Rheinangler Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 Maciek poruszyl tu chyba dosc wazna ceche tych blankow a mianowicie stosunek ich balansu do ogolnej wagi. Bylo juz o tym w niednym watku, wiec nie bede sie powtarzal z wyjasnieniami a odniose sie do konkluzji, ze wywazenie zestawu dajace nawet duza ogolna waga jest mniej dolegliwe w trakcie dluzszego niz kilka chwil spinningowania niz odchudzenie go kosztem wywazenia. SLS-y daja mozliwosc wywazenia z niska ogolna waga,- to jest ich duuuuza zaleta. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 (edytowane) Jest jeszcze jedna cecha SLS-ow, ktora wysmienicie sprawdza sie w ciasnych miejscach. Ciasne miejsca to dla mnie takie gdzie walke trzeba stoczyc na malej powierzchni. Nie mam tu na mysli jedynie malych rzeczek, ktore podpowiada wyobraznia. Lowic na starych opaskach duzej rzeki w tzw "kieszonkach" ostatnia faza holu odbywa sie rowniez na malej powierzchni w wolniaku albo nawet cofce i zalezy nam/mnie, szczegolnie gdy mam duza rybe na kiju aby nie odeszla znow w nurt. Do takiej walki na malym obszarze mnie najlepiej sie sprawdza kij o bardzo duzej amortyzacji (taki jak SLS), ktory paruje zrywy ryby cala swa dlugoscia. I jak jeszcze przy podebraniu, zawinie w kolko,- to dla mnie ideal.Wlasnie z powodu tych cech zdecydowalem sie na SLS-a 9020, bo ma dlugosc jaka daje mi duzy komfort prowadzenia przynet po "moich" opaskach i zarazem nie przeszkadza przy podbieraniu ryby. Edytowane 23 Września 2021 przez Rheinangler 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozi81 Opublikowano 27 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2021 Mam pytanko do użytkowników nowych boronków: czy Thorusy są szlifowane czy z oplotem jak nowsze Vegtery nano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 27 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2021 Mam pytanko do użytkowników nowych boronków: czy Thorusy są szlifowane czy z oplotem jak nowsze Vegtery nano?Z oplotem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DP Fishing Opublikowano 8 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 (edytowane) Kraag XF SKXF7016-1N (7'0", 8-16 lb, 5-22 g) vs. Kraag Elite SKXE7016-1N (7'0", 8-16 lb, 7-28 g) vs. coś w podobie.......moje poszukiwania 'idealnego' jednoskładu na kajak chyba skończą się kolejnym kijem z pracowni, ale wszystko jest teraz super nano hiper fantastyczne.....a może zawsze było miałem w ręku jednego Kraaga i ze dwie inne konstrukcje z Krakowa, lubię, cenię, ale doświadczenie tak naprawdę marne.....czym w ogóle różni się zwykła seria Kraagów XF od tych Elite Nano? potrzebny kijek w jednym kawałku, długości mniej więcej 7 stóp (trochę krócej czy dłużej nie musi być problemem), o mocy w okolicach 15-17 funtów, głównie do gum (średnie rozmiary, od 7 do 15 cm, na główkach od 3-5 do 15-20 gramów......nie ma w tym sprzeczności, silikon tez swoje waży), ale też kogutów (10 do 25-30 gramów).....jeżeli da się obsłużyć czasami i w miarę poprawnie obrotówki, wahadła czy woblery, tym lepiej......sandacz, szczupak, przyłowy, tak więc pewien poziom uniwersalizmu, nie szukam jakiegoś specjalistycznego narzędzia do jednej przynęty i jednego gatunku, godzę się na kompromisy, oby nie zgniłe na tę chwilę posiadam Avida AVS70MF, niby OK, ale u góry trochę za słaby i chyba za wolny do mojej ręki......z góry dziękuję za wskazówki Szukałem podobnego kija. To może komuś pomoże miałem kraaga xf 7016-2 i na upartego by się nadawał o ile wędka ma służyć tylko do jigowania. Na pewno z kogutem 30g i gumami 4 cale + 30 gram sobie radził bez problemowo. Cóż dołem komfortowo 12 gram kogucik czuć opad. Lżej oczywiście dało się łowić ale obserwując linkę. Wirówki i woblery odpadają. Bardzo czuły kij ale bardzo specjalistyczny. Niebył takim łódkowym uniwersałem. Jedna z najbardziej elektrycznych i czułych wędek jakie miałem. Zmieniłem na bardziej uniwersalną xzoge shitenno 230 20lb. Górą może odrobinę więcej, dołem trochę słabiej ale 10 gram plus 3 cale guma idzie połowić obserwując linkę. Woblery i wirówki obsługuje zdecydowanie lepiej. Taki wycieczkowy dwuskład którego zabieram na różne eskapady. Na łodź i do brodzenia. Nie boi się dużego przyłowu. Z wyczuciem można rzucać sliderm 10s. Z Krakowa dużo