Skocz do zawartości

FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa

barwena1977

Rekomendowane odpowiedzi

Troche moja wina, mamy niepotrzebną dyskusje o słowo, źle go użyłem :P chodziło mi o to, że nie są podobne tylko, ze mogą być porównane :D

Pozdrawiam

Blaas Slim 10lb w długości 2,28 i ULXF 10lb w tej samej długości powiedzieć , że są podobne to mało powiedziane. Są bardzo podobne. I pisanie, że nie można ich porównywać to jakaś pomyłka .

Blaas Slim 10lb w długości 2,28 i ULXF 10lb w tej samej długości powiedzieć , że są podobne to mało powiedziane. Są bardzo podobne. I pisanie, że nie można ich porównywać to jakaś pomyłka .

Rafal, ja chyba mam podobny zestaw. I twierdze, że to dwa skrajnie różne kije...

Edit. ULXF mam 6lb. Ale myśle ze zachowanie kija nie zmieni się wiele.

Edytowane przez Krab
  • Like 2

Rafal, ja chyba mam podobny zestaw. I twierdze, że to dwa skrajnie różne kije...

Edit. ULXF mam 6lb. Ale myśle ze zachowanie kija nie zmieni się wiele.

No nie porównuj 6lb do 10lb. Robiłem i to Tobie SLS7610-2N i ULXF7610-2N ( to już komuś innemu) i po za niewiele mocniejszym dolniku w ULXF różnic większych nie zauważyłem.

No nie porównuj 6lb do 10lb. Robiłem i to Tobie SLS7610-2N i ULXF7610-2N ( to już komuś innemu) i po za niewiele mocniejszym dolniku w ULXF różnic większych nie zauważyłem.

Eee mam inne zdanie. ULXF zupełnie inaczej pracuje, inaczej ładuje, inaczej się nim wcina w porównaniu z SLSem. Nie porównuje mocy, bo po co. Porównuję cechy istotne dla wędkarza. SLS jest męczący nawet dla mnie zwolennika krowich ogonów. Jego kluchowatość powoduje, że jest bezpłciowy. Taki kij bez wyrazu. Chyba ze łowimy na krótkich dystansach. To wtedy jest akceptowalny. ULXFem łowi się zdecydowanie lepiej. Rzuty i zacięcia zaskakująco celne i skuteczne. I mówię to ja zaprzysięgły miłośnik parabolicznego ugięcia ;)

• Like 7

Eee mam inne zdanie. ULXF zupełnie inaczej pracuje, inaczej ładuje, inaczej się nim wcina w porównaniu z SLSem. Nie porównuje mocy, bo po co. Porównuję cechy istotne dla wędkarza. SLS jest męczący nawet dla mnie zwolennika krowich ogonów. Jego kluchowatość powoduje, że jest bezpłciowy. Taki kij bez wyrazu. Chyba ze łowimy na krótkich dystansach. To wtedy jest akceptowalny. ULXFem łowi się zdecydowanie lepiej. Rzuty i zacięcia zaskakująco celne i skuteczne. I mówię to ja zaprzysięgły miłośnik parabolicznego ugięcia ;)

Dzięki.

Na temat slsa napisałeś to co czułem łowiąc nim ale nie umiałem wtedy nazwać ????

• Like 3

No tak Krzysiek, ale to o czym piszesz jest z punktu widzenia pracowni niewidoczne, w najlepszym przypadku slabo widoczne...

• Like 1

Rafał, ale temat "idzie" SLS vel ULF a nie ULXF.

Panowie ma ktoś ,ew używał takiego twora  jak  SKXF9611-2N 9'6” 6-11lb 3-19g ? I mógł by trochu o tym poopowiadać ?:) Szukam czegos podobnego do sp962 Ul ...ciekawi mnie czy to podobne konstrukcje ...Będe wdzięczny za każde słowo 

Kraag wyraźnie wyżej krzepnie jest też ogolnie szybszy i sztywniejszy, bardziej szczytowy. Pytanie zadałeś konkretne to i podobną, udzieliłem odpowiedź. Nie chcę się też nadmiernie rozwijać bo ostatnimi czasy, temat jest dość drażliwy a mnie akurat lata udowadnianie czegokolwiek ;)

Piszcie wszystko ze szczegółami;) Zastanawiam się nad zrobieniem tego kijka. 

Dwuskład 17lb opisany prawidłowo, nie próbowałem zejść niżej niż opisywane 7 gram z dołu ale cienki szczyt poradziłby sobie i z 5 gramami mam takie wrażenie. Góra to 16-18g+ smukła guma 4cale (opisywane 22g to już zdecydowanie łączna masa przynęta+główka). Niezwykle czuły i cięty, elektryczny, ale ugięcie przechodzi bardzo płynnie, progresywnie bez przesztywnień. Duża zbieżność, mocny dolnik. Miałem okazję wziąć do ręki też monoblank, dużej różnicy w płynności ugięcia nie zauważyłem.
  • Like 2

Znam teoretyczne róznice  między SKXF 5lb i ULXF 6lb, ale moze ktoś  porównywał lub z praktyki podpowie, który będzie lepszy do podawania najmniejszych woblerków{2-3 cm} i obrotówek nr 0-1 okazjonalnie jigów 1-1,5g z żyłką?

Mam ULXF 604-2N. Spokojnie rzucam i podbijam nim 6g+ES3", woblery - max Bassara 7cm. Optymalnie 2,5-5g+ gumka, albo wobki 5cm. 6lb wydaje się za mocny do Twoich potrzeb. SKXF jest bardziej jigowy, szybki, pracujący szczytem. ULXF ładuje się głębiej i chyba lepiej nadaje się do obsługi twardych (i tak lekkich) przynęt. Możliwe, że dłuższe wersje lepiej rzucają taką drobnicą i może 6lb się sprawdzi, skłaniałbym się jednak do ULXF, chociaż czasem brakuje mi szybkości, stabilności dolnika przy podbijaniu gumek na głębokościach 4m+, ale to chyba nie będzie Twój problem.

Cenne wskazówki

Wiem ,że Kraag teoretycznie jigowy, ale liczyłem ,że delikatna szczytówka będzie w krótkich wymachach  posyłać typowe nieloty wobki /obrotówec

czki jw.Miałby to być kijek na małe rzeczki pod jazia ,klenia i czasem okonia na stojacej wodzie typu rozlewiska o głebokosści +/- 2 m.Co do tych dwóch pierwszych gatunków nie chciałem jeszcze delikatniejszego bo zdarzają się ryby ok 40 cm ,które trzeba przytrzymać przed zwaliskami.Tutaj bardziej pstrągarze mogliby podpowiedzieć czy te 5lb w Kraagu i sztywniejszym dolniku(jak sadzę w stosunku do ULXF) daje radę rybkom do 40cm z małym plusem?