marcin186 Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Orientujecie się może jak jest z zamawianiem blanków w Fa? Trzeba się wstrzelić w moment gdy p. Zieliński jest w kraju,żeby w miarę szybko przebiegła realizacja zamówienia,czy produkcja blanków odbywa się na bieżąco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilio Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Produkcja jest na bieżąco. Pan Krzysztof odpisuje w miarę możliwości nawet na wyjazdach. Czas oczekiwanie około 5 tygodni. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt@l Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Kraag XF Nano SKXF9016-2N dobre narzędzie na sandacza?, Wisła tylko woblery od 5gr. w górę, gumy sporadycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilio Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 XF bardziej pod opad i gumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt@l Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 XF bardziej pod opad i gumya co w przypadku połowów w nurcie z brzegu Fast nie będzie za bardzo ustępliwy i zrobi się z niego parabola, którą będzie kołysać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilio Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Fast nano jest i tak dosyć szybki. Poza tym będziesz łowił sandacze. Zgaduję, że będą to dosyć smukłe uklejopodobne woblerki, które nie stawiają zbytniego oporu. Ja bym stawiał na zwykłą F-ke, albo Slima. Bardziej na tego drugiego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt@l Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 (edytowane) Fast nano jest i tak dosyć szybki. Poza tym będziesz łowił sandacze. Zgaduję, że będą to dosyć smukłe uklejopodobne woblerki, które nie stawiają zbytniego oporu. Ja bym stawiał na zwykłą F-ke, albo Slima. Bardziej na tego drugiego.Porównuję Kraag XF Nano SKXF9016-2N - cw 6-30 moc 8-16lb Blaas Slim Nano SLS9020-2N - cw 8-32 moc 10-20lb no i jak się ma jedno do drugiego :-)cw 6-30 moc 8-16lb do cw 8-32 moc 10-20lb - który będzie bardziej ustępliwy/ miękki, obydwa XFastyMyślę, że najlepiej wziąć te patyczki w dłoń i wszystko się wyjaśni:-)Zamówiony Kraag XF jak będzie za sztywny to pewnie zamówię w przyszłym roku następny F lub Slim tak jak opisałeś.Dzięki za odpowiedź. Edytowane 26 Października 2018 przez Wojt@l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilio Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Kraag to seria do łowienia głownie na gumy. Kraag XF to bardzo szybka sandaczówka typowo do łowienia tych ryb z opadu. Ja bym sobie je odpuścił. Mniej ustępliwy będzie oczywiście Kraag XF. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt@l Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 (edytowane) Już nie będę nic zmieniał w konfiguracji... zostaje Kraag XF spędzę trochę czasu z nim nad wodą i może coś naskrobie jak się sprawuje. Myślę ze wybór akcji kija to trochę też indywidualne upodobania każdego wędakrza, mam nadzieję że spełni moje oczekiwania . Edytowane 26 Października 2018 przez Wojt@l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilio Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 (edytowane) Oczywiście, masz rację. Każdy lubi co innego i każdy może mieć inne odczucia [emoji846]na pewno będzie to fajny kijek, tak czy inaczej [emoji6][emoji1362] Spróbuj też pogadać z Panem Krzysztofem następnym razem. Doradzi Ci na pewno jak nikt inny, bo w końcu sam robi te blanki [emoji6] Edytowane 26 Października 2018 przez Kaamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt@l Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Oczywiście, masz rację. Każdy lubi co innego i każdy może mieć inne odczucia [emoji846]na pewno będzie to fajny kijek, tak czy inaczej [emoji6][emoji1362] Spróbuj też pogadać z Panem Krzysztofem następnym razem. Doradzi Ci na pewno jak nikt inny, bo w końcu sam robi te blanki [emoji6]Miałem z Panem Krzysztofem bezpośredni kontakt, i fakt bardzo miły i konkretny Człowiek posiadający bardzo dużą wiedzą w temacie produkcji blanków i wędzisk, po rozmowie i trzymaniu Kraaga w łapce padł wybór na niego, pewnie odrobinę odczucia w dłoni i charakterystyka blanku się zmienią po uzbrojeniu... zobaczymy myślę, że wszystko będzie Ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Jeżeli sandacz i woblery to raczej stawiał bym na blaasa xf niz kraaga xf. Mam tego pierwszego tj blaasa xf i idealnie sie w to wpisuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt@l Opublikowano 26 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 (edytowane) Jeżeli sandacz i woblery to raczej stawiał bym na blaasa xf niz kraaga xf. Mam tego pierwszego tj blaasa xf i idealnie sie w to wpisuje.Miałem Blaasa w ręku tego 5-25gr. i wybrałem Kraaga 6-30gr. mam nadzieję, że nie popełniłem gafy hihi. Zobaczymy;-) Edytowane 26 Października 2018 przez Wojt@l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2018 Porównuję Kraag XF Nano SKXF9016-2N - cw 6-30 moc 8-16lb Blaas Slim Nano SLS9020-2N - cw 8-32 moc 10-20lb no i jak się ma jedno do drugiego :-)cw 6-30 moc 8-16lb do cw 8-32 moc 10-20lb - który będzie bardziej ustępliwy/ miękki, obydwa XFastyMyślę, że najlepiej wziąć te patyczki w dłoń i wszystko się wyjaśni:-)Zamówiony Kraag XF jak będzie za sztywny to pewnie zamówię w przyszłym roku następny F lub Slim tak jak opisałeś.Dzięki za odpowiedź.Nie