Skocz do zawartości

FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa

barwena1977

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedzmy, że chciałbym kupić blank w dwuskładzie, oczywiście w FA;

długość 2,13 i uzbroić go pod casta do twichingu pod woblerki 5-12 max 15g.

Czy coś odpowiedniego znalazłoby się u Pana Krzysztofa.

Moglibyście coś doradzić?

I jeszcze jedno pytanie, potrzebny będzie kij o długości 2,90;

taki uniwersał pod bolenia na Wisłę i morską troć z brzegu, czyli w max blachy 28 gram.

Myślałem o Blaasie nano 9,6 20lb. Nada się czy szukać czegoś innego?

Batson XST 1144F

Taki Blaas Slim 2,90 20lb jest potężniejszy od 1144, który w zupełności wystarcza, a jest lżejszy. Z kolei tymże Slimem, ale 15lb, bardzo przyjemnie macha się przynętami do 20-22g.

Dziękuje za odpowiedź.

Na batsonach to się w ogóle nie wyznaje, a jak pisałem wcześniej chciałbym zapłacić swoje ciężko zarobione pieniążki polskiemu

wytwórcy i jak rozumiem polecasz bardziej blaasa slima od tego SLF9620-2N, o który pytałem.

• Like 1

Tylko trzeba wziąć pod uwagę, że teraz produkowany jest blaas F nano, a w porównaniu ze zwykłym bez nano to są dwa zupełnie inne blanki. Łowiłem takimi samymi modelami, zarówno o tej samej długości jak i mocy. F nano jest zdecydowanie szybszy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja pisałem o nano

Jeśli chodzi o Slimy (innych Blaasów o tych parametrach nie znam), to między tym 15lb a 20lb jest spora różnica w odczuwalnej mocy. Ten 15lb jest bardzo przyjemny i lekki w rzucaniu, natomiast 20lb jest mocarny w porównaniu (choć łososiowa pała to też nie jest). Miałem oba i teraz mam wspomnianego wcześniej Batsona, natomiast od tego 15lb fajniejszy jest też Batson - lżejsza wersja tego XST1144F, czyli XST1143F.

KOMBINUJ ;)  :D 

P.S. Ja też wolałbym wybrać polskie blanki, ale te Batsony są fajniejsze. Poza tym oczywiście są też St.Croix i inne Composite Developments, tudzież NFC, aczkolwiek ja od lat już lubię RX8 :) 

Edytowane przez Fatso
  • Like 1

Mam również tego xst1143 czyli oczko słabszego Batsona i również bedę twierdził że jest ciekawszy od slima 15 lb ;-) przynajmnije do moich zastosowań. Wiadomo każdy ma tez inne odczucia i wyobrażenia na temat swojego idealnego blanku  :) blaas F 20 lb to juz solidny kij....jak do moich bolków za solidny...chociaż na rzeczną troć dla mnie jest ok i do tego go używam  ;)  na rzeczne jesienne pajki na gumy od  10 gr ołowiu w górę też  jest git  ;)  slim 15 lb w moim odczuciu nie jest zbiezny tak jak lubię chociaz za to fajna katapulta....dzisiaj  jesli chodzi o polskiego producenta wybrałbym raczej xf zamiast slima do tego typu zastosowań  ;-) Mam nadzieje ze mogłem troche pomóc albo namieszalem jeszcze bardziej  :P pzdr

• Like 1

Akurat mam blaasa xf 9615-2n i szczerze? Nie widze innego kija na boleniach i woblerowych sandaczach. Kij na sucho wydaje sie byc sztywny jak pała natomiast czucie na tym kiju to ... kazde musniecie trawy na poczatku kwitowalem zacieciem. Sama praca pod pierwsza ryba powoduje ze nie chce sie innego kija. Jak dla mnie tylko xf nano . Malo tego kiedys w akcie desperacji jak nic nie bralo podbijalem nim 20 gram + 4 cale lunatik i dyskomfortu nie zauwazylem. Bardzo poprawnie sie lowilo.

Edytowane przez Kamil_D

Powiedzmy, że chciałbym kupić blank w dwuskładzie, oczywiście w FA;

długość 2,13 i uzbroić go pod casta do twichingu pod woblerki 5-12 max 15g.

Czy coś odpowiedniego znalazłoby się u Pana Krzysztofa.

Moglibyście coś doradzić?

taki uniwersał pod bolenia na Wisłę i morską troć z brzegu, czyli w max blachy 28 gram.

Pod morskie trotki  i bolki SLS 9620-2N to najlepsza opcja w/g mnie . Batson XST1144F o którym piszą koledzy fajny ale bez porównania do SLS-a kompletnie inna dynamika blanku no i balans w XST 1144F  fatalny.

• Like 4

Pod morskie trotki  i bolki SLS 9620-2N to najlepsza opcja w/g mnie . Batson XST1144F o którym piszą koledzy fajny ale bez porównania do SLS-a kompletnie inna dynamika blanku no i balans w XST 1144F  fatalny.

Powiem Ci, że kolega który też buduje wędki odradzał mi tego batsona, pytałem wczoraj.

Zmienię trochę pytanie tzn a jakby ten kij miał służyć tylko pod bolenia i nocnego woblerowego sandała

to co byście polecili?

Może jednak 15lb?

Chodzi tu głównie o to, żeby machnął też sandałowymi nielotami.

Łowisko Wisła.

A wtedy pod morską trotkę zbudował był inny drugi.

