Maciej 77 Opublikowano 14 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 Witam Bardzo ładny opis , dopytam : jak się ma te 8 lb określone przez producenta do realnej mocy kija w porównaniu to innych blanków takich jak np. : St Croix , Talon , Suzuki , Matagi ...ew.inne ?Skoro 1000 g podnosi kij według zdjęcia bez problemu , to może być nieco więcej ..? Czy pamiętasz średnicę realną szczytu ? pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 14 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 1,2 mam realnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remicki Opublikowano 14 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 (edytowane) Witam Bardzo ładny opis , dopytam : jak się ma te 8 lb określone przez producenta do realnej mocy kija w porównaniu to innych blanków takich jak np. : St Croix , Talon , Suzuki , Matagi ...ew.inne ?Skoro 1000 g podnosi kij według zdjęcia bez problemu , to może być nieco więcej ..? Czy pamiętasz średnicę realną szczytu ? pozdrawiam MaciejDzięki Maciek....Moim zdaniem SBO678-2N ma dobrze opisany przez producenta zakres linek do optymalnego wykorzystania właściwości tego blanku.Realną moc ma taką że nie obawiam się przyłowu metrowego szczupaka na mojej wodzie, ani 80bolenia.I mam nadzieję że ta realna moc, da mi szansę na przytrzymanie suma 2m+ ...na tyle że zdążę odciąć linkę zanim mi połamie ten kijek. Edytowane 14 Września 2021 przez Remicki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalka Opublikowano 15 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 W uzupełnieniu jeśli chodzi o łowienie okoni Thorusem to ten blank pod rybą pracuje znacznie głębiej niż można by się tego spodziewać machając na sucho. Złowiłem sporo okoni od 15 do 30+cm przy agresywnym prowadzeniu i jeśli chodzi o spady to zdarzały się rzadko. Szczyt w moim blanku ma 1,15 więc pomimo "szybkości" w zimnych miesiącach spróbuję wykorzystać go do łowienia okoni na wleczonego Jeszcze jedna rzecz odróżnia ten blank od innych, którymi łowię na co dzień to sprężystość średnie ryby, które holowałem po dwóch trzech wygięciach kija wyraźnie traciły animusz. Czuje się wyraźnie jak "kij wraca". Koledze życzę suma 200+ i czekam na opis takiego testu . Pozdrawiam Serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 15 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Cześć, a wiadomo coś o dłuższych Thorusach? Np SBO9322-2N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remicki Opublikowano 15 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 (edytowane) ...Koledze życzę suma 200+...-Jeśli na mocniejszej wędce -dziękuję-Jeśli na tym Torusie 8lb -to czuję się obrażony takim życzeniem Edytowane 15 Września 2021 przez Remicki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 15 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Cześć, a wiadomo coś o dłuższych Thorusach? Np SBO9322-2NNiedługo będę miał do pary SBO8617-2N???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 15 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Niedługo będę miał do pary SBO8617-2NDaj znać jak dojdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 15 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Cześć, a wiadomo coś o dłuższych Thorusach? Np SBO9322-2NŁowiłem wędka na tym blanku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 15 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Łowiłem wędka na tym blankuMozesz trochę o nim napisać? Powoli rozglądam się za czymś, co mogłoby być wielkorzecznym uniwersałem. Takim ciut krótszym, bo dużo animuje przynęty a łokcie i nadgarstki trochę się buntują po dłuższej sesji z trzymetrową uncjówką Lubię 'wsłuchiwać się' w pracę przynęty, czy to gumy czy woblera. Sporo dobrego słyszałem o czułości blanków z boronem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 15 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Koledze życzę suma 200+ i czekam na opis takiego testu . Taki przyłów Remkowi raczej nie grozi. Za to szczupak 100+ owszem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 15 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Kraag XF SKXF7016-1N (7'0", 8-16 lb, 5-22 g) vs. Kraag Elite SKXE7016-1N (7'0", 8-16 lb, 7-28 g) vs. coś w podobie.......moje poszukiwania 'idealnego' jednoskładu na kajak chyba skończą się kolejnym kijem z pracowni, ale wszystko jest teraz super nano hiper fantastyczne.....a może zawsze było miałem w ręku jednego Kraaga i ze dwie inne konstrukcje z Krakowa, lubię, cenię, ale doświadczenie tak naprawdę marne.....czym w ogóle różni się zwykła seria Kraagów XF od tych Elite Nano? potrzebny kijek w jednym kawałku, długości mniej więcej 7 stóp (trochę krócej czy dłużej nie musi być problemem), o mocy w okolicach 15-17 funtów, głównie do gum (średnie rozmiary, od 7 do 15 cm, na główkach od 3-5 do 15-20 gramów......nie ma w tym sprzeczności, silikon tez swoje waży), ale też kogutów (10 do 25-30 gramów).....jeżeli da się obsłużyć czasami i w miarę poprawnie obrotówki, wahadła czy woblery, tym lepiej......sandacz, szczupak, przyłowy, tak więc pewien poziom uniwersalizmu, nie szukam jakiegoś specjalistycznego narzędzia do jednej przynęty i jednego gatunku, godzę się na kompromisy, oby nie zgniłe na tę chwilę posiadam Avida AVS70MF, niby OK, ale u góry trochę za słaby i chyba za wolny do mojej ręki......z góry dziękuję za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 15 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Wg mnie skrajnie różne przynęty i gramatury które wymieniłeś nie pogodzisz jednym kijem