ma to jak bezkrytyczna wiara w tabelki i cyferki. Najszybsza droga do wielkiego rozczarowania.Kraag XF 16lb do rzucania 5g woblerem . Powodzenia życzę 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2018 Nie ma to jak bezkrytyczna wiara w tabelki i cyferki. Najszybsza droga do wielkiego rozczarowania.Kraag XF 16lb do rzucania 5g woblerem . Powodzenia życzę Może nie jest on idealny ale trzeba pójść na jakiś kompromis. Kolega nie pisał że do rzucania 5 gr woblerem tylko od 5g. Czyli będą i cięższe, pewnie w granicsch 10 gr uśredniając. Kraag ma dość sprężystą szczytowke wìec coś tam te 5gr wyrzuci. Reszte dystansu można wobler spławić. Sam tak łowiłem 15 lb kijem woblerami od powiedzmy 7 gr. Wisła prxy normalnej wodzie wymaga jefnak mocniejszego kija do takiego łowienia. Choć ja osobiście do woblerów wybrał bym Blaasa 15 lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2018 W/g mnie to żaden kompromis łowiąc na Kraaga XF woblerami, tylko strzał w kolano. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gladki Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2018 (edytowane) Jeżeli sandacz i woblery to raczej stawiał bym na blaasa xf niz kraaga xf. Mam tego pierwszego tj blaasa xf i idealnie sie w to wpisuje. Mam Blaasy XF i Kragi XF - wszystko zbrojone pod casta i generalnie zgodzę się, że Kraag to przede wszystkim opad (gumy i koguty) a Blaas to kije do przynęt twardych (wahadła, obrotówki i woblery). Po prostu Blaas ładuje się głębiej więc lepiej się nim rzuca, za to Kraag będzie skuteczniejszy w zacięciu... a przy sandaczu zacięcie ma duże znaczenie (chociaż przy woblerze???) Hmm myślę, że żaden z tych blanków nie będzie błędem - to doskonałe kije choć o różnej charakterystyce - jak znam wyrobi Krzyśka Zielińskiego - kolega Wojt@l i tak nie poprzestanie na jednym kiju ;-) PS. nie zauważyłem aby kolega Wojt@l sprecyzował czy będzie budował casta czy spinning. Przy spiningu niezależnie od wyboru rzuci woblerem gdzie trzeba, przy wędkach castingowych jest trochę gorzej i tu wybór blanku ma większe znaczenie. Reasumując jeśli to ma być kij spinningowy to trzeba brać to co lepiej w ręku leży i tyle! Edytowane 27 Października 2018 przez gladki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2018 W/g mnie to żaden kompromis łowiąc na Kraaga XF woblerami, tylko strzał w kolano.Szanuje twoje zdanie. A dla czego sądzisz że to strzał w kolano? Drąże bo mam 11 lb Fke i łowię nim woblerami (smukłe twiczowe) od 4 do 11 cm. Fakt, ze nie w Wiśle tylko na wodzie stojącej.Zgadzam się, że to kij lepszy pod gumy ale też duża gama woblerów mu nie straszna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszpachalski Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2018 SLM8622-2 nie taki mocarz strzelił pod herringiem 16 na 8g główce Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Witam może ktoś użytkuje Vegter Boron 8"3"/ 8"9" o mocy 15 lb/20 lb już na nowych matach nano i może coś napisać jak się je w praktyce użytkuje - jakie masy przynęt max w komforcie itd ....? pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt@l Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 (edytowane) To bedzie spinnig przedzial cw od 6gr. powinien dobrze przekazywac prace woblera np. 5,5gr przy XF i mysle, ze bedzie przy rybce 2kg, 3kg przechodzil juz w "parabolke"??.a jak jest z czuloscia Blaas, Kraag Fast czy XFast bedzie bardziej przekazywal prace woblera? Osobiscie lubie jak czuc delikatnie prace przynety (w miom przypadku wobler) lubie blank o malej srednicy i lekko "elektryczny". Edytowane 29 Października 2018 przez Wojt@l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Szanuje twoje zdanie. A dla czego sądzisz że to strzał w kolano? Drąże bo mam 11 lb Fke i łowię nim woblerami (smukłe twiczowe) od 4 do 11 cm. Fakt, ze nie w Wiśle tylko na wodzie stojącej.Zgadzam się, że to kij lepszy pod gumy ale też duża gama woblerów mu nie straszna.Dlaczego strzał w kolano? Dla tego ,że jest na rynku obecnie tyle blanków ,że można dobrać na prawdę perfekcyjnie blank do sposobu łowienia a nie na zasadzie ,że może się nada. Weź jeszcze pod uwagę ,że masz 11lb F-kę. A tu jest mowa o blanku 16lb który macha 2x więcej od 11lb, jeżeli chodzi o ciężar rzutowy i na dodatek to XF czyli bardziej sztywny. Jakie woblery komfortowo to obsłuży? 20 gramowe i więcej przecinaki boleniowe i koniec.To coś na zasadzie takiej sytuacji. Szukam auta żeby pojeździć nim w trudnym terenie i kupuję sobie do tego przykładowo Porsche 911 bo lubię szybkie samochody. Typowy, analogiczny do w/w sytuacji strzał w kolano 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 No spoko. To jakiej mocy wędke byś polecił do łowienia sandaczy na woblery w Wiśle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Tu nie chodzi o moc bo np. dużo lepiej poradzi sobie z takim łowieniem SLS 20lb. Blank to nie tylko; długość, moc w LB i ciężar rzutowy w gramach ,czy uncjach. Ogólnie rzecz ujmując odpowiedni będzie blank umiarkowanie szybki ,głębiej ładujący się przy niższym c.w, pracujący nie co głębiej podczas holu o dosyć mocnej szczytówce jeżeli trzeba będzie walczyć z nurtem rzeki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Aha. Dzięki za opis. Czasem zapominam, ze jest cos poza tym co sam mam/miałem lub kiedyś widziałem ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi