Skocz do zawartości

FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa

barwena1977

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Kij na łódkę, na ujściowej Odrze przeznaczony do połowu jesiennych boleni, szczupaków na przynęty twarde.

Szczupakowe wahadła i obroty,  i boleniowe cięższe wertykale ok.10cm/15-25g. Czasem trolling z ręki jakimś 12cm minnowemSDR.

...Sporadycznie, będzie używany do gum, przeważnie do popukania za sandaczem, główką od 10g/2"kopytko do 25g/3".
...Ogólnie "łódkowy bosman" od radzenia sobie z wieloma technikami. Niekoniecznie równie dobry we wszystkich,

ale żeby był super do blach.

Edytowane przez Remicki

Remik, na co to chcesz używać?

Kuba, jestem tuż przed podjęciem decyzji o nabyciu tego blanku, więc jeśli masz jakieś spostrzeżenia,

albo uważasz że moje potrzeby gdzieś rozmijają się z charakterem blanku, proszę napisz.

Wiem że masz sporo doświadczenia z kijami od K.Zielińskiego, tym bardziej cenna jest Twoja opinia.

Od wiosny jestem posiadaczem wędki na blanku Lexi SX8214-2N . 

Opisze moje krótkie doświadczenia z poszczególnymi rybami :

Szczupak: Do lekkiego szczupakowania kij świetny, ryby siadają przy delikatnym zacięciu, trzyma rybę bardzo pewnie, fajnie amortyzuje odjazdy. Szczupak 76 cm nie robi na nim żadnego wrażenia, hol szybki i pewny.

Sandacz : Wyciągnąłem na niego 4 sandacze, największy 64 cm. Całe życie łapałem sandacze na mocne i szybkie kije, ten patyk całkowicie mnie zaskoczył, po braniu ryby miałem wrażenie że moje zacięcie jest już dawno spóźnione a tu okazuje się że ryba jest pewnie zacięta i spokojnie mogłem ją wyholować . Były też  brania, których niestety nie zaciąłem.

Okonie : Tutaj kompletne zaskoczenie, okoni było sporo, ryby siadały na wędce zaraz po braniu. Dzięki delikatnej szczytówce wędka sprawia wrażenie mocnej okoniówki ale miałem kilka większych ryb 30+, które spadały podczas holu. I tu właśnie moje zaskoczenie, wydawało się, że patyk powinien bez problemu ogarnąć okonia ale mocny dół sprawia że ryby spadały ( pewnie kwestia regulacji hamulca ).

Pstrągi : . Wyciągnąłem na niego na Kwisie 4 sztuki takie 30+ ,ryby siadają na wędce bez zacinania, fajnie trzyma  i nie gubi ryb. Moim zdaniem będzie to fajna wędka na duże pstrągi. Przetestuję ją na Lubelskich wodach pstrągowych na wiosnę to będę mógł więcej coś powiedzieć o łapaniu pstrągów.

To wszystko z mojego krótkiego doświadczenia z tą wędką. Mam nadzieję, że mój krótki opis dla kogoś z was przydatny przy wyborze blanku. 

• Like 3

post-66938-0-54552400-1601941718_thumb.jpgpost-66938-0-42292900-1601941726_thumb.jpgpost-66938-0-30489000-1601941734_thumb.jpgpost-66938-0-21586500-1601941744_thumb.jpg

Miał być jeden patyk są dwa w cenie jednego  :lol:

Wielki szacunek dla pana Krzysztofa Zielińskiego za doskonałe podejście firmy do zamówień indywidualnych.