lepiej do kogutów, wirówek i woblerów będzie nadawał się kraag f. Oczywiście na gumy też się nim fajnie łowi. Niższy moduł jest trochę mniej czuły niż kraag xf. Ale brania i tak pokazuje bardzo dobrze. Sandacze wcina równie dobrze co kraag xf. Miałem oba blanki o tych parametrach i to kraag f ma u mnie dożywocie;) Ten to akurat jednoskład w caście na łódkę. Nie spadła mi z niego żadna ryba pomimo że to krótką pałka.Ma czulszy szczyt niż Avid 70mhf. Dołem12 g plus guma pełen komfort. Edytowane 8 Października 2021 przez DP Fishing 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pointman Opublikowano 14 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2021 Witam, miał ktoś może doczynienia z blankami z serii noctiss SNT633-2N, SNT645-2N i mógłby coś o nich napisać? Szukam czegoś pod okonie na do gumek 2 cale na główkach 1,5-4gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 14 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2021 http://jerkbait.pl/topic/32466-jerkbaitowa-baza-ugi%C4%99%C4%87/page-40 Kolega @Dawido wkleił filmik z ugieciem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pointman Opublikowano 14 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2021 Dzięki za link, wydaje się iż ten SNT645-2N będzie bardziej odpowiedni. Może ktoś używa kijka na tym blanku i mógłby coś napisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 22 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2021 (edytowane) Ktoś używa blanku SLS8025? Edytowane 22 Października 2021 przez wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cub# Opublikowano 28 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2021 Witam, szukam blanku, który w nowym roku pomoże mi zrealizować wyzwanie, jakie sobie wymyśliłem zainspirowany artykułem na multiplikator.pl - historia jednego zestawu. Zalozenia maja być takie: lowie cały rok jednym zestawem, który ma ogarniać jak najszersze spektrum przynet, co pozwoli na lowienie jak najwięcej gatunków ryb w każdych możliwych warunkach, żeby było "latwiej" oczywiście musi być to casting. Nawijarkę plecionki juz mam - steez ct sv tw, mam też do niego lekka szpulkę, ale raczej pozostanę przy SV, z uwagi na szerokie spektrum przynęt. Przechodząc wlasnie do przynet, chciałbym żeby komfortowo rzucało się od 3g+3 cale keitecha do jakiś tam 25g (lunker city shaker 4.5+10g, alga 2 etc.) i wszystko co pomiędzy. Glowne gatunki polowu - okon, szczupak, sandacz w takiej kolejności, glowie z brzegu na jakiś tam niezbyt głębokich zaporowkach, ale okazjonalnie środki plywajace i inne glebsze jeziorka. Okazjonalnie również pstragi i twitche (lotne) także bez problemu w gramaturze o jakiej pisze. Dlugosc wedki - 2.13 - 2.40 ale do rozważenia nawet taka 2.60. Posiadam kraaga f 7011-2 i czegoś mi w nim delikatnie brakuje, zwłaszcza w dolnym zakresie przynet. Rozważam 15 funtowe SLSy, 13 funtowego Noctissa i czekam na jakieś inne propozycje/opisy użytkowników.Z góry dzięki za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 Witam Jeśli ktoś posiada już kije na blankach SBO/ Thorus z F.A i mógłby kilka zdań napisać , ewentualnie porównać z Vegterem Boronem Nano czy innymi blankami , może jakiś fotki z ugięciem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dante Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 Wstawiłem dzisiaj fotki ugięcia SBO678-2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steniu7 Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 Mam SBO7117-2N kijek coś pięknego mimo że przerobiłem tego mnóstwo ten jest najlepszy,szybki,czuły z szybką i delikatną szczytówką i piekielnie mocnym dolnikiem,ale bez akcji kobry. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 Mam SBO7117-2N kijek coś pięknego mimo że przerobiłem tego mnóstwo ten jest najlepszy,szybki,czuły z szybką i delikatną szczytówką i piekielnie mocnym dolnikiem,ale bez akcji kobry.Wrzuć zdjęcia z ugieciami???