Skocz do zawartości

FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa

barwena1977

Rekomendowane odpowiedzi

W budowie struktury maty blanku wszystko różni nano-flex od Seekerowego e-glass/boronu.

Co do maty w nano-flexie nie wypowiadam się, bo nie wiem i myślę, ze dopóki ktoś nie weźmie owej maty pod mikroskop i nie opisze tego będzie to tajemnica Krzyśka.

Dociekanie tego jest zresztą czystą teorią, mogącą w sposób rzeczowy interesować jedynie ludzi zajmujących się tym zawodowo....

W Seekerach mamy już od dość dawna pewność jak wyglądała mata, mimo iż jest to zastrzeżona przez firmę konstrukcja, czego Krzysiek na pewno nie skopiował gdyż jest człowiekiem inteligentnym i uczciwym....

Pytania,- jak to możliwe, że szkło z boronem jest i tak lżejsze od węgla z boronem spowodowała iż dociekliwi zbadali tę wręcz niemożliwą fizycznie zagadkę.

Pisałem gdzieś już o tym ale powtórzę, choć dla kogoś z chłodnym okiem, nawet niekoniecznie wędkarza, ale bacznego obserwatora kierunek odpowiedzi jest jasny.

Tam gdzie trwa jakakolwiek batalia o technologiczny prymat, oficjalnie posługuje się kryptonimami, które tworzą specjaliści od sprzedaży tak by pokazywały wyższość także technologiczną nad konkurencją i tworzy wrażenie niezwykłości jakoby ta i tylko ta firma odkryła coś co dla innych jest wciąż niedostępne....

Nie inaczej jest w przypadku Seekerów i materiału nazwanego e-glass/boron. W konstrukcjach z-przed e-glass/boronu wykorzystywano włókna boronowe wzdłużne do konstrukcji blanków co dawało dużą wagę i bardzo kiepskie balans ale równocześnie "wyższe", "lepsze" parametry od porównywalnych węglowych konstrukcji.

Seeker wykorzystał budowę "swojej" maty szklanej, która wyglądała w powiększeniu niczym plaster miodu i miedzy-przestrzenie wypełnił pyłem boronowym. 

Tak więc rozkład masy boronu w ich (Seekera) blankach jest proporcjonalny do ich zbieżności a w węglach z wzdłużnie położonymi włóknami boronowymi łatwo sobie wyobrazić iż wszystkie włókna zmierzają ku szczytowi gdzie są najgęstsze i gdzie przenoszą swój ciężar dając jednocześnie zwiększoną  moc i wytrzymałość szczytówki przy bardzo wyraźnym pogorszeniu balansu, co daje blanki o których się potocznie mówi 'blanki z ciężką głową" dla mnie osobiście,- niezastąpione przy połowach w szybkiej wodzie silnych ryb łososiowatych...

Myślę, że ostatni, który potrafię sobie wyobrazić krok w doskonaleniu klasycznych szklanych konstrukcji wykonali byli projektanci Seekera pod marką Cousins, wprowadzając do produkcji nano-żywicę co obniżyło wagę znanych mi konstrukcji o +- 10g...

Dopiero przeskalowanie włókien o którym Krzysiek wspominał choćby na filmie Olina, jest faktycznie jakąś taką rewolucją i to na wielką skalę,- jak wielką? zobaczymy...

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 7

Witam.

Szukam użytkownika wędki na blanku ULF7610-2N lub ULXF7610-2N.

Potrzebuję informacji o właściwościach żutowych z dołu cw, a w szczególności nielotów w postaci 3-4cm wobków. Wędka z założenia ma być do łowienia w nurcie kleni z przylowem brzanowo- boleniowym

Edytowane przez jajakub

Ulf7610-2N bardzo dobrze miota wobki 3-4cm (grocik od miernika) tyle tylko, że do podanego zastosowania będzie za słaby. O ile jeszcze klenia da radę (choć z kluchą 50+ już będzie gimnastyka)to już brzana czy boleń, może zabraknąć mocy w dolniku tym bardziej w nurcie. Mam taki kijek,ale z przeznaczeniem na pstrągi i klenie z mniejszych rzeczek. I tu radzi sobie dobrze.

Blaas SLF 9015-2N

Używa ktoś pod bolki ? Jak wyglada sprawa górnego cw z zachowaniem komfortu ? Czytałem dwie opinie i zdania były dość podzielone.

Cześć,

Moja ulubiona pozycja na bolenie to Blaas SLF9014-2N (czyli lekko odchudzony fabrycznie blank SLF 9015-2N). Chodziło mi o to, aby w miarę obsłużył woblerki o masie od około 2,5-3g w górę ale zachował "moc". Najcięższych woblerów jakich używam to Fantom 7cm 16g, które posyła bardzo daleko. Brak poczucia, że brakuje mu mocy i zdecydowanie można podpiąć cięższe przynęty. Hermesy Glooga stawiające nieco większy opór w wodzie niż  tzw. przecinaki boleniowe również obsługuje bardzo dobrze. Komfortowo obławia się warkocze i przelewy. Nie brakuje mocy do zacięcia.

Moim zdaniem nieco mocniejszy SLF9015-2N obsłuży większość woblerów boleniowych uwzględniając górny cw. producenta tj. około 28g. Blan opisany poprawnie. Nie jest przy tym "pałowaty". Krzysztof Zieliński na pewno coś podpowie od siebie. Napisz i czekaj cierpliwie:)

• Like 1

Ulf7610-2N bardzo dobrze miota wobki 3-4cm (grocik od miernika) tyle tylko, że do podanego zastosowania będzie za słaby. O ile jeszcze klenia da radę (choć z kluchą 50+ już będzie gimnastyka)to już brzana czy boleń, może zabraknąć mocy w dolniku tym bardziej w nurcie. Mam taki kijek,ale z przeznaczeniem na pstrągi i klenie z mniejszych rzeczek. I tu radzi sobie dobrze.

Dzięki bardzo.

Dlatego pewnie Krzysiek poleca mi wersję xf bo tą ponoć ma mocniejszy dolnik

• 2 tygodnie później...

Kamil chyba trochę przecholowales,16lb i 60g to trochę bogato.Co prawda nie obawiałem rzeczonego modelu,ale mam oczko dłuższego i moim zdaniem nie da rady.Tak 40-45g całkowitej to tak.Raczej 40g w moim modelu,ze względu na dość subtelna szczytowka do reszty blanki.

Edytowane przez Darek64

Blaas SLF 9015-2N

Używa ktoś pod bolki ? Jak wyglada sprawa górnego cw z zachowaniem komfortu ? Czytałem dwie opinie i zdania były dość podzielone.

Od dwóch sezonów mam ogromną przyjemność używać kija zbudowanego na tym blanku pod wiślane łowienie bolenie i wszystkie inne ryby pływajace w dużej rzece. Może klasyczna Rapala Original 7cm nie lata jak z katapulty ale da się już rzucić. Górna granica jest dość dobrze opisana. Poza tym w blanku czuć moc, która potrafi zatrzymać bolenia już naprawdę ładnego w silnym nurcie. Osobiście używam tej wędki w połączeniu z żyłką 0,20 - 0,25 i jest naprawdę ok!

Gorąco polecam kij na tym blanku pod łowienie na dużej rzece - przynęty stawiające mały, duży opór w wodzie, a jak trzeba z gumą czy innym wahadłem nie będzie problemu. Moim zdaniem to bardzo uniwersalny kij :)

Kamil chyba trochę przecholowales,16lb i 60g to trochę bogato.Co prawda nie obawiałem rzeczonego modelu,ale mam oczko dłuższego i moim zdaniem nie da rady.Tak 40-45g całkowitej to tak.Raczej 40g w moim modelu,ze względu na dość subtelna szczytowka do reszty blanki.

Przepraszam ja mam SKXF7016-1,a Kamil opisywal serie SKXE-Elite.

Nie ma problemu [emoji846] Aczkolwiek nadal uważam, że blanki dadzą radę z taką gramaturą. Taką też informację uzyskamy od źródła czyli Krzysztofa Zielińskiego. Osobiście 12 lb obawiałem maksymalnie tak jak pisałem - 20g + guma, ale nie dlatego że już nie dawał rady. Po prostu nie było potrzeby stosowania większej gramatury na łowisku. Z 16 lb miałem trochę mniej styczności, ale już jest plan na właśnie ten blank, ewentualnie 20 lb.

Nie ma problemu [emoji846] Aczkolwiek nadal uważam, że blanki dadzą radę z taką gramaturą. Taką też informację uzyskamy od źródła czyli Krzysztofa Zielińskiego. Osobiście 12 lb obawiałem maksymalnie tak jak pisałem - 20g + guma, ale nie dlatego że już nie dawał rady. Po prostu nie było potrzeby stosowania większej gramatury na łowisku. Z 16 lb miałem trochę mniej styczności, ale już jest plan na właśnie ten blank, ewentualnie 20 lb.

To jaką ta gumę zakaldałeś do tych 20 gramów?

Kilka postów wyżej piszesz, że bez problemu ciska 40g, teraz ze więcej niż 20+guma nie zakaldałeś?...

• 2 tygodnie później...