Skocz do zawartości

FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa

barwena1977

Rekomendowane odpowiedzi

SKXF867-2nano. Panowie czy ktoś mi coś napiszę o tym blanku ? Parametrami pasuje mi idealnie ...pytanie czy faktycznie od ok grama startuje ?

Jest tego pełno w tym wątku. Poszukaj... Używam od dwóch sezonów i jestem dalej pod wrażeniem na PLUS. Zamiast łowić okonie kosi szczupaki i to słusznych gabarytów. Co do przynęt, najmniej co mam w pudle to 2 gramy wahadło Jacka H., bawiłem się sporą nimfą i też poleciało... Mocna konstrukcja, próbowałem złamać na rybie (hol siłowy), szczupak zaparkował w zielach, kij wygięty na max, wytrzymał. Po zmierzeniu 75 cm dobrze odżywiony. Słowem - blank godny polecenia.

27_zpshtwchlg1.jpg

mynki-02-A_zps1hoaukk8.jpg

mynki-01A_zpspfg1qxz3.jpg

• Like 5

Mój ostatni nabytek to kij na blanku SKF8611-2N, wykonany przez Krzysztofa Z., pomalowany lakierem olive green gloss.

23634830_1976072605742043_483235371_n.jp

23635535_1976072622408708_817025180_n.jp

23634923_1976072652408705_109496698_n.jp

23666761_1976072632408707_1136373529_n.j

Chociaż mam pokaźną kolekcję spinów na blankach 10-12LB to Kraag jest zupełnie inny niż pozostałe. Kij jest zdecydowanie czuły ale przymiotnik jakim określę jego główną zaletę to sprężysty. Nie wiem jak Krzysztof osiągnął wspominaną sprężystość przy wysokim module ale udało się wyśmienicie, kij jest szybki ale bardzo sprężysty dzięki czemu pod obciążeniem pracuje na całej swojej długości i progresywnie gnie się w koło nie dając nawet przez moment poczucia suchości za którą zwykle czai się trzask. Blanki Kraag zostały zaprojektowane do łowienia na silikon i w przypadku mojego egzemplarza zgadzam się z założeniem ale dla główek do 6g, powyżej podbicie wyraźnie traci na agresji. Kij zamówiłem do łowienia kleni i boleni w mniejszych rzekach, w mojej ocenie jest to doskonały wybór, szczytówka jest subtelna ale stosunkowo nabita nie podobna do wklejankowej, szybka i sztywniejsza. Kijem podaje się bardzo łatwo i celnie, przyjemnie ciska gumki już na główkach od 2-2,5g. Testowałem kij wczoraj, łowiłem szczupaki na smukłe gumki z główkami 4-5g, największa ryba miała około 70cm i pod takim przeciwnikiem w lekkim nurcie, kij uginał się bardzo głęboko, wspaniale amortyzuje, hol jest bardzo przyjemny. Ugięcie jest szczytowe ale bardzo szybko i płynie przechodzi w środek i łączy się z wyraźnie ustępliwym i chętnym do pracy dolnikiem. Seria zdecydowanie inna niż poprzednie, moim zdaniem ciekawsza, blank jest fajnie zbalansowany, lekki i... sprężysty, naprawdę polecam komuś kto ceni sobie blanki wykorzystujące w holu całą swoją długość, czułość a jednocześnie są dalekie od tzw kluchy. Może mój opis brzmi nieco niedorzecznie ale... kraag to naprawdę coś innego niż to do czego przywykliśmy do tej pory.

• Like 7

17g to pewnie górny zakres masy, którą można z pełną siłą bezpiecznie wystrzelić z kija. Kij ma 10-11lb i to realne a nie jak w wielu innych konstrukcjach kij 11-12lb ma 17lb. Trzeba też pamiętać, że F to zupełnie inny kij niż XF. To nie jest blank dla wielbicieli betonowych dolników, to elegancki spin z dolnikiem, który bierze udział podczas holu.

• Like 3

Osobiście łowiłem kraag XF do 5lb, a obecnie łowię XF do 7 gram i potwierdzam blanki bardzo sprężyste. Jeśli chodzi o "betonowy dolnik" w XF to się nie zgodzę (przynajmniej w lżejszych blankach). W obecnie używanym 7 lb blank przechodzi w parabolę już przy 30 cm rybie.

Michał, ja nie napisałem, że w kraagach XF, dolnik jest betonowy tylko, że nie są to kije dla tych co takie dolniki lubią. Co do odmienności F od XF to chodzi mi o możliwości podbijania jigów, gdzie kije F o mocy 10lb nie wzbudzą agresywnie główek, które zostaną zdrowo szarpnięte kijem XF o tej samej mocy. Kij 10lb F nie jest stworzony do podbijania gum z główkami 15g, oczywiście przy długości 8'3 i więcej stąd zdziwiło mnie zapytanie kolegi @Robas. Domyślam się, że wynika to z doświadczeń z blankami o niedoszacowanych parametrach co bardzo często ma miejsce.

Wyrazniej widac kolowrotek niż wędkę :) Oczywiście zdjęcia perfecto :)

Eee no co Ty, źle patrzysz.  ;) Intencją moją było pokazanie insertu, drewienka. Chłopcy w Krakowie mocno się postarali. Blank każdy zna, przelotki są w katalogach a uchwyt to dla mnie najważniejszy detal. Drewienko w dotyku i naocznie sprawia bardzo pozytywne wrażenie, raz złapiesz kij i trudno go oderwać. Stella znalazła się tam przypadkowo... :D Jest to trzeci mój Kraag, bardzo dobry produkt. Obecnie w podobnym stylu powstaje muchówka IGNIS #8 9'6" która zastąpi SAGE Xi3.

Fajnie jak będą serie blanków dedykowanych tylko jednej pracowni...

Na pewno mnożenie w nieskończoność modeli/ modułów/ wersji/ wykończeń/ domieszek/ żywic i mat sprawia że każdy znajdzie Coś dla siebie.

Pozdrawiam

Guzu, nikt nie powiedzial ze beda. Zadalem tylko pytanie ;)

No chyba ze masz jakies inne info