choćby to był Nano hiper Boron+++Z jednej strony minimum 7cm plus 3g z drugiej 15cm na 20g. Do tego koguty do 30g i jeszcze wobki i złom.. 2 kije to minimum jak na moje oko. Przynajmniej u mnie ogarniam taki miszmasz 2 jednoskladami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 15 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 pogodzę, pogodzę......o to chodzi, by był jeden kij na pokładzie.....podałem skrajny zakres przynęt, najczęściej zapewne będzie bliżej środka.....no i w 70-80 % gumy.....jak wspomniałem, nie szukam niczego ściśle specjalistycznego......większa guma na główce 3 czy 5 gramowej będzie wyczuwalna i na kiju od szczotki, już takim ostatnim frajerem nie jestem, mam ręce, oczy i jakiś tam zmysł wędkarski, reaguję na różne bodźce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 15 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Jak znajdziesz takiego złotego grala to koniecznie się pochwal. Moja wyobraźnia (być może ograniczona????) nie ogarnia takiego scenariusza niestety???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 15 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 podejrzewam, że Odra podwrocławska to nie podbiałostocka Narew......chcę jeden kijek i będę miał jeden kijek, u mnie będzie działał lepiej czy gorzej, u Ciebie być może w ogóle.....cała tajemnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 15 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 podejrzewam, że Odra podwrocławska to nie podbiałostocka Narew......chcę jeden kijek i będę miał jeden kijek, u mnie będzie działał lepiej czy gorzej, u Ciebie być może w ogóle.....cała tajemnica Zadzwoń do fa i podpytaj o Thorusa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 15 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 kontaktowałem się z FA, polecono mi Kraaga Elite, ale po lekturze forum uznałem, że wolę dopytać...... dlaczego Thorus? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 15 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 kontaktowałem się z FA, polecono mi Kraaga Elite, ale po lekturze forum uznałem, że wolę dopytać...... dlaczego Thorus?Bo u mnie np. ten robi za uniwersalny kijek od złomu po gumy, woblery. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinc Opublikowano 16 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2021 kontaktowałem się z FA, polecono mi Kraaga Elite, ale po lekturze forum uznałem, że wolę dopytać...... dlaczego Thorus?Miałem takiego kraaga xf, i robiłem ostatnio koledze kraaga Elite - też 16, tylko krótszego. I właśnie kraag elite zaskoczył mnie większą uniwersalnością, i trudnym do wytłumaczenia dla mnie większym komforcie do obsługi przynęt w mniejszym zakresie rzutowym. Gdzie 4 calowe gumki naprawdę fajnie latały na 3 gramowych główkach. Wysłane z mojego M2101K9G przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 16 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2021 Mozesz trochę o nim napisać? Powoli rozglądam się za czymś, co mogłoby być wielkorzecznym uniwersałem. Takim ciut krótszym, bo dużo animuje przynęty a łokcie i nadgarstki trochę się buntują po dłuższej sesji z trzymetrową uncjówką Lubię 'wsłuchiwać się' w pracę przynęty, czy to gumy czy woblera. Sporo dobrego słyszałem o czułości blanków z boronem.Bardzo szybki i sztywny pod przynętą. Ryb nie było więc nie wiem jak pod ryba pracuje. Po ugieciach statycznych wnioskuję, że będzie dobrze. Dobrze opisany te 22lb jest ,wyrzut myślę że do 40g da radę. Mega czuły pod gumę ideał. Jako uniwersalna wędkę jak bym go nie wziął. Mam trochę inne wyobraźnie takich wędek. Mimo, że nawet drobnie pracujące woblery sandaczowe czuć dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalka Opublikowano 16 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2021 Taki przyłów Remkowi raczej nie grozi. Za to szczupak 100+ owszem.Oczywiście, życzę Koledze suma 200+ na wybranej przez siebie wędce , a szczupaka 100+ na Thorusie do 8lb . Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 16 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2021 potrzebny kijek w jednym kawałku, długości mniej więcej 7 stóp (trochę krócej czy dłużej nie musi być problemem), o mocy w okolicach 15-17 funtów, głównie do gum (średnie rozmiary, od 7 do 15 cm, na główkach od 3-5 do 15-20 gramów......nie ma w tym sprzeczności, silikon tez swoje waży), ale też kogutów (10 do 25-30 gramów).....jeżeli da się obsłużyć czasami i w miarę poprawnie obrotówki, wahadła czy woblery, tym lepiej......sandacz, szczupak, przyłowy, tak więc pewien poziom uniwersalizmu, nie szukam jakiegoś specjalistycznego narzędzia do jednej przynęty i jednego gatunku, godzę się na kompromisy, oby nie zgniłe Może to?http://jerkbait.pl/topic/22832-rodbuilding-skalka-choroba-nieuleczalna/page-130#entry2751504Do 213 cm przedłużyć zapewne będzie trudno, ale do 206 czy 208 cm nie powinno być problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 16 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2021 Krzyśku Auriga Costa ze względu na czuła i cieniutka szczytówkę nie ogarnie komfortowo obrotowek czy mocniej pracujących wobkow.Gumy to jej żywioł ale twarde przynęty to nie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalka Opublikowano 17 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2021 Witam, w załączeniu wrzucam fotkę punktu wywarzenia Thorusa przy kołowrotku Stella 3000. Od środka stopki kołowrotka do końca jest 26cm, długość całej rękojeści 35 cm. Pozdrawiam 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi