Skocz do zawartości

FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa

barwena1977

Rekomendowane odpowiedzi

Odnośnie blanków Kraag Elite, to wkleję kilka słów Bartka Burskiego na ten temat ;)

"Seria Kraag Elite wyszła z mojego zapotrzebowania i sugestii, ale konstrukcje perfekcyjnie stworzył FishingArt jakbyśmy myśleli o tym samym. Blanki będą jednoczęściowe, oferowane w mocach 12, 16 i 20lb.

Blanki bardzo szybkie, bardzo sprężyste, o bardzo dużym przyroście mocy od połowy blanku. Dość smukła szczytówka jak na te moce ma pozwalać schodzić dość nisko z cw, a mocny dół podnosić górne cw przy głębokim ładowaniu. Przykładowo model 20lb pozwala na łowienie Westinem 22cm (80gr) lub Sliderem 12 jednocześnie dając możliwość podania gumy 4-5" na gołym offsecie lub 4-5" twitchbaita. Krótkie modele są idealne do verticala (6'). Sprawdzą się jako wędki na trudne łowiska, gdzie liczy się celny rzut, precyzyjne prowadzenie i szybki hol (okazało się jednak, że łowi się tym fenomenalnie w każdych warunkach :) ).

Do szukania zmusiło mnie tegoroczne wiosenne łowienie szczupaków. Ryby reagowały tylko na małe, lekkie przynęty, ale stały na wodzie max 0,5m, za pasem trzcin i wymagały szybkiego wyrwania na czystą wodę, a nie jest to łatwe jak ryba ma 90-110cm. Blanki, których parametry rzutowe były odpowiednie do warunków (M1 17lb, Blaas 17lb, Kraag 16lb), nie dawały rady z silnym holem, brakowało mocy. Podobnie sytuacja będzie się miała w trudnych łowiskach sandaczowych, z których momentalnie trzeba rybę poderwać.

Pracą przypominają trochę SCV XF z STC (ale lepiej holują, mają szybszą progresję ugięcia) a trochę castingowe blanki z brązowych SCV"

Trochę już obłowiliśmy najmocniejszą 20lb wersję, kilka wędek na tym blanku też już łowi w Polsce. Na seryjne wersje 12 i 16lb z niecierpliwością czekamy ;)

Technicznie/technologicznie Ci nie powiem, czy to tylko dokręcenie maty na dolniku, czy tez jakaś modyfikacja szczytowej części, bo nie mam o tym pojęcia. To już ustalenia miedzy Bartkiem, a Krzyskiem.

Miałem okazje polowic 20lb wedka i faktycznie jest bardzo podobna do StC Elite, czuła w szczycie i pancerna w dole (stad tez robocza nazwa Kraag Elite). Mega uniwersalny blank pod duze lekkie przynety, jak i zdecydowanie cięższe wabie, z mocą w dole na dość forsowny i ostry hol w ciężkich warunkach.

Blanki będą ogólnodostępne w sprzedaży, wiec nie są to modele robione tylko dla jednej pracowni.

Pancerny w dole stc to są sc4 . Elitka jest bardziej podatna na pracę dolnika. I powyższy opis blanku fa elite pasuje właśnie bardziej do sc4 :)

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Nie mogę poprawić to se zacytuję i  sprostuję . Chodzi mi o serię blanków spinningowych Legend Tournament . Kasta z tej serii nigdy nie miałem przyjemności wyginać .

Nie mogę poprawić to se zacytuję i sprostuję . Chodzi mi o serię blanków spinningowych Legend Tournament . Kasta z tej serii nigdy nie miałem przyjemności wyginać .

Najpopularniejsze z tej serii to sandaczowe xf .

Ale to nie całość oferty spiningowych sc4

Były poppingi, są crankbaity, jest dwuczęściowy 8 stóp do driftu...

Nie wszystkie pasują do tej historii tu omawianej ;)

• Like 2

Fajnie by było, żeby Krzysiek choć podlinkował coś o nowej konstrukcji bo już widzę, że może być trochę nieporozumień a nie chcę pisać za Krzyśka bo ani tyle nie wiem ani nie do mnie to należy...

Z tego co wiem to od opublikowania tego filmiku telefony zarówno do Zbyszka jak i Krzyśka urywały się, bo hakerski atak na Zbyszkową stronę zablokował możliwość opublikowania choćby lapidarnej informacji o tej nowości. 

Edytowane przez Rheinangler

Mnie też nie odpowiada ten youtuberski styl,- myślę, że zupełnie niepotrzebnie Olin Gutowski robi z siebie wędkarskiego wała....

Ale z drugiej strony "zaprzęgnięcie" takiego "prawdziwka" stanowi kontrastowe tło dla Krzyśka i Zbyszka, jak dobrze dobrane pas partu do grafiki... 

• Like 5

Blank Nanoflex SX 685-2N mam od dwóch tygodni w domu, i po świętach planuje zbroić

Krótko w temacie, szybki blank o płynnym ugięciu, opisany jest do 5 g i wydaje mnie się że to max jego możliwości, może nawet mniej, dołem myślę że realnie poniżej grama.

Uzbroję go standardowo jak dla siebie w Defina, uważam że będzie to świetna propozycja pod okonie tzw '"zasysacze", oraz białoryb.

Mnie też nie odpowiada ten youtuberski styl,- myślę, że zupełnie niepotrzebnie Olin Gutowski robi z siebie wędkarskiego wała....

Ale z drugiej strony "zaprzęgnięcie" takiego "prawdziwka" stanowi kontrastowe tło dla Krzyśka i Zbyszka, jak dobrze dobrane pas partu do grafiki... 

Arek - szykują się wakaty w MSZ, Twoja wypowiedź to niczym piękne portfolio... z korzyścią dla nas Wszystkich.  ;)  :D

• Like 1

Nie mam Andrzeju atrybutów trybuna ludu, więc się na to nie znosi  ;)

O suwerenie mam raczej złe zdanie choć żyję z próby zrozumienia go...

O tych co sobie nim gębę wycierają w obecnej kadencji jeszcze gorsze...

Moher nie jest moim środowiskiem naturalnym...

Dawno temu miałem możliwość wsiąść do pociągu o nazwie polityka i odmówiłem, koledzy którym odradzałem i posłuchali też są mi wdzięczni do dziś. 

Jak widzisz wszystko to składa się na jedno wielkie NIE. 

Ojczyźnie można także jako obywatel dobrze służyć i to podoba mi się najbardziej,- nawet poza jej granicami ;)

Ps

Co musi spotkać dobrze zapowiadającego się aktora, żeby robił takie rzeczy jak Olin Gutowski w "programie" 1000 wędek?

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 4

Ten Olin potrzebny do tego towarzystwa niczym pani lekkich obyczajow dziecko.Dobry produkt nie wymaga tak durnej reklamy.Gościu kompletnie tam zresztą nie pasuje - nic dziwnego , że robi z siebie durnia, zresztą nawet zbytnio nie musi się starać.

Edytowane przez Szymon82
  • Like 4