Mianowicie zamówiłem w pracowni Blas XF z boronem (okazuje się że boron na zamówienie można dołożyć do większości blanków w tej firmie jednak zwiększa on moc patyka ok 20% tak twierdzi pan Krzysztof). Miał być 37lb gdzieś w pracowni im się wkradł chochlik i zrobili kij do 35 gram  :angry:  Jedna rozmowa telefoniczna z panem Krzyśkiem i od razu powiedział że wykona jeszcze raz taki kij jaki zamówiłem a ten o mniejszej mocy mam w prezencie  ;) (bez żadnych dodatkowych kosztów pomimo mojej propozycji!  :rockon: )

Pozostaje dylemat czy kupować multik pod mniejsze przynęty czy go sprzedać  :unsure: do tej pory castem tak lekko nie łowiłem.

Drodzy koledzy proszę zobaczcie długość patyków to są prawdziwe katapulty  :lol:  (takie lubię) 

P.S pierwsze testy patyka 27-37lb 30-90gram są bardzo zadowalające najwięcej nim rzucałem 130 gr i myślę że to już jego górna granica dołem na razie 40 gr i wszystko elegancko czułem (boron robi swoje). Komfort rzutowy w granicach 110 g to z zamkniętymi oczami można. Długość sprawia że przynęty latają po horyzont a dzisiaj u mnie wiało całkiem nieźle. Myślę że przy ładniejszej pogodzie będę miał niezły zasięg z brzegu  B)

• Like 3

• 1 miesiąc temu...

Czy ktoś z Szanownych z Warszawy, lub okolic, ma może blank, albo kij na blanku Kraag XF 9016-2N? Chętnie obejrzałbym. Może też być na Kraag F o takich samych parametrach.

Cisza bez odzewu... nie jestem z Warszawy ani okolic, ale mam kijek na blanku Kraag XF 9016-2N i mogę co nieco Tobie powiedzieć jeśli byłbyś dalej zainteresowany.

Edytowane przez maniak

Kraag XF 9016-2N to elektryczny, z mocniejszym dołem i akcją progresywną pod obciążeniem, ale nie kołek. Kijek pod brzegowego wiślanego sandacza z opadu i tylko tak go używam. Twarde przynęty typu wobler czy obrotówka to nie jego bajka. Zakres przynęt to komfortowo z dołu 8-10g główka ze smukłą guma 4’ a góra opisana poprawnie. Według mnie prawidłowy opis to 10-30g. Przy tym jest naprawdę lekki (gotowy kij przy pełnej jasnej rękojeści i torzitach to dokładnie 129g) i czuły. Jestem bardzo zadowolony, spełnia moje oczekiwania jakie przed nim stawiałem pomimo, że ma dość wąskie zastosowanie. Tak chciałem to tak mam :)

Edytowane przez maniak
  • Like 2

• 1 miesiąc temu...

Cześć,

Miał ktoś w doświadczenie i byłby ktoś w stanie porównać zachowanie blanków ULF do SLS o zbliżonej długości? Przykładowo ULF7610-2N do SLS7610-2N? który z nich lepiej ładuje się pod przynętami, przy dolnej granicy cw.? Również jestem ciekawy wersji 1 cześciowych  ULF 6lb i 8lb, miał ktoś je w ręce i mógłby powiedzieć czy jest jakaś zauważalna róznica?

Które nie są porównywalne, ULF7610-2N do SLS7610-2N? dlaczego tak uważasz ?

@Maju  - Wojtek Grochola (@Pstrągman) robił na tych kijach, niedawno pytałem go o nie, zaraz znajdę co mi odpisał - mam nadzieję że się nie obrazi za cytat:

...oba blanki bardzo ciekawe, też podobne ugięcie( głębokie) ale ULF bardziej mocniejszy dół (...) Blaas Slim chyba będzie ładniej ładował. Trzeba wiedzieć, że optimum przynętowe tych blanków jest trochę większe 5-10 g najlepiej by śmigało.

• Like 1

No wiesz, między tym że jeden blank ma trochę mocniejszy dół a tym że blanki nie są "w żaden sposób porównywane między sobą" jest jednak spora różnica  :rolleyes:   ja Wojtka zrozumiałem w ten sposób że blanki są do siebie podobne  ( ugięcie, c.w.) a różnią się niunansami (mocniejszy dolnik, wyższe ładowanie)  - które w sumie można zresztą wywnioskować z parametrów, bo ULF "tabelkowo" ma nieco większą zbieżność.

