Skocz do zawartości

FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa

barwena1977

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Gdyby ktoś przetestował nowość kraaga elite 6lb lub 8lb, mógłby coś skrobnąć na ich temat. Na razie chyba tylko jednoskłady. Może ktoś coś wie czy będą 2-częściowe itd. Ja dowiedziałem się z fb od bb-custom rods, a nóż może ktoś już te nowe blanki testował, a ponoć zapowiadają się fajne okoniówki.

• Like 1

Blank mieni się w słońcu na zimno to głęboki burgund. Nowe malowanie spod ręki Krzyśka. Sam blank nieszlifowany, wykonanie "zajebiste". Długo czekałem, jest to pierwszy kij prawie jak prototyp, podobno wchodzi do stałej oferty.

cyknij fotki blanku, jak się prezentuję przy naturalnym oświetleniu.

Dzisiaj pierwsze próby rzutowe, powtarzalne 53 stopy przy rozmiarze mojego gumowca 43, na końcu streamerek z syntetyków długości 5 cm, linka Cortland 444 #5WF. Rzuca się lekko, swobodnie, NANOFLEX ma spory power jak na tak elastyczne tworzywo. Zestaw przyklejony do łapy... 

14_zpsk2jbkqpd.jpg

13_zps3hvmvhqq.jpg

12_zpsvpr37qxx.jpg

11_zpssx43fco7.jpg

10_zpsxixn8zz7.jpg

• Like 11

Witam wszystkich kolegów po kiju. Szukam informacji na temat UL na ktorym blanku sie skupić. Szukam czegos co zastapi zasłużonego juz mhx ktory idzie na emeryturę. Chcialbym kijeczek o szybkim szczycie przy podbiciu glowek 2-6 gram +ES 2 cale ale pracujacy pod rybami od 25 cm progresywnie zachowujac jednak delikatny zapas w dolniku. Waham sie nad następującymi blankami

Kraag skf 705-2 n

Blaas slf 705-2

ULXF 704-2N

Ktory z tych blankow bylby najlepszy?

Witam wszystkich kolegów po kiju. Szukam informacji na temat UL na ktorym blanku sie skupić. Szukam czegos co zastapi zasłużonego juz mhx ktory idzie na emeryturę. Chcialbym kijeczek o szybkim szczycie przy podbiciu glowek 2-6 gram +ES 2 cale ale pracujacy pod rybami od 25 cm progresywnie zachowujac jednak delikatny zapas w dolniku. Waham sie nad następującymi blankami

Kraag skf 705-2 n

Blaas slf 705-2

ULXF 704-2N

Nie miałem wymienionych przez Ciebie blanków, ale skxf 665-2n wpisuje się wg mnie idealnie w te wymagania.

Powiem szczerze ze seri XF nie bralem w ogóle pod uwage ponieważ mam obawy ze do okoni bedzie za sztywny dlatego sklanial bym sie do wersji F zeby lepiej trzymał okonie. No chyba ze sie myle z ta sztywnościa XF? Z drugiej zas strony kij bedzie tylko i wyłącznie do glowek i gumek w opadzie. Zadne blaszki czy woblerki.

Ten konkretny model nie będzie za sztywny mimo, że xf. Miałem też 705 skxf w jednoskładzie i ten akurat wydawał się "pałowaty" przy tym pierwszym. W każdym razie ten skxf 665-2n jest fajny do takiego zastosowania o którym piszesz, ale może jeszcze niech ktoś potwierdzi/zaprzeczy :P

Ten konkretny model nie będzie za sztywny mimo, że xf. Miałem też 705 skxf w jednoskładzie i ten akurat wydawał się "pałowaty" przy tym pierwszym. W każdym razie ten skxf 665-2n jest fajny do takiego zastosowania o którym piszesz, ale może jeszcze niech ktoś potwierdzi/zaprzeczy :P

Natłoku odpowiedzi to nie spodziewałbym się nawet w perspektywie dni, a może i tygodni ... ;)

Kraag skf 705-2 n

Blaas slf 705-2

ULXF 704-2N

Kolega może spokojnie celować w

Kraaga SKXF 705-2N

ULXF 704-2N

Ten kraag skxf 705-2 n nie jest zbyt palowaty do okoni? Jak on sie gnie pod rybami od 20 cm w gore? Czy te 5 lb to faktycznie 5? I czy poprawnie opisany gora i dolem czy raczej opis z czapy?

Czy opad przy glowkach 2-6 gram.+ kajtek jest widoczny na szczytowce badz odczuwalny w reku?

Edytowane przez Funky
  • Like 1

Następca MHXa S871-2

Poszukuje blanku w podobnej długości +/- 2.20m, obsługujący podobne gramatury, czyli 2-4g + gumy smukłe 3 cale. Tyle że ma być dużo szybszy fast/xfast, ale ugięcie nadal bardzo głębokie pod rybą. Kijek typowo pod jigowanie za okoniami. Mhx bardzo mi leży tylko brakuje mi tej szybkości, sztywności podczas agresywnego prowadzenia. Cena raczej nie gra roli.

Poszukuje blanku w podobnej długości +/- 2.20m, obsługujący podobne gramatury, czyli 2-4g + gumy smukłe 3 cale. Tyle że ma być dużo szybszy fast/xfast, ale ugięcie nadal bardzo głębokie pod rybą. Kijek typowo pod jigowanie za okoniami. Mhx bardzo mi leży tylko brakuje mi tej szybkości, sztywności podczas agresywnego prowadzenia. Cena raczej nie gra roli.

Wydaje mi się że coś z FA fajnego znajdziesz....

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Bierzemy pod uwagę blanki 7" i 7,3".

Jeśli ma być bardzo szybko to:

SKXF 705-2n

SLXF 705-2n

... ewentualnie o oczko wyżej, czyli 707-2n.

Jak zależy nam na bardziej przyjemnej pracy kija to:

SLF 705-2n

SXF 705-2n

Ultralightów nie miałem w ręku.

• Like 1

Odpowiednikiem tego MHX-a jeżeli chodzi o ugięcie ,tylko dużo szybszy będzie ULXF-704-2N (2,13m ) lub ULXF-764-2N (2,28m). Kraagi XF będą o jeszcze szybsze ale ugięcie będzie bardziej szczytowe.

• Like 1