Edytowane przez graf74

"Batson XST1144F o którym piszą koledzy fajny ale bez porównania do SLS-a kompletnie inna dynamika blanku no i balans w XST 1144F  fatalny." - powiedziałbym, że dość odważna teza :rolleyes: 

Nic to, chyba nie ma sensu dyskutować (akurat w tym wątku) o wyższości SLS nad XST.

15 lb blaas będzie idealny. Ja akurat preferuje F bardziej niż xf ale to indywidualna kwestia.

15 lb blaas będzie idealny. Ja akurat preferuje F bardziej niż xf ale to indywidualna kwestia.

Zdecydowanie 15 lb będzie ok , ja również wolę F niż XF.

Pod bolki na Dunajcu używam SLF9010 , ale ja łowię je specyficznie - dość lekkimi przynętami , w zasadzie 11-12g to maks.

Popieram, miałem 2 kije na blanku XST1144F, jeden z „renomowanej warszawskiej pracowni”, drugi od Skałka. Ten stołeczny miał wpakowaną w dolniku (w blanku) pacyne 50g ołowiu... ;) Skałek wyciągnął z kija ile się da (pamiętasz jak testowaliśmy na nim różne spacingi? ;) ) ale kij tez leciał na ryj mocno. Potem poszedłem w Matagi Seabass TR86 albo 90, nie pamietam który model, i to była przepaść jeśli chodzi o wyważenie i masę kija. Oczywiście na korzyść Matagi.

Miałem kijek na blanku XST1144F osobiście i nim łowiłem , także wiem co piszę .

I jeszcze jedna sprawa.

Nie można wrzucać wszystkich Blaasów do jednego worka. Blaasy F i XF  to zupełnie inna konstrukcja niż Blaas Slim.

Odczucie mocy w SLS jest zupełnie inne niż w SLF i SLXF. Biorąc do ręki 20lb SLS i 20lb SLF czy SLXF o tej samej długości ma się wrażenie ,że SLS jest o dużo delikatniejszy

• Like 3

Miałem 20lb SLS i 15lb SLS.

Uważam że ten 20lb jest zasadny jak się używa min. 10-12g. Poniżej tego jest poprostu męczarnia.

Za to 15lb obsłuży też w razie potrzeby kleniowe przynęty od 5g spokojnie, czy boleniową sieczkę.

Zależy co kto potrzebuje. Ale sls 20lb na pewno nie jest delikatny. Optymalnie to lata z niego ok.15-20 g.

• Like 1

I jeszcze jedna sprawa.

Nie można wrzucać wszystkich Blaasów do jednego worka. Blaasy F i XF  to zupełnie inna konstrukcja niż Blaas Slim.

Odczucie mocy w SLS jest zupełnie inne niż w SLF i SLXF. Biorąc do ręki 20lb SLS i 20lb SLF czy SLXF o tej samej długości ma się wrażenie ,że SLS jest o dużo delikatniejszy

Też się z Tobą zgodzę Kolego.

To są na pewno zupełnie inne kije choć łaczy je ta sama nazwa Blaas. 

Ja miałem w ręku z FA Blaasa Fkę oraz vegter borony innych niestety nie.

Dla mnie Blaas F w wersji Nano jest wystarczająco szybki do takich zastosowań.

Ale Twoje słowa pokrywają się z opiniami innych kolegów że jednak SLSy są delikatniejsze i nie mają tyle mięsa w dolniku.

Dziękuje i pozdrawiam.

Miałem 20lb SLS i 15lb SLS.

Uważam że ten 20lb jest zasadny jak się używa min. 10-12g. Poniżej tego jest poprostu męczarnia.

Za to 15lb obsłuży też w razie potrzeby kleniowe przynęty od 5g spokojnie, czy boleniową sieczkę.

Zależy co kto potrzebuje. Ale sls 20lb na pewno nie jest delikatny. Optymalnie to lata z niego ok.15-20 g.

I właśnie o to mi chodziło.

Dzięki za cenną wskazówkę i poradę.

I jeszcze jedna sprawa.

Popieram, miałem 2 kije na blanku XST1144F, jeden z „renomowanej warszawskiej pracowni”, drugi od Skałka. Ten stołeczny miał wpakowaną w dolniku (w blanku) pacyne 50g ołowiu... ;) Skałek wyciągnął z kija ile się da (pamiętasz jak testowaliśmy na nim różne spacingi? ;) ) ale kij tez leciał na ryj mocno. Potem poszedłem w Matagi Seabass TR86 albo 90, nie pamietam który model, i to była przepaść jeśli chodzi o wyważenie i masę kija. Oczywiście na korzyść Matagi.

A ja, jako kolejny użytkownik tego rafałowego batsona odkupionego od żbika jestem zadowolony :)

Prawdopodobnie miałem go z cięższym kołowrotkiem, stąd brak problemów z wyważeniem.

Używałem go pod bolenia na ciężko, sandacza i suma na lekko. Miota na prawdę daleko.

Teraz sobie odpoczywa, bo w starciu z wąsem stracił 3 od góry przelotkę (owinięta skręcona plecionka+odjazd).

Wcześniej sporo ich wyciągnął, nie mówiąc już o bolkach ;)

Witam. Interesuje mnie wedka na grube, duze przynety, na duze szczupaki. mysle ze kij musi miec wyrzut przynajmniej do 200g.Dlugosc mysle 215 cm( lowienie z lodki) czy u Pana Krzysztofa bedzie jakas godna uwagi? moze jest juz jakas gotowa? za tydzien jade na ryby. pozdrawiam

Edit: mialem na uwadze westina W6 60-180g. Ale mysle ze lepiej za ta cene (lub troche dolozyc) kupic w stajni.

Edytowane przez KrisKolas