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 Zbroił ktoś może w caście Blank SLS 8620-2 10-20lb 9-32g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remicki Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 Witam Jeśli ktoś posiada już kije na blankach SBO/ Thorus z F.A i mógłby kilka zdań napisać , ewentualnie porównać z Vegterem Boronem Nano czy innymi blankami , może jakiś fotki z ugięciem ? Trzy strony wcześniej w tym wątku, masz opis akcji i zdjęcia ugięcia SBO678-2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 12 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 Dopytam : taki SBO przy 14 lb i 17 lb jakie główki podbija w komforcie z jakimi gumami ? Z akcentem na długości 8'1" i 8'6" ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werem Opublikowano 14 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 Czy ktoś z szanownego grona, użytkuje blank Thorusa SBO6917 - 1N?Interesuję mnie najbardziej dolny zakres ciężaru wyrzuty. Czy te 8 gram, masy łącznej jest widoczny przy opadzie na szczytówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 18 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 Nie mogę się dodzwonić do FishingArt, ani nie odpowiadają na emaile. Wszystko tam ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 18 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 Urlop 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 19 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 Krzysztof do bodajze 21 jest poza Polską. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalka Opublikowano 19 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 Trzeba parę dni doliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry krokodylec1 Opublikowano 19 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 Cześć wszystkim.Będe się przymierzał do zakupu blanku, głównie na jeziorowe pstrągi i okonie na gumowe przynęty w przedziale 1.5-4 g. 1-3 cale raczej wąskiej gumy. Wstępny wybór padł na ulf 664-2N, ulxf 664- 2N oba blanki 1-4 lb lub te same w dlugości 7'0". Który byście polecili do takiego łowienia?W odwodzie jest jeszcze suzuki 602 4lb lub 702 5lb.Stąd też pytanie który z krawowskich blanków będzie podobny w akcji do suzuki, czy w ogóle ma sens takie porównanie? Po parametrach zauważyłem, że oba fishing arty mają ciensze szczyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 19 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 (edytowane) Cześć wszystkim.Będe się przymierzał do zakupu blanku, głównie na jeziorowe pstrągi i okonie na gumowe przynęty w przedziale 1.5-4 g. 1-3 cale raczej wąskiej gumy.Wstępny wybór padł na ulf 664-2N, ulxf 664- 2N oba blanki 1-4 lb lub te same w dlugości 7'0". Który byście polecili do takiego łowienia?W odwodzie jest jeszcze suzuki 602 4lb lub 702 5lb.Stąd też pytanie który z krawowskich blanków będzie podobny w akcji do suzuki, czy w ogóle ma sens takie porównanie? Po parametrach zauważyłem, że oba fishing arty mają ciensze szczyty. Do takiego łowienia jak opisujesz polecano w tym wątku blanki ULXF, nie ULF. Z tego co pamiętam, pomimo swego oznaczenia ULXF to wcale nie jest aż tak szybka szpada jak np. Kraagi. Do tego ULXF 4lb przypomina właśnie swoją pracą blanki Suzuki 4lb i 5lb.Szczyty są cieńsze niż w Suzuki, ale ULXF mają niewielkie średnice, jednak dość grube ścianki, także ryzyko ich uszkodzenia nie jest wysokie.A poza tym ULXF to wizualnie bardzo ładnie prezentujące się, smukłe blanki.Może jeszcze ktoś z użytkowników wspomnianych krakowskich wyrobów się wypowie. Edytowane 19 Listopada 2021 przez Krzysiek Rogalski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lefrajt Opublikowano 19 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 Mam ULXF 604-2N. Nie łowiłem jeziorowych pstrągów, więc trudno mi powiedzieć, co ma ta wędka robić. Na pewno nie jest to szybka szpada. Przez małą zbieżność łatwo wchodzi w głębokie ugięcie. Do jigowania okoniowego mi nawet brakuje czasem szybkości (na długiej lince i głębokości powyżej powiedzmy 5m, klęka przy podbijaniu). Łowię tym kijem głównie 3-5g+smukłe 2-3 cale. Świetnie służy mi jako zimowa okoniówka do robalopodobnych przynęt, ale jak trzeba to i basarą 7 cm zatwichuje. Wędka super rzuca takimi przynętami, mimo małej długości. Na otwartej wodzie radzi sobie z silniejszymi rybami - bez większych problemów holuje szczupaki - max przyłów trafił mi się ponad 80 cm. Hol, myślę, że trwał około minuty. Nie wiem, jak się ma do Suzuki. Wydaje się, że podobnie, jeśli chodzi o pracę pod rybą całą długością. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi