Rheinangler Opublikowano 10 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 (edytowane) No,- o pierwszych wrazeniach mozna juz cos skrobnac: Najpierw unboxing:Waga i wywazenie kija robi na mnie dobre wrazenie,- 139g i wywazenie przy 30 cm dolniku (odleglosc od stopki kolowrotka do konca dolnika) i kolowrotku Shimano Exence C3000MHG dokladnie w "dolku" foregripu, tak jak to zaplanowalem ("0" dowazenia w "dupce")Wykonanie jak zwykle stranne i czyste, szkoda ze blank jest krzywy w szczycie. Szczytowka odbiega na ostatnich 10cm ok 2-3mm w prawo co ozanacza ze jako blank musiala wygladac jak chinskie osiem skoro Bartek tego nie umial zgubic . To mnie jednak nie martwi bo takie rzeczy nie maja wiekszego wplywu na uzytkowe wlasnosci a wiekszosc szklakow takze to miala. Nad woda:Ostatnie dni to ciagla chustawka cisnienia, pogoda zmienia sie dosc gwaltownie, przechodza burze i zlewy, wieje jakby sie kto powiesil, wiec o ryby bedzie trudno....A bez ryb to nie ma co pisac...Takie mysli dominuja moja glowe juz od piatku, tym bardzie ze namierzone w dzien dziecka z mlodym duze sandacze nie biora, co wiem od kumpli ktorym dalem namiar...Wczoraj dzwoni kumpel i wyciaga mnie nad wode, jade ale tylko pod warunkiem ze on bedzie lowil weglem On nie ma bran, ja mam dwa, pierwsze na gume ale w trakcie krotkiego holu maluszek spada, niezly poczatek mysle,- cos slabe to szklo ale drugie branie na wobler wyjasnia sprawe. Taki sam maluszek jest zakolczykowany na zewnatrz za policzek, zadna kotwiczka nie tkwi w pysku,- czyli jak to ze szklem gdy nie biora.Na tym koczy sie dzien i z takim 50 na 50 nastrojem jade do domu.Dzis parno, przedburzowo, do tego cisza swiateczna sprawia taka swoista nuklearna atmosfere, dzwonie po kumpla "jedziemy pod tym samym warunkiem?" Dzis jest 4:0 dla Lexi. ufff,- jest szklo - jest moc .... Widac pierwsze podobienstwa do szklanych konstrukcji:- wjazd w zaczep czuc dokladnie tak jak na szkle co ozacza duzo latwiejsze uwolnienie z zaczepu- wszystkie ryby sa wyraznie przebite mimo bardzo delikatnych bran, ktore kolega na weglu czuje i owszem, ale tak jak czuje sie kontakt z malym patyczkiem - zaciac sie nie da,- a obaj od lat zacinamy z ruchu linki, wiec trudno mowic o jakimkolwiek spoznieniu - pierwszy moment holu jest calkowitym zaskoczeniem dla ryby i daje sie ja blyskawicznie odciagnac od zaczepow i kamieni.- szklana szczytowka "amortyzuje" wiatr co powoduje ze zaciecia mimo silnego wiatru i slabych bran sa skuteczne Widac takze i roznice w stosunku do analogicznych szklakow:- nie mozna powiedzec ze wedka jest "samonaladowana" juz po powieszeniu przynenty - wedka dzala jak doskonale skomponowana szklana wklejka,- czuc wyraznie niejednorodnosc materialu, szczegolnie w trakcie rzucania, w trakcie prowadzenia mniej.- Lexi wyraznie lepiej w sensie dalej rzuca woblerami, rzuty sa celne.- hol, szczeglnie wiekszej ryby (sandacze +-70cm) pokazuje niezbyt kolowe ale modelowo progresywne ugiecie blanku, dolnik pracuje wysmienicie. Lowilem woblerami od 4 do 9cm bardzo komfortowo przy czym 4cm pekaty DR kladl juz w silnym nurcie szklana koncowke mocno, choc mam wrazenie ze dalo by sie jeszcze zaciac.Woblery typu minow (Widly) zarowno rzutowo jak i w prowadzeniu pelny komfort. Boleniowe 4-6cm expresy bez najmniejszego probemu.Guma to prawdziwy zywiol tej konstrukcji, Kaitechy od 2" -5" i od 2 glowki do 20g bez zastrzezen. Na najmniejszych przy twardym dnie od 3g czuc kazde stukniecie o dno. Przy srednich gumach ok 7-8cm juz do tego jest potrzebne 6g. Od 8g czuc opad nawet na mule .Kij idealny do lowienia na szerokie gumy w dryfie (tak padly dzisiejsze sandacze) cdn... PSChetnie bym przecztal cos od innych uzytkownikow Mysle ze i Krzyskowi, ktoremu wszyscy jak sadze dobrze zyczymy nasze uwagi znad wody takze moga w jakis sposob byc pomocne... Edytowane 10 Czerwca 2019 przez Rheinangler 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciu79 Opublikowano 10 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 Super opis blanku! Ja też ten model będę miał za tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 10 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2019 (edytowane) To napisz moze jak sie sprawi Lexi u Ciebie.Obejrzalem filmy Krzyska @cristovo i mam takie wrazenie (moze mylne ) ze Krzyska blank pracuje troszke inaczej pod przynenta niz ten, ktory ja mam.Bardzo prawdopodobne jest tez to iz ta innosc wynika ze "skrutu" z kamerki. Nasze wedki sa takze inaczej uzbrojone (inne koncepcje) choc przez tego samego Rodbuildera. Edytowane 10 Czerwca 2019 przez Rheinangler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 (edytowane) Byc moze to przypadek, zobaczymy czy sytuacja ta bedzie sie powtarzala.Przyszedl jednak taki dzien gdy i brania na Lexi byly niesmiale i niemozliwe do zaciecia, snulem rozne hipotezy: moze to male sandaczyki, moze jazie itd...Siegnalem po pelne szklo i brania byly tak samo slabo wyczuwalne ale ryby wisialy. Nie byly to male sandacze ale takze nie jakies tam "profesory" ot takie sredniaki +-70cm.Bede bacznie obserwowal czy ta sytuacja bedzie sie powtarzala.Szkoda troche ze sam bebnie w klawiature i nikt z posiadaczy nano-flexu ( a jest ich kilku na forum) nie napisze czegos od siebie...Pewnie ze takowego obowiazku nie ma, a moje oczekiwanie wynika z przekonania, ze forum z zalozenia jest miejscem wymiany pogladow. Edytowane 3 Lipca 2019 przez Rheinangler 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Arku nie piszą bo na wodach PZW ciężko o brania ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 7 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 Arku nie piszą bo na wodach PZW ciężko o brania ryb To jest smutna prawda.Obecnie testuję travelka MC i problem z okoniami 15cm, co dopiero z sandaczami czy innymi drapieżnikami.W kraju ryby mają wakacje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 11 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 Jaki przedział gramatur ogarną blanki SKXF707-1N, SKXF707-2N z Kaitechami 3-3,5cala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
causative Opublikowano 11 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 RheinanglerDzięki za informację o kiju. Również dołączam się do prośby innych posiadaczy tego blanku o swoje spostrzeżenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 18 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 (edytowane) Jak co roku w lipcu przychodzi na Renie taki moment, ze sandacze jakby wyparowaly, jakby sobie po prostu zrobily urlop od bran i nawet od pokazywania ze zeruja. Dlatego po ostatniej rozmowie ze Zbyszkiem postanowilem polowic Lexi z zylka. W koncu w zimie i tak lowie sandacze zylka, no to zrobie sobie taka pra-premiere, zeby sprawdic czy wszystko dziala.Jednak w ostaniej chwili przed wyjazdem zauwazylem latajace mrowki (nic nie wzialem ) w moim ogrodzie i zmienilem plany i pojechalem na rafe pogadac z jaziami zabierajac ze soba male 2cm czarne woblerki, ktorych nienawidze,- bo,- bo sa za male . Zgodnie z przewidywaniami "moje" jazie i turbo-jazie zbieraly mrowy, nie jak szalone, ale dostojnie jakby byly jakimis wielorybami przewalajacymi sie wsrod lawic krylu. Na cale szczescie nie chcialy brac na te "male czarne" i braly na "normalne" dla tutejszych jazi 6cm Widly (model Renska 6-ka).Co wazne dla opisu wedki, brania turbo-jazi sa jakby odziedziczone po mieszance z boleniem wiec jest,- lup i siedzi, ale brania niezmieszanych jazi sa godne opisania tutaj.Wygladalo to jak brania brzan, kiedy biora geba a nie dupa,- czyli wygiecie sie szczytowki i ... hol, bez koniecznosci zacinania. Mialem takie wrazenie ze tradycyjny obrot jazia bo zebraniu przynety do ktorej musi sie podniesc powodowal to przygiecie szczytowki a ze jak sadze (hipoteza) szklana szczytowka i zylka poddaly sie na tyle, ze ryba nie poczula jakiejsc nienaturalnosci to i odbywalo sie to wszystko wolno bez jakiejkolwiek nerwowosci i co najwaziejsze bez spiec, bo gdy wygiecie szczytowki siegalo poczatku grafity ryba wyczuwala to wyraznie, ze juz wisiala i wtedy zaczynal sie prawdziwy jaziowy rock&roll Zaden ze zlowionych jazi nie przekroczyl 60cm wiec i wedka sie specjalnie nie napracowala, a przypadkowe boleniki jakie polowilem pomiedzy jaziami tez nie bardzo zmusily Lexi do pracy o ktorej warto by tu wspomniec, za to ciszyl fakt ze sa i ze z roku na rok ich przybywa Edytowane 18 Lipca 2019 przez Rheinangler 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 Jaki przedział gramatur ogarną blanki SKXF707-1N, SKXF707-2N z Kaitechami 3-3,5cala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lefrajt Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Jaki przedział gramatur ogarną blanki SKXF707-1N, SKXF707-2N z Kaitechami 3-3,5cala? Mam wędkę na blanku SKXF 707-2N i wg mnie daje największy komfort dla główek od 5 do 10 g (z kajtkiem 3-4"). Rzuca jako tako od powiedzmy 2,5g+ 2", a kończy się na około 12g+4" - rzuca jeszcze spokojnie, ale podbicia są już z lekkim klęknięciem (zwłaszcza na większych głębokościach, gdzie jest sporo zanurzonej linki). Wędka jest w moim odczuciu bardzo uniwersalna: szybka, czuła i dynamiczna. Można spokojnie zaciąć sandacza (u mnie najczęściej na kajtki 4" i shad teezy 4" na haku 3/0), ale pod rybą świetnie, płynnie pracuje (nie ma gwałtownego przyrostu sztywności, jak w popularnych amerykańskich x-fastach, z którymi miałem do czynienia) - nie spadają mi z niej nawet małe okonki, dobrze też trzyma pstrągi. Nie łowiłem może wieloma topowymi konstrukcjami, ale ten blank to, w moim odczuciu, mistrzostwo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radmac5 Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Ale 2N i 1N to dwa rozne kije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IntruZ9 Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Panowie jest ktoś kto użytkuje skxf6611-2n i napisalby coś o tym blanku? Opisany jako 11lb 3-19gram.a jak to się ma do rzeczywistosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Panowie jest ktoś kto użytkuje skxf6611-2n i napisalby coś o tym blanku? Opisany jako 11lb 3-19gram.a jak to się ma do rzeczywistosci?Popatrz na stronę Hubertusa, czy nie zbroił takiego blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Panowie jest ktoś kto użytkuje skxf6611-2n i napisalby coś o tym blanku? Opisany jako 11lb 3-19gram.a jak to się ma do rzeczywistosci?Jeżeli chodzi o górny c.w to ok. Daje rady mniej więcej tyle co w opisie, ale z dołu to te 3g można między bajki włożyć. W/g mnie komfort zaczyna się przy 6-7g minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IntruZ9 Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 A góra tak na sztywno? Ja używam główek 10,12,15 na smuklych slim jimach,slick shadach foxa,czy longhornach dama,gumy smukłe lekkie plus minus 12cm,poradzi sobie?właśnie kraag miałby być pod casta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 24 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2019 Nie łowiłem Kraagiem XF ale mam F w tych parametrach, opisany do 17 gr góra. Lowiłem ciężej a doł podobnie od 5-6 gr u mnie optymalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IntruZ9 Opublikowano 24 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2019 Ciężej tzn? Mógłbyś rozwianc myśl? Wlanwi o górę mi chodzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 25 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 (edytowane) Łowiłem podobnie jak ty, klasyczna okrągła główka 10, 12 i 15 gr do tego 4 calowe gumy. Wcalr nie smukłe. Te 15 gr + guma należy uznać w moim kiju za max.Edit:Sprawdzilem w moich notatkach i wyglada to tak :15 gr + guma typu awaruna to jeszcze dawało rade bez problemu. Ale już 2 gr wiecej ołowiu i kucało. Na trojkatnych głowkach 15 gr podbijałem 5,6 calowe jaskółki. Jakie to były jaskółki nie wiem a gumy ktorymi lowiłem to awaruna i ratta do 4,5 cala. Edytowane 25 Lipca 2019 przez OloPe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IntruZ9 Opublikowano 25 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 No to myślę że ten do 19gram 6"6" poradzi sobie z przynetami które ja używam "na lekko" ,dzięki wielkie! Takiej odp oczekiwałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert_103 Opublikowano 30 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2019 Lexi SX8214 - jak dotąd mamy tylko opis Arka - bardzo fajny ... i zachęcający ... a jak inni użytkownicy wędek zbudowanych na tym blanku - czy zechcą Panowie podzielić się swoimi spostrzeżeniami - uwagami? szczególnie interesują mnie właściwości rzutowe (potrzebuję daleko rzucać niewielkimi przynętami guma 3" na 5-8g)) i czucie przynęt w dolnym zakresie - 3-4g z gumkami 2-3" dzięki z góry i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 31 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 Do pracowni KawaleC masz blisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert_103 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Do pracowni KawaleC masz blisko Wiem i nie omieszkam z tego skorzystać...jakkolwiek machanie gołym blankiem coś tam mówi - jednak ja nie potrafię odczytać jak wędka będzie się zachowywała z obciążeniem 5g i 4" kaitech'em, właściwości rzutowe.... oczywiście rozmowa z p.Zbyszkiem pomoże, jednak jestem ciekawy opinii innych i dlatego dziękuje za radę i proszę użytkowników Lexi SX8214 o opinie PozdrawiamRObert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pstrągman Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Użytkuję tą wędkę 2 miesiące. Czuć już przynętę na stosunkowo lekkiej główce 2-3g. Wędka typowy xfast ,taki nawet hot-shot .Mocny dolnik ale pracujący. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Nie tylko ja będę zadowolony jak napiszesz trochę więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi