7g ze smukłymi  gumkami 2" -3"

1.Kraag    SKF 707-2N     2-7lb 1-12g

2.Kraag  SKXF707-2N     2-7lb  1-14g

Jeżeli to możliwe to na priva  nr telefonu, bo ciężko tak wszystko opisać.

Za opinię z góry dziękuję :) .

7 lb nie będzie za słaby ?

Póki co rozważam i głośno myślę nad narzędziem łódkowym pod zedy i inne drapieżniki na lekko. Mój rapoński rastek 6-16lb trochę za mocny i za ciężki pod te główki i z czuciem brań na zwykłym uchwycie nie jest tak jak byłoby na delfinie.

Kij ma obsługiwać główki w gramaturach 4-7g ze smukłymi gumkami 2" -3"

1.Kraag SKF 707-2N 2-7lb 1-12g

2.Kraag SKXF707-2N 2-7lb 1-14g

Jeżeli to możliwe to na priva nr telefonu, bo ciężko tak wszystko opisać.

Za opinię z góry dziękuję :) .

Będziesz miał telefon !!! ????

• Like 1

Pod podane przynęty powinien być ok, w dolniku raczej 9lb niż 7.

Wersja SKXF zdecydowanie, szubsza i czulsza ze względu na użyty materiał, osobiście używam w tych gramaturach wersji mono 7lb i ogarnia do 13g plus Keitech 4", zacina sandacza na 5m bez problemu.

Mówisz, że 9lb w dolniku?No to faktycznie sandacza spokojnie idzie zacząć.Aż 13g, to duźo może udźwignąć, ta jak 10lb.
  • Like 1