• Like 2

Z tym, że nie są porównywalne to bym sie nie zgodził, wkońcu nie są takie same więc mają różnice? prawda? :)

Które nie są porównywalne, ULF7610-2N do SLS7610-2N? dlaczego tak uważasz ?

@Maju  - Wojtek Grochola (@Pstrągman) robił na tych kijach, niedawno pytałem go o nie, zaraz znajdę co mi odpisał - mam nadzieję że się nie obrazi za cytat:

...oba blanki bardzo ciekawe, też podobne ugięcie( głębokie) ale ULF bardziej mocniejszy dół (...) Blaas Slim chyba będzie ładniej ładował. Trzeba wiedzieć, że optimum przynętowe tych blanków jest trochę większe 5-10 g najlepiej by śmigało.

Bardzo dziękuje, to co jest w tabelkach to widziałem i spodziewałem ale fajnie poznać zdanie osób, które miało w rękach te blanki. Sam posiadam 2 wedki na blanku SLS 10lb w długościach 9' i 7'6" i byłem ciekaw jak się mają do ULF. Już sama długość dużo zmienia ten 7'6" rzeczywiscie 5-10g wydają się optymalne a z kolei tym dluższym 9' to od tych 2g-3g juz naprawde elegancko sie macha, blank sie ładnie pod sobą ładuje(oba kije zbrojone w zasadzie identycznie). A pytanie w ten sposób zadałem bo chciałem mieć pkt odniesienia względem własnie SLS'a.

A jak to z tymi jednoskładami ULF? Jestem zainteresowany dwoma blankami: ULF706-1N i ULF708-1N, ze zbieżności ( np 1.3mm - 6.8mm dla 8lb), spodziewam się ze kijek bedzie pracować blizej SLS niz swojemu odpowiednikowi(ULF) w 2 składzie. Czy rzeczywiście jest realny start tych dwóch kijków od tych 0.7-0.8g? Moje dolecowe przynety to głownie wobki od 2.5g do 6g i nieduże gumy na główkach 2-5g. Chciałbym mieć troszke zapasu mocy i wybrać wersje 8lb ale troche się boje że ten ULF708-1N bedzie bliżej 10lb niż 6lb(czyli bedzie troszke zawyzone dolne cw jak w przypadku krótszej wersji SLS) jeżeli chodzi o ładowanie w dolnym zakresie cw. Miał ktoś doczynienia z jednoskładami ULF i chciałby się podzielić swoimi odczuciami?

Pozdrawiam

Edytowane przez Maju91

Jeśli blank szczytowy i środkowy jest porównywalny a ugięcie stanowi o charakterze wędki to jeszcze cała masa blanków będzie tutaj pasowała...

Troche moja wina, mamy niepotrzebną dyskusje o słowo, źle go użyłem :P chodziło mi o to, że nie są podobne tylko, ze mogą być porównane :D

Pozdrawiam

Czy jest na forum jakiś użytkownik blanku NOCTISS NANO?  Konkretnie interesuje mnie model SNT7013-2N . Miałby służyć jako kij do sandacza na lekko, łowisko głównie Odra okolice Opola z brzegu, ale chciałbym jej też używać alternatywnie do połowu szczupaka w jeziorze do 6 metrów głębokości.  Wędka ma być szybka, czuła ale i pokazywać szczytówką opad przynęt z główką od 8 gram do 15, 17 gram. Aktualnie używam Xtrema sst. croix LXS76MLXF, wędka bardzo czuła ale szczytówka mogłaby lepiej pokazywać opad. Jeśli ktoś używa tego modelu bardzo proszę o opinię. Może ktoś z Opolskiego lub okolic Wrocławia? Za możliwość "pomacania" chętnie odpłace się dobrym trunkiem :P