Skocz do zawartości

FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa

barwena1977

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Witam.Potrzebuje znaleźć różnicę miedzy blankami blass slxf a blass slim w dwu składzie .Interesuje mnie 10lb lub 15lb przy długości 10'0 lub 9'6(takie kije lubie),wiem tylko że slim jest smuklejszy dołem. Jakie są różnice użytkowe użytkowe miedzy nimi  który jest bardziej cięty szczytem,sztywniejszy dołem szybciej przechodzi w parabole pod takim samym obciążeniem itp to czego nie ma w opisach tych blanków.Zastanawiam się nad jednym z nich.Pozdrawiam

Porównując przykładowo SLXF 10lb i SLS 10lb w długości 3,05m to SLS będzie sprawiał wrażenie sporo delikatniejszego kijka od SLXF, będzie dużo smuklejszy i o bardziej parabolicznej akcji. Oprócz tego SLXF będzie stabilniejszy od SLS szczególnie przy tej długości. No i  SLS będzie miał grubsze ścianki od SLXF. Ogólnie to dwa znacznie różniące się blanki. To samo dotyczy modelu SLS15 lb vs SLXF15lb z tym, że odczuwalna różnica w mocy  będzie jeszcze większa niż w modelu 10lb.

• 3 tygodnie później...

Naturalnie, chodziło mi o wzmocnienie przekazu dla zobrazowania z jak dużą mocą mamy do czynienia, szczególnie w odniesieniu do innych blanków z dodatkiem boronu. Czułość... mam mniej i dużo bardziej czułe wędki więc tutaj warto być ostrożnym w ocenie.

A możesz wymienić te dużo bardziej czułe wędki?

Naturalnie, chodziło mi o wzmocnienie przekazu dla zobrazowania z jak dużą mocą mamy do czynienia, szczególnie w odniesieniu do innych blanków z dodatkiem boronu. Czułość... mam mniej i dużo bardziej czułe wędki więc tutaj warto być ostrożnym w ocenie.

Z ciekawości masz Vegtera nano czy stary model?

Zależy które, były pełne, połowiczne i bez... boronowe. Wydaje mi się jednak, że sam udział boronu nie wpływał na czułość ale tu pewnie będzie duża różnica zdań. Na pewno boron wpływa na rozpiętość CW i inne atrakcyjne właściwości... Temat był wałkowany i ostatecznie nie było jednoznacznego wniosku.

Ja posiadam polski ,ale nigdy nie używałem (jakoś tak wyszło 2,99 do 45 nano .Kolega miał 3 Restaffino monster boron  .jeden połamał (z racji odległości nigdy nie macałem ) z tego co mówił doskonała praca  z tym ze to blank nie na sandacza TAK TWIERDZIŁ . Ja proponuje zalesicie kogoś kto ma taka wędkę i porządnie obmacać   przed wyborem .Inna sprawa jest ze ja mam ręce kowala i to co dla innych jest walnięciem główki o dno  ja czuje jak muśniecie trawki .TAK MAM    

I jest taka przepaść między nimi a naszymi polskimi boronami?

Jest...

Na własnym przykładzie doświadczyłem.

Miałem kilka podejść do naszych boronów - żaden nie został u mnie, a ta mityczna elektryczność osiągalna była na innych moich wędkach do których mam większy sentyment.

Jednak jakiś czas temu dałem się namówić @Guciowi i @woblerwz na rastka - no i tutaj przyznaję jest bardzo dobrze, na tyle dobrze że kij ma u mnie dożywocie :)